Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
1 јули 2020
Мислења
1.791
Поени од реакции
8.500
па приватните пред да ги поврзат со ЈСП и ги плаќаат по километар нудеа поефтина и подобра услуга. Автобус, секои 10 минути, 25 денари карта. Сеа курац. Ја 10 години немав влезено у автобус на ЈСП пред тоа. Се возевме ко шефови у приватните кои ги имаше нон стоп. И немој сега да ми речеш ова скапано ЈСП е боље него тоа.
Да на трите кратки, профитабилни линии. А кој ќе ја вози линијата 2, каде што никој не плаќа? Кој ќе вози до Катланово? или треба да нема јавен превоз за тие луѓе?
Автоматски споено мислење:

ЈСП никад не стана а ниту ќе стане саглам фирма, дури и да е/остане како „јавно претпријатие„. ЈСП е само бунар без дно, во кој само се фрлаа(т) пари, било од Влада, било од Град Скопје.

Се чини дека во ЈСП треба да се изведе радикално преструктуирање, ако сака(ме) да имаме минимално квалитетна услуга. Едноставно, да се увиди кои се проблемите, кои се решенијата и нормално, каде се парите?..
Главниот проблем им е што не е возможно да се врши јавен превоз само со автобуси за град со големина на Скопје, додади го на тоа и урбанистичкиот хаос и тоа е тоа. За да не биде дупка без дно ЈСП ќе мора или да има и железнички превоз за одредени линии, или ќе мора дефиницијата на Град Скопје да биде намалена, само на централното јадро. Или пак цените да отидат низ плафон.

Во сегашната ситуација и 0 корупција да има и се да работи на 90%+ ефикасност пак ќе бидат во загуба.

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
3.028
Поени од реакции
7.130
ne bitno dali mene mi e ok ili tebe ne ti e ok. ednostavno takva e situacijata. imaat adekvatno mnozinstvo i rezervi u "demek" siрtarska opozicija koj sekogas ke se obedinat i krenat raka koga treba. takva opcija nema vo makedonskiot blok, ednostavno e denes da se bara ostavka ke glasaat samo vmro + levica drugite ko picki ke kutat. taa si e realnata situacija.

i neznam kako ti si go zamisluvas toa deka treba da se obezbeduvaat sipcite od strana na vmro lol... sto trebase mesto dui vmro da go kidnapiraat toj kastrioti ili kako se vikase? ne li gledas deka se e toa drama, deka ustvari site sipci se edna partija samo ne dupat i glumat pozicija/opozicija za da ne im tekne eden den i na nasite isto da napravat pa da im se odzeme cela mok na skonovite...
Како тоа не е битно, како прво јас сум тој што останал во државата, сум одбрал покрај се тука да градам и да создавам, плаќам даноци и допринесувам со мојот труд за неа, мене кој е власт ми го диктира целото секојдневие, додека тебе лично на таа далечина дали ти се допаѓа владата или не ниту тебе ти менува нешто ниту пак на државата, квалитетот на твојот живот и секојдневие не се засегнати од тоа.

Друго како што си замислувам, ако си решил да правиш државен преврат мора да го организираш до најситни детали тој да успее, бидејќи влогот кој го ставаш е преголем и во него е вклучена државата, после тој неуспешен преврат власта кај шипците е поголема а ние секојдневно живееме во уште полоша ситуација (како да не беше доволно тоа пред "превратот") така да поарно да не правеа такви егзибиции ако не се способни да ги изведат до крај.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.802
Поени од реакции
42.434
Да на трите кратки, профитабилни линии. А кој ќе ја вози линијата 2, каде што никој не плаќа? Кој ќе вози до Катланово? или треба да нема јавен превоз за тие луѓе?

Главниот проблем им е што не е возможно да се врши јавен превоз само со автобуси за град со големина на Скопје, додади го на тоа и урбанистичкиот хаос и тоа е тоа. За да не биде дупка без дно ЈСП ќе мора или да има и железнички превоз за одредени линии, или ќе мора дефиницијата на Град Скопје да биде намалена, само на централното јадро. Или пак цените да отидат низ плафон.

Во сегашната ситуација и 0 корупција да има и се да работи на 90%+ ефикасност пак ќе бидат во загуба.
кои три линии? За секоја линија скоро имаше приватни бусеви пред да ги уништат и да ги натераат да играат по нивни правила.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.984
Поени од реакции
5.134

Да; причините за неефикасноста од ЈСП се многу и веќе се познати: безумно и хаотично/инстантно планиран град, голема должина од градот, лоши и неодржувани сообраќајници, преголема градска и приградска површина која се опслужува со автобусите, ниска и субвенционирана цена на билетот, неплаќање на услугата за превоз (особено од „другата националност„), некултура и кај шоферите (последниов период малку се поправени во однесувањето...) и кај патниците и така натаму.

Постојат добри идеи за воведување градска железница, само се чини дека до ушите од некои фактори, тие идеи не доаѓаат...

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Како прво со оглед дека не живееш во Македонија тебе можеби чекањето ти е океј опција, нас кои го живееме пеколот секој ден во него ни е премногу, губиме млади луѓе секој ден, таман повеќето бевме на чекор да изградиме нормален живот во татковината не враќаат се повеќе и повеќе назад, имаме млади генерации нови кои после мртвилото од кога ги изгазија мојава генерација се борбени, спремни да гинат, им врие крвта, не им се чека а и богами што би чекале кога за добар живот мора да се изборат самите, си требало лидерство кое ќе повлече и нема ни да веруваш што ќе се случува во Македонија, друго и по партиска логика се додека пичкиве од ДПМНЕ тактизираат овие од Левица пробиваат и ги зимат младите во својот табор.

А оваа влада беше на чекор да падне, а како опозиција да не ги обезбедиш пратенициве и да ти киднапират пратеник на сам ден, е само за тоа ова раководство на клоци треба да лета, не се толку јаки комуњариве со шипциве како што се мисли.
Другарче, во Македонија апсолутно на никој не му се гине, ако му се гинеше досега ќе беа запалени и владата, и собранието.
Тие во Левица ти се збирштина на дечки кои се немаат ни степано во живот, а да не правиме муабет за војување, и имаат сон кој палеше во 1991-2000та. Младите таму сакаат кеш, а не социјализам, не се купува ајфон/бембара/мерџо/тесла со филмот на Димчета, туку некој тетрис телефон, застава и некоја увезена каначка како лимузината на лидерот.

Во ДПМНЕ ти се останати фаци кои или немаат допирна точка со реалноста, или профитери кои чекаат да дојдат на власт и да товарат магарето.

Дури и да има некој со поинакви ставови, таа држава е под воено заробеништво на САД и нивните џукели УЧК, и како ќе свират така ќе играте.

Македонија не постои, а таа новата држава Северна Македонија може да се оправи само и само ако: се дигне стандардот и влезе капитал, племето козоебачко добие троа култура со тек на време, да не окупира друга сила која не би ги сакала шипурките (не гледам таква).

Единствено нешто што може да направите ти, и тие што се во исти кош како тебе е: учење на скилови кои може да донесат странски пари, работење римоут од таму за надвор (немора програмери, има илјадници поедноставни работи со кои може да се работи римоут и да се извадат добри пари).
Со кризата во Европа компаниите таму ќе имаат се поголема потреба да скратат на оперативни трошоци и да рентаат кадар од посиромашните земји, а за нас таму и тие пари се одлични. Вин-вин комбинација ти е Енглезот/Швабата да платат 2000 евра месечно за некој што ќе му ја брка работата од надвор наместо 6000 евра во државата, а тие пари за некој што живее во Македонија нудат солидна живеачка.
После кризава и отселувањето нема да е баш добра опција со тоа што и таму стандардот на живеење станува полош, а ако немаш скилови со минималец/просечна плата ќе живееш полошо отколку со опцијата што ти ја пишав.

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
3.028
Поени од реакции
7.130
Другарче, во Македонија апсолутно на никој не му се гине, ако му се гинеше досега ќе беа запалени и владата, и собранието.
Тие во Левица ти се збирштина на дечки кои се немаат ни степано во живот, а да не правиме муабет за војување, и имаат сон кој палеше во 1991-2000та. Младите таму сакаат кеш, а не социјализам, не се купува ајфон/бембара/мерџо/тесла со филмот на Димчета, туку некој тетрис телефон, застава и некоја увезена каначка како лимузината на лидерот.

Во ДПМНЕ ти се останати фаци кои или немаат допирна точка со реалноста, или профитери кои чекаат да дојдат на власт и да товарат магарето.
Како прво да се разбереме, дечкиве сакат да направат промени, веруви дека повеќето барем во мое опркужување не гледат дека тоа е Левица но сепак нели се единствени антисистем па ги поддржуваат, но не делуваат за нив, додека овие кои се во самата партија се кои немат еден ден работен стаж и глумат левичари, доста јасно.
Ќе земам пример само од неколку дена за твојот муабет, другар кој е нивен симпатизер ми вели абе овие нешто Че го промовират, Кастро, тоа е мртва идеологија која нема пари, јас сакам 6 часовно работно време и се тоа ама повеќе сакам некој да донесе пари, ама такви на прсти се бројат, другите се палат на празни говори на лидерот.

Кај ДПМНЕ не знам но ете имат некој добри градоначалници, Бутел, Кисела Вода, Штип, кога ќе дојдат на власт ќе видиме што кадри имат, но сигурно нема да се ко комуњариве.

Дури и да има некој со поинакви ставови, таа држава е под воено заробеништво на САД и нивните џукели УЧК, и како ќе свират така ќе играте.

Македонија не постои, а таа новата држава Северна Македонија може да се оправи само и само ако: се дигне стандардот и влезе капитал, племето козоебачко добие троа култура со тек на време, да не окупира друга сила која не би ги сакала шипурките (не гледам таква).
За првиот дел лично не се согласувам дека причината таму каде што сме е САД, самите сме си виновни, но полесно е вината да се префрли на нив него кај нас, да е до нас веќе одамна држава ќе немавме.

За вториот дел кај ти болдирав апсолутно се согласувам, другото е беспотребни крајности.

Единствено нешто што може да направите ти, и тие што се во исти кош како тебе е: учење на скилови кои може да донесат странски пари, работење римоут од таму за надвор (немора програмери, има илјадници поедноставни работи со кои може да се работи римоут и да се извадат добри пари).
Со кризата во Европа компаниите таму ќе имаат се поголема потреба да скратат на оперативни трошоци и да рентаат кадар од посиромашните земји, а за нас таму и тие пари се одлични. Вин-вин комбинација ти е Енглезот/Швабата да платат 2000 евра месечно за некој што ќе му ја брка работата од надвор наместо 6000 евра во државата, а тие пари за некој што живее во Македонија нудат солидна живеачка.
После кризава и отселувањето нема да е баш добра опција со тоа што и таму стандардот на живеење станува полош, а ако немаш скилови со минималец/просечна плата ќе живееш полошо отколку со опцијата што ти ја пишав.
Како прво најпријателски благодарам на советот, иселувањето во моментов не е никаква опција, за другиот дел мене тоа и без да ми го посочиш ми е многу повеќе од јасно и веќе истражувам каде најмногу би ми одговарало да работам во таа област, платите кои се нудат и почетните со повеќе од солидни за тука, тоа генерално е иднината во Македонија која може да го подигне стандардот и да донесе солиден живот за оние млади кои сакат постојано да се надоградуваат со нови скилови.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.245
Поени од реакции
22.913
a sto eve ti predlagas? neli gledas deka sdsm + site sipci se dovolno za da go isteraat mandatot. dzabe se protesti, ovie ke imaat poddrska do krajot posto im e jasno slednoto glasanje sdsm ke izgubi pratenici i koalicija so sponovi ke bide teska...

samo gubenje vreme i pari e javno vojuvanje so sdsm, sega ostaj gi da se dounistat, ukazuvaj na problemite, davaj resenija kaj sto mozes i cekaj vremeto da pomine. za zal toa e.
Па како за почеток можат да избегнуваат да даваат директорски позиции на ДУИ и да им аминуваат очигледно лоши предлози во советите како и да запрат со вработување на СДС npcs кои ќе ги саботираат и искористат од внатре.

ДПМНЕ наредните избори ми се чини дека ги гледаат како добиени а сега форимираат "голема коалиција" од сите партии; зошто формираат врска неам, затоа пушат албански к**ови, не креваат многу врева за Бугарија, цело време им нудат коалиции на ДС, ДОМ, ЛДП и не им бркаат луѓе од локална власт а они па јавно го одјебуваат Даскалот итн. Мислам дека тоа што немаат рбет, визија и имаат ретардирани луѓе во врвот ќе им се врати или со изгубени избори за најголема глупост (како нивниот патетиен ПР на оние од 2020) или влада која ќе им биде понестабилна од оваа па ќе мора на сите да им го пушат за да останат на власт, нешто ко СДС сега минус гинисовата неспособност.

Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Не ти држи мисла .

Сад е тука . Ама види Хрватска,Словенија,Србија,Унгарија,Романија . Бум имаат во криза. Се сврти ја кон Сад и гледаат свои национални интереси . Одличен пример е Србија/Унгарија .

Сад гледа корист у јаки економии .И сојузници како Кореја,Јапан,Комонвелт итн се економски јаки.

И други причини.
Друга ми беше поентата, шипците се шлепаат на државава САД ги подржуваат, они уште толку си зимаат за сила и идат до крај. Се што ќе им изнатекне ќе си го добијат, се што сакаат да опљачкаат ќе опљачкаат. Од највисоко ниво политичари, државни службеници, па до обичен народ што краде струја (ние му ја плаќаме), вода, и не памти кога платил данок.
Тој трошок ние ќе го сносиме се додека САД се јаки и доминантни на светско ниво и на Балканов посебно.
Кога ќе се смени ситуацијата, ќе биде друга држава оваа, ако опстане дотогаш и дочека такво нешто.

Затоа крстите се у Суровкин :D

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Како прво да се разбереме, дечкиве сакат да направат промени, веруви дека повеќето барем во мое опркужување не гледат дека тоа е Левица но сепак нели се единствени антисистем па ги поддржуваат, но не делуваат за нив, додека овие кои се во самата партија се кои немат еден ден работен стаж и глумат левичари, доста јасно.
Ќе земам пример само од неколку дена за твојот муабет, другар кој е нивен симпатизер ми вели абе овие нешто Че го промовират, Кастро, тоа е мртва идеологија која нема пари, јас сакам 6 часовно работно време и се тоа ама повеќе сакам некој да донесе пари, ама такви на прсти се бројат, другите се палат на празни говори на лидерот.

Кај ДПМНЕ не знам но ете имат некој добри градоначалници, Бутел, Кисела Вода, Штип, кога ќе дојдат на власт ќе видиме што кадри имат, но сигурно нема да се ко комуњариве.

За првиот дел лично не се согласувам дека причината таму каде што сме е САД, самите сме си виновни, но полесно е вината да се префрли на нив него кај нас, да е до нас веќе одамна држава ќе немавме.

За вториот дел кај ти болдирав апсолутно се согласувам, другото е беспотребни крајности.

Како прво најпријателски благодарам на советот, иселувањето во моментов не е никаква опција, за другиот дел мене тоа и без да ми го посочиш ми е многу повеќе од јасно и веќе истражувам каде најмногу би ми одговарало да работам во таа област, платите кои се нудат и почетните со повеќе од солидни за тука, тоа генерално е иднината во Македонија која може да го подигне стандардот и да донесе солиден живот за оние млади кои сакат постојано да се надоградуваат со нови скилови.
Не си го губи времето со нив, не јадите леб од таа идеологија.

Терај си со учење, и бркај странски пари во мкд, нема послатко нешто од тоа.

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
3.028
Поени од реакции
7.130
Не си го губи времето со нив, не јадите леб од таа идеологија.

Терај си со учење, и бркај странски пари во мкд, нема послатко нешто од тоа.
Нема да најдеш поголем антикомунист и десничар од мене на форумов :cool:.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.525
Поени од реакции
24.797
Па како за почеток можат да избегнуваат да даваат директорски позиции на ДУИ и да им аминуваат очигледно лоши предлози во советите како и да запрат со вработување на СДС npcs кои ќе ги саботираат и искористат од внатре.

ДПМНЕ наредните избори ми се чини дека ги гледаат како добиени а сега форимираат "голема коалиција" од сите партии; зошто формираат врска неам, затоа пушат албански к**ови, не креваат многу врева за Бугарија, цело време им нудат коалиции на ДС, ДОМ, ЛДП и не им бркаат луѓе од локална власт а они па јавно го одјебуваат Даскалот итн. Мислам дека тоа што немаат рбет, визија и имаат ретардирани луѓе во врвот ќе им се врати или со изгубени избори за најголема глупост (како нивниот патетиен ПР на оние од 2020) или влада која ќе им биде понестабилна од оваа па ќе мора на сите да им го пушат за да останат на власт, нешто ко СДС сега минус гинисовата неспособност.
skopje ne go drzi vmro. na danela grb i e kaleto. politikite vo sovetot se za prv pat mnogu pokomplicirani od porano zasto kaleto probuva da balansira i nekako da go povrati kolku tolku sdsm u zivot. sfatete deka cela fora u mkd e da gi drzis blisku vmro i sdsm za da mozes da formiras vlada preku sipcite. sipcite nisto ne baraat, ne gi kostaat amerite ni centa, naprotiv oni davaat i isporacuvaat se sto se bara od niv. na kraj sve e ova igra za kontrola a ako dobro ja igras ne ti treba 51% nego dovolni se 2 ako drugite gi drzis 49/49.

Како тоа не е битно, како прво јас сум тој што останал во државата, сум одбрал покрај се тука да градам и да создавам, плаќам даноци и допринесувам со мојот труд за неа, мене кој е власт ми го диктира целото секојдневие, додека тебе лично на таа далечина дали ти се допаѓа владата или не ниту тебе ти менува нешто ниту пак на државата, квалитетот на твојот живот и секојдневие не се засегнати од тоа.

Друго како што си замислувам, ако си решил да правиш државен преврат мора да го организираш до најситни детали тој да успее, бидејќи влогот кој го ставаш е преголем и во него е вклучена државата, после тој неуспешен преврат власта кај шипците е поголема а ние секојдневно живееме во уште полоша ситуација (како да не беше доволно тоа пред "превратот") така да поарно да не правеа такви егзибиции ако не се способни да ги изведат до крај.
ne e bitno zasto nikoj ne me prasuva ni mene ni tebe, ti rekov situacijata e takva. nitu jas nitu ti ke ja smenime. toa se pravi na izbori, vo slucajot slednite izbori. dzabe kukanje sega.

a od kaj toa deka ke pravele prevrat? zavrsena e taa prikazna posle upadot u sobranie. takvi raboti ke nema poveke, sekogas ke bidat surovo zgasnati, valjda toa ti e jasno.

imase obid za glasanje na nedoverba. imase kidnapiran pratenik sto go kriea u pretsedatelskata vila na vodno. za toa deka e sega poloso, eve ke si glasas na slednite izbori i toa e... neznam sto sakas da ti kazam, ako si tolku ratoboren, ene ti go zoki, veruvam ne si daleku od murtino daj zavrsi rabota, site ke ti bideme blagodarni plus toa ke prati apla dobra poraka i do kaleto i do sdsm i do sipcite...

Последно уредено:
Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.245
Поени од реакции
22.913
skopje ne go drzi vmro. na danela grb i e kaleto. politikite vo sovetot se za prv pat mnogu pokomplicirani od porano zasto kaleto probuva da balansira i nekako da go povrati kolku tolku sdsm u zivot. sfatete deka cela fora u mkd e da gi drzis blisku vmro i sdsm za da mozes da formiras vlada preku sipcite. sipcite nisto ne baraat, ne gi kostaat amerite ni centa, naprotiv oni davaat i isporacuvaat se sto se bara od niv. na kraj sve e ova igra za kontrola a ako dobro ja igras ne ti treba 51% nego dovolni se 2 ako drugite gi drzis 49/49.
Не мислев на Скопје туку на Охрид и Велес.

Јасно де, тоа и беше на планот и на Левица за локалните, ДПМНЕ и СДС да бидат горе-доле изедначени во советите и они да бидат тие кои ќе одлучуваат арно ама СДС изгубија бетер од било којшто се надеваше и ДПМНЕ во доста општини доби целосна контрола.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.533
Поени од реакции
22.188
Славески го врати микрофонот или дома си го зел? Туку чести се тие муабети како Вмро ја постави Данела па сега ене ја. Дур има вакви размислувања ништо не бидува. Без да проценам колку е добра или не, таа сепак е избрана од жителите на Скопје на не од раководството на ДПМНЕ. И да дале поддршка, треба да се запрашаат како дошле до тоа да ја поддржат за после една година тотално да се дистанцираат. Иначе Мицковски кај е или навистина се крие како што вика Данела? Или можеби е на некоја планина па не го нашол патот назад. Гнев да го фати човек ДПМНЕ под Мицковски како делува. Соучесници.

Kajgana Shop

На врв Bottom