Веганизам/Вегетаријанизам

Член од
16 октомври 2021
Мислења
688
Поени од реакции
1.563
Тој аспект не го дискутирам, не успеале луѓе на дебатни емисии у живо со саати да се разберат, овде ние сигурно нема да се разбереме.
Ќе земам печурки ќе јадам, со печен сладок компир како замена за телешки џигер, пробај некад.
Тука е проблемот, што јас јадам понекогаш печурки и сладок компир, а јадам и месо и можам да направам разлика кое е подобро. Ти не јадеш на пример месо и не можеш да направиш разлика помеѓу двете. Јас јадам од двете и ти гарантирам дека подобро телото функционира откако ќе му дадеш телешки џигер отколку печурки со сладок компир од едноставна причина, а тоа е дека има повеќе хранливи вредности.

Како би го искоментирал тоа што веганите, и до некој степен вегетаријанците конзумираат вештачки витамини и суплементи за да ги надополнат хранливите нутриенти кои не можат да ги внесат преку растенијата/овошјата/јаткастите плодови?
Пази, има опција да ги внесеш витамините по природен пат со месо и млечни производи, но ти одлучуваш тоа да го направиш преку вештачки начин, нешто направено од човек. Се жалеше за вакциниве, како медицината се богатела, а ти на истиот принцип ако не и на поконзистентен начин ја богатиш уште толку. Лицемерно, не?

Член од
22 јуни 2019
Мислења
924
Поени од реакции
1.432
Вегани се правете само пошто е во мода и пошто е тренд...Да се правете добродушни што воопто не сте...Универзум бла бла...добродушни биле...жал имале...
Абе дома кога сте сами порачате ќебапи од месара да јадете. Знаат ве по месарите дека одете ќебапи да јадете.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.338
Поени од реакции
7.706
Состојбата како да ти ја објаснам...compassion, ако не го осетиш ова нема повеќе муабет.
Боди, и Диле е чувствителен, и грижлив за кучињата скитници, ги брани, сака да ме истепа, што сум спремен да ги истребам тие џукели. Ама јас прво гледам дали нешто е добро за човечкиот род, посебно блиските, па после за останат животински свет.
Кој во ситуацијава е на повисок степен на емпатија, јас што превземам активности да не страдаат деца, жени и стари луѓе од џукелите или Диле што ништо не превзема, а ги храни тие џукели од грижа...

Штом повторно избегнуваш да одговориш на 2те прашања, самиот си свесен дека одговорот ќе ти го побие претходното тврдење, човекот не бил скроен за храна од животинско потекло.

Член од
22 јуни 2019
Мислења
924
Поени од реакции
1.432
Тито еден беше бог да го просте да беше жив немаше да дозволе вегани да имаше
порано секој викенд имало е пикник со скара дедо ми на тераса колеше кокошките за комшиите нормало беше тоа
вегани се правете ама на први мај сите ќе одете скара да јадете и да се сликате за инстаграм

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Тито еден беше бог да го просте да беше жив немаше да дозволе вегани да имаше
порано секој викенд имало е пикник со скара дедо ми на тераса колеше кокошките за комшиите нормало беше тоа
вегани се правете ама на први мај сите ќе одете скара да јадете и да се сликате за инстаграм
Кај тренираш ти бе другар?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Кошер кујната е многу строга по ова прашање,лично сум сведок.Ептен имаат развиено свест по ова прашање,дури и плодовите што ги јадат се по ептен строга контрола.Животното го убиваат без да осети никаква болка,у дел од секундата и се најхумани по ова прашање.А тоа што ги ништат Арапине безмилосно,гледај на тоа дека услуга ти прават
Ништо од ова не е аргумент кој на било кој начин е прифатен од веганите/вегетарјанците. Принципот е: Ако убиваш живо суштество без согласност од истото, предизвикуваш болка, суров си. И пошто животно не може да даде согласност - завршува дискусијата. Знаеш она бинарен избор, или е или не е. Твојот аргумент е за нивоа на суровост.

Јас, на пример, користам дарвинистички аргумент. Ако не сакаат да ги изедам, оти се толку вкусни и хранливи? :D

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Ништо од ова не е аргумент кој на било кој начин е прифатен од веганите/вегетарјанците. Принципот е: Ако убиваш живо суштество без согласност од истото, предизвикуваш болка, суров си. И пошто животно не може да даде согласност - завршува дискусијата. Знаеш она бинарен избор, или е или не е. Твојот аргумент е за нивоа на суровост.

Јас, на пример, користам дарвинистички аргумент. Ако не сакаат да ги изедам, оти се толку вкусни и хранливи? :D
Работата е што е многу тешко да бидеш веган,а како вегетаријанец што е далеку полесно од веган па е бескорисно ради што е пострашно како ги чуваат животните по фармите него што ги мачат кога ги убиваат

Член од
22 јуни 2019
Мислења
924
Поени од реакции
1.432
Кај тренираш ти бе другар?
....сигурно ти знаеш кај тренирам...вегани се правете дека се грижете за животните и околината а дволични сте кон луѓето и фрлате отпадоци во парк надвор од ковчето, дури и сопственото дете ќе си го утепате/напуштате...наместо деца да чувате, чувате кучиња. Има уште многу пример ама подобро да не набројувам...посебно па за тие фејк вегани...да не зборам и за фејк вегани бодибилдери на социјални мрежи промовирани.....

Член од
17 септември 2022
Мислења
1.073
Поени од реакции
2.572
Боди, и Диле е чувствителен, и грижлив за кучињата скитници, ги брани, сака да ме истепа, што сум спремен да ги истребам тие џукели. Ама јас прво гледам дали нешто е добро за човечкиот род, посебно блиските, па после за останат животински свет.
Кој во ситуацијава е на повисок степен на емпатија, јас што превземам активности да не страдаат деца, жени и стари луѓе од џукелите или Диле што ништо не превзема, а ги храни тие џукели од грижа...

Штом повторно избегнуваш да одговориш на 2те прашања, самиот си свесен дека одговорот ќе ти го побие претходното тврдење, човекот не бил скроен за храна од животинско потекло.
Овие веганите уствари много брзаат бе бафрич, наивни и нестрпливи се, ќе мењале спасувале они светот. Финтата е да брзо намалиш број на конзумирачи на секакви непотребни глупости, прво пробуваш со мајндфак да ги направиш повеќето геј трансџендери воукери инцели за да не се размножуват многу, ако резултатиуте не се очекуваните идеш со вирус, гледаш да е хуман колку толку да очисти старци, оние со мевовите како и анкциозните, да бидеме реални шо фајде од нив за цивилизацијата нели.... ако и тоа не покоси доволно идеш ди олд фешн веј, војничка али овој пат со мајндфак да им смалиме на сите комфорт дигнеме цени, исклучиме и струја ако треба.... а уствари сите овие методи ги работиш истовремено, пример со пропагандата големи се шансите децата на Диле, Лестер ако ги има ...еден ден да станат вегани трансџендери воукер соушл тастатура вориори и тука таа лоза прекине. Ја гледам бафрич многу оптимистички за иднината на планетата, шансите повеќето курајбери на форумов да се размножат за сега ми делуваат минимални.
Трпение - спасение.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.338
Поени од реакции
7.706
Ја гледам бафрич многу оптимистички за иднината на планетата,
Планетата си постои и ќе си постои, без разлика колку ќе ја уништиме. И 100 нуклеарки да фрлиме, времето работи за планетата, па и 100.000 години да и треба на планетата да се оправи ништо не е. Ама ние луѓето немаме време, па тоа трпение спасение не иде во наша корист.

Овие веганите уствари много брзаат бе бафрич, наивни и нестрпливи се, ќе мењале спасувале они светот.
Нека брзаат, ама погрешни активности превземаат, исто ко оние со електричните коли што се џилитат дека не загадуваат.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.163
Поени од реакции
9.637
Мало дете има поголемо разбирање за светов од возрасни :toe:

Член од
22 јуни 2019
Мислења
924
Поени од реакции
1.432
Мало дете има поголемо разбирање за светов од возрасни :toe:
Ова дете уште од мало е малтетирано..измачено..пресилено од мајката, искористено за медиумска реклама на вегани да се палат на ова видео.
Со што ја ране? Со моркови и трава? Не секоја жена заслужава да биде мајка во денешно време...
Социјалните служби да пристапат на терен и да истражат како тоа дете е воспитувано.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.163
Поени од реакции
9.637
Ова дете уште од мало е малтетирано..измачено..пресилено од мајката, искористено за медиумска реклама на вегани да се палат на ова видео.
Со што ја ране? Со моркови и трава? Не секоја жена заслужава да биде мајка во денешно време...
Социјалните служби да пристапат на терен и да истражат како тоа дете е воспитувано.
Остај муабетот околу социјални служби, не ти иде у прилог.

Kajgana Shop

На врв Bottom