Пиво

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Коe пиво најчесто го пиетe?

• Скопско

Гласови: 277 40,3%
  • Златен даб

Гласови: 188 27,4%
  • Amstel

Гласови: 67 9,8%
  • Heineken

Гласови: 77 11,2%
  • Tuborg

Гласови: 53 7,7%
  • Beck's

Гласови: 17 2,5%
  • Други

Гласови: 122 17,8%

• Вкупно гласачи
    687
Да, често се погаѓаат и по 8-9% да се, освен што малку ќе те заљуља на почеток воопшто не се осеќа понатака некое јако пијанство, неколку трипл пива пробав и бев прво малку скептична да не ме мавне на глава ептен јако ама ноуп, комплетно убаво си поминав и со триплите :LOL:

Имам приметено во некои локали друштво кога ќе седнат на маса неколку флаши трипл од 750мл и делат по чаши. Како вино го третираат :D

Пробано доста различни пива, ама освен лагерите, и светлите пива (она што е најблиску по вкус до Скопско), друго не ми лежи. :toe:

Да, често се погаѓаат и по 8-9% да се, освен што малку ќе те заљуља на почеток воопшто не се осеќа понатака некое јако пијанство, неколку трипл пива пробав и бев прво малку скептична да не ме мавне на глава ептен јако ама ноуп, комплетно убаво си поминав и со триплите :LOL:
Следно, пробај четиридупло... Next level.

LaTrappe_quadrupel.jpg

Имам приметено во некои локали друштво кога ќе седнат на маса неколку флаши трипл од 750мл и делат по чаши. Како вино го третираат :D
Јебено точно, како друкчије да третираат 10+% алкохолен напиток? :LOL:

:D
Автоматски споено мислење:

Е, да... Интензивен пивски вкус, квасец, сладок слад - малку подгорен како што е ред за црвено пиво, ама ова е толку концентирано со слад што ферментира и после флаширање (наводно, не знам како контролираат да нема експлозии на шишињата). Бараж од вкусови, ванила - карамела - крем - овошни ноти, сѐ е тука. Горчината не е изразена ама тука е. Неверојатно добро пиво, ама од две флаши се правиш камен. Дури и ако го делиш со некој.

Вино помалку пијани.

Бира Морети-во што го имаме по продавнициве кај нас у лименки, нели е произведено во Хајнекен Србија. Тоа можеби и е најдобро пиво што може да се најде на пазарот кај нас заедно со Хајнекенот што е со прилагодлива цена секако. 60 денари 0.5 лименка е таман.

Ова подоле е италијанско Бира Морети односно увезено директно од Италија и е многу боље од српското што е и нормално. Топ пиво, врв.

Белгиското Лефе до сеа ми е број еден. 6.6% алкохол, врие. :D

Прегледај го приврзокот 340857
Го пробав во Охрид ова пред некој месец, исто ко Скопско Смут ми е .

Пробано доста различни пива, ама освен лагерите, и светлите пива (она што е најблиску по вкус до Скопско), друго не ми лежи. :toe:

Како и повеќето луѓе тука. Ваљда ради слабиот избор на пива, Скопско постави стандард тука за пивото да мора да е лагер и на сите останати типови им се мрштат луѓево.

Си сакам и јас квалитетен лагер, лесен е за пиење. Доста кејф ми прават и ејл. Вајзенот ми е најодбивен мене

Едно од најубавите пива што ги пробав тука е Робуст, локално пиво од Волендам, мислам дека може да се најде и во Амстердам, ама не знам за сигурно, јас во Волендам го пиев.

Има некој сладок вкус што мене лично ми се свиѓа, ако ве носи пат некогаш натаму обавезно застанете!

Не само за пивото, туку и самиот Волендам е прекрасен да се види, рибарско гратче познато по гауда, вафли, и поховани рибји филети познати како кибелинг

IMG_20220808_174242.jpg

Како и повеќето луѓе тука. Ваљда ради слабиот избор на пива, Скопско постави стандард тука за пивото да мора да е лагер и на сите останати типови им се мрштат луѓево.

Си сакам и јас квалитетен лагер, лесен е за пиење. Доста кејф ми прават и ејл. Вајзенот ми е најодбивен мене
Друже заеби ги овие лагери од големиве пивари, индустриски. И ја пијам не викам не, ама далеку се од вистински лагер. Во Франкониа има да се изнапие лагери онакви како што треба да бидат. Овие што се продаваат едно пишува на нив а друго е по вкус, всушност и не се некојпат за деинирање кои тип на пиво се. Нешто меѓу пилс и светло со нејасен профил. Мејнстрим пива за се поголема публика да потрефат. Што е и сосема ок ама како што пиша жалосно Скопското да е бенџмарк или да постави некаков стандард.

Добар прирачник за германски пивца

https://www.seriouseats.com/guide-german-beer-styles
Ми изгледа листава не целосна односно делумно и неточна во некои работи што ги пишува.

Жолтава боја дава добар контраст. :cool:

Нема ништо лошо во тоа да ти лежи Скопско или слични типови на пива. Од мали локални пивари немам пиено, па затоа не можам да кажам. Ама се што ми отстапува од лагер/светло, не ми се свиѓа. Може да го утнам типот на пивото, али ваљда ме разбирате што сакам да кажам.

Што им фали на Tegernsee, Henninger Pils, Augustiner? Ствар на вкус е. Newcastle Brown Ale е меѓу најпиените пива во Англија, па мене ми се повраќаше кога го пробав.

Друже заеби ги овие лагери од големиве пивари, индустриски. И ја пијам не викам не, ама далеку се од вистински лагер. Во Франкониа има да се изнапие лагери онакви како што треба да бидат. Овие што се продаваат едно пишува на нив а друго е по вкус, всушност и не се некојпат за деинирање кои тип на пиво се. Нешто меѓу пилс и светло со нејасен профил. Мејнстрим пива за се поголема публика да потрефат. Што е и сосема ок ама како што пиша жалосно Скопското да е бенџмарк или да постави некаков стандард.

Ми изгледа листава не целосна односно делумно и неточна во некои работи што ги пишува.

Жолтава боја дава добар контраст. :cool:

Епа во таа слаба конкуренција Скопско и постави стандард тука и многу често тука ќе слушнеш дека Скопско е меѓу подобрите пива. Жалосно али тоа е реалноста.

Крафт пивари неколку имаме што во малопродажба не ги пласираат производите. Само во одредени локали може да се најде нивното пиво.
На прсти се бројат кафичи, пабови што нудат странски пива што не се Хајнекен или Туборг, кај што може да се проба нешто поквалитетно.
По маркети, алкотеки може да се најде добро али цената е и до 5-6 пати повисока од Скопско, што за наш стандард и не е прифатлива.

Се тоа води кон "abe na kraj koa ke vidis Skopskoto mozda i najubavo e"

И "Друже заеби ги овие лагери од големиве пивари, индустриски"... да ги заебеме, али не сме во Германија. Тоа е понудата тука.

Кои се најдобрите 5 пива што ги имаш пробано?

Ќе ми беше полесно да ме прашаше 5 најлоши :D
Од скоро 200 ми е тешко да издвојам 5 и притоа да ги рангирам, но ќе издвојам неколку што ми оставиле добар впечаток.

Оценката зависи и од подлогата, мезето, расположението и како е оладено пивото :D
Белгискиве би ги сместил на прво место, но не секогаш сум расположен за такво пиво. Некогаш ми треба само ладен лагер, па нека е и Скопско Смут.

Triple Carmeliet. Па ако мора едно да издвојам, тоа би било ова. Белгиски трипл, 8.4% алкохол, интензивен вкус.
1660058318851.png

Westmalle Trappist.
1660058390212.png

Orval.
1660058409425.png

Tektonikov Bombas. Словенечки крафт ејл. Не толку познато пиво, али баш ми се допадна.
1660058528817.png

O'hara's White Haze
1660058424820.png

London pride
1660058458608.png

- Лагери

BrewDog Lost Lager
1660058470703.png

Brlo Helles. Мада во моментов и Горско да ми дадеа веројатно ќе ми се учинеше како Пауланер :D Али како и да е, запамтено ми е пивово.
1660058492858.png

Paulaner Munchner Hell. Најлесно достапно од сите претходно што ги набројав, но ништо полошо. Едно од омилените ми е и најмногу имам испиено од него од оваа мини листа.
1660058714752.png

Бонус: Peroni Nastro Azzuro и Stella Artois. Да ги речам "секојдневни" пивца што си ги поштувам, али по ништо карактеристични.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom