- Член од
- 12 март 2009
- Мислења
- 20.314
- Поени од реакции
- 16.477
На никому и не му фали тој систем, освен можда на некои стари теткици и чичиња пензионери кои имаат сега по 70ина години и плачат и со носталгија гледаат кон нивната младост, прва женска, вработување, купување на својот прв автомобил во животот (фиќо), идење на одмор на наше море и.т.н.Комунизам никад не ми фали што подалеку од тоа зло тоа подобро.
Кој како и тогаш.Zaeban sistem bese, u pm...
Site imaa rabota, pa nemase potreba mladite da se raseluvaat po beliot svet ( I najcesto da rmbaat teska fizicki rabota)..
Site imaa pristojno pari za normalen zivot... Imase besplatno zdravstvo (ama stvarno besplatno) I toa sosema solidno.... Imase top obrazovanie (I toa besplatno) dostapno za site... Ponatamu, site odea na letovanje... Dalje, mozda ne site, ama mnozinstvo mozea da si dozvolat nova kola I vikendica... Uste? Site imaa stan/kuka. Ako ne bea so finansiska moznost, togas toj zaeban sistem im davase besplaten stan. Besplaten....Dalje, kriminalci na kratko jaze I kriminal na minimum.
Vrv na se - narodot togas bese POsreken I POzadovolen otkolku sega. POSREKEN. Kraj.
Ama, sekogas ke se najde nekol mentol sto ke jade bubrezi deka togas bilo mizerno (kao sega e super, upm), so obavezno spomnuvanje na ficoto I mlekoto vo kesa...
само за одморите да те цитирам - измислица на капитализмот да има обрт на пари....... да ти е среден животот, вработен после матура и практична настава, имаш синдикат кој се грижи за твојот труд да биде ценет(не да стравуваш за отказ или дека кримигаздите ќе ја смемат фирмата или државата па да те остават со прстот в уста на 50 години) итн итн, секој викенд ќе ти биде за одмарање, а не да ги довршиш недовршените работи кои ти се акумулираат во неделатаКој како и тогаш.
Во мој крај ретко кој живеел убаво, уште помалку оделе по одмори.
Прво се занимавале со земјоделство и сточарство, па ги повлекле по градовите каде рмбале по фабриките и ако се свртиш ниту нешто создале, ниту пак виделе живот.
Единствено што се фалеа беше безбедноста, и дека спиеле без да заклучуваат, се друго ако земеш во обзир било мизерија.
Се согласувам дека живееле некои ок, особено едуцираното население, ама ако земеш во обзир и сега има луѓе кои живеат убаво.
Јес да е скап животот денеска, се слагам, но денес и потребите на луѓето се неверојатно големи, многу поголеми него ли пред 30/40/50/60... години. Во една куќа/стан по неколку компјутери (во секоја соба), секој човек по неколку смартфони, таблети, по 2-3 коли на едно домаќинство/семејство... Епа потребите си коштаат... И јас сакам да биде се ефтино/гага и храната и цигарите и пијалоците и облеката и струјата и водата и бензинот... ама јбг тоа го нема !Процентот на тие кои живеат, не убаво, туку пристојно, тогаш и сега, е многу различен.
Кај си видел ти капитализам?само за одморите да те цитирам - измислица на капитализмот да има обрт на пари....... да ти е среден животот, вработен после матура и практична настава, имаш синдикат кој се грижи за твојот труд да биде ценет(не да стравуваш за отказ или дека кримигаздите ќе ја смемат фирмата или државата па да те остават со прстот в уста на 50 години) итн итн, секој викенд ќе ти биде за одмарање, а не да ги довршиш недовршените работи кои ти се акумулираат во неделата
капитализам во кој 2-3 нелуѓе собираат ненормално богатство, а вашиот труд се плаќа колку да го поминете месецот/годината, притоа сервирајќи дека со минималец ќе ја наполните семејната кошничка, а вистината е х3 најмалку, што да се каже а да не се расплаче
Точно, ние сеуште и после цели 31 год. од 08/09/1991 сеуште сме во фаза на болна и тешка транзиција и бипартизам (курто-мурто) ситуација од која тешко дена некад ќе излеземе во блиска иднина...Кај си видел ти капитализам?
Тоа во Македонија е грабализам, и нема врска со капитализам.
Za ovoj del si vo pravo. Ama, ako zborime za "sistem", mora da ja gledas posirokata slika.Не сум љубител на социјалистичките системи затоа што има огромна злоупотреба од страна на мрзливите, и реално поттикнуваат мрза. Кој би се замарал за нешто ако знае дека му е гарантирана работата, и дека дури и да работи 24/7 никогаш нема да биде богат?
I, da, vrv na kuropecanje e da kazes deka sistemot ne cinel zatoa sto "vo '60-te, samo eden imal radio ili vozele Fico"... Posto vo razviemiot kapitalizam sekoja kuka imala min i7 I vozele Maserati...Перфектно било у ЈУ нема што, особено првите 2-3 децении после војната, баба ми ми кажуваше дека комшијата прв у маало кога купил радио (а подоцна секако и Фиќо) таму некаде во 60те години и цело маало се чудело абе кој и каков е овој човек, што е ова... Му иделе навечер кришум под прозор кај што живее да го слушаат тој неверојатен апарат (радиото)...
Криминалот се решава, само треба да се тргнат малку „борците за човекови права“.Za ovoj del si vo pravo. Ama, ako zborime za "sistem", mora da ja gledas posirokata slika.
Taa slika vika, (samo kako primer,) deka mrzlivi postojat I ke postojat vo bilo koj sistem. Edna opcija ti da mu dades bilo kakva rabota I da si svesen deka 80% ke zabusava (ama 20%, neka I minimalanno, ke poraboti). Druga opcija e da ne mu dades nikakva rabota I da mu ostavis drug izbor osven kriminal.
I, da, vrv na kuropecanje e da kazes deka sistemot ne cinel zatoa sto "vo '60-te, samo eden imal radio ili vozele Fico"... Posto vo razviemiot kapitalizam sekoja kuka imala min i7 I vozele Maserati...
Другар, кои црни потреби, луксузи се тоа, можеме и без дополнителен телефон, таблет и што ти знам јас таму, па и без кола можеме, ама капитализмот ни го наметна тоа да се трупаме со материјални и беспотребни нешта.Перфектно било у ЈУ нема што, особено првите 2-3 децении после војната, баба ми ми кажуваше дека комшијата прв у маало кога купил радио (а подоцна секако и Фиќо) таму некаде во 60те години и цело маало се чудело абе кој и каков е овој човек, што е ова... Му иделе навечер кришум под прозор кај што живее да го слушаат тој неверојатен апарат (радиото)...
Во минатиот систем јес да постоела еднаквост, но таа еднаквост била еднаквост во мизеријата... а не еднаквост во богатството... Утре ако се селите кај ќе се селите у некоја ЧКЉ социјалистичка вукојебина или у некоја колку-толку понормална држава !
Автоматски споено мислење:
Јес да е скап животот денеска, се слагам, но денес и потребите на луѓето се неверојатно големи, многу поголеми него ли пред 30/40/50/60... години. Во една куќа/стан по неколку компјутери (во секоја соба), секој човек по неколку смартфони, таблети, по 2-3 коли на едно домаќинство/семејство... Епа потребите си коштаат... И јас сакам да биде се ефтино/гага и храната и цигарите и пијалоците и облеката и струјата и водата и бензинот... ама јбг тоа го нема !
тешки 2 децении после најтешката војна во историјата со огромни загуби на луѓе, богатства, знаења, инфраструктура, за до 90тите да се стигне до секаква можна модерна технологија во тоа времеМоже било добро за децата на т.н. црвена буржоазија, но за обичниот човек најобичниот сељак и работник не би рекол дека било многу арно, особено не во тие првите 2-3 децении после војната. Дедо ми бил ѕидар(градежен работник), баба ми домаќинка(невработена), татко ми за да се образува морал да работи уште како дете било што за да има пари да си купи облека и книги, копање по ниви, утовар/истовар на јаглен, пазар и.т.н. Имало поголема еднаквост помеѓу луѓето од денеска, да, ама тоа не била еднаквост во луксузот, раскошот и богатството, туку еднаквост во мизеријата и немаштијата !