Правна помош и совети

Член од
12 март 2009
Мислења
20.694
Поени од реакции
16.905
Може да се покрене оставинска. Го имам тоа искуство. Децата на должникот не сакаа да покренат оставинска па затоа доверителот покрена. Секој кој има правен интерес може да покрене. Вие имате правен интерес постапката да се покрене...
Тоа што правото во ил е 0 не е проблем. Ке се пренесе какво што е а потоа ке се тера друга постапка....
ок, ама треба сите станари да се сложат и да учествуваат... а има кај нотарот договор дека сопственикот на старата куќа и плацот земал пари и да направи трансформација но не ни ја покренал постапката

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Малце звучи забегано. Но да прашам се сомневам дека имам дете со една девојка од пред 10 години. Сега сум во брак со друга. Не сум му старател и не сум го видел никогаш детето. Детето немам намера да го барам и да го гледам. Но ме интересира дали во случај на наследство во моја смрт би добило нешто? И дали во случај на смрт на мајка ми има право на имот. Во пракса не го сметам за мое дете и без веза ми е тоа да добие нешто. Дали ми е паметно да пишам тестамент? Не дека сум стар...

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.121
Поени од реакции
1.278
вонбрачните деца ги имаат истите права како и децата родени во брак, така да ако не сакаш детето да добие било што од тебе или твоите само тестамент, ама мислам дека и него ќе имаат право да го оспоруваат, е сега колку тоа би било успешно и веројатно нека каже некој по паметен од мене

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
вонбрачните деца ги имаат истите права како и децата родени во брак, така да ако не сакаш детето да добие било што од тебе или твоите само тестамент, ама мислам дека и него ќе имаат право да го оспоруваат, е сега колку тоа би било успешно и веројатно нека каже некој по паметен од мене
Викаш само со тестамент може...ако докаже дека е мое има право на наследство. Иако не сум му старател ни ги знам...

Член од
2 март 2016
Мислења
514
Поени од реакции
514
Малце звучи забегано. Но да прашам се сомневам дека имам дете со една девојка од пред 10 години. Сега сум во брак со друга. Не сум му старател и не сум го видел никогаш детето. Детето немам намера да го барам и да го гледам. Но ме интересира дали во случај на наследство во моја смрт би добило нешто? И дали во случај на смрт на мајка ми има право на имот. Во пракса не го сметам за мое дете и без веза ми е тоа да добие нешто. Дали ми е паметно да пишам тестамент? Не дека сум стар...
Ако не си го признал детето за во извод на родени на детето му стои твоето име како татко, тогаш уживај, ако си го признал тогаш пиши ми во порака.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Ако не си го признал детето за во извод на родени на детето му стои твоето име како татко, тогаш уживај, ако си го признал тогаш пиши ми во порака.
Не е признато не стои мое име.

Член од
22 јули 2011
Мислења
1.054
Поени од реакции
1.176
Дечки, дали постои во државава субјект под името Агенција за води?

Ми треба нешто околу водите, и еден човек ми спомна за некаква си таква Агенција за води да се обратам, ама ниту човекот знае конкретно каде се наоѓа таквата агенција.
Знам дека има закон за води, закон за водостопанство, постои и акционерско друштво Водостопанство, но дали има и Агенција за води во државава?

Знае ли некој дали и воопшто постои Агенција за води?
На интернет кога пребарував не пронајдов никакви податоци за таква агенција, само ова го пронајдов од 2019 година текст дека уште не е формирана таква агенција, како било изборно ветување на актуелната владеачка партија која во 2016 кога биле во опозиција имале предизборно ветување дека ќе формираат Агенција за води, но во текстот од 2019 пишува дека не е формирана Агенција за води. Еве и линк

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Дечки, дали постои во државава субјект под името Агенција за води?

Ми треба нешто околу водите, и еден човек ми спомна за некаква си таква Агенција за води да се обратам, ама ниту човекот знае конкретно каде се наоѓа таквата агенција.
Знам дека има закон за води, закон за водостопанство, постои и акционерско друштво Водостопанство, но дали има и Агенција за води во државава?

Знае ли некој дали и воопшто постои Агенција за води?
На интернет кога пребарував не пронајдов никакви податоци за таква агенција, само ова го пронајдов од 2019 година текст дека уште не е формирана таква агенција, како било изборно ветување на актуелната владеачка партија која во 2016 кога биле во опозиција имале предизборно ветување дека ќе формираат Агенција за води, но во текстот од 2019 пишува дека не е формирана Агенција за води. Еве и линк

Во централен регистар нема, што значи не постои.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.866
Поени од реакции
1.614
Некој да ме контактира за плата сакам да прашам нешто

Член од
14 септември 2011
Мислења
11
Поени од реакции
0
Дали знае некој како може да се внесат производи од физичко лице во продавница? Се прави договор некаков за откуп фирма/физичко лице?

Член од
2 март 2016
Мислења
514
Поени од реакции
514
Дали знае некој како може да се внесат производи од физичко лице во продавница? Се прави договор некаков за откуп фирма/физичко лице?
Искрено не разбирам ако може подетално, како тоа од физичко лице да се внесат производи во продавница?
Фирмата (продавницата) може со договор за купопродажба (не е задолжително писмена форма на договорот) да купува производи од било кои производители, трговци и истите да ги препродава така функционираат сите продавници.
Да не нагодувам треба појаснување што сакате за да ви се даде точен одговор.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.897
Стан од кој 1/4 е во една сопственост и е дадена на извршител, а 3/4 се во друга сопственост.
Сега тие 3/4 треба да ги наследи должникот со оставинска постапка, дали може тој да се откаже од тие 3/4 и друг од втор ред на наследување да го земе тој дел и така да си го спаси станот?

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.783
Поени од реакции
6.210
Zavisi za kakvi proizvodi stanuva zbor. Primer, ako imas piljara, mozes da kupis krastavici I kompir od fizicko lice. Ama, toa lice treba da e registrirano kako zemjidelec, potoa pravis dogovor, plakas danok I mozes da prodavas kako pravno lice.
Sosema druga situacija e ako, primer, sakas da zemes prozor od nekoj majstor sto go napravil vo garaza, pa ti potoa da go prodavas na treti lica. Ne sum siguren deka zakonski ke mozes.

Член од
2 март 2016
Мислења
514
Поени од реакции
514
Стан од кој 1/4 е во една сопственост и е дадена на извршител, а 3/4 се во друга сопственост.
Сега тие 3/4 треба да ги наследи должникот со оставинска постапка, дали може тој да се откаже од тие 3/4 и друг од втор ред на наследување да го земе тој дел и така да си го спаси станот?
Може да прифати и да го отстапи својот дел на друг наследник или да се откаже од наследство ама тој другиот ќе треба да го чува неговиот дел додека не се ослободи станот, а може и другиот наследник фиктивно до 1/3 поевтино да ја купи таа 1/4, има начини.

Член од
14 септември 2011
Мислења
11
Поени од реакции
0
Искрено не разбирам ако може подетално, како тоа од физичко лице да се внесат производи во продавница?
Фирмата (продавницата) може со договор за купопродажба (не е задолжително писмена форма на договорот) да купува производи од било кои производители, трговци и истите да ги препродава така функционираат сите продавници.
Да не нагодувам треба појаснување што сакате за да ви се даде точен одговор.
Конкретно сакам action figures од суперхерои кои пријател мој ги има купувано низ годините како колекционер и сака да ги продаде а, јас сакам да ги откупам и да ги ставам да се продаваат кај мене во продавница. Тоа се решава со купопродажен договор?

Kajgana Shop

На врв Bottom