Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    742

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.113
Поени од реакции
9.489

• Украинските власти ја забранија главната опозициона партија во државата и го запленија сиот нејзин имот.
  • Во март беа суспендирани активностите на партијата на Виктор Медведчук (кој е во домашен притвор) поради обвиненија дека е про-руска и анти-украинска и дека го поткопува суверенитетот на Украина.
  • На истата основа веќе се забранети десет други опозициони партии.
  • Партијата на Медведчук лани имала поголема популарност од партијата на Зеленски.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.337
Поени од реакции
23.082
Украински воен офицер се диви на датумот кога Нацистите му ја нападнале државата во која многу веројатно му убиле пола фамилија. Уште ги нарекува Русите нацисти во истата реченица. o_O

Патем, покрај Барбароса, на 22.06 почната е и операцијата Багратион.

FV3ULSCWYAE-DcZ.png

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.259
Поени од реакции
23.848
кој вика дека не дејствува
најавија одговор/решение за блокадата
Se sto e pomalku od celosna denacifikacija na Litvanija bi trebalo da se protolkuva kako nedejstvuvanje na Rusite. Ete prasaj gi tuka proukraincite i ke vidis. Znaci ako ostani makar eden kamen na kamen od Vilnus znaci nisto, ne gi biva, samo djafkat bezveze.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.108
  • Украинските власти ја забранија главната опозициона партија во државата и го запленија сиот нејзин имот
  • На истата основа веќе се забранети десет други опозициони партии
Od kaj mi e, vo istorijara, ova poznato?

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Русија однела два баталјони с-400 системи во Белорусија, од денес па до први Јули ќе имаат воени вежби.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.628
Поени од реакции
25.010
Член од
14 август 2006
Мислења
45.268
Поени од реакции
84.374
Во јавниот наратив, во перспективата на Западот, приметувам дека постојано се провлекуваат методите и шаблоните на cancel културата, кои се сосема непогодни за ваква геополитичка игра. Наивни и смешни.
И тоа го повторувам.

Се изненадив позитивно денес, кога го гледав во целост интервјуто на Лавров за BBC, во кое истата забелешка ја имаше кон новинарот.

Не е бре ова тик-ток и инстаграм, твитер и митер, јебале ве смартфонови.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.057
Поени од реакции
12.600

Прегледај го приврзокот 336233

Vedrana Rudan (колумна на 72 годишна новинарка од Хрвтаска)
превод со помош на чичко гугл

„...И јас и вие сме вознемирени од војната меѓу Русија и Украина. Кога ќе помислам дека тој дрон можеше да падне на покривот на зградата каде што беа студентите, срцето ми се замрзна. Не знаеме кој ни го испратил, дали воопшто ние бевме цел? Фактот дека можеме да бидеме мета ни ја замрзнува крвта во вените. Да, Путин ни е премногу блиску.

Путин? Путин. Путин. Путин. Путин. Нема медиум во Европа и Америка што илјада пати не го прогласил за „воен злосторник“.
За неговиот противник, сега легендарен војсководец, поголем од Наполеон и Черчил и Цезар, идниот добитник на Нобеловата награда за мир, тивко се зборува.
Заборавено е дека човекот влезе во историјата како пијанист кој свири на кур.

Зеленски денес го држи курот во маслинови по боја панталони, на телото маслинеста по боја маица, скромен човек, Че Гевара од нашите денови. Светскиот борец за слобода им се обраќа на сите парламенти на „цивилизираните“ земји и ги обвинува дека не му испраќаат повеќе оружје и се повеќе. И повеќе санкции кон Русија и сè повеќе и повеќе.

Новинари, кучиња на војната, подобро ги разбирам оти Путин ми е блиску, ржат како што им кажуваат нивните газди. Сите знаат колку Путин ги уби децата пред кои беше животот. Путин Хитлер, Путин убиец на деца. Еј, деца умираат во секоја ебана војна. Во секоја. Едноставно некогаш бројките ги искажуваат, некогаш ги прескокнуваат. На мојата страница објавив информација која сите ја знаеме, 500.000 деца се убиени во Ирак. Озлогласената Медлин Олбрајт гласно и јасно изјавила дека цената не е превисока.

Кога таа не беше премногу висока? За Америка, се разбира. За Буш. Додека Америка и Западот го измачуваа Ирак по Божја правда, ниту еден новинар никогаш не го прогласил Буш Хитлер. Тие деца умреа, а не само децата, за да ги натераат американските криминалци да добијат нафта.
Може ли да се спомене Газа?
Колку деца умираат таму додека новинарите се креваат на задни нозе (кучиња) поради детски трупови во Украина? Се разбира, не смееме да пишуваме на оваа тема. Има војни за слобода, на пример секоја војна во која државата Израел убива деца, и државата Америка и „цивилизираните“ европски држави.
Немате поим каде е Јемен? Ни јас. Налетав на неколку реченици од почитуваниот новинар на Вечерњак, Хасан Хајдар Диаб. Така тој вели: „Поради нападот на Саудиска Арабија и нејзините сојузници, 25 милиони луѓе во Јемен се на работ на мизерија, а четири милиони деца гладуваат.“ Тие не се важни. Тие не се бели. Тие се далеку. Има само Хитлер Путин.

Дали го сакам Хитлер? Ебите се.
Ги сакам моите деца и мојата мачка, но не ми се допаѓа кога медиумите простачки ме заебаваат и ми продаваат куросвирач како херој.
Не ми се допадна Клинтон, која ја преплави Европа со осиромашен ураниум. Да, Европа, не Белград. Дали некој од „демократските“ новинари тогаш го прогласи Клинтон -Хитлер? На тие ѓубриња не им падна на памет. Осиромашениот ураниум, пак, стана безопасна прашина во медицинските кругови во „цивилизираните“ земји. Нешто како полен. Хитлер Клинтон беше и останува борец за демократија. За нејзината големина ќе сведочат милиони идни мртви европски деца.

А Обама?
Колку деца беа убиени од одвратниот црн куклар на јаже од бел капитал?
Кој друг се сеќава на либиските деца? Се разбира, во приказната за Либија, Гадафи беше Хитлер. Обама ќе влезе во историјата како миротворец. На крајот на краиштата, господинот ја доби Нобеловата награда за мир.

Секоја војна, покрај ужасите, носи и многу убави приказни за добри луѓе кои се домаќини на несреќни бегалци. Милиони луѓе бегаат од Украина.
Сите „цивилизирани“ европски земји ги примаат со раширени раце, Америка не затоа што не е нејзина војна. Ха! Ха! Паметно и практично и евтино.
Америка „само“ продава оружје и планира да извезува гас, а не да увезува бегалци. Кога Хитлер ќе се смири.

Ние, во исто време кога ги раширивме рацете кон белите Украинци, не слушаме, гледаме или читаме што прави нашата држава со темните по тен бегалци на нашата граница. Им ги крши црните глави, краде пари и мобилни телефони. Колку деца со чоколадна боја загинаа во Хрватска? Кој се грижи. Кои се тие по ѓаволите! Тоа не се деца, тоа се терористи.

Хрватска, „цивилизирана“ нула на мапата на светот, ги отвори вратите за белците. Ќе им обезбеди покрив, образование, работа, струја, вода, храна.

Што кур ми е мене? Дали ми пречи? Јас? Единствената во Европа?
Како можам да бидам толку луда?
Затоа што сум толку луда ги прашувам нашите членови на власта: зошто не сте ги виделе страдањата на вашиот народ триесет години? Хрватите се бегалци поради вас. Хрватите се бездомници, поради тебе. Хрватите се гладни поради вас.

Вчера бев во Млинар. Момче кое посетувало осумгодишно училиште во Трсат влегло во пекара. Уреден, љубезен, чист. Сакаше да купи „нешто најевтино“. И тоа му беше прескапо. Мојата пријателка учителка плаќа ужина за четири деца кои одат во училиштето каде што работи затоа што срцето и се кине. Знаеме колку деца загинаа во Украина. Колку деца умираат од глад во Хрватска?

Па, разбирам, не ја спомнав клучната работа што ја разликува оваа војна меѓу Америка и Русија од сите други војни. Путин има атомски бомби. Да ми се јавеа Американците, пред да тргнат да го тренираат зелениот Че Гевара, ќе им ја откриев таа информација. Сега е доцна.

Не серите! Путин не е херојот на моите соништа. Едноставно не сакам да пушам срање!....“ затворен цитат.

Прегледај го приврзокот 336235
Ја имаш статијата преведена на Офф.нет

Ведрана Рудан: Да ве ебе Путин!

Ќе колабира на пат кон железничката станица, тастатурскиве воини не знаат што е општествена служба во робијашко издание.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.268
Поени од реакции
84.374
Не дека Украина има многу поважни работи од тоа што рекол Арестович за ЛГБТ заедницата.

Ако не го избрка Арестович ради ова, го наебал на Твитер.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.570
Поени од реакции
22.284

ovoj fejk mc donalds u moskva za eden den prodal 120 000 burgeri. rekord sto ni mc do ne go postignal koga se otvoril nitu bilo koga ovie 30 godini... profitot sto ke idese u chicago sega ke ostane u moskva blagodarenie na sankciite.
Рубљот останува во Русија. Вин вин за сите.

Kajgana Shop

На врв Bottom