Toa sto go dava post trade available funds moze I da ne e 100% tocno I zatoa imas vakvi razliki. Kako I da e otkako ke ja napravis transakcijata sigurno ke bide kako sto trebaДечки малку помош
Првпат купувам ЕТФ преку Interactive. Сум избрал 5 shares од VUAA, со вкупна цена од 355.40 (3 евра провизија), иначе претходно ставени 400 евра (available funds).
На крај ми испишува "Post trade available funds 27".
Тоа значи дека на располагање после купувањево ќе имам 27 eur, а не 44.5 eur (400 - 355.5 = 44.5), т.е провизија ќе ми биде 30 eur?
Nikako. Ne se plakja.Како плаќате такси на добивка на странски хартии?Пример со US Stocks
Тешко дека некој ќе ти даде правилен одговор. Она што се случува моментално е некој шифт на преференциите низ светов. Од нули и единици према физички работи. Колку и тоа да звучи нелогично изгледа нешто такво се дешава. Но тоа не значи дека добрите ај ти фирми нема и понатаму да се тушираат со кеш. Така да, треба сам да одлучиш дали самата фирма според тебе има производ кој следниве 10 години ќе е страшно баран и ефтино произведен.Кое ви е размислувањето за МЕТА, да докупуваме, или тотално ќе оди во була?
Нешто слабо оптимизам за акцијава по интернет.
Наредните 2-3 години баран производ ќе ти е храната, и веројатно реагенсите во енергетикаТешко дека некој ќе ти даде правилен одговор. Она што се случува моментално е некој шифт на преференциите низ светов. Од нули и единици према физички работи. Колку и тоа да звучи нелогично изгледа нешто такво се дешава. Но тоа не значи дека добрите ај ти фирми нема и понатаму да се тушираат со кеш. Така да, треба сам да одлучиш дали самата фирма според тебе има производ кој следниве 10 години ќе е страшно баран и ефтино произведен.
Јас лично за следниве 10 години гледам добри фармацевти со солидни линии и рисрч, добри голд мајнери во региони со потенцјал и одредени енерџи фирми(оил гас)
Биди внимателен со кинезите, кај нив уште спорадично има локдауни, комунистите не се заебаваат кога треба да спроведат пандемиски закон. Плус и градежниот сектор им се тетерави, кој знае до кога ќе го одржат на нозе.За 2-3 недели ќе правам рекалкулации, кај кинезите веројатно ќе влезам уште малку во BIDU, TCEHY, а останатото ќе оди за во други индустрии.
Јасно за кинезите, затоа не брзам (а и општо за цел маркет).Биди внимателен со кинезите, кај нив уште спорадично има локдауни, комунистите не се заебаваат кога треба да спроведат пандемиски закон. Плус и градежниот сектор им се тетерави, кој знае до кога ќе го одржат на нозе.
И ако сакаш даночни бенефити инвестирај во супата, имаш право до $27500 годишно, вклучено со се employer contributions.
Овие фирми слабо ги знам. Претежно познавам фармацевстскиот сектор, ова со руднициве и енергетика ми ги дава еден пријател предлозите и една консалтиншка фирма на која сум претплатен.Наредните 2-3 години баран производ ќе ти е храната, и веројатно реагенсите во енергетика
Воена америчка индустрија (особено ако продолжи војната во Украина), компании од типот на Lockeed Martin, Raytheon, Boeing...
Во поглед на МЕТА искрено не знам, беше доста форсирана еден период и зедов кога беше фамата за Metaverse, али резултатите им се незадоволителни и не гледам оптимизам за акцијата (побитно отколку да работи добро компанијата ).
За 2-3 недели ќе правам рекалкулации, кај кинезите веројатно ќе влезам уште малку во BIDU, TCEHY, а останатото ќе оди за во други индустрии.
Почекувам со ситуацијата во Европа, ако почне да дава знаци дека ќе се смират работите и евентуално да почнат да соработуваат со гасот ќе земам акции на руски и европски фирми, ако не сад/аус/азија.
BIDU ти е кинескиот гугл, а Tencent е исто компанија која се занимава со AI, cloud, search engine...Овие фирми слабо ги знам. Претежно познавам фармацевстскиот сектор, ова со руднициве и енергетика ми ги дава еден пријател предлозите и една консалтиншка фирма на која сум претплатен.
хахах, абе овие брзо влегуваат и излегуваат од позиции, немам време да ги следам.
Јас генерално избегавам енергетика, многу ми е променлива, а немам желба за преголеми стресовиИмајте у предвид дека тоа што е енергетска криза и енергенсите се скапи, не значи дека енергетските компании добро проаѓаат. На најголем процент од нив профитот им зависи од регулативи, индиректно од граѓаните, и нема да им е дозволено да прават профити дур струјата расте. Т.е очекувам некој да имаат добри профити оваа година, а потоа и на нив да им се стегне јамката.
Koga sme veke kaj danocnite reformi, nesto se zakjuta vlasta,ima li nekoj informacii dali ke se sproveduvaat ili ke se odlozat povtorno ?BIDU ти е кинескиот гугл, а Tencent е исто компанија која се занимава со AI, cloud, search engine...
Имав пишувано пред некое време дека една индустрија која би требало да оди нагоре е биотехнолошката, скоро секогаш имаат добри резултати.
Тргување со странски хартии од вредност и недвижности
Само РобинХуд за мали суми и ниски провизии(всушност тоа е и поентата на РХ затоа е формирана), но за жал не е достапна за сите земји.forum.kajgana.com
Е сега од тоа што гледам што се случува веројатно низ Азија и Европа ќе има апла потценети компании (за време и после кризава), само ела најди ги. Јапонците слабо ги следам, инаку би требало да имаат прогрес во наредниот период, најнапред се во роботика, нешто што би требало да е актуелно во следните децении.
Апла сум зафатен и немам време да ги анализирам во детали, здравје пред Нова Година ако се олабавам ќе направам подетални анализи, дотогаш очекувам пазарот да оди уште надоле.
Автоматски споено мислење:
хахах, абе овие брзо влегуваат и излегуваат од позиции, немам време да ги следам.
Јас купувам и само докупувам, ќе продавам пред пензија, или ќе продаваат внуците
Македонска берза и се спремам после НГ, да видам како ќе прогураат зимава со струја и да видам што ќе се случува со даночните реформи кои ги најавија.