Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Аако си добро наоблечен ќе го осеќаваш и тој "степен плус" кога ќе згрее и ќе треба да изгаси оти веќе си се спотнал, а богами и ќе го сетиш тој "степен минус" кога ќе те здрма ладно а таа уше нема абер да почни да дува... тоа ти е work-cycle во преоден период на климите кај кои ете некој одлучил дека испод 500w нема смисла тие да работат на греење.Koga će počne da pali gasi ne se ni primetuva bidejći nekoj se pogrižil i za toa da ne pravi razlika vo anbientalnata T poveće od 1C. Znači postiga zadadena 24C gasi ja nema se do 23C ili čak pred toa pak se pali, tivka e neznaeš i deka raboti i nadv. i vn. edinica.
Ако собата е испод 5x5 кај и да си ќе го сеќаваш и е доста непријатно... особено со поефтинките модели кај кои стартувањето не е "испеглано" па одеднаш добиваш гласно ЧУФФ и преголем проток ради фиксна 3та брзина во која си ја оставил од далечинско...E sega da ne gasi e sekako poprijatno no i vaka ne se primetuva. Vo mal prostor e sigurno poneprijatno.

Ovie nebulozi koisto gi kazuvas moze da ti pominat samo na it forumceto. Tamo lazete se, tuka ne ti pominuva.Аако си добро наоблечен ќе го осеќаваш и тој "степен плус" кога ќе згрее и ќе треба да изгаси оти веќе си се спотнал, а богами и ќе го сетиш тој "степен минус" кога ќе те здрма ладно а таа уше нема абер да почни да дува... тоа ти е work-cycle во преоден период на климите кај кои ете некој одлучил дека испод 500w нема смисла тие да работат на греење.
Ова "степен плус" неретко не е само 1 степен, а тогаш разликата од гасење до палење е повеќе од 4 степена во амбиентална темература и тоа ите како се осеќа.
Ако собата е испод 5x5 кај и да си ќе го сеќаваш и е доста непријатно... особено со поефтинките модели кај кои стартувањето не е "испеглано" па одеднаш добиваш гласно ЧУФФ и преголем проток ради фиксна 3та брзина во која си ја оставил од далечинско...
Во мал простор па да не праиме муабет колку апла е непријатно.... до момент на фрлање од тераса![]()
I jas da bapnev preku 1000 evra za klima će barav opravduvanje..... Se šalam.....Mnogu drastično go opišuvaš, no približno e taka. Imam lek i za toa, možam ako sakam da ja namestam klimava da vklučuva posle 3 min otkako će iskluči i togaš nema nikakov pad na T, no mene vaka mi odgovara bidejći koga pod 12 C (toa ušte ne e ladno neli) si raboti non stop vo 40 m2.Аако си добро наоблечен ќе го осеќаваш и тој "степен плус" кога ќе згрее и ќе треба да изгаси оти веќе си се спотнал, а богами и ќе го сетиш тој "степен минус" кога ќе те здрма ладно а таа уше нема абер да почни да дува... тоа ти е work-cycle во преоден период на климите кај кои ете некој одлучил дека испод 500w нема смисла тие да работат на греење.
Ова "степен плус" неретко не е само 1 степен, а тогаш разликата од гасење до палење е повеќе од 4 степена во амбиентална темература и тоа ите како се осеќа.
Ако собата е испод 5x5 кај и да си ќе го сеќаваш и е доста непријатно... особено со поефтинките модели кај кои стартувањето не е "испеглано" па одеднаш добиваш гласно ЧУФФ и преголем проток ради фиксна 3та брзина во која си ја оставил од далечинско...
Во мал простор па да не праиме муабет колку апла е непријатно.... до момент на фрлање од тераса![]()
Ti bi dal 1000 evra samo sube ti e sto nema monter da ti ja vakumira na 500 tori.I jas da bapnev preku 1000 evra za klima će barav opravduvanje..... Se šalam.....Mnogu drastično go opišuvaš, no približno e taka. Imam lek i za toa, možam ako sakam da ja namestam klimava da vklučuva posle 3 min otkako će iskluči i togaš nema nikakov pad na T, no mene vaka mi odgovara bidejći koga pod 12 C (toa ušte ne e ladno neli) si raboti non stop vo 40 m2.
Jas nikogaš ne bi dal tolku pari za klima, no za televizor itekako dadov pred godina dena, no toa sum jas.

A inace ima i klimi sto neograniceno, da davaat snaga poke od nominalnata ama ne kostaat 500 evra,gi ima i kineski,japonski korejski.Mozebi Zlate na toa mislese.Ima i klimi deklarirani kako 3,5kw a mozt da dadat i toplina kako poweke kw toplina neograniceno.Kolku pari tolku muzika.Šteta što ne se duplo pojaki tuku ednata pod 1kW, drugite malce nad, a se ne duplo tuku nekoi od ovie i celi TRI pati poskapi!!!!
Ne se raduvaj na ovie podatoci, toa se maksimalni snagi koi japoncive gi postigaat no za žal na niv možat samo kratko da rabotat, dodeka za Tundrata ubavo ti pišuva NOMINALNA SNAGA. Toa e mnogu mnogu različno od maximalen kapacitet i snaga. Na nominalno opteretuvanje (znači opteretuvanje za trajna rabota a ne 15 min) sigurno deka 3.5- ka pa makar i kinez dava poveće toplina od 2.5- ka. No ova e problematika za malce povisoko nivo na poznavanje na ovaa tehnologija a ne golo čitanje na brošuri.
Visokata cena na japoncite e upotrebata na poskapi i pokvalitetni delovi, so toa i dolgotrajnost i postiganje na podobra kultura na rabota, a nikako rabota so dva pati pogolema ekonomičnost i neznam kakvi gluposti za mali modulacii i štedlivost poradi toa.
Vo globala site inverteri od najskapiot do naeftiniot vo eden razumen dijapazon na T do -10C ne se razlikuvaat poveće od 10-15%
@filipinecA inace ima i klimi sto neograniceno, da davaat snaga poke od nominalnata ama ne kostaat 500 evra,gi ima i kineski,japonski korejski.Mozebi Zlate na toa mislese.Ima i klimi deklarirani kako 3,5kw a mozt da dadat i toplina kako poweke kw toplina neograniceno.Kolku pari tolku muzika.
Mala digresija: 500 tori se postigaat i so vakuum skalamerija napravena od kompresor od frižider kako što propagiraat najuglednite "poznavači" na fenomenot VAKUMIRANJE. Problemot e što treba 50 tori za da ispari (počne da vrie) vodata vo sistemot, a toa go možat ozbilni vakuum pumpi. Kaj vakuumot e obratno pomala vrednost znači povisok vakuum, apsoluten vakuum od 0 bari ili tori ne može nikakva pumpa fizički da napravi i nego go ima samo vo vselenata.Ti bi dal 1000 evra samo sube ti e sto nema monter da ti ja vakumira na 500 tori.
Zatoa janza te jadi nekoe kelnerce da se izivuva na nekoe japonce,da se nasalime
Автоматски споено мислење:
A inace ima i klimi sto neograniceno, da davaat snaga poke od nominalnata ama ne kostaat 500 evra,gi ima i kineski,japonski korejski.Mozebi Zlate na toa mislese.Ima i klimi deklarirani kako 3,5kw a mozt da dadat i toplina kako poweke kw toplina neograniceno.Kolku pari tolku muzika.
A zar mislis deka kompresorot ke se rasipi ili poveke amortizira ako raboti na poveke od 15 minuti od nominalnata?Mala digresija: 500 tori se postigaat i so vakuum skalamerija napravena od kompresor od frižider kako što propagiraat najuglednite "poznavači" na fenomenot VAKUMIRANJE. Problemot e što treba 50 tori za da ispari (počne da vrie) vodata vo sistemot, a toa go možat ozbilni vakuum pumpi. Kaj vakuumot e obratno pomala vrednost znači povisok vakuum, apsoluten vakuum od 0 bari ili tori ne može nikakva pumpa fizički da napravi i nego go ima samo vo vselenata.
Inače vo pravo si ja za Tundrava ne mu dozvoliv da se kilavi so vakumiranje a ne da e slučajno japonec.
Nominalna ili nazivna snaga na ured e snaga so koja uredot e predvideno da se optereti i da raboti so časovi. Max. snaga e za ekstremni opteretuvanja koi može da gi podnese bez oštetuvanje, no vo kratki periodi mereno vo minuti, poradi toa nomnalnata e onaa bitnata snaga.
Najdobar primer e tabličkata kaj elektromotorite kada deklariranata snaga e baš ovaa nominalnava i na nea toj ako dobro se ladi može da vrti i da vrti....
E sega klima 2.5- ka demek mnogu jaka i pojaka od 3.5-ka se trikovi za prodažba.... može da e pojaka nekolku minuti inače zošto proizvoditelot ne ja pretstavi kako 3.5-ka i kako takva da si ja prodade poskapo? Nema da može zatoa što nominalnata snaga i e baš za 2.5-ka.
Inače ne razbiram što će postigne da ti prodade ured kako 2.5ka koj može da raboti neprekidno pojako od 3.5ka, nema logika neli? Se e toa igra so brojki no i vistiniti brojki koi gi postiga samo vo špicevi što i ne e baš bitno.
Ne e bitna klimata tuku nominalata na kompresorot. Toj e bitno da ne odi često preku toa, za kratko može normalno.A zar mislis deka kompresorot ke se rasipi ili poveke amortizira ako raboti na poveke od 15 minuti od nominalnata?
Eve eden konkreten primer.
TOSHIBA so kompresor DX151A1T-30N Japonski kompresor ne GMCC
So istiot kompresor ima nominalna od 4,2kw kaj ovoj model na greenje ,dodeka kaj ovoj model https://www.krueger.ch/krueger-files/Saentis_Artikel/Klimageräte/TOSHIBA Split-Klimageräte/Aussengeräte RAS-Serie/SM_SVM-20016_RAS-18_B22_24J2KVSG_J2AVSG-E.pdf
e deklarirana 24 btu so nominalna 8kw na greenje .
Toa e skoro dupla nominalna vrednost.
Znaci Tosihba e glupava i ne znae sto pravi.
Zatoa tvojata teorija ne me razubeduva dovono.
Znaci jas ja kupiv ovaa vtorava od 24 btu,ama mozela na nominalna i 12btu da bidi.
So prajme?
Vrvnite proizvoditeli mozat NOMINALNATA vrednost da ja pomestiaat kako saaat za da pokazat odredena vrednost na energetskata nalepnica, i prikazat razni SKOP vrednosti.
Znaci istiot kompresot mozi da raboti i na -25 ,ama iako kaj 24btu e deklariran za do -15c.
Znaci jas si kupiv Toshiba Shoraj NORDIC,bez greaci na tacna.
U tvojata analiza nedostasuva momentot okolu potrosuvackata ili opteretenosta na motorot u obrtaite ako sakas.A zar mislis deka kompresorot ke se rasipi ili poveke amortizira ako raboti na poveke od 15 minuti od nominalnata?
Eve eden konkreten primer.
TOSHIBA so kompresor DX151A1T-30N Japonski kompresor ne GMCC
So istiot kompresor ima nominalna od 4,2kw kaj ovoj model na greenje ,dodeka kaj ovoj model https://www.krueger.ch/krueger-files/Saentis_Artikel/Klimageräte/TOSHIBA Split-Klimageräte/Aussengeräte RAS-Serie/SM_SVM-20016_RAS-18_B22_24J2KVSG_J2AVSG-E.pdf
e deklarirana 24 btu so nominalna 8kw na greenje .
Toa e skoro dupla nominalna vrednost.
Znaci Tosihba e glupava i ne znae sto pravi.
Zatoa tvojata teorija ne me razubeduva dovono.
Znaci jas ja kupiv ovaa vtorava od 24 btu,ama mozela na nominalna i 12btu da bidi.
So prajme?
Vrvnite proizvoditeli mozat NOMINALNATA vrednost da ja pomestiaat kako saaat za da pokazat odredena vrednost na energetskata nalepnica, i prikazat razni SKOP vrednosti.
Znaci istiot kompresot mozi da raboti i na -25 ,ama iako kaj 24btu e deklariran za do -15c.
Znaci jas si kupiv Toshiba Shoraj NORDIC,bez greaci na tacna.

Ocekuvav odgovor i obrazlozenie od masinski ing,ama dobiv diplomatski odgovor,odgovor vo siva zona.Ne e bitna klimata tuku nominalata na kompresorot. Toj e bitno da ne odi često preku toa, za kratko može normalno.
Ne skokaj kako prle pred magare.Eve i za tebeU tvojata analiza nedostasuva momentot okolu potrosuvackata ili opteretenosta na motorot u obrtaite ako sakas.
Za Nominala od 4200 kaj 3.5kata Nordikot tmkompresorot nemora da trosi mnogu struja jer raboti na niski obrtai pa potrosuvackata e 880w kaj Nordikot i ima soliden COP 4200/880=4.57.
Ama istiot kompresor vgraden sea od 3.5ka vo model sto e deklariran kako 24 ili 7kw so bozem Nominalni 8000 od maximalni 8800 (ocigledno deka e isceden samo 800w razlika ima do 8800) za tie 8000w trosi kako sto pisuva vo servisnoto pod "Power consumption" 2300w ili izrazeno kako COP 8000/2300=3,478 sto ni subvencija nemoze da dobie, nitu e za 70m2 a nekoj ke ja lupne i vo 70 i brzo ke i dojde krajot na dadeni 100.000denari i verovatno ima i mala garancija.
Si trebal da si zemes prav Nordik, AmberNordik18 so kompresor sto odgovara za takva namena 70m2![]()
.
Moze si mutav pa nerazbiras u koja kolona treba da citas COP... glej si COP u kolonata za 24kata a tamu ti pusuva COP 3.4 a ne 4,5 ko sto tvrdis deka e za 24kata.Ocekuvav odgovor i obrazlozenie od masinski ing,ama dobiv diplomatski odgovor,odgovor vo siva zona.
Neznam dali svati deka i dvete klii go nosat istiot kompresor DX151A1T-30N a ednata od drugata imaat razlicni vrednosti vo nominalnata vrednost(kako klimi) i toa ne za malce skoro za duplo.
Toa i bese poentata deka razlicni klimi , deka edna jaka 12btu klima mozi slobodno da bidi i 24btu i da raboti neograniceno kako 24 btu.
https://www.clima.se/en/Image/GetDo...qSsVtgDpXfJSgKhGFhRhljKSyQWwjMAGgZiVOeZ3k5iOQ oba e lin od toshiba shorai i,a ova podolu od nordik toshiba shori
Pa razgledaj gi mozi ke svatis nesto,sto e poenata.
Ne skokaj kako prle pred magare.Eve i za tebe
4400/981=4,5COP
i ti razgleda ja tabelava i skri se.
Orginale Japan KOMPRESOR DX151A1T-30N.
Izgoren si za Japanka,ama ke ja sonvas.![]()
Pa ti velis deka nordikot bil poekonomicen od obicnata,a jas ti kazuvam deka na site opteretuvanja Shorajot Edge. e opekonomicen od nordikot,ama ti se prajs naiven pa negledas.Moze si mutav pa nerazbiras u koja kolona treba da citas COP... glej si COP u kolonata za 24kata a tamu ti pusuva COP 3.4 a ne 4,5 ko sto tvrdis deka e za 24kata.
E sea Prle, ako si dal 100.000 za u 70m2 mnogu struja ke trosi klimicevo, a i obratnoto vazi t e preskapa e za COPot za vo upola pomal prostor. Baska 24kata sigurno ne e reklamirana deka e za 35m2 tuku za 70m2 toa e jasno na sekob tuka, ti samo probuvas da nasednes nekoj, ne pravis budali na sred bel den se vika toa.
Mislam deka vo odgovorot dobi i odgovor na prašanjeto.Ocekuvav odgovor i obrazlozenie od masinski ing,ama dobiv diplomatski odgovor,odgovor vo siva zona.
Znaci odgovorot e deka nominalnata vrednos se prijavuva kolku sto odredil proizvoditelot,i deka kaj nekoj klimi mozi slobodno da raboti nad nominalnata neograniceno.Inace nominalna na mu e na doticniot kompresormu 120 rpsMislam deka vo odgovorot dobi i odgovor na prašanjeto.
Što misliš kako e možno vo specifikacijata za kompresorite pišuva na primer max COP 3, najkvalitetnite ne se preku COP 3,5, a klimata si vadi COP 6.
I posle tvojava analiza treba da se zakluči deka TOSHIBA e dobrata vila i na kupcite im poklonuva poskap kompresor vo 12kata a može slobodno da stavi pomal i poeftin.
Porealno e i očigledno deka mu vadi mast vo pojakiot model.
Inače vo masovnoto proizvodstvo najgolemiot profit se pravi baš od vgradenite komponenti i materijali, rabotnata raka e merena i optimatizirana i e gore dole fiksen trošok.