Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.802
Поени од реакции
42.434
И никаквиот превоз е на некој начин бесплатен превоз...

Данела
не знам што да речам, жената тешко комуницира со луѓе како што делува.

А па и од овие у ЈСП не ги сфаќам. Зборат владата им дужела 2 милиони за учениците, па сега ти толкава фирма што врти милиони патници месечно ли ќе се ослонуваш на парите од учениците да ги платиш шоферите?

Најубаво ова претпријатие да се расходува или да се продаде и транспортот да се приватизира. Пошо кој и да дојде за да собере нешто го користи само. Грујо да не им купеше автобуси уште у оние крнтиите ќе се возевме.

Член од
20 септември 2022
Мислења
1.875
Поени од реакции
7.141
Ама пази ова. Денес требаше да има протест пред паркингот на ЈСП, а потоа пред влада. Ама за да се саботира протестот, се пушта еден рамковец да се заканува со некаква бомба. Полицијата и МВР така добиваат причина (изговор) за да можат сите автобуси да ги запрат. Односно, ефективно да им го нарушат планот за протест на шоферите. И на крај испаѓа дека била лажна дојавата. И затоа немаше денес ни протест, а ниту па казна за рамковецот. Ќе го пуштат ќе видите, изреагирал бурно па од емоции итн. А и истотака е немакедонец така што е добитна комбинација. Гледате со какви итри силеџиски методи СДС работи. А ДПНЕ само аминува или индиректно се приклучува. Да се надеваме дека утре ќе има убав протест. На нас нe ни годи што користиме превоз ама мораме да ги поддржиме шоферите.

P.S. Пак да си ги гласате.

Последно уредено:
Член од
25 декември 2019
Мислења
1.871
Поени од реакции
2.850

Многу јасно. Ја исполни исполни агендата за која беше наместен и платен.
Проблемот е што некој да знаеше дека така лесно ќе се протурка сето тоа верувам секој, па и јас би се нафатил да си го одработам.
Онака лефтерно, без никакви реперкуси на личен и професионален план. Во очите на некои дури и херој... Ма Фантазија
Да си го продадеш сопствениот народ и тоа да ти го спакуваат како потег на прагматичен политичар со воља за промени.
ЗЗ има да се изучува во учебници.
Киро Глигоров па Борис Трајковски па Зоран Заев
А никој не го споменува Димитров, човекот ни го смени името а сега плука по оваа влада како на времето што плукаше по Груевски.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.816
Поени од реакции
40.108
Какви дунстери се овие од Вмро, наместо да го искористат моментот што народот лани им го даде на локалните избори, и да ги збиршат комуњариве од лицето на земјата, тие земале ми се расправаат со Градоначалничката на Град Скопје, која патем ја поддржаа, за разни тендери. Толку не гледаат подалку од носот, и се провидни и глупи тоа е чудо.

Наместо да го спречат распродавањето на државата на секој можен начин, тие го зимаат фокусот на себе за најглупи работи, и им оставаат простор на комуњарите да си праат што сакаат во сенка.

Уствари вака кога ќе размислиш, и не за џабе Мицко го викаат министер за опозиција. Им го отвара патот кога им треба, и го гаси секој моментум што народов ќе го фати против оваа криминална власт.

Све да ти ебам Мицко говнару еден.

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
Какви дунстери се овие од Вмро, наместо да го искористат моментот што народот лани им го даде на локалните избори, и да ги збиршат комуњариве од лицето на земјата, тие земале ми се расправаат со Градоначалничката на Град Скопје, која патем ја поддржаа, за разни тендери. Толку не гледаат подалку од носот, и се провидни и глупи тоа е чудо.

Наместо да го спречат распродавањето на државата на секој можен начин, тие го зимаат фокусот на себе за најглупи работи, и им оставаат простор на комуњарите да си праат што сакаат во сенка.

Уствари вака кога ќе размислиш, и не за џабе Мицко го викаат министер за опозиција. Им го отвара патот кога им треба, и го гаси секој моментум што народов ќе го фати против оваа криминална власт.

Вмро од кога си земаа градоначалници, освен препуцавања не глеам ништо друго. Следно гласање пак нема да има бројка излезеност и пак ќе плачат.

Имаа шанса како што кажа, да ги срамнат. Ама џабе, иста игра играат кур ги боли за народ што се нервира.

Ф

Флеш

Гостин
Парно нема, ама плаќаш.
Автопат нема, патарина плаќаш.
Лифт не работи, катна гаража плаќаш.
Шпонови на работа не доаѓаат, ама ги плаќаш.
Струја не трошиш, ама плаќаш.
Билет имаш, автобус нема.
Лајка плата зема, џукели по улици владеат.
Џандари плаќаш, криминал царува.
Пратеници гласаш, држава нема.
Референдум гласаш, не те ебаваат.
Термоелектрана имаш, мазут нема.
Циганот Анѓушев го плаќаш, во загуба да не е.
Влада имаш, амбасади владеат.
Тенковите и авионите ги даваш, а за себе немаш.
Една жена ти е многу, ќе можело две да се има.
Езера имаш, вода немаат.

Пополнете понатаму...

Од Миленко Неделковски.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.525
Поени од реакции
24.797

a sto eve ti predlagas? neli gledas deka sdsm + site sipci se dovolno za da go isteraat mandatot. dzabe se protesti, ovie ke imaat poddrska do krajot posto im e jasno slednoto glasanje sdsm ke izgubi pratenici i koalicija so sponovi ke bide teska...

samo gubenje vreme i pari e javno vojuvanje so sdsm, sega ostaj gi da se dounistat, ukazuvaj na problemite, davaj resenija kaj sto mozes i cekaj vremeto da pomine. za zal toa e.

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
3.028
Поени од реакции
7.130
a sto eve ti predlagas? neli gledas deka sdsm + site sipci se dovolno za da go isteraat mandatot. dzabe se protesti, ovie ke imaat poddrska do krajot posto im e jasno slednoto glasanje sdsm ke izgubi pratenici i koalicija so sponovi ke bide teska...

samo gubenje vreme i pari e javno vojuvanje so sdsm, sega ostaj gi da se dounistat, ukazuvaj na problemite, davaj resenija kaj sto mozes i cekaj vremeto da pomine. za zal toa e.
Како прво со оглед дека не живееш во Македонија тебе можеби чекањето ти е океј опција, нас кои го живееме пеколот секој ден во него ни е премногу, губиме млади луѓе секој ден, таман повеќето бевме на чекор да изградиме нормален живот во татковината не враќаат се повеќе и повеќе назад, имаме млади генерации нови кои после мртвилото од кога ги изгазија мојава генерација се борбени, спремни да гинат, им врие крвта, не им се чека а и богами што би чекале кога за добар живот мора да се изборат самите, си требало лидерство кое ќе повлече и нема ни да веруваш што ќе се случува во Македонија, друго и по партиска логика се додека пичкиве од ДПМНЕ тактизираат овие од Левица пробиваат и ги зимат младите во својот табор.

А оваа влада беше на чекор да падне, а како опозиција да не ги обезбедиш пратенициве и да ти киднапират пратеник на сам ден, е само за тоа ова раководство на клоци треба да лета, не се толку јаки комуњариве со шипциве како што се мисли.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.791
Поени од реакции
8.500
не знам што да речам, жената тешко комуницира со луѓе како што делува.

А па и од овие у ЈСП не ги сфаќам. Зборат владата им дужела 2 милиони за учениците, па сега ти толкава фирма што врти милиони патници месечно ли ќе се ослонуваш на парите од учениците да ги платиш шоферите?

Најубаво ова претпријатие да се расходува или да се продаде и транспортот да се приватизира. Пошо кој и да дојде за да собере нешто го користи само. Грујо да не им купеше автобуси уште у оние крнтиите ќе се возевме.
Да дека гледаме кога ќе се приватизираат јавните претпријатија ( ЕВН, Телеком) тоа мед и млеко тече. Ниту се краде, ниту партиски се вработува. :LOL:

Ги научија една финта во 90тите, "Да го приватизираме и тогаш нема да смеат да крадат" за нивните директори да си избегаат од одговорност и 30 години како папагали само истото го повторуваат.
Автоматски споено мислење:

Едноставно не знаат да работат 90% од тие таму или се на погрешни позиции, и власт да им зависи од тоа како ќе сработат едноставно не можат зошто не знаат. Раководствата им се пополнети 90% од следниов тип на луѓе:
  1. Кариерни политичари без ниту еден работно искуство, од младина на 18 директно во функционерски столици и извршување на наредби од озгоре.
  2. Мулти-Генерациски политичарски кланови, каде децата ги наследуваат местата на татковците во некој од институционалните кланови ( доктори, судии, амбасадори, ...).
  3. Деца и роднини на олигарските и мафијашки структури кои пробуваат да си наместат нивни луѓе во системот.
  4. Политички црвови кои имаат поминато едно 5-10 години филтри по самата партија,невладини, конференции, амбасади и буквално се бирани според нивната сервилност.
И во остнатите 10% имаш протнатно некој способни/полу-способни најчесто или ептен мотивирани или амбициозни.

Не е само Мицко крив, еве сите тие градоначлници имаат голем простор за делување. Еве освен овој од Кисела Вода во Скопје ( и некој нека додаде некој друг ако има), другите што направија. Овој од Кисела Вода барем ПР си тера, другиве се непостоечки. 4 години од кафани нема да можат да ги извадат. Не е проблемот во само еден човек. Целите структури на СДС и ДПНЕ се проблемот.

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.802
Поени од реакции
42.434
Да дека гледаме кога ќе се приватизираат јавните претпријатија ( ЕВН, Телеком) тоа мед и млеко тече. Ниту се краде, ниту партиски се вработува. :LOL:

Ги научија една финта во 90тите, "Да го приватизираме и тогаш нема да смеат да крадат" за нивните директори да си избегаат од одговорност и 30 години како папагали само истото го повторуваат.
па приватните пред да ги поврзат со ЈСП и ги плаќаат по километар нудеа поефтина и подобра услуга. Автобус, секои 10 минути, 25 денари карта. Сеа курац. Ја 10 години немав влезено у автобус на ЈСП пред тоа. Се возевме ко шефови у приватните кои ги имаше нон стоп. И немој сега да ми речеш ова скапано ЈСП е боље него тоа.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.525
Поени од реакции
24.797
Како прво со оглед дека не живееш во Македонија тебе можеби чекањето ти е океј опција, нас кои го живееме пеколот секој ден во него ни е премногу, губиме млади луѓе секој ден, таман повеќето бевме на чекор да изградиме нормален живот во татковината не враќаат се повеќе и повеќе назад, имаме млади генерации нови кои после мртвилото од кога ги изгазија мојава генерација се борбени, спремни да гинат, им врие крвта, не им се чека а и богами што би чекале кога за добар живот мора да се изборат самите, си требало лидерство кое ќе повлече и нема ни да веруваш што ќе се случува во Македонија, друго и по партиска логика се додека пичкиве од ДПМНЕ тактизираат овие од Левица пробиваат и ги зимат младите во својот табор.

А оваа влада беше на чекор да падне, а како опозиција да не ги обезбедиш пратенициве и да ти киднапират пратеник на сам ден, е само за тоа ова раководство на клоци треба да лета, не се толку јаки комуњариве со шипциве како што се мисли.
ne bitno dali mene mi e ok ili tebe ne ti e ok. ednostavno takva e situacijata. imaat adekvatno mnozinstvo i rezervi u "demek" siрtarska opozicija koj sekogas ke se obedinat i krenat raka koga treba. takva opcija nema vo makedonskiot blok, ednostavno e denes da se bara ostavka ke glasaat samo vmro + levica drugite ko picki ke kutat. taa si e realnata situacija.

i neznam kako ti si go zamisluvas toa deka treba da se obezbeduvaat sipcite od strana na vmro lol... sto trebase mesto dui vmro da go kidnapiraat toj kastrioti ili kako se vikase? ne li gledas deka se e toa drama, deka ustvari site sipci se edna partija samo ne dupat i glumat pozicija/opozicija za da ne im tekne eden den i na nasite isto da napravat pa da im se odzeme cela mok na skonovite...

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.984
Поени од реакции
5.134
па приватните пред да ги поврзат со ЈСП и ги плаќаат по километар нудеа поефтина и подобра услуга. Автобус, секои 10 минути, 25 денари карта. Сеа курац. Ја 10 години немав влезено у автобус на ЈСП пред тоа. Се возевме ко шефови у приватните кои ги имаше нон стоп. И немој сега да ми речеш ова скапано ЈСП е боље него тоа.
ЈСП никад не стана а ниту ќе стане саглам фирма, дури и да е/остане како „јавно претпријатие„. ЈСП е само бунар без дно, во кој само се фрлаа(т) пари, било од Влада, било од Град Скопје.

Се чини дека во ЈСП треба да се изведе радикално преструктуирање, ако сака(ме) да имаме минимално квалитетна услуга. Едноставно, да се увиди кои се проблемите, кои се решенијата и нормално, каде се парите?..

Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Парно нема, ама плаќаш.
Автопат нема, патарина плаќаш.
Лифт не работи, катна гаража плаќаш.
Шпонови на работа не доаѓаат, ама ги плаќаш.
Струја не трошиш, ама плаќаш.
Билет имаш, автобус нема.
Лајка плата зема, џукели по улици владеат.
Џандари плаќаш, криминал царува.
Пратеници гласаш, држава нема.
Референдум гласаш, не те ебаваат.
Термоелектрана имаш, мазут нема.
Циганот Анѓушев го плаќаш, во загуба да не е.
Влада имаш, амбасади владеат.
Тенковите и авионите ги даваш, а за себе немаш.
Една жена ти е многу, ќе можело две да се има.
Езера имаш, вода немаат.

Пополнете понатаму...

Од Миленко Неделковски.
Дур е САД доминантен у светов/балкан вака ќе биде. Треба да се помириме со тој факт...

Ф

Флеш

Гостин
Дур е САД доминантен у светов/балкан вака ќе биде. Треба да се помириме со тој факт...
Не ти држи мисла .

Сад е тука . Ама види Хрватска,Словенија,Србија,Унгарија,Романија . Бум имаат во криза. Се сврти ја кон Сад и гледаат свои национални интереси . Одличен пример е Србија/Унгарија .

Сад гледа корист у јаки економии .И сојузници како Кореја,Јапан,Комонвелт итн се економски јаки.

И други причини.

Kajgana Shop

На врв Bottom