Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Ја гледате нашата држава каде што имаме нула институции, организации и фракции ( што е намерно направено) и мислите дека ситуацијата е иста на секаде. Ако сакаш да имаш држава која е функционална и која има некаква моќ, мораш да создадеш силни институции и мораш да имаш еден куп луѓе со моќ под тебе. Путин не владее сам, ниту пак се 10 луѓе.

И овие фракции и организации се сите доста значајни, имаат доста голема моќ на терен и не може да бидат игнорирани. Освен ако не си луд и сакаш да ти заврши главата во торба.

Комунистите, либерал-демократите ( кој не се либерал-демократи), монархистите, милитаристите, црквата, етнички малцинства, итн ... сите веќе повеќе од две декади се залагаат за по-агресивна надворешна политика, вртење кон далечниот исток/африка и јужна америка и справување со олигарсите. Единственото што ги држи под контрола е Путин, и ништо повеќе. Да беше до нив либералните структури во Русија веќе ќе висеа по бандери, додека војниот рок ќе беше по минимум 5 години. Овие групи сите контролираат доста важни сектори од Русија.

И сега конечно ја имаат својата шанса и работите се вртат во насоката која они ја посакуваат. Се национализираат поранешни државни фирми, се гради инфраструктура накај Сибир и Далечниот Исток, се отвараат нови индустриски капацитети, Западното влијание се чисти, во ДНР и ЛНР веќе целиот имот на сите олигарси е конфискуван, итн ... Затоа и одат како доброволци во толкави бројки накај Украина и затоа има таква шареноликост на силите на терен. Да пробаш да ги запреш сега е како да пробаш да запреш лавина. Наместо да го истурат гневот во Украина ќе го истурат во Русија врз него.

Слична ситуација би било ако Сталин во 1944 им рекол на генералите, абе го ослободивме Советскиот Сојуз што има да гинеме понатаму , склучив примирје. Ќе го нашле мртов за некој сааат и војната ќе продолжела. Ситуацијата пред и откако ќе протече крв не е вооошто иста. Па Трамп и рече на војската да ја напушти Сирија во рок од една недела, војската буквално му рече НЕ и за 3 дена му почнаа процедура за импичмент во контрес. На толку високи позиции нема апсолутна власт.
Гледај го наративот на прозападните медиуми и ќе видиш дека не е така. Путин уствари ги држи сите конци, а луѓето околу него се хипнотизирани и генерално луѓето во Русија се хипнотизирани. Дури види и на форумов како некои се лишени од основна логика. Сеуште постојат луѓе кои веруваат дека војнава ќе заврши како војните во Југославија пред 20 години. Здравиот разум никад не бил на волку ниско ниво, кога е во прашање западниот мејнстрим.

Па дури и да свртиме нс воен аспект, иако речиси е невозможно Русија да изгуби во Украина, наместо соодветно мсм да го ублажи поразот, не само што сеуште се тера наратив за апсолутна победа во Украина, туку и се тера приказна за смена на режимот во Русија. Ако знаеме дека оваа геостратешка партија Русија ја игра против НАТО, тогаш поразот западните земји самите си го прават помпезен.

Целата оваа ситуација, само покажува колку НАТО уствари е воено импотентно, И колку лидерите на НАТО земјите живеат во облаци.

Што ќе се случи само можеме да претставуваме, но едно е сигурно либтардите се помалце и помалце ќе имаат влијание во светот. А промените ќе се случуваат на западот, а не на исток.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.130
Поени од реакции
9.567
Гледај го наративот на прозападните медиуми и ќе видиш дека не е така. Путин уствари ги држи сите конци, а луѓето околу него се хипнотизирани и генерално луѓето во Русија се хипнотизирани. Дури види и на форумов како некои се лишени од основна логика. Сеуште постојат луѓе кои веруваат дека војнава ќе заврши како војните во Југославија пред 20 години. Здравиот разум никад не бил на волку ниско ниво, кога е во прашање западниот мејнстрим.

Па дури и да свртиме нс воен аспект, иако речиси е невозможно Русија да изгуби во Украина, наместо соодветно мсм да го ублажи поразот, не само што сеуште се тера наратив за апсолутна победа во Украина, туку и се тера приказна за смена на режимот во Русија. Ако знаеме дека оваа геостратешка партија Русија ја игра против НАТО, тогаш поразот западните земји самите си го прават помпезен.

Целата оваа ситуација, само покажува колку НАТО уствари е воено импотентно, И колку лидерите на НАТО земјите живеат во облаци.

Што ќе се случи само можеме да претставуваме, но едно е сигурно либтардите се помалце и помалце ќе имаат влијание во светот. А промените ќе се случуваат на западот, а не на исток.
Полека почнуваат да го менуваат наративот.

Propagandne maske padaju. Nakon četiri mjeseca masovnog uvjeravanja svojih građana i čitatelja da Ukrajina dobiva rat protiv Rusije, zapadni političari i mediji konačno su počeli priznavati neugodnu terensku istinu – ruska vojska neumoljivo osvaja sela i gradove istočne Ukrajine, uz katastrofalne gubitke ukrajinske vojske.

Višemjesečni neumjereni i neutemeljeni optimizam u pogledu ukrajinskih šansi da se othrva ruskoj armadi počeo je ustupati mjesto bolnijem, ali realističnijem pristupu stvarnosti. Brutalni rat u Ukrajini sada i medijski postaje jednosmjerna ulica – Rusi napreduju, Ukrajinci se povlače.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.818
Поени од реакции
6.290
Полека почнуваат да го менуваат наративот.

Propagandne maske padaju. Nakon četiri mjeseca masovnog uvjeravanja svojih građana i čitatelja da Ukrajina dobiva rat protiv Rusije, zapadni političari i mediji konačno su počeli priznavati neugodnu terensku istinu – ruska vojska neumoljivo osvaja sela i gradove istočne Ukrajine, uz katastrofalne gubitke ukrajinske vojske.

Višemjesečni neumjereni i neutemeljeni optimizam u pogledu ukrajinskih šansi da se othrva ruskoj armadi počeo je ustupati mjesto bolnijem, ali realističnijem pristupu stvarnosti. Brutalni rat u Ukrajini sada i medijski postaje jednosmjerna ulica – Rusi napreduju, Ukrajinci se povlače.
Toj visiot analiticar od think tenkot da im vrati parite na lugeto... Pa 95% od forumdziite ovde, istoto go zborat so meseci pred nego....

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Рускиов војник од видеово не е баш од најпаметните... (патем С300 е „камионот“):

И нешто побезбедна далечина за вакви практики: :)

Член од
19 мај 2014
Мислења
244
Поени од реакции
349
Како е можно вака сам да е оставен S300, системов кошта 115 мил. o_O

Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.701
Поени од реакции
3.990
Новото дополнување на руската армија.
55-60+
Руси..jpg

Член од
28 август 2013
Мислења
4.499
Поени од реакции
13.780

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Како е можно вака сам да е оставен S300, системов кошта 115 мил. o_O
Г’з преку глава бегаа од Луганск, којзнае што сѐ не оставиле... Мене повеќе ме чуди зошто ги уништуваат Русите, ама можеби се работи за спорна територија.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
Г’з преку глава бегаа од Луганск, којзнае што сѐ не оставиле... Мене повеќе ме чуди зошто ги уништуваат Русите, ама можеби се работи за спорна територија.
ima slucaevi koga bea "minirani"... kosta 115M ako sakas da go kupis, rusite gi kosta pomalku od 1M da go proizvedat a ocigledno gi imaat u izobilstvo.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Интересна статија за оние на кои воениот буџет им е најглавното мерило за воена моќ на една држава.

“In purchasing power parity, they spend about one dollar to our 20 dollars to get to the same capability,”

Значи ова е само дел од воениот буџет, кој кај САД е оптоварен со тендерашка логистика на 800 бази што ги имаат низ свет. Овој одност се однесува со Кина, ако ја имаме во предвид Русија, тогаш овој однос е уште поголем затоа што Русија ги има сите потребни ресурси и бајаги им е поевтино производството на оружје од било која земја во светот.

И не е само тоа, војната во Украина многу јасно го покажува воените резерви на државите и нивните производствени капацитети.

Како што стојат работите, западот се надевал дека Русија ќе се усере од заканите за санкции, или можеби биле на мислење како @teneke, дека ќе им снема паметни ракети. Како и да е, нивната арогантност ќе направи поразот на Украина да биде пораз за НАТО и ЕУ. ЕУ ја водат тотално инфатилни и неспособни политичари, со однесување како разгалени деришта, ненаучени да им оди некој контра.

Очигледно е дека Русија се спремала за оваа војна многу долго и многу темелно. Дури и интензитетот на војување и прогресијата е точно определена. Нема брзање, нема непотребни потези. Војната ќе трае онолку колку што тоа ќе го реши Русија. Русија ја има комплетната иницијатива и контрола на терен.

Член од
2 октомври 2018
Мислења
97
Поени од реакции
204
Moreover, Vucic believes that after Russia gains some more ground in eastern Ukraine, President Vladimir Putin will approach the West with a certain “proposal.”

I know what awaits us. As soon as Vladimir Putin has done his work in Seversk, Bakhmut and Soledar, after reaching the second line Slaviansk-Kramatorsk-Avdeevka, he will come up with a proposal. And if they [the West] don’t accept it, – and they won’t – all hell will break loose,” he predicted, without providing any details on the would-be initiative.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.253
Поени од реакции
9.910
Moreover, Vucic believes that after Russia gains some more ground in eastern Ukraine, President Vladimir Putin will approach the West with a certain “proposal.”

I know what awaits us. As soon as Vladimir Putin has done his work in Seversk, Bakhmut and Soledar, after reaching the second line Slaviansk-Kramatorsk-Avdeevka, he will come up with a proposal. And if they [the West] don’t accept it, – and they won’t – all hell will break loose,” he predicted, without providing any details on the would-be initiative.
У Мадрид на самитот НАТО реши да интервенира у Украина, а тоа ќе произведе конфликт у Белорусија, и затоа е стационирано таму тактичко нуклеарно како и С400. Војната помеѓу Русија и НАТО е неизбежна и тоа сите веќе го знаат во повисоките кругови на политиката.
Планетата Земја може да ја спаси само виша сила, што не верувам и да постои дека ќе интервенира.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.349
У Мадрид на самитот НАТО реши да интервенира у Украина, а тоа ќе произведе конфликт у Белорусија, и затоа е стационирано таму тактичко нуклеарно како и С400. Војната помеѓу Русија и НАТО е неизбежна и тоа сите веќе го знаат во повисоките кругови на политиката.
Планетата Земја може да ја спаси само виша сила, што не верувам и да постои дека ќе интервенира.
Ваква информација може да процури само од шашливиот, “ние уште во Ноември знаевме за нападот на Русија…”
Во другите вести од светот, нато нема петта колона во Белорусија, а директен напад ќе значи бришење на све живо до Брисел!
Дотаму може “чикен” да си играат! А Москва и ДЦ, веруј нема никој да ги ризикува за некој мочан Берлин, Бон или Благоевград!

Член од
2 октомври 2018
Мислења
97
Поени од реакции
204
Многу нивоа има на ескалација пред овие црни сценарија што ги кажувате. Ако реши Русија да ескалира може да почне бомбардирање без задршка на остатокот од Украина (инфраструктура, државни објекти итн.), може да руши западни сателити, може комплетна блокада на Одеса или па да ангажира повеќе трупи + Белорусија. Ако мисли на економски мерки, и таму имаат доста во арсенал што може штета да направат. Така да далеку е ситуацијата од било какви нуклеарки во Европа.

Kajgana Shop

На врв Bottom