Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    742
Член од
14 август 2006
Мислења
45.268
Поени од реакции
84.374

Ја знам. Просење за храна и нафта, преку Србија.

И во иднина руските амабасадори треба да заборат со него, ако сакаат нешто да се договорат, а не со следниот потрчко, што ќе биде. А тоа е најверојатно Мицковски, пошто верувам дека добро служеше до сега и ќе му дозволат да биде прв слуга на Ахмети, наместо некој од СДСМ.

не е офтопик ова, што и да мислите

(знам, станува збор за средби од порано, ама сепак, ако нешто сака, кој и да сака, он е човекот со кој треба да се збори)

Последно уредено:
Член од
1 јули 2020
Мислења
1.791
Поени од реакции
8.500
Нема во историјата пример кај што победил окупатор - нити еден. Секогаш тој што се бори за татковината победил, дали после 10 денови, 10 години, 50 години окупаторот губи на крај. РИМ, Монголи, Османлии, Виетнам, Афганистан, Шпанија и Португалија во Јужна Америка, Јужна Африка. Така да и НАТО ќе си ја подвика опашката и ќе си се повлече до Англија таму - ако постои до тогаш.
НАТО е Англо - Амерички проект - никој не го сака. Франција прави влези излези, овие Италија - Шпанија кој ги прашува... Германија како лузер во втора светска мора да трпи и тоа е тоа.

Лавот додека не го касне најхраврата хиена сите му се плашат, кога ќе го повреди нахрабрата хиена после сите му се нафрлаат да го докрајчат
Да се надоврзам на одговорот на Јамајка. Во случајот на Шпанија/Португалија и Јужна Америка, истите ги немаат напуштено колониите заради востанија од оригиналното население, всушност оригиналното население како класа или група воопшто и не ни фигурирало освен во одредени региони на Југот на Мексико, Боливија и Перу. Шпанија и Португалија ги изгубиле централна и јужна америка од колонијалните елити кои биле етнички Шпанци и Португалци.

Бразил станал независен зошто Кралот на Португалија не сакал да се потчини на либералниот парламент назад во Португалија и прогласил Бразилска Империја.

Шпанските колонии или поточно Нова Шпанија ( Мексико) и Нова Гранада ( Колумбија/Еквадор и Венецуела) ги почнале војните за независност поради фактот дека кралот на Шпанија почнал процес на централизација на власта назад во Шпанија и се повеќе им вршел економска контрола и контрола врз нивната работа. Филипините буквално дигнале востание откако неколку пати Шпанците одбивале да ги признаат како дел од Шпанија и Шпанци.

Тоа не биле војни за независност од опресираните локални групи против странските окупатори туку војни помеѓу странските окупатори и локалната странска окупаторска управа. И тук таму по некоја независност водена од локалните цркви. Во секоја држава во Централна - Јужна Америка сеуште си има неофицијален кастен систем каде што најгоре се тие со чисто европско потекло, потоа мешаните со локалните народи, па локалните народи и на дното каква било мешавина со црнци.

Во случајот на Јужна Африка, апсолутното мнозинство на црното население во модерната Јужна Африка е од банту потекло и е дојдено на територијата на Јужна Африка после европската колонизација каде што биле користени како ефтина работна сила за во рудниците. Наследници на оригиналното локално население ти се Лесото и Свазиленд.

Рим па во случајот на Рим уште 1000 години подоцна се бореле наследниците за кој ќе успее да го реоформи.

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.268
Поени од реакции
84.374
Крокодилски солзи, јас лично - ништо не им верувам на плачењево дека не знаеле каде идат и што прават.
фала богу
ама што друго може сега они да кажат

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.239
Поени од реакции
34.821
Такви како тебе ќе ја предизвикаат природната селекција, уништување на човечкиот род.
Таквие како него ако ги оставиш сами на себе (изолирани, на остров на пример), тие сами себе ќе се селектираат надвор од постоењето. Нема како да се размножуваат освен со перење мозок и врбување (најчесто на деца, ранливи категории, болни, итн)... Дарвиновата награда практично им е гарантирана.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.268
Поени од реакции
84.374

Официјално лице на Америка - претседател на државата, сугерираше свргнување на власта во Русија.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.084
Поени од реакции
13.383
Калининград под блокада. Интересно. Некој ја спореди Русија со тоа што не дејствува со Северна Кореа. И тоа интересно. Заборавајќи дека било каков чекор од Русија ќе биде ескалација на се што се случува. Значи здрава разумна политика сега се дефинира со немоќ. Во ред. Додека не полетаат по некој Кинжал и Калибр, па ќе биде хехенциња на сите страни.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.229
Поени од реакции
7.924
Член од
14 август 2006
Мислења
45.268
Поени од реакции
84.374
Да. Приметливо е ова, што австриецот го потенцира. Украина имаше пред војнава, од многу категории на оружје, повеќе парчиња од скоро секоја европаска земја.

Исто така, како што знаеме, Украина цело време бара разни други оружја од Европа. Тенкови, на пример.

Е сега склопите ги следниве информации во едно:

Украина ги има изгубено поголем дел од своите тенкови.
Украина бара од Европа тенкови.
Украина пред војната имала тенкови колку Италија, Британија и Франција заедно (или приближно таа бројка)
Автоматски споено мислење:

Калининград под блокада. Интересно. Некој ја спореди Русија со тоа што не дејствува со Северна Кореа. И тоа интересно. Заборавајќи дека било каков чекор од Русија ќе биде ескалација на се што се случува. Значи здрава разумна политика сега се дефинира со немоќ. Во ред. Додека не полетаат по некој Кинжал и Калибр, па ќе биде хехенциња на сите страни.
кој вика дека не дејствува
најавија одговор/решение за блокадата

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.628
Поени од реакции
25.010

ovoj fejk mc donalds u moskva za eden den prodal 120 000 burgeri. rekord sto ni mc do ne go postignal koga se otvoril nitu bilo koga ovie 30 godini... profitot sto ke idese u chicago sega ke ostane u moskva blagodarenie na sankciite.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Сигурен сум дека плачат што се форсирани да се дел од најмоќниот воен сојуз на планетава. :kuracc:
Чекај, ќе плачеме зимава, коа ќе имаш 50% инфлација ќе видиш што е плачење.

ovoj fejk mc donalds u moskva za eden den prodal 120 000 burgeri. rekord sto ni mc do ne go postignal koga se otvoril nitu bilo koga ovie 30 godini... profitot sto ke idese u chicago sega ke ostane u moskva blagodarenie na sankciite.
И сигурно е подобар од таа пластиката од мек доналдс.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.647
Поени од реакции
37.606

2978943_687451_share.jpg

Vedrana Rudan (колумна на 72 годишна новинарка од Хрвтаска)
превод со помош на чичко гугл

„...И јас и вие сме вознемирени од војната меѓу Русија и Украина. Кога ќе помислам дека тој дрон можеше да падне на покривот на зградата каде што беа студентите, срцето ми се замрзна. Не знаеме кој ни го испратил, дали воопшто ние бевме цел? Фактот дека можеме да бидеме мета ни ја замрзнува крвта во вените. Да, Путин ни е премногу блиску.

Путин? Путин. Путин. Путин. Путин. Нема медиум во Европа и Америка што илјада пати не го прогласил за „воен злосторник“.
За неговиот противник, сега легендарен војсководец, поголем од Наполеон и Черчил и Цезар, идниот добитник на Нобеловата награда за мир, тивко се зборува.
Заборавено е дека човекот влезе во историјата како пијанист кој свири на кур.

Зеленски денес го држи курот во маслинови по боја панталони, на телото маслинеста по боја маица, скромен човек, Че Гевара од нашите денови. Светскиот борец за слобода им се обраќа на сите парламенти на „цивилизираните“ земји и ги обвинува дека не му испраќаат повеќе оружје и се повеќе. И повеќе санкции кон Русија и сè повеќе и повеќе.

Новинари, кучиња на војната, подобро ги разбирам оти Путин ми е блиску, ржат како што им кажуваат нивните газди. Сите знаат колку Путин ги уби децата пред кои беше животот. Путин Хитлер, Путин убиец на деца. Еј, деца умираат во секоја ебана војна. Во секоја. Едноставно некогаш бројките ги искажуваат, некогаш ги прескокнуваат. На мојата страница објавив информација која сите ја знаеме, 500.000 деца се убиени во Ирак. Озлогласената Медлин Олбрајт гласно и јасно изјавила дека цената не е превисока.

Кога таа не беше премногу висока? За Америка, се разбира. За Буш. Додека Америка и Западот го измачуваа Ирак по Божја правда, ниту еден новинар никогаш не го прогласил Буш Хитлер. Тие деца умреа, а не само децата, за да ги натераат американските криминалци да добијат нафта.
Може ли да се спомене Газа?
Колку деца умираат таму додека новинарите се креваат на задни нозе (кучиња) поради детски трупови во Украина? Се разбира, не смееме да пишуваме на оваа тема. Има војни за слобода, на пример секоја војна во која државата Израел убива деца, и државата Америка и „цивилизираните“ европски држави.
Немате поим каде е Јемен? Ни јас. Налетав на неколку реченици од почитуваниот новинар на Вечерњак, Хасан Хајдар Диаб. Така тој вели: „Поради нападот на Саудиска Арабија и нејзините сојузници, 25 милиони луѓе во Јемен се на работ на мизерија, а четири милиони деца гладуваат.“ Тие не се важни. Тие не се бели. Тие се далеку. Има само Хитлер Путин.

Дали го сакам Хитлер? Ебите се.
Ги сакам моите деца и мојата мачка, но не ми се допаѓа кога медиумите простачки ме заебаваат и ми продаваат куросвирач како херој.
Не ми се допадна Клинтон, која ја преплави Европа со осиромашен ураниум. Да, Европа, не Белград. Дали некој од „демократските“ новинари тогаш го прогласи Клинтон -Хитлер? На тие ѓубриња не им падна на памет. Осиромашениот ураниум, пак, стана безопасна прашина во медицинските кругови во „цивилизираните“ земји. Нешто како полен. Хитлер Клинтон беше и останува борец за демократија. За нејзината големина ќе сведочат милиони идни мртви европски деца.

А Обама?
Колку деца беа убиени од одвратниот црн куклар на јаже од бел капитал?
Кој друг се сеќава на либиските деца? Се разбира, во приказната за Либија, Гадафи беше Хитлер. Обама ќе влезе во историјата како миротворец. На крајот на краиштата, господинот ја доби Нобеловата награда за мир.

Секоја војна, покрај ужасите, носи и многу убави приказни за добри луѓе кои се домаќини на несреќни бегалци. Милиони луѓе бегаат од Украина.
Сите „цивилизирани“ европски земји ги примаат со раширени раце, Америка не затоа што не е нејзина војна. Ха! Ха! Паметно и практично и евтино.
Америка „само“ продава оружје и планира да извезува гас, а не да увезува бегалци. Кога Хитлер ќе се смири.

Ние, во исто време кога ги раширивме рацете кон белите Украинци, не слушаме, гледаме или читаме што прави нашата држава со темните по тен бегалци на нашата граница. Им ги крши црните глави, краде пари и мобилни телефони. Колку деца со чоколадна боја загинаа во Хрватска? Кој се грижи. Кои се тие по ѓаволите! Тоа не се деца, тоа се терористи.

Хрватска, „цивилизирана“ нула на мапата на светот, ги отвори вратите за белците. Ќе им обезбеди покрив, образование, работа, струја, вода, храна.

Што кур ми е мене? Дали ми пречи? Јас? Единствената во Европа?
Како можам да бидам толку луда?
Затоа што сум толку луда ги прашувам нашите членови на власта: зошто не сте ги виделе страдањата на вашиот народ триесет години? Хрватите се бегалци поради вас. Хрватите се бездомници, поради тебе. Хрватите се гладни поради вас.

Вчера бев во Млинар. Момче кое посетувало осумгодишно училиште во Трсат влегло во пекара. Уреден, љубезен, чист. Сакаше да купи „нешто најевтино“. И тоа му беше прескапо. Мојата пријателка учителка плаќа ужина за четири деца кои одат во училиштето каде што работи затоа што срцето и се кине. Знаеме колку деца загинаа во Украина. Колку деца умираат од глад во Хрватска?

Па, разбирам, не ја спомнав клучната работа што ја разликува оваа војна меѓу Америка и Русија од сите други војни. Путин има атомски бомби. Да ми се јавеа Американците, пред да тргнат да го тренираат зелениот Че Гевара, ќе им ја откриев таа информација. Сега е доцна.

Не серите! Путин не е херојот на моите соништа. Едноставно не сакам да пушам срање!....“ затворен цитат.

366117_vedrana-rudan-vladimir-putin-dzo-bajden_ig.png

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.628
Поени од реакции
25.010
Чекај, ќе плачеме зимава, коа ќе имаш 50% инфлација ќе видиш што е плачење.

И сигурно е подобар од таа пластиката од мек доналдс.
isti kurac e. 99% od rabotite sto idat u nego se od istite ruski dobavuvaci. toa 1% e ambalazata i sosovite sto sekako ke gi napravat ili ke napravat podobri targetirani za nivnata paleta. ostanuva da gi zamenat pijalocite ali toa ne e mnogu tesko. skoro sekade kade mc do ili drugite lanci dopustale takvi smeni na kraj bile mnogu pouspesni. najbolje kfc na primer ti e u malezija. sosovite im se mnogu poluti i odkako gi smenija od originalnite nekolku kratno im se zgolemi prodazbata. isto ke bide i ovde.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.258
Поени од реакции
23.848

Ama ne e mc donalds, go nema smekot, kvalitetot. Ne e to to so bi rekol Igorce :toe:.

Kajgana Shop

На врв Bottom