Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    747
Член од
30 август 2011
Мислења
1.106
Поени од реакции
1.364
Не гледам што е тука чудно или трагично. Војната во Авганистан тешко може да се нарече војна, спорадични препукување кој траеа многу години. Војната во Украина е вистинска војна, налик на битките од ВСВ, само со модерни оружја. Русија во 6 месеци завзеде огромна територија против 3 до 4 пати побројна армија, до заби наоружана. Тие 20 000 загинати и не изгледаат многу ако ги ставиш во перспектива.
па не знам тоа што во 6 месеци поставија рекорд во death toll после втора светска војна ако не е трагично не знам што е за тебе трагично
5-10% од професионалната армија имаат изгубено до сега
1000 и кусур тенкови
преку 1500 оклопњаци
40тина најмодерни авиони
50тина хеликоптери
бог знае колку транспортни возила
и флагшипот на црноморската флота
доведени се до мобилизација и збирање луѓе по затвори
и секој трет ден се закануваат со нуклеарки
и сето тоа за само 20% од украинската територија над дел од која веќе имаа контрола
ова ако не е ебана трагедија не знам што е
Автоматски споено мислење:

Toa vo Avganistan ostaj go, Avganistancite pravat redenka...Prvi bea Anglichanite, pa dojdoa USSR, pa ajde i USA si ja proba srekjata pa znaeme kako pominaa.
Za zagubite shto gi spomna...A shto ochekuvash vo vojna so NATO ginat i edni i drugi, shto vikaat Srbendive "biju Turci al biju i Srbi".
не гинат и едни и други
до сега имаат загинато
0 нато војници
и уништени се
0 абрамси и леопарди
0 Ф16ки, Миражи, Ф35ки, Ф15ки, А10ки, Предатори
и се бомбардирани 0 градови на нато и 0 нато села
расселени се 0 граѓани на нато земји

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.382
Поени од реакции
43.196
па не знам тоа што во 6 месеци поставија рекорд во death toll после втора светска војна ако не е трагично не знам што е за тебе трагично
5-10% од професионалната армија имаат изгубено до сега
1000 и кусур тенкови
преку 1500 оклопњаци
40тина најмодерни авиони
50тина хеликоптери
бог знае колку транспортни возила
и флагшипот на црноморската флота
доведени се до мобилизација и збирање луѓе по затвори
и секој трет ден се закануваат со нуклеарки
и сето тоа за само 20% од украинската територија над дел од која веќе имаа контрола
ова ако не е ебана трагедија не знам што е
па тоа е кога се бориш со цело нато. Не е то заебанција, само ние ете 70 бтр-и сме им дале и 30 тенка и авиони и хеликоптери. Буквално оружје за цела држава украинците конзумираат за неколку дена војување.

Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Натофили, му го дудлавте ли на шеикот? :P
Баш пред избори еј. Ова ќе има влијание на изборот. Секако во полза на републиканците кои се против праќање на оружје за Украина. Војната навистина брзо би завршила. Каков мастер потег на Русија и Арапите. Пред сè на Русите.

Член од
30 август 2011
Мислења
1.106
Поени од реакции
1.364
па тоа е кога се бориш со цело нато. Не е то заебанција, само ние ете 70 бтр-и сме им дале и 30 тенка и авиони и хеликоптери. Буквално оружје за цела држава украинците конзумираат за неколку дена војување.
еве уште еднаш за тебе
загубите на нато:

до сега имаат загинато
0 нато војници
и уништени се
0 абрамси и леопарди

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.382
Поени од реакции
43.196
еве уште еднаш за тебе
загубите на нато:

до сега имаат загинато
0 нато војници
и уништени се
0 абрамси и леопарди
кад тад ќе снема т-72, BTR, и БМП. Наскоро и тие ќе почнат да ги праќаат освен ако не кренат раце од украина. Што реално е најпаметно, Русија ги разоружа сите овие источно европски земји со ова праќање оружје.

Многу подобро ќе беше западот да ја ојача одбраната на источното крило со тие пари него да гори милијарди вредна опрема на украина.

Член од
3 септември 2022
Мислења
134
Поени од реакции
361
Нормално дека е рекорд после ВСВ кога е ова е прва таква војна после ВСВ. Пред ова немаше ни каде да се изгуби толку војска. Не знам каде е драмата. Русија ја оствари својата најголема стратешка цел, обезбедување на Крим и копнено поврзување со него. 20 000 луѓе за тоа? Како рече Сталин, луѓе се раѓаат, земја не.

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
кад тад ќе снема т-72, BTR, и БМП. Наскоро и тие ќе почнат да ги праќаат освен ако не кренат раце од украина. Што реално е најпаметно, Русија ги разоружа сите овие источно европски земји со ова праќање оружје.

Многу подобро ќе беше западот да ја ојача одбраната на источното крило со тие пари него да гори милијарди вредна опрема на украина.
Сега можат Русите и комотно да направат целосна инвазија на источна европа пошо немаат со што да се бранат. Цело оружје што го имаат го дадоа на Украина.

Член од
30 август 2011
Мислења
1.106
Поени од реакции
1.364
ќе видиме дали ќе снема, ќе снемуваше одамна ама никако да снема
русија не разоружа никого, само го исчисти советското ѓубре од нато земјите и и отвори работа на западната воена индустрија да ги изгради од ново арсеналите на нато членките од екс комунистичките земји
Многу подобро ќе беше западот да ја ојача одбраната на источното крило со тие пари него да гори милијарди на украина.
за што? Русија неможе да ја прегази украина за 6 месеци, да не излезат со тенковите случајно во романија и во полска? :icon_lol:
со ова темпо украина нема да им биде уште освоена а западот веќе ќе ги снабди своите членки со се што им треба
да не зборуваме дека после ова русија уште 10 години нема да биде закана за грузија не пак за некој поголем :icon_lol: со нивната глупава и не промислена војна ги трошат сите залихи што им ги оставија советите, а денешните руски капацитети се дааааалеку од капацитетите за производство на оружје што го имаше ссср
да не зборуваме дека ни во најлудите соништа русија нема да може да оддели приближно пари во годишниот воен буџет колку што одделуваше ссср
така да нема гајле баки источното крило не се секирај

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.842
Поени од реакции
25.294
еве уште еднаш за тебе
загубите на нато:

до сега имаат загинато
0 нато војници
и уништени се
0 абрамси и леопарди
ohh ima dosta nato vojnici i platenici mrtvi i zarobeni...

fino vaka 0 sto si stavil za drugoto, da vredese toa oruzje valjda ke go pratea ama ocigledno samo ruska tehnika vredi koga imas vistinska vojska protiv tebe... :icon_mrgr:

neka si gi cuvaat igrackite za vojna so nekoe pleme u afrika ili bliskiot istok. protiv vojnici so kamenja i eventualno kalashi se pokazhaa dosta efektivni, normalno i protiv svadbari (ova za predatorite)...

Член од
30 август 2011
Мислења
1.106
Поени од реакции
1.364
Сега можат Русите и комотно да направат целосна инвазија на источна европа пошо немаат со што да се бранат. Цело оружје што го имаат го дадоа на Украина.
русите сега комотно неможат да направат ни целосна инвазија на украина :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:

ohh ima dosta nato vojnici i platenici mrtvi i zarobeni...

fino vaka 0 sto si stavil za drugoto, da vredese toa oruzje valjda ke go pratea ama ocigledno samo ruska tehnika vredi koga imas vistinska vojska protiv tebe... :icon_mrgr:

neka si gi cuvaat igrackite za vojna so nekoe pleme u afrika ili bliskiot istok. protiv vojnici so kamenja i eventualno kalashi se pokazhaa dosta efektivni, normalno i protiv svadbari (ova za predatorite)...
нема никаква потреба да се троши оружје од 21ви век на русите кои се заглавени во доцните 1970ти
тоа оружје е за посериозни противници :icon_lol:

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.382
Поени од реакции
43.196
ќе видиме дали ќе снема, ќе снемуваше одамна ама никако да снема
русија не разоружа никого, само го исчисти советското ѓубре од нато земјите и и отвори работа на западната воена индустрија да ги изгради од ново арсеналите на нато членките од екс комунистичките земји

за што? Русија неможе да ја прегази украина за 6 месеци, да не излезат со тенковите случајно во романија и во полска? :icon_lol:
со ова темпо украина нема да им биде уште освоена а западот веќе ќе ги снабди своите членки со се што им треба
да не зборуваме дека после ова русија уште 10 години нема да биде закана за грузија не пак за некој поголем :icon_lol: со нивната глупава и не промислена војна ги трошат сите залихи што им ги оставија советите, а денешните руски капацитети се дааааалеку од капацитетите за производство на оружје што го имаше ссср
да не зборуваме дека ни во најлудите соништа русија нема да може да оддели приближно пари во годишниот воен буџет колку што одделуваше ссср
така да нема гајле баки источното крило не се секирај
абе сега ти можеш да продаваш муда за бубрези, но залихите советско оружје се чистат. Ќе снема тенкови еден ден. Северна ги дала, Словенија ги дала. Наскоро и другите ќе се демилитаризираат со ова. А реално нема да остварат ништо со тоа освен што ќе завршат на некоја нива у херсон одат за старо железо.

Член од
30 август 2011
Мислења
1.106
Поени од реакции
1.364
абе сега ти можеш да продаваш муда за бубрези, но залихите советско оружје се чистат.
се чистат на двете страни ;)
Ќе снема тенкови еден ден. Северна ги дала, Словенија ги дала. Наскоро и другите ќе се демилитаризираат со ова. А реално нема да остварат ништо со тоа освен што ќе завршат на некоја нива у херсон одат за старо железо.
секоја украинска т72ка баки ќе земе барем една руска т72ка
секоја земена руска т72ка е една т72ка помалце за абрамсот што ќе дојде по неа
ти текнува?
вин вин ситуација е ;)

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.842
Поени од реакции
25.294
русите сега комотно неможат да направат ни целосна инвазија на украина :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:

нема никаква потреба да се троши оружје од 21ви век на русите кои се заглавени во доцните 1970ти
тоа оружје е за посериозни противници :icon_lol:
se slagam. sosema glupo bi bilo da pratat nesto sto nitu ukraincite ke znaat da go koristat nitu pak e dokazano deka vredi u vistinska vojna. zgora na toa sekako ke bide zbriseno ako veke dojde do totalna vojna. taka da najdobro neka si go cuvaat za protiv pleminjata u afrika, arapite i eventualno nas balkancite ako resat da ne bombardiraat ko srbite pred 20 godini.... paper tiger oruzja ne se za vistinska vojna, ama mora da priznaam epten svetkaat na tv.

Член од
3 септември 2022
Мислења
134
Поени од реакции
361
Натофили, му го дудлавте ли на шеикот? :P
Баш пред избори еј. Ова ќе има влијание на изборот. Секако во полза на републиканците кои се против праќање на оружје за Украина. Војната навистина брзо би завршила. Каков мастер потег на Русија и Арапите. Пред сè на Русите.
Не е вистина дека републиканците се против испраќање оружје во Украина.

Член од
30 август 2011
Мислења
1.106
Поени од реакции
1.364
se slagam. sosema glupo bi bilo da pratat nesto sto nitu ukraincite ke znaat da go koristat nitu pak e dokazano deka vredi u vistinska vojna. zgora na toa sekako ke bide zbriseno ako veke dojde do totalna vojna. taka da najdobro neka si go cuvaat za protiv pleminjata u afrika, arapite i eventualno nas balkancite ako resat da ne bombardiraat ko srbite pred 20 godini.... paper tiger oruzja ne se vistinska vojna.
немој жити се за папер тајгер
америчкото оружје го гледавме на дело многу пати како држави од 21век враќа во доцен 16ти и тоа држави што имаа солидни армии, пво, авијации и така натака
од друга страна од руските Армати, Сармати, Сухои 57ки и слични оружја за на вежби и поѓоамитка панаѓури не видовме ништо
6 месеци гледаме дека сите тие паради биле едно големо потемкино село

Kajgana Shop

На врв Bottom