Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
А да ти покажам јас зградишта, хотелишта, куќишта легализирани дивоградби... у град и околина у која освен Македонци има само една фамилија ,,турци,, од кои јас знам повеке турски и тркала како и секаде? И не смее никој да ги пипне. Тоа што ти е Артан у Тетово истото ти е Менде од Битола или Наум од Охрид, или Ристо од Кавадарци..... Мисли малку со тимбата...
Разликата е веројатно во тоа што во доминантно каурските средини такви привилегии има само една организирана клика со заеднички бизнис и политички интереси, обичниот каурин е на ниво на закрепостен селанин, граѓанин од трет ред чија што единствена улога е да плаќа даноци. Нема за него посебни рамки и договори каде што ќе биде исклучок од правилото само заради етничката припадност.

Од друга страна имаш цела една етничка група која што подлежи на низа привилегии и исклучоци и рамковен договор кој што истите ги гарантира на територијата на која што се мнозинство и чија што рамка со секој изборен циклус се проширува по потреба со нови барања, кои што нашите изроди од СДС и ВМРО без приговор ги исполнуваат, само за да се приграбат до власт во нивната замислена територија на владение.

Сумирано. Кај каурите постои клика што ужива привилегии, кај овие другите сите уживаат привилегии да не плаќаат данок, сметки и да градат кај што ќе им текне. Разликата е помеѓу криминална група од една страна и цел еден етникум со привилегии да прави криминал од друга. Обичниот каурин е на средина, го плаќа сиот цех, нема за него рамковен.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
А да ти покажам јас зградишта, хотелишта, куќишта легализирани дивоградби... у град и околина у која освен Македонци има само една фамилија ,,турци,, од кои јас знам повеке турски и тркала како и секаде? И не смее никој да ги пипне. Тоа што ти е Артан у Тетово истото ти е Менде од Битола или Наум од Охрид, или Ристо од Кавадарци..... Мисли малку со тимбата...
Кој тоа национален парк беше во Кавадарци? Сум заборавил изгледа. И оди види колку дивградби има во местана шо ги спомена. И колку данок е собран. Па спореди. :D

Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.501
Поени од реакции
2.411
"Од компанијата велат дека проблемот е поради немање безбедност за вршење на редовно работни активности, дека вработените постојано се соочуваат со вербални, а често и со физички напади, постојано има оштетување на опрема, а обидите од општинските власти не го решеваат проблемот за обезбедување на нормални услови за работа на терен, а нема и доволно поддршка од страна на МВР. "

Лепо фино, како приватна компанија ќе им ја угаснеш струјата, ќе ги вратиш неколку векови уназад, нема да им праќаш вработени на тие места, нема да поставуваш никаква опрема и нема да се замараш со никакви општински власти ниту пак со МВР. За пола месец има да им се нацртаат на шалтер истите тие кои што им ги малтретирале вработените и да ги молат да плаќаат за струја и да си ги платат сметките неподмирени со години.

Ај да е државна компанија, ќе разберам, но какви тоа обврски има ЕВН како приватна компанија спрема нив кои што не плаќаат, а притоа компанијата им трпи милионски штети? Знам дека одредени места се заштитени, ама мене ми е сево ова чуден потег на ЕВН.
Не трпи компанијата, ние ги плаќаме преку Загуби. Власта и дозволува на компанијата тие албански масовни кражби да ги пресметува во ставка Загуби, која се распределува на сите.
И мене ми беше чудно joli1, како компанијата трпи милионски штети, но очигледно си ги ставаат во делот загуби, како што вика Hello Kitty. Затоа и претходно имав прашано, што лежи во суштина на толерирањето бидејќи тоа е произведена електрична енергија, која е пренесена и дистрибуирана преку соодветни мрежи и опрема, со која располагаат повеќе компании, и, едноставно, електричната енергија мора да се плати (ништо не е бесплатно, а најмалку електричната енергија). Штом е ова вака, очигледно дека постои некој меѓусебен неформален договор меѓу ЕВН, како приватна компанија, од една страна, и властите, од друга страна. Реално, ова е мега-скандал.

J

joli1

Гостин
И мене ми беше чудно joli1, како компанијата трпи милионски штети, но очигледно си ги ставаат во делот загуби, како што вика Hello Kitty. Затоа и претходно имав прашано, што лежи во суштина на толерирањето бидејќи тоа е произведена електрична енергија, која е пренесена и дистрибуирана преку соодветни мрежи и опрема, со која располагаат повеќе компании, и, едноставно, електричната енергија мора да се плати (ништо не е бесплатно, а најмалку електричната енергија). Штом е ова вака, очигледно дека постои некој меѓусебен неформален договор меѓу ЕВН, како приватна компанија, од една страна, и властите, од друга страна. Реално, ова е мега-скандал.
Тоа и го претпоставував - јасно ми беше дека ние останатите кои што плаќаме за сметки воедно и ги плаќаме сметките на тие што не плаќаат струја.

Од далеку се приметува дека има некаков договор измеѓу државата и ЕВН, но мене ме интересира каков би бил тој договор каде што фирмата би се согласила да трпи милионски штети и да ризикува пари. Дали ветен долгогодишен монопол, дали можност за касирање на граѓаните кои што уредно си ги плаќаат сметките, не знам, некој мора да истражи.

Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.501
Поени од реакции
2.411
Тоа и го претпоставував - јасно ми беше дека ние останатите кои што плаќаме за сметки воедно и ги плаќаме сметките на тие што не плаќаат струја.

Од далеку се приметува дека има некаков договор измеѓу државата и ЕВН, но мене ме интересира каков би бил тој договор каде што фирмата би се согласила да трпи милионски штети и да ризикува пари. Дали ветен долгогодишен монопол, дали можност за касирање на граѓаните кои што уредно си ги плаќаат сметките, не знам, некој мора да истражи.
Очигледно е дека постои позадина. Каква, некој треба да истражи, да.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.351
Поени од реакции
84.563
Разликата е веројатно во тоа што во доминантно каурските средини такви привилегии има само една организирана клика со заеднички бизнис и политички интереси, обичниот каурин е на ниво на закрепостен селанин, граѓанин од трет ред чија што единствена улога е да плаќа даноци. Нема за него посебни рамки и договори каде што ќе биде исклучок од правилото само заради етничката припадност.

Од друга страна имаш цела една етничка група која што подлежи на низа привилегии и исклучоци и рамковен договор кој што истите ги гарантира на територијата на која што се мнозинство и чија што рамка со секој изборен циклус се проширува по потреба со нови барања, кои што нашите изроди од СДС и ВМРО без приговор ги исполнуваат, само за да се приграбат до власт во нивната замислена територија на владение.

Сумирано. Кај каурите постои клика што ужива привилегии, кај овие другите сите уживаат привилегии да не плаќаат данок, сметки и да градат кај што ќе им текне. Разликата е помеѓу криминална група од една страна и цел еден етникум со привилегии да прави криминал од друга. Обичниот каурин е на средина, го плаќа сиот цех, нема за него рамковен.
очигледно е дека се праи на удрен, нема потреба од елаборирање

Реално, ова е мега-скандал.
Скандал е некоја некажана вистина, кога одеднаш ќе излезе на виделина. Ова е статус кво 20 години, одржувано од страна на СДСМ и ВМРО, за ефтини гласови по комисии (како што слушнавме од бомбите) и други моментални политички придобивки.

Патем, што се деси со онаа пиздана што ќе го пријавуваше форумов за албанофобија?

Последно уредено:

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Не се дивоградбите од бившиот систем, се е тоа од после 90та... И ајде по евро за квадрат? Можеа и требаше да го направат законот секој да си плати реална цена за комуналии, дозволи и останато плус казна оти градел на диво. Вака тие што биле чесни и си платиле се по пропис излегува дека биле грешка што биле чесни.... Да не зборуваме за останатите пропусти во законот што овозможија да се легализираат и објекти кои се почнати после донесување на законот.... арамилак.
Како бе другар не се дивоградбите од минатиот систем... Еве моја населба/маало ко пример да го посочам, а има безброј такви ширум цела држава, Скопска периферија/околина грото од куќите да не речам сите туто-комплето се градени после 63та год. после земјотресот све е батал бе друже нерешени имотно-правни односи, нит на дворови, нит на куќи и.т.н. Не говорам за после 91ва, туку за 60ти, 70ти, 80ти год. од минатиот век СФРЈ !
П.С. Како може некој тазе доселеник во Скопје од пред 6 децении си купил толку и толку квадрати нива, си ја оградил и си живеел, работел, градел на нејзе, а денес катастарски му се признава пола, или третина од тоа земјиште/имот како негов, остатокот на свети Петар, којзнае све на кого/кои, тоа се друже тешки пропусти од тие времиња тогашни, многу луѓе имаат имотно-правни проблеми и со дворовите, но и со изградените објекти на тие дворови, а ти ми кажуваш за работи од поновата/најновата историја, јас ти кажувам подетално работи од подалечното минато, од пред повеќе децении, за проблематики и нефункционалности на системот !

Последно уредено:
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.415
Поени од реакции
4.320
Како бе другар не се дивоградбите од минатиот систем... Еве моја населба/маало ко пример да го посочам, а има безброј такви ширум цела држава, Скопска периферија/околина грото од куќите да не речам сите туто-комплето се градени после 63та год. после земјотресот све е батал бе друже нерешени имотно-правни односи, нит на дворови, нит на куќи и.т.н. Не говорам за после 91ва, туку за 60ти, 70ти, 80ти год. од минатиот век СФРЈ !
Сигурно имало пропусти и во СФРЈ, но браната се скина после осамостојувањето. Барем во Тиквешијата, може би во СФРЈ имало некои доградби без документи ама најголем дел дивоградбите земаа замав после 90та. Сигурно таа работа и варира од општина до општина.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Сигурно имало пропусти и во СФРЈ, но браната се скина после осамостојувањето. Барем во Тиквешијата, може би во СФРЈ имало некои доградби без документи ама најголем дел дивоградбите земаа замав после 90та. Сигурно таа работа и варира од општина до општина.
Ок јас не викам дека не си во право, факт е дека имало и илјадници дивоградби градени после 91ва, но конкретно ти кажувам за случаи и тоа цели села/населби/маала ширум целава држава со имотно-правни проблематики стари по 5-6-7 децении, значи од СФРЈ, а не од независна МКД !

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.415
Поени од реакции
4.320
Ок јас не викам дека не си во право, факт е дека имало и илјадници дивоградби градени после 91ва, но конкретно ти кажувам за случаи и тоа цели села/населби/маала ширум целава држава со имотно-правни проблематики стари по 5-6-7 децении, значи од СФРЈ, а не од независна МКД !
Ок, впрочем и не е толку битно од кога е дивоградбата. Битно тоа е криминал, во кривичниот закон имаш дело бесправно градење, имаш дело узурпација на државно земјиште... се оди затвор за таква работа. Значи со легализацијата спротивно на кривичниот закон криминалците се амнестирани а згора на тоа за градбите платија по мочано евро за квадрат а тие што платија чесно излегоа будали. Ајде, ок, нека и легализација, ама барем нека си платат како и оние чесните што платиле.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.351
Поени од реакции
84.563
Вожиновски ми вика дека биткоините сепак се на дното од бизнисите на ДУИ и дека биткоин бизнисот е всушност во рацете на друг тука.

Небитно, струјата секако ние ја плаќаме.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.579
Поени од реакции
16.780
Не се дивоградбите од бившиот систем, се е тоа од после 90та... И ајде по евро за квадрат? Можеа и требаше да го направат законот секој да си плати реална цена за комуналии, дозволи и останато плус казна оти градел на диво. Вака тие што биле чесни и си платиле се по пропис излегува дека биле грешка што биле чесни.... Да не зборуваме за останатите пропусти во законот што овозможија да се легализираат и објекти кои се почнати после донесување на законот.... арамилак.
а да кажам пример за дивоградба што треба некому некој глава да му скине за пример и со мирна совест да го лежи... дивоградби на инвеститор, на колективни згради..има највеќе во Охрид но и во Скопје ... и пази сега, Шиљо гомнарот вика ама такви нема да се легализират, само индивидуални дивоградби... Всушност имаат станарите имотни листови, ама ДЕЛ не им е легален пошто во градбата напраиле 100 пати промени а на крај во проектот во општината е некоја верзија која не е крајната... тука има и ДЕЛЕЊЕ на голем стан на 2 или спојување на 2 мали во 1 а не евидентирано во проектот. Е сега сите имаат имотни листови за становите, ама на сите им фали КВАДРАТУРА, не само кражба во градење, туку и таа што е изградена не ти ја признава катастар целата, триста глупости изнаприкажуваат. Еднаш ја стегнав началничката во катастар, плус и дадов црни на бело дека еден од зградата успеал да го легализира целиот балкон а ИСТ купопродажен договор како сите, ама тој од шалтер на катастар и се правда на началничката ама можело до 2008 така со некој ГРЕШКИ и ОТСТАПУВАЊА +/- квадратури...
Има метод за Утврдување на лице место фактичка состојба, ама Катастар бара Планот во општина да е ист со тој налице место, т.е. 2 у 1 станови а и 1 во 2 станови што се праени да биде внесено во тој план...
Остај се друго, ама Зградата во векторскиот план на катастар прикажана извртена и изместена во однос на улицата, кога праеше геометар премер откри и направи фактичка поставеност во елаборатот, АМА ни тоа не сакаат да го корегираат, а утре треба катастар подземен, цевки , кабли, се тоа нема да одговара...
И во Скопје има циркуси, пола зграда по катастар има балкони а на пола не им ги признава, овие до 2002 кој напраиле исправка се легални, кој не знаеле се нелегални....а се е исто.... И сега може НОВА 100% ДИВОГРАДБА во Шара или до Охридско езеро да се легализира, а некаде во Урбана средина, постари колективни зградин ете ќе се заебаваат луѓе, дали некој мито бара или што не знам.. а тие што се ВИНОВНИ, инвеститорите постојат, може смениле име на фирма, отишле во лажен стечај, а сите се со блокирани сметки и имаат долгови, па и фирмите должници ги бришат од централен регистар ама газдата пак е во бизнисот, преку косово или што знам како, башка на таблата се уште стои РЕКЛАМА со фирма, ако е избришана во ЦЕНТРАЛЕН регистер..
Каква ЕУ какви бакрачи, треба прво ПРЕК ВОЕН суд за СИТЕ сегменти на Урбаната Мафија уназад 40 години,од општинари, катастри, градежни фирми.. сите раководнни лица во ПРИТВОР 30 дена онака од РУКАВ, како Питбулката што одредувала, па после докажување...
Сега ЦИРКУСОТ ќе биде кога треба да се ПРОДОЛЖУВА ПОДЗЕМНАТА улица под ЈУЖЕН булевар западно... господ знае што има долу... некогаш по тој правец одела ПРУГА до Ѓорче, ама одамна ја кренаа и изградија што ти не....
Автоматски споено мислење:

Очигледно е дека постои позадина. Каква, некој треба да истражи, да.
ИМА 2 типа на КРАДЕЊЕ, едно е од Табла/струјомер, Друго е НЕПЛАЌАЊЕ на СМЕТКИ... во многу случаи Извршител НЕ МОЖЕ да наплати... а кога Исклучија струја на МНОГУ неплаќачи од Арачиново, излегоа и го БЛОКИРАА автопатот... а МВР НЕ реагираше како што реагираше во Источна Македонија селаните кога блокираа регионален пат !!!

Последно уредено:
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.615
Поени од реакции
11.671
Вожиновски ми вика дека биткоините сепак се на дното од бизнисите на ДУИ и дека биткоин бизнисот е всушност во рацете на друг тука.

Небитно, струјата секако ние ја плаќаме.
Теовел еменге

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Ne razbiram kako moze kako narod da tolku nemaat oset od estetika. Se sto e dizajnirano od Albanci e grdo i ochobol, i da nema zname zakacheno, ednostavno se poznava od daleku.
Тоа им е фабричка грешка,кога давал Бог што викаат,кај нив заборавил..Исто и за лепота.Како у исти калап сите да се правени у суратот :ROFLMAO:

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Ок, впрочем и не е толку битно од кога е дивоградбата. Битно тоа е криминал, во кривичниот закон имаш дело бесправно градење, имаш дело узурпација на државно земјиште... се оди затвор за таква работа. Значи со легализацијата спротивно на кривичниот закон криминалците се амнестирани а згора на тоа за градбите платија по мочано евро за квадрат а тие што платија чесно излегоа будали. Ајде, ок, нека и легализација, ама барем нека си платат како и оние чесните што платиле.
Јас не сум правник нит по образование, нит по професија, но од основна култура, а и разум подразбирам владеење на правото за секому исто/подеднакво, па макар и да тоа право било и прекршено. Значи не говориме за неколку десетици, неколку стотици или неколку илјади или неколку десетици илјади, туку говориме за неколку стотици илјади дивоградби (целосни или делумни/парцијални) ширум целава држава и по Албански, Ромски, Македонски средини.
Како би се решил овој сериозен проблем освен со некаков ваков закон за легализација по 1, 2, 3, 5, 10 или незнам колку евра по квадрат, политичарите мора да размислуваат здраворазумски, прекршувања на закони, нефункционалност и системски пропусти имало и во СФРЈ и во независна РМ, но чарето мора да се бара и да биде адекватно и исто за сите. Пази имаш секакви ситуации на терен, луѓе што имале дури и легална градба, арно ама ете доградиле некој мал нелегален дел, некоја терасичка и сл. на крај им бараат да платат за целата куќа, иако оној стариот дел им бил/е легален, но тоа едноставно не се признава, па ќе си платиш топтан за све батко, на терен све и свашта се дешава, милион различни случаи и комбинации од разноразни проблеми !
П.С. Пак ќе кажам грото од дивоградбите се од пред 91ва година, имал некој штала пред Х децении, арно ама баталил стоката си дигнал тука соби да си праи за живеење, сега трча по општини и по катастри да го легализира тоа, разни случаи и проблематики имаш на терен !

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom