Геополитички размислувања за минатото и иднината на Македонија

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.447
Bidejki pratam sto se slucuvalo pred 50 i pred 100 godini, a spored bugarskata retorika-ocigledno e.
Сосема нелогично.

Пред толку години Србите имаат 1000 луѓе убиено во Тиквеш, а Грците со напалм ги бомбардираа Македонците. Германците да не кажам што правеа тоа време на други.

Дали тоа ни е доказ дека денес истото би ни го правеле?

Такви плитки аналогии не постојат во реалноста. Како што не може Крис Прат да зима исто пари со некоја, киако ист screen time има со него.

Денес, никој не ти убива луѓе, освен една страна.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.140
Поени од реакции
30.254
Сосема нелогично.

Пред толку години Србите имаат 1000 луѓе убиено во Тиквеш, а Грците со напалм ги бомбардираа Македонците. Германците да не кажам што правеа тоа време на други.

Такви плитки аналогии не постојат во реалноста. Како што не може Крис Прат да зима исто пари со некоја, киако ист screen time има со него.

Ne znam sho meshash drugi muabeti, no nejse ke objasnam poubavo oti ocigledno ima ogromna generaciska razlika.

Ako bugarite sega vo 2022 so radost gi dozivuvaat site tepanja na makedonci od strana na albancite toa e indikacija deka ako makedonija stane bugarija (a e na pat), kachacite ke si kolat i pak ke nema reakcija od taa bugarska vlast.

Ok, ne e rakata sho tepa ama e ustata sho ja ohrabruva.
Sho mi e gajle, pak e zlo.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Сосема нелогично.

Заклучок е дека нема од кој не сме го јаделе, додека нашиот гнев е изразен исклучиво во пцовки и зборови.

Член од
12 јануари 2022
Мислења
650
Поени од реакции
1.323
Ako bugarite sega vo 2022 so radost gi dozivuvaat site tepanja na makedonci od strana na albancite toa e indikacija deka ako makedonija stane bugarija (a e na pat), kachacite ke si kolat i pak ke nema reakcija od taa bugarska vlast.
Не те разбирам. “Со радост дозволуват тепанија на македонци од страна на албанци???” Како може Бугарија да дозволува или спречи нешто во РСМ ???

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.443
Поени од реакции
18.431
нема омраза од Бугарија кон РСМ. Има подбивки и закачки. Омразата од Македонија кон Бугарија е огромна и не е од вчера. Основа на македонизмот. Ќе се јадете сами од омраза.
Омразата ќе остане, добро е што секоја генерација, еве сега и најновите, научуваат какви се Бугарите. Треба да остане во колективната свест на Македонците дека со вас тикви не се садат оти од глава ќе си ги акаме покасно.

Омразата за наредниве 50 години си ја зациментиравте, самите вие со глупавата политика, со која ништо посебно нема да добиете.

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Не те разбирам. “Со радост дозволуват тепанија на македонци од страна на албанци???” Како може Бугарија да дозволува или спречи нешто во РСМ ???
Васко Јабата/Цеца Мецата слабо некако македонскиот јазик и затоа тука незнаеш што пишуваш нити пак си разбрал тоа што си цитирал. Ај пак там на некој курс да одиш.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.538
Поени од реакции
3.708
нема омраза од Бугарија кон РСМ. Има подбивки и закачки. Омразата од Македонија кон Бугарија е огромна и не е од вчера. Основа на македонизмот. Ќе се јадете сами од омраза.
Изгледа треба да ти нацртаме тебе за да разбереш дека омраза кон Бугарија пред овие случувања со ветото што ги почнавте немаше или беше ептен минимална од поединци. Ете чист пример јас сум немал никаква омраза кон Бугарија и покрај тоа што сум имал сведоштва од баби дедовци за ваши злосторства, сум бил во Бугарија повеќе пати на одмор сум бил туристички неколку пати во Софија а сега искрено после се ова ни на крај памет дури да ми платите на планирам да идам. Дури мојата омраза кон вас е толку „голема“ што матичниот лекар ми е од фамилија декларирани бугарофили ама според вас дискриминирани биле они тука ?

После ветото омразата кон вас секако ке си расте, никакви заеднички чествувања, присилни промени на учебници нема да го променат тоа. Убаво пиша тенеке погоре, благодарение на вашите политичари и помладите генерации на Македонци ќе имаат прилика да видат каков покварен лош народ очигледно сте..

Член од
25 мај 2021
Мислења
36
Поени од реакции
47
Зошто мислиш дека е тоа така?
Југославија е одамна мртва и неколку генерации не ја доживеале, значи не е заради некоја „југословенска пропаганда“. Но факт е дека луѓето го чуствуваат тоа што го чуствуваат. Зошто? Од убавина? Тек така? Или можеби постојат валидни причини? Веројатно некогаш те заинтересирало ова, какви се твоите размислувања?
Ми поставуваш тешко прашање. Да појаснам дека ова е наод од читањето на форумов.На форумов има негативни коментари за нас напишани пред 15 години. Значи имало нешто пред ветото. На крајот на краиштата, форумите се виртуелен свет различен од реалноста.Имам напишано многу на форуми за риболов и јас модерирав еден. Овој е како санаториум во споредба со него. Имаше деноноќни кавги и пцовки, кој е најголемиот рибар. Имам трилено тони коментари.И секоја вечер по неколку во затвор. Добре, но запознав некои од овие луѓе во живо, не можам да поверувам дека е истиот човек. Сега имам многу пријатели од нив. Понекогаш се сеќаваме како се каравме и умираме од смеење. Мислам, не може да се извлечат заклучоци само од форуми или Фејсбук.
Велиш, Југославија е одамна мртва. Ако таа е мртва за тебе, за мене не постоела. Во смисла дека ако имало југословенска пропаганда, во Бугарија тактиката беше да не се зборува за Југославија. Освен тоа, јас сум на најисточната точка од овие односи. Само Бургас е поисточно.
За мене Југославија е коли "Застава" на море, Љубиша Самарџиќ, „Топол ветер“ и кога југословенскиот вратар спаси пенал на Марадона. Затоа што ако Бог некогаш слезал на земјата, ова е Марадона и ........Стоичков се разбира. ;) :)
Ако во последните 30 години пред ветото, Бугарија направи нешто лошо, не знам што е тоа. Ако некој знае да каже.
Не одговорив баш на прашањето, но ова е она што јас лично можам да го напишам.

Член од
12 јануари 2022
Мислења
650
Поени од реакции
1.323
Омразата ќе остане, добро е што секоја генерација, еве сега и најновите, научуваат какви се Бугарите. Треба да остане во колективната свест на Македонците дека со вас тикви не се садат оти од глава ќе си ги акаме покасно.
Младите во Македонија се прагматични и ги немаат вашите стереотипи од времето на Титова Југославија. Згора на тоа, со претстојната промена на учебниците работите уште повеќе ќе се подобрат. А омразата кон Бугарија не е од вчера, туку е во основата на македонизмот. Но и овој проблем ќе има свое време и ќе го решиме, време треба..

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.837
Поени од реакции
36.874
Младите во Македонија се прагматични и ги немаат вашите стереотипи од времето на Титова Југославија. Згора на тоа, со претстојната промена на учебниците работите уште повеќе ќе се подобрат. А омразата кон Бугарија не е од вчера, туку е во основата на македонизмот. Но и овој проблем ќе има свое време и ќе го решиме
Да да дефинитивно ќе се подобри мнението за Бугарите поради прогресивните бугарските потези кон Македонија. Од состојба на индиферентност кон Бугарите сега сме во состојба на “мртов бугар, добар бугар” е тотално прифатлива работа.

Продолжете само така, на добар пат сте.

saskon

Член од
22 август 2008
Мислења
2.231
Поени од реакции
5.464
Стара работа. Сега нема полицајци по патиштата има камери
Пред 10-15 години истото заебаване беше по целиот Балкан. Во Србија бев казнет затоа што светлата за магла ми беа вклучени кога врнеше. “частих” го и све у реду
Нема камери од гр. премин Делчево до Благоевград, таму полиција чека во заседа.
Автоматски споено мислење:

Горд сум и сум срекен дека потегот на Бугарија кон РСМ е одличен:aplauz:
Така е во право си, одлично. Кога Бугатија влезе во ЕУ изјави дека нема билателарен спор со соседите. Гледаме дека не е така.
Оваа преговарачка рамка со ЕУ е многу опасна за Македонија. Во Македонија има црв кој ја јаде, ако се отвори уставот албанците имаат други барања, воведување на албанскиот како втор службен јазик. Ова е отворена врата за децентрализација и по сила на закон албанците ќе се отцепат од Македонија. Тоа значи крај на македонската држава и крај за македонскиот народ. Масовно ќе се исселиме и по 100 години терминот Македонија ќе биде само историја.
Се ми се чини после бомбардирање на Србија од нато и одземање на Косово кое е српска територија е направен пазарот за голема Албанија. На оваа карта долгорочно игра и Бугарија, јасен е ставот на вашиот претседател дека Бугарија никогаш нема да дозволи ширење на македонизмот во ЕУ. Никој од ЕУ не се огради од оваа изјава. Потполна спротивност од главните принципи на унијата, спој од различни нации, јазици и култури. Не признавате македонски народ, македонски јазик тоа значи дека не ја признавате и Македонија како држава. Ќе поминат 10-20 години, ќе бидеме блокирани од Бугарија во секое поглавје, за на крај да сватиме дека Македонија никогаш нема да стане членка на ЕУ. Колку само цинично звучат изјавите на бугарските политичари кои сакаат да им помогнат на македонските "пријатели".
Ова е став на европа, не на Бугарија, всушност европа никогаш не дозволила да има македонска држава па нема ни сега. Гледано песимистички но и сосем реално.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.724
Поени од реакции
33.970
Децата на тие имигранти во Америка родени во раните години на 20ти век сите се идентификуваат ко Македонци, далеку пред формирање на НР Македонија ама овој тука пренесува мислења на Quora што му искачаат додека гугла: Macedonia Bulgaria Bulgarians Yugoslavia.
Веројатно избегнува да се соочи и со реалноста дека и таму во Одринскиот крај, не се Бугари туку се свежо асимилирани пред само неколку генерации... Нормално дека после следи когнитивна дисонанца и потреба да постира на македонски форум. Не сигурен во сопственото убедување, па се обидува да го зајакнуве преку убедување и други во истата приказна.

Последно уредено од модератор:
Член од
12 јануари 2022
Мислења
650
Поени од реакции
1.323
Постои ли тема за македонска историја? Ако постои ~99% од бугарскиве постови би требало да идат таму.

Веројатно избегнува да се соочи и со реалноста дека и таму во Одринскиот крај, не се Бугари туку се свежо асимилирани пред само неколку генерации... Нормално дека после следи когнитивна дисонанца и потреба да постира на македонски форум. Не сигурен во сопственото убедување, па се обидува да го зајакнуве преку убедување и други во истата приказна.
да ги видиме тиа документи ако не е проблем?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
да ги видиме тиа документи ако не е проблем?
Избришани повеќе од +30 мислења кои немаат допирни точки со темата, која е геополитика, а не македонското прашање од бугарска гледна точка.

За историја си имате подфорум историја, таму барајте си документи, сем ако немаат одреден геополитички елемент (како билатералните (воени) договори меѓу Србија и Грција склучени во 60-тите години на 19-от век, во чив состав влегувала и Македонија)!

Член од
12 март 2009
Мислења
20.179
Поени од реакции
16.311
https://beograd.in/procurio-tajni-plan-vasingtona-kosovo-je-samo-pocetak-evo-sta-je-amerika-spremila-za-nas-deo-balkana-sve-staje-u-pet-tacaka/?fbclid=IwAR23BX2VBVRg95bmbcM_XFNETG5MqnM3LY16ENwNcMneHtsvtQ-CRPqG9aQ

колку е ова можно прашање е, но бришењето на граница меѓу АЛБ и Косово, па и меѓу Северџанија и Косово е неЛогично со зачленување во ЕУ.... или Никогаш нема да се влезе во ЕУ

Kajgana Shop

На врв Bottom