Енергетска криза во Европа

Член од
13 април 2021
Мислења
3.520
Поени од реакции
11.488
Најбитното од денес не го постиравте. Така ви одговара

Ќе ве топли лубовта партиска
Ако. Ете браќата Срби отсекогаш биле појаката резерва. :D

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
Рашаваме проблеми и со Македонците затоа што имаат бензинска пумпа што може да произведува струја на гас, па да им дадеме гас. Тоа е 5-7 проценти од зимската потрошувачка на струја – рече тој.
– Чекаме да не известат дали ќе дозволат 100 мегавати струја низ системот. Ова е навистина важна работа бидејќи дополнително би обезбедиле енергија за нашите граѓани.

Sto zbori vucko ovdeka? Kakva pumpa kakvi 100 megavati cekaat srbite od nas be :pos:

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.188
Поени од реакции
3.434
Рашаваме проблеми и со Македонците затоа што имаат бензинска пумпа што може да произведува струја на гас, па да им дадеме гас. Тоа е 5-7 проценти од зимската потрошувачка на струја – рече тој.
– Чекаме да не известат дали ќе дозволат 100 мегавати струја низ системот. Ова е навистина важна работа бидејќи дополнително би обезбедиле енергија за нашите граѓани.

Sto zbori vucko ovdeka? Kakva pumpa kakvi 100 megavati cekaat srbite od nas be :pos:
ТЕТО не работе на воздух, ќе даваат од нивниот ефтин гас што си го закупија, а за возврат струја изгледа тоа е договорено.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.415
Поени од реакции
18.578

Ние имаме капацитети ама немаме гориво. Нашиве ги нудат капацитетите на комшиите во замена за јаглен(грција,косово) или во случајов србија за гас, а дел од струјата да остане за нас. Тоа би било добар деал ама не знам дали е нешто конкретно договорено. Со бугарија се шпекулираше 200 евра МВч ама ништо не испадна.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
Ние имаме капацитети ама немаме гориво. Нашиве ги нудат капацитетите на комшиите во замена за јаглен(грција,косово) или во случајов србија за гас, а дел од струјата да остане за нас. Тоа би било добар деал ама не знам дали е нешто конкретно договорено. Со бугарија се шпекулираше 200 евра МВч ама ништо не испадна.
na prv pogled zvuci dobro ama dali ke ima dovolno i da dademe i da koristime... nekako cisto sumnjam deka ke ima ama ajde da vidime

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Претпоставувам дека нашиве сакаат фиксна цена, а бугарите "% off". Чисто шпекулација.

Да не знаеш каква е ситуацијата со термоелектраните годинава кај нас? Ја оправија рек битола?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.655
Поени од реакции
35.528
Зошто би се согласиле Бугарите на фиксна ниска цена, кога на слободен пазар годинава цените тек ќе идат во небеса вселена. Евентуално ако испазарат некои нови предавства од квислинзиве на власт.

Во меѓувреме:

И после се дешавало ова: https://jungefreiheit.de/politik/deutschland/2022/irre-baecker-soll-ueber-300-000-euro-fuer-gas-bezahlen/
Епа тек ќе се дешава, и би било интересно за сеир кога истите срања не би се дешавали и овде.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.452
Поени од реакции
43.318
Ќе даде Вучиќ, наши луѓе сме, кој ќе не помогне друг, сигурно бугарите не.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.415
Поени од реакции
18.578
Претпоставувам дека нашиве сакаат фиксна цена, а бугарите "% off". Чисто шпекулација.

Да не знаеш каква е ситуацијата со термоелектраните годинава кај нас? Ја оправија рек битола?
Може прениско бараат нашиве. Инаку нема логика не фиксна цена. Таква више имаш.
За другово неам инфо сигурно, не работам веќе тоа. Задњо ко што знам технички е океј ама нема јаглен. Затоа бараат од комшии.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.028
Поени од реакции
51.283
Ќе даде Вучиќ, наши луѓе сме, кој ќе не помогне друг, сигурно бугарите не.

да, се радувам на оваа помош од господникот Вучиќ од која веќе ме фаќа и незгодно, ама уште повеќе ќе се радувам кога и султанот Реџеп Таип Ердоган ќе ни фрли коска викендов и кога 100% физичкиот опстанок ќе ни зависи од милостињата на овие анти-западни диктатори.

Атлантистичкиот бастион и верен чувар на западните вредности - Северен Фиром клекнат и натртен пред овие темни сили, а заборавен и отфрлен од своите верни сојузници. Тажно. :(

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.452
Поени од реакции
43.318
да, се радувам на оваа помош од господникот Вучиќ од која веќе ме фаќа и незгодно, ама уште повеќе ќе се радувам кога и султанот Реџеп Таип Ердоган ќе ни фрли коска викендов и кога 100% физичкиот опстанок ќе ни зависи од милостињата на овие анти-западни диктатори.

Атлантистичкиот бастион и верен чувар на западните вредности - Северен Фиром клекнат и натртен пред овие темни сили, а заборавен и отфрлен од своите верни сојузници. Тажно. :(
западната демократија само на лубриканти и друга пропратна опрема за шекспир и компанија инвестира. Не ги занима многу обичниот народ како живее. Па мора ете злите диктатори да не помагаат да преживееме.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366

Пазарот на електрична енергија во Европа, измамата на векот?

Strashen e Yanis... iako ne go sakam posto e grk mora da se priznae deka e eden od najdobrite levicari i marksist ekonomisti vo svetot. ubavo objasneto na pocetokot i ako cifrite se tie togas evropa plaka barem 7 pati poveke od sto treba...

Kajgana Shop

На врв Bottom