Ракометната репрезентација на Македонија (мажи)

• Креатор на темата Креатор на темата Крусер
  • Време на започнување Време на започнување
Не бе каков еден, јас мислам од тие шо ги наброја минумум тројца ќе завршат на краток список, лично јас би ги пикирал Митев, Ѓоргиев и Атанасиејвиќ, не само ради то шо се добри во моментов, туку и најмногу имаат простор за напредок во играта, особено двојкава од 2002.

Одам по логиката 8 позиции по 2ца

голман: Митревски / Томовски
лево крило: Манасков / ? (Кузманоски, Маџовски, Ојлески, Петар Атанасијевиќ)
десно крило: Георгиевски / Костески
пикер: Пешевски / Н.Маркоски
лев бек: Талески / ?
среден бек: Кузмановски / ? (Митев, Ѓоргиев, Карапалевски, Павле Атанасијевиќ, Танкоски, Димитриоски, Крстевски, Џонов)
десен бек: Серафимов / Јагуриноски (кога ќе се врати Велковски тој има шанси да прескокне некој од овие 2ца)
дефанзивец: Мишевски / ? (Младеновиќ, Кукоски)

Наместо 2 дефанзивец има шанси да биде трет пикер за во два правци (Стојковиќ, Лазаревски)

Прашањето е кој ќе биде 2 лев бек. Можно е Кузмановски да играа на таа позиција, со цел да се ослободи место за уште еден среден бек. Тоа е ми се чини единствена варијанта во која 2ца од погореспоментатите 8 би биле во 16те. За 3ца не гледам баш како освен ако се коцкаме само со едно лево крило на пример.

Има уште 4-5 кои во одредени ситуации ако имаат навистина супер сезони и им се поклопат коцките можеби може да се најдат на списокот, како на пример: Кизиќ на голман, Петковски или Поповски на десно крило, Димитриевски лев бек/одбрана, Ѓорговски лев бек, Аларов пикер...

П.С. Го додадов и Крстевски на листата, го подзаборавивме но тој е секогаш тука некаде.

П.П.С. И Лазаров и Миркуловски и Стоилов се пензионираа од репрезентација. Не сум сигурен дека имаме сфатено што значи тоа за составот сеуште. Реално само 4ца со 30+ имаме. Сите други се меѓу 19 и 26.

Одам по логиката 8 позиции по 2ца

голман: Митревски / Томовски
лево крило: Манасков / ? (Кузманоски, Маџовски, Ојлески, Петар Атанасијевиќ)
пикер: Пешевски / Н.Маркоски
лев бек: Талески / ?
среден бек: Кузмановски / ? (Митев, Ѓоргиев, Карапалевски, Павле Атанасијевиќ, Танкоски, Димитриоски, Крстевски, Џонов)
десен бек: Серафимов / Јагуриноски (кога ќе се врати Велковски тој има шанси да прескокне некој од овие 2ца)
дефанзивец: Мишевски / ? (Младеновиќ, Кукоски)

Наместо 2 дефанзивец има шанси да биде трет пикер за во два правци (Стојковиќ, Лазаревски)

Прашањето е кој ќе биде 2 лев бек. Можно е Кузмановски да играа на таа позиција, со цел да се ослободи место за уште еден среден бек. Тоа е ми се чини единствена варијанта во која 2ца од погореспоментатите 8 би биле во 16те. За 3ца не гледам баш како освен ако се коцкаме само со едно лево крило на пример.

Има уште 4-5 кои во одредени ситуации ако имаат навистина супер сезони и им се поклопат коцките можеби може да се најдат на списокот, како на пример: Кизиќ на голман, Петковски или Поповски на десно крило, Димитриевски лев бек/одбрана, Ѓорговски лев бек, Аларов пикер...

П.С. Го додадов и Крстевски на листата, го подзаборавивме но тој е секогаш тука некаде.

П.П.С. И Лазаров и Миркуловски и Стоилов се пензионираа од репрезентација. Не сум сигурен дека имаме сфатено што значи тоа за составот сеуште. Реално само 4ца со 30+ имаме. Сите други се меѓу 19 и 26.
Крстевски не верувам да го видиме повеќе во репрезентација.
На пикер ќе го додадам и Петров како опција, иако лично би му дал шанса на Стојковиќ заедно со Марковски и Пешевски.
Инаку јас мислам дека ќе има експерименти од типот на одење со 1 лево крило или 1 десно крило за сметка на + лев/десен бек.
Би требало тие играчи кој најмногу играа на медитеранските игри да се приоритет и во состав за светско, интересно е шо Мишевски не доби повик тогаш.
На десен бек во никој случај не би го зел Велковски (барем не во моментов), надвор од терен е долго време, а има доста напредок кај Серафимов + Јагуриновски се покажа ок од тоа што изигра.
Ако е нешто добро во моментов е тоа што Талески и Фитиљ се во страшно добра форма (барем за нивен стандард), а тие ни се клучни играчи, + голем бонус ние тоа што ни се враќа и Манасков, очај бевме на лево крило претходни две првенства упм..
Помладиве играчи од 2000та и 2002 физички, особено кондициски се доста спремни, уште еден + за играта која шо сакаме да ја играме.
Се надевам дека Павле ќе има минутажа во Пелистер и нема да го цементираат на клупа, тажно ќе е и за него и за репрезентација таков случај.
Мислам дека имаме реални шанси и со Холандија и Аргентина, барем еден од нив минимум да добиеме за да играме следна фаза со појаки противници.

На пикер ќе го додадам и Петров како опција, иако лично би му дал шанса на Стојковиќ заедно со Марковски и Пешевски.
Стојковиќ е играчиште, во два правци игра одлично, многу добро делува и физички иако е сеуште многу млад.
Само нека продолжи така и ќе имаме одличен пикер.

Стојковиќ е играчиште, во два правци игра одлично, многу добро делува и физички иако е сеуште многу млад.
Само нека продолжи така и ќе имаме одличен пикер.
Како се расфрлате со терминиве, овој играчиште оној играчиште мислиш за Хансен збориме. Кај нас играч може да е само солиден, а за да стигне до играчиште многу треба. Практично само Кире бил и засега ќе остане "играчиште".

Уф многу незгоден момент за повреда, се надевам брзо ќе се опорави и нема да се одрази на неговата форма. Ај што ќе отсуствува, туку ова е клучен период за да се избори за минутажа, оваа сезона потешко ќе биде со Кулеш во екипата да има голема минутажа во екипата.

Јас стојам на тоа дека тој игра подобро од брат му (ако брат му е поголем талент и потенцијал) и повеќе се труди.

Не играл за репрезентација никогаш.

Јас стојам на тоа дека тој игра подобро од брат му (ако брат му е поголем талент и потенцијал) и повеќе се труди.

Тоа може да се тврди дури откако ќе заигра во лига појака од македонската. Во Чешка, Австрија и слично бројот на постигнати голови не ми е меродавен. А се кладам дека ретко кој видел натпревар негов во последните години за да тврди на кое ниво е реално.

sostav.jpg

sostav1.jpg

Со оглед на моментално покажаната форма, историја во репрезентацијата и слично очекувам составот да биде:

голмани: Митревски / Томовски
лево крило: Манасков / Кузманоски
пикер: Пешевски / Н.Маркоски / Стојковиќ
десен бек: Јагуриноски / Серафимов
лев бек: Талески
среден бек: Кузмановски / Танкоски / Ѓоргиев
дефанзивец: Мишевски

Ситуација на лев/среден/дефанзивец не е најјасна, може и поинаку да излезе распределбата. Мишевски не ми се допаѓа како игра во одбрана на почетокот на сезоната, ама па не сум убеден ни дека има друга подобра опција во моментот. 3 и 4 опција на лев и среден бек (зад Талески и Кузмановски) е главна мистерија. Барем 6мина од погорниот список конкурираат за 2 места. Типувам на Танкоски и Ѓоргиев, но можни се и други комбинации.

Танкоски и Стојковиќ се двата играчи со најголем напредок на почетокот на оваа сезона и мислам дека треба да бидат во 16те.

Кои се можностите и лимитот на еден ваков состав тешко е да се каже, ќе видиме на СП, но против Луксембург и Турција не смее да има киксови. Интересно е дека после долго време ќе имаме само два интернационалци.

Мишевски не ми се допаѓа како игра во одбрана на почетокот на сезоната, ама па не сум убеден ни дека има друга подобра опција во моментот.
Кај Младеновиќ и Омерагиќ има добар напредок во одбрана, и мислам во моментов се подобри играчи од Мишевски.
Павле Атанасијевиќ би го зел и пред Танкоски и Ѓоргиев со две раце на среден.
Исто лично го преферирам Петар Атанасијевиќ на лево крило ко бек ап за Манасков место Кузманоски.
Кои се можностите и лимитот на еден ваков состав тешко е да се каже, ќе видиме на СП, но против Луксембург и Турција не смее да има киксови. Интересно е дека после долго време ќе имаме само два интернационалци.
На хартија реално слабо изгледаме, но ќе видиме предност ни е шо имаме млад тим и имаме физички и кондициски спремен состав, мислам дека можи да се носиме со Аргентина и Холандија, реално тука сме некаде во квалитет.

Омерагиќ делува физички посилен од сите други кои се спомуваат за таа позиција, дека заслужува шанса пред Мишевски уште сега мислам дека не треба да биде воопшто прашање. Симоноски што уште го лажат дека може да биде ракометар е тажно од друга страна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom