Пиво

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Коe пиво најчесто го пиетe?

• Скопско

Гласови: 277 40,3%
  • Златен даб

Гласови: 188 27,4%
  • Amstel

Гласови: 67 9,8%
  • Heineken

Гласови: 77 11,2%
  • Tuborg

Гласови: 53 7,7%
  • Beck's

Гласови: 17 2,5%
  • Други

Гласови: 122 17,8%

• Вкупно гласачи
    687
Во тој случај кои пива да ги практикуваме а истите да бидат "оригинал" и на пристапна цена?
Во моментов жулам Козел(омилено) и за него знам дека си иде од Чешка.
Прегледај го приврзокот 340123

Кое најубаво тебе ти лежи. Без разлика дали е од правата фабрика или не :)

Може напротив, точено по лиценца во друга фабрика тебе повеќе ќе ти се допадне од оригиналот. Прашање на вкус.

Не дека теоретски не е можно, ама досега не сум пробал пиво правено по лиценца од друга пивара - а да е подобро од оригиналот... Не се ни блиску. :)

Па и не може со оглед на суровините кои ретко да се исти почнуваќи од водата. Пиварата во Плзен на пример има свои бунари од која ја црпат меката вода.

Gesendet von meinem KB2003 mit Tapatalk

Затоа ми беше чудно од истата пивница да излегува исто пиво со различен вкус. Мада во право си, огромна пивница е, и може прават одредени прилагодувања на пивото зависно за кој пазар е наменето.
Zavisi kvaltietot na jacmenot na taa berba. Plus vreme na stoenje toplina,voda, vlaga...etc seto pridonesuva za razlicen vkus. Isto se desava i kaj viskito. Kaj golemite pivari kaj sto e vazen kvantitetot nema da osetish mnogu ralizka posto premnogu drugi raboti stavaat (oriz,corn...etc)

Ги пробав Mythos и Alfa сеа во грчка.
За првото ми го направи ептен меракот. Доста суво пиво налик перони асахито без никаков афтертејст и киселини да ме мачат. За Алфата, начекав точена, некоја добра верзија на златниот даб како што треба да биде. Немногу газирана мека за желудец и непце со благо горки ноти у старт. Ок пиво беше. Амљ ко да сум ја пиел и порано.

Пробани и Фикс, Хелас пилс и Вергина.
Последново левел на некој треќеразредни дестилат од испотена мишка. Фиксот не беше лош, негде на средина. Митосот поштено тепа све од грчко наброеново.

Лагерот? Вергината црвеното дефинитивно не е ништо посебно, сакале да направат нешто (како на пример McFarland red подолу) ама не успеале. Не е ужасно, ама не е ни добро. Како темен лагер, ама некако не прави кеиф... (не прашувајте што е со малата чашка) :)

Vergina_red.jpg

McFarland red e добро црвено пиво во ирски стил, правено во Хајнекен (Италија) по лиценца од Марфи. Црвена накај кафеава боја. Слабо држи пена. Малку е водлесто/слабичко како за црвено пиво, ама го има тој изразен вкус на слад, сосема малку подгорен/поиспечен. Без многу изразена горчина.
Освежувачко и питко. Цената беше релативно ОК, штета што го немаме достапно овде.

McFarland_red.jpg

Бира Морети-во што го имаме по продавнициве кај нас у лименки, нели е произведено во Хајнекен Србија. Тоа можеби и е најдобро пиво што може да се најде на пазарот кај нас заедно со Хајнекенот што е со прилагодлива цена секако. 60 денари 0.5 лименка е таман.

Ова подоле е италијанско Бира Морети односно увезено директно од Италија и е многу боље од српското што е и нормално. Топ пиво, врв.

Белгиското Лефе до сеа ми е број еден. 6.6% алкохол, врие. :D

IMG_20220731_223218.jpg

Бира Морети-во што го имаме по продавнициве кај нас у лименки, нели е произведено во Хајнекен Србија. Тоа можеби и е најдобро пиво што може да се најде на пазарот кај нас заедно со Хајнекенот што е со прилагодлива цена секако. 60 денари 0.5 лименка е таман.

Ова подоле е италијанско Бира Морети односно увезено директно од Италија и е многу боље од српското што е и нормално. Топ пиво, врв.

Прегледај го приврзокот 340857
темното лефе е медоини. :love:

темното лефе е медоини. :love:
Некако ми се тешки темните пива, иам пиено Кромбахер, Пауланер, едно германско што не ми текнува на името и сите ми биле тешки на стомак.

Али може да се проба ова штокур.

Некако ми се тешки темните пива, иам пиено Кромбахер, Пауланер, едно германско што не ми текнува на името и сите ми биле тешки на стомак.

Али може да се проба ова штокур.
нема да згрешиш, лефето и светлото и темното е убаво, исто како козелот, ама мене темното ми е врв. само е скапичко малце, поготово во некој локал ако го пиеш.

Прегледај го приврзокот 340857

Неќни пробав Бира Морети, и баш ме потсетуваше по вкусот на Хајнекен. После изгуглав и видов дека уствари биле купени од Холанѓаниве и по лиценца го правеле во Србија. Дефинитивно добро пиво, ако не и најдобро пиво за парите кај нас.

Не сакам да се правам нешто елита тука, пошо за добра свиња нема лоша помија а јас сум јебени алкохоличар, ама после 2 недели во Холандија/Белгија страв ми е да се вратам во Македонија кај што ме чека Скопско-Прилепскиот канцер во шише.

Нема да ве излажам ако кажам дека пијам по најмалку 10 пива дневно и правам разни beer tastings и мешам се и сешто од лагери, амбери, сајдери и ипиња, згора на тоа и bar crawlings и ниту еднаш не се случи глава да ме боли, или да ми се лоши следниот ден или да се тегнам 2 дена со хенговер.

Криво ми е што не инсталирав Антапд барем да ми останеше како спомен од одморов :(

Веројатно тоа што најмногу ќе ми фали кога ќе се вратам е точена ИПА, такада ако сака некој да ме ожени и пресели у Холандија, знаете каде да ме најдете :love:
(@wot во тебе гледам)

Би ви постирала слики ама ме мрзи, може ако ми текне коа ќе се вратам :noze:
У главно се служат пива од микропиварници (или какогод се викаат на македонски microbreweries), и до сега wheat ale ми беше најодвратно, најубаво ми беше Лифманс зашто е различно од се што сум пробала до сега вези пива, ИПАта ми останува убедливо #1, а тука сите ипиња што ги пробав ми беа убави, па имам буквално нула поплаки, освен поплаката дека мора да се вратам во држава на најнеквалитетни пива со најтврда вода на свет :place:

Не сакам да се правам нешто елита тука, пошо за добра свиња нема лоша помија а јас сум јебени алкохоличар, ама после 2 недели во Холандија/Белгија страв ми е да се вратам во Македонија кај што ме чека Скопско-Прилепскиот канцер во шише.

Нема да ве излажам ако кажам дека пијам по најмалку 10 пива дневно и правам разни beer tastings и мешам се и сешто од лагери, амбери, сајдери и ипиња, згора на тоа и bar crawlings и ниту еднаш не се случи глава да ме боли, или да ми се лоши следниот ден или да се тегнам 2 дена со хенговер.

Криво ми е што не инсталирав Антапд барем да ми останеше како спомен од одморов :(

Веројатно тоа што најмногу ќе ми фали кога ќе се вратам е точена ИПА, такада ако сака некој да ме ожени и пресели у Холандија, знаете каде да ме најдете :love:
(@wot во тебе гледам)

Би ви постирала слики ама ме мрзи, може ако ми текне коа ќе се вратам :noze:
У главно се служат пива од микропиварници (или какогод се викаат на македонски microbreweries), и до сега wheat ale ми беше најодвратно, најубаво ми беше Лифманс зашто е различно од се што сум пробала до сега вези пива, ИПАта ми останува убедливо #1, а тука сите ипиња што ги пробав ми беа убави, па имам буквално нула поплаки, освен поплаката дека мора да се вратам во држава на најнеквалитетни пива со најтврда вода на свет :place:

Ве сака Корвувче <3

Ова го зборам. Квалитетно пиво ни дува, ни поти, ни глава боли од него. А башка Белгиските генерално се побогати со алкохол.
Ако ги имаш сликите не е доцна за Антапд. И да, пуштај и тука љубопитен сум :D

А башка Белгиските генерално се побогати со алкохол.
Да, често се погаѓаат и по 8-9% да се, освен што малку ќе те заљуља на почеток воопшто не се осеќа понатака некое јако пијанство, неколку трипл пива пробав и бев прво малку скептична да не ме мавне на глава ептен јако ама ноуп, комплетно убаво си поминав и со триплите :LOL:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom