pogresno me razbra. mislam ja precenuvas ako mislis nekoj bi se zamaral so nasite problemi. a pod zamaranje ne razbiram zboruvanje nego dela. IMO sekako sme naebale bez vrska koj od golemite e na pojak, ednostavno sme nebitni. sega taka zboruvaat deka so toa nisto ne gubat. ako rusite nekogas bi stignale tamu da gi drzat koncite vo evropa togas i grcite i bugarite bi bile so niv i bi ja imale istata konstelacija kako sega, znaci shefot da bira dali ke bide na nivna ili nasa strana.
inace me interesira dali imas konkretna zamisla kako toa bi mozelo da izgleda, potocno kako mislis bi bil toj svet vo koj rusija ke ima takva uloga i kako rusija bi stignala do tamu? rusija bi bila pobogata od zapadot i so toa narodite bi sakale da bidat so niv, da odat masovno kaj niv na pecalba mesto na zapad?
Пак ќе кажам по миљардити пат. Тоа со идење на печалба како мерило за нечива моќ е во најмала рака наивно и детско размислување, да не бидам премногу груб.
На пример кога Отоманска Турција била на врвот на моќта и била наголема светска сила, дали мислиш дека државите сами бирале да бидат со Турција или луѓето иделе да бараат поубав живот таму? Дали кога Русија била во врвот на својата моќ во 19 век, државите сакале да бидат под Русија или луѓето од запад иделе на гурбет во Русија?
Русија е дефакто богата држава и тоа неможеш никако да го оспориш. Русија е дефакто најбогатата држава на светот. И тоа не само со природни ресурси, туку и со човекови ресурси. И ќе биде најбогата, па дури и луѓето да не сакаат да се селат во Русија. И ќе биде најбогата дури и Русите да сакаат да се иселуваат од Русија. Еве земи го пример Израел, доста високо стручни Израелци се селат во САД и во западните земји, ама тоа не значи дека Израел е слаб, тоа не значи дури ни дека Израел слабее со тоа селење, напротив, Израел се повеќе јакне со тоа. Па ако сакаш еве и најблиски примери, Албанците. Албанците имаат најголема стапка на иселеници од сите Балкански народи во поствоената историја, но сепак, како народ највеќе добија.
Како би стигнала Русија до таму... Еве гледаш како стига. Да беше Украинската криза пред 30 години до сега Руската армија ќе колабрираше во Украина неколку пати, а Путин би доживеал пуч од комунистите. Цел свет би ја изолирал Русија, а Кина и Иран би биле само слепи посматрачи. Денеска како што гледаме е многу поинаква ситуацијата. Тие што ја изолираат Русија им се врати како бумеранг, а од друга страна не постигнаа никакви сериозни резултати за Руската економија, ниту пак предизвикаа политичка нестабилност, за што всушност имаат цел санкциите. Напротив се отвори цел нов фронт на држави кои директно и опонираат на западната хегемонија, па ете ти одговор на ова: „
rusija bi bila pobogata od zapadot i so toa narodite bi sakale da bidat so niv?“ Едноставно иако е западот кумулативно побогат и помоќен од Русија и иако луѓето на гурбет одат на запад, сепак повеќе од пола свет застана позади Русија во Украинската кампања. Не е тоа дека се побогати, туку ради неправдите што ги направи таа западна хегемонија. Кина, Индија, Индонезија, Виетнам, Пакистан, Египет, Јужна Африка, Бразил, Мексико, Аргентина... Само тука имаш над 4 милијарди луѓе, реално гледано светот веќе навива за Русија во оваа војна.
Па ајде да видиме и на запад. Да се случеше ова пред 30 години, западот ќе беше обединет против Русија, денеска иако таа подршка против Русија преовладува, не е тоа баш некое апсолутно мнозинство. Уморни се луѓето од ЛГБТ, кенсел култура, мигранти... во најмала рака им смета што воопшто нивната држава прави они да патат заради некои таму Украинци.
Така да сумарно ако ги отвориш очите и ако ги тргнеш розовите очила, немора да ги читаш моите проекции за тоа како ќе се случува „освојувањето на Русија“, Туку можеш веќе во живо да го гледаш тоа.
И да, животниот стандард на една држава, не ја мери реалната моќ на таа држава. Да беше така, Либија на Гадафи ќе беше најмоќна држава на светот, но ете гледаме како неславно заврши чоекот, без разлика дали го заслужил тоа или не.