Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.413
Мајка му на Гоце Делчев се викала Султана.
Токму така, ај сега колку Албанци познавате што се викаат Богдан, Станиша, Репош, Костандин, Мара, Јелена, Анѓелина, Влајка и Мамица. И што на Албански значат овие имиња ?
Значи ни едно не е православно име, туку се Словенски.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Ме интересира онака правно,кој знае нека каже,дали по закон кога ќе дојде друга власт,може да одговараат кривично изродиве со судски затворски пресуди,запленување на имот и ПРОГОН од државава,т.е. одземање на државјанство на нив и нивното најблиско семејство? Дали правно би било издржан таквиот потег од идна влада?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.413
Ме интересира онака правно,кој знае нека каже,дали по закон кога ќе дојде друга власт,може да одговараат кривично изродиве со судски затворски пресуди,запленување на имот и ПРОГОН од државава,т.е. одземање на државјанство на нив и нивното најблиско семејство? Дали правно би било издржан таквиот потег од идна влада?
За која влада прашуваш? За Бугарија или Северна Македонија?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.586
Поени од реакции
37.491
:kafence: после прифаќање на францускиот предлог кој никој не го видел нит прочитал, па се изгласа на слепо, оти БО дискретно и ветил на бугарската колешка дека ќе го држи во тајност, како да е од татко му имотот, а не на македонскиот народ, се добива друга перспектива, барем мене така ми се предвидува:

...кога те гази посилниот (читај ЕУ, САД), а зависиш од негови пари да преживееш, а и некако ако преживееш, неговите санкции ќе те дотолчат, мора паметно да изиграш, барем да се има некоја корист, што мислам дека е една од основните проблеми на силување на македонското мнозинството од малцинството, конкретно од албанското малцинство!

... за да се почне воопшто преговори со ЕУ, нели треба да се тргне ветото на Бугарија,

... за да се тргне ветото првенствено се бара промена на Уставот со што се бара „вметнување на Бугарите како конститутивен народ“,

кога ќе се вметнат Бугарите како конститутивен народ, во тој момент ќе скокнат коалициониот албански партнер со барањето Албанците на ист начин да се постават како конститутивен народ во Македонија!

:anco:тука даоѓа главниот момент, што треба дооообро да се изигра,

ако ЕУ притиска и МОРА тоа да се исполни, читај условувано со принуда, санкции, тогаш ТРЕБА ПАМЕТНО да се поентира со бришење на 20% на албанско малцинство, и веќе НЕМА ДА ВАЖИ штом ќе бидете констутивен народ и веќе нема да важи следниов пасус од Уставот (Бадентерово мнозинство или двојно), цитирам :

„... При одлучувањето за закони кои директно ги засегаат културата, употребата на јазиците, образованието, личните документи, употребата на симболите, мора да има и мнозинство гласови од присутните пратеници кои припаѓаат на заедниците кои не се мнозинство во Република Македонија (двојно или т.н. Бадентерово мнозинство).

и како резултат на сето тоа при парламентарни избори ќе бидат на власт тие кои најавише ќе имаат гласови од гласачите, ниту ќе бидат принудени да коалицираат ако имаат доволно освоени гласови, конкретно принудени да се коалицира со албанското малцинство (Бадентерово мнозинство или двојно), зошто веќе ќе си биде констутивен народ и нема веќе „мора“ да биде дуи, повели собери највише гласови, па биди на власт, а не да се шлепа, со најмалку гласови, а највише министерства и директори од нивна коалиција, е тогаш малу морген на Власт :kuracc: !

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.993
Поени од реакции
5.141
Па после сите предавства и капитулации кон кон Македнија се сторени во наше/реално време во минативе 3 децении, дали се сеќаваш на некој токму таков судски случај, кога капитулантот е суден?...

Јас не...

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.413
Мислев на поделбата на Македонија со балканските војни и припојувањето на поделената земја кон нашите соседи...
Разбирам на што си мислел, ама тогаш и од север и од Југ имале интерес, а 39 имале интерес за вардарска Македонија од исток и од запад, и биле на иста страна. Затоа викам повеќе подсеќа на 1939... ај нека биде 1941. Дефакто дури и територијалната поделба е од прилика на административните граници на Фашистичка Албанија и Фашистичка Бугарија од втора светска војна.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Па после сите предавства и капитулации кон кон Македнија се сторени во наше/реално време во минативе 3 децении, дали се сеќаваш на некој токму таков судски случај, кога капитулантот е суден?...

Јас не...
Не,ама хипотетички.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.993
Поени од реакции
5.141
Не,ама хипотетички.
Капитулатнскиот однос кон државата, народот и татковината е предмет кој судски се гони и санкционира во сите држави, дури и според нашата законска регулатива, колку ми е познато...не сум правник, но според реакциите во нашата јавност, по повод нечиј капитулантски потпис (ги има пар такви потписи од 2017-тата па наваму..), опозицијата веднаш ја посочуваше токму таа правна можност.

Е, пош‘о не живееме во правна држава, тогаш Уставот и законите не се предмет на почитување, туку на газење.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom