Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    742

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.572
Поени од реакции
22.284
ЕУ од сега почнале да трошат од залихите за на зима пошто Газпром ги намали испораките. Ако продолжи вака работата до зима ќе немаат никакви залихи и русија ќе игра пинг понг со континентов.

Vo Germaniaj 60% od rezervite se polni. Do Oktomvri planot e da bidat na 80% a Noemvri 90%. ke vidime dali ke uspeat. Inace malce e smesno koga zalihite se namalile za 1% pa se pisuva deka vekje trosele od zalihite. Inace tehnickite argumenti se blef ova e povekje politicki motivirano i mi izgleda kako obid na Rusite sepak ST2 da se aktivira na ovoj nacin.
Автоматски споено мислење:

Citro нема гаjле, исто како и Игорче...тие веќе се купиле неколку крзна од Старките на Геjмотрон.
Frisbee care, gas ima i sega dovolno za grejna sezona povekje bi bilo problem za industrijata ako dojde do nekoi ogranicuvanja. Taka da uzivaj i gledaj ti kako ke pomines niz zimata ;)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.254
Поени од реакции
34.847
Google Translate:

Русија воведе ограничувања за испораката на казахстанска нафта, која се извезуваше во Европа преку пристаништето Новоросијск, поради ненадејното откритие во пристаништето мини од времето на Големата патриотска војна, кое мора да се неутрализира. Работата ќе трае најмалку до крајот на месецот.

Денеска стана познато и дека Казахстан блокирал 1.700 руски вагони со јаглен на своја територија поради европските санкции. Белорусија воведе забрана за јаглен во средината на април. Санкциите ќе стапат на сила дури од август.

Претходно, претседателот на Казахстан, Токаев, даде изјави дека не ги признава „квази-државите“ на ДПР и ЛПР и дека неговата земја ја спаси не Русија, туку ОДКБ. Подоцна се појави информација дека Токаев одбил да му биде доделен Орденот на Александар Невски, Песков коментира дека на Токаев не ни било планирано да му биде доделен орденот.

--------------------------------------------------------------
Ова со Белорусија не го разбирам можи да е грешка во гоогле транслејтот, оригиналот е:

Россија ввела ограниченија на отгрузку казахстанској нефти, котораја шла на экспорт в Европу через порт Новороссијск, по причине внезапного обнаруженија в порту мин времён Великој Отечественној, которые необходимо обезвредить. Работы продлјатсја как минимум до конца месјаца.

Также сегоднја стало известно, что Казахстан из-за европејских санкциј заблокировал на своеј территории 1700 россијских вагонов с углём. Беларусь ввела запрет на уголь ештё в середине апрелја. Санкции начнут дејствовать только с августа.

Ранее президент Казахстана Токаев сделал зајавленија, что не признаёт «квазигосударства» ДНР и ЛНР, и что его страну спасла не Россија, а ОДКБ. Позже појавилась информација, что Токаев отказалсја от врученија ему ордена Александра Невского, Песков прокомментировал, что Токаева и не планировалось награждать орденом.

--------------------------------------------------------------------
Сега гледам и други руски вести кои тврдат дека и Белорусија ги прифатила санкциите на ЕУ за јагленот од Русија.
Ај сега поврзи го ова со вестите за намалувањето на протокот на гас низ гасоводите кон ЕУ, наводно заради „немање делови за сервисирање“. Дали можеби и ова со јагленот треба да го читаш во истиот контекст - како стегање на јамката од енергенси окулу колективниот европски врат, за да ги (по)трошат резервите уште пред да почне зимата... Или ќе си голташ пропаганда како бомбончиња, и ќе го гледаш само она што сакаш да го видиш?

Каква корист има Русија ако на другите држави од Евроазискиот Сојуз им накалемат санкции, и што зијан има ако овие им прават на западњаците lip service со ставање наводни санкции (кои никој од запад не може да ги контролира преку нивните директни меѓусебни граници)? Реторички се прашањата.

Ne te razbrav. Shto ima vrska lepcheto so Mickovski ?. :confused:
Зафатени се ботовите сега со задачи за внатрешна политика... Ене и на темана за педерите нема жив педер да припари, ваљда сите се сега на фејсбук/твитер. Работат на поактуелни задачи, Украина е во втор (трет) план.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.039
Поени од реакции
42.749
Vo Germaniaj 60% od rezervite se polni. Do Oktomvri planot e da bidat na 80% a Noemvri 90%. ke vidime dali ke uspeat. Inace malce e smesno koga zalihite se namalile za 1% pa se pisuva deka vekje trosele od zalihite. Inace tehnickite argumenti se blef ova e povekje politicki motivirano i mi izgleda kako obid na Rusite sepak ST2 da se aktivira na ovoj nacin.

Frisbee care, gas ima i sega dovolno za grejna sezona povekje bi bilo problem za industrijata ako dojde do nekoi ogranicuvanja. Taka da uzivaj i gledaj ti kako ke pomines niz zimata ;)
што има да изгубат па да блефираат, секоја можна санкција ја добија од вас. Знаеш Игорче како викаат? Тој што го молиш немој да го љутиш. Глумење голема работа кога не си голема работа само лошо може да биде.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.254
Поени од реакции
34.847
Како што тргнале работиве нема да ме зачуди ако гасовдите низ Украина „случајно“ бидат погодени од артилериски оган... Па после да се убедуваат Русија и Украина по медиумите кој го погодил по грешка.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.572
Поени од реакции
22.284
Ne deka zavisnosta momentalno e balansirana ama ne gledam kakov interes ima Rusija trajno da ja prekine prodazbata na gas ili da ja osteti infrastrukturata.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Ne deka zavisnosta momentalno e balansirana ama ne gledam kakov interes ima Rusija trajno da ja prekine prodazbata na gas ili da ja osteti infrastrukturata.
Ако насети Русија дека е готово за навек со рускиот гас во Европа, може да се случи тоа.

Член од
8 мај 2022
Мислења
551
Поени од реакции
1.617
На пример, за да направи притисок врз Европа да ги тргнат санкциите?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.112
Поени од реакции
5.304
Она кое ти (или јас, сеедно...) не го гледаш како руски интерес, тоа Русите го гледаат многу подобро и поточно. Русите веќе стопираа испорака на гас до одредени држави, така да ако Русите сметаа дека е потребно стопирањето поради нечиј некоректен или санкционирачки однос кон Русија, Русите (ќе) реагираат.

Рускиот извоз на нафта и гас ионака е насочен кон Азија, не толку кон ЕУ.

Санкциите кон РФ ќе траат, Русите се свесни за тоа. На пример, уште од времето од Реган, САД „маваа„ санкции кон СССР кои никогаш не беа повлечени. Упатени велат дека Западот почнал со санкции кон СССР уште 1948-мата.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Ај сега поврзи го ова со вестите за намалувањето на протокот на гас низ гасоводите кон ЕУ, наводно заради „немање делови за сервисирање“. Дали можеби и ова со јагленот треба да го читаш во истиот контекст - како стегање на јамката од енергенси окулу колективниот европски врат, за да ги (по)трошат резервите уште пред да почне зимата... Или ќе си голташ пропаганда како бомбончиња, и ќе го гледаш само она што сакаш да го видиш?

Каква корист има Русија ако на другите држави од Евроазискиот Сојуз им накалемат санкции, и што зијан има ако овие им прават на западњаците lip service со ставање наводни санкции (кои никој од запад не може да ги контролира преку нивните директни меѓусебни граници)? Реторички се прашањата.

Зафатени се ботовите сега со задачи за внатрешна политика... Ене и на темана за педерите нема жив педер да припари, ваљда сите се сега на фејсбук/твитер. Работат на поактуелни задачи, Украина е во втор (трет) план.
Не навлегувам во овие дискусии, затоа што тешко е да се навлези во твојот ум, се чувствувам како Алиса во земјата на чудата :)

Јас само пренесувам вести, инаку логиката ми вели дека Лукашенко ќе биде многу глуп ако ги поддржи санкциите на ЕУ кон Русија. Во Европа никој го неќи и ќе го искористат како куртон.

Со Казахстан очигледно е малце покомплицирана ситуацијата, затоа што Казахстан зависи повеќе од Кина отколку од Русија.

Во секој случај гледаме како Путин после видеото со Токаев, најави денацификација на Казахстан. Така да може за брзо @jamajka да отвора теми за нацизмот во Казахстан, ти да објаснуваш дека сето тоа е иронија и сатира на Путин, а @Ron Burgundy да дава 'бистри' шеги за духот на Нур Султан.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.572
Поени од реакции
22.284
Ако насети Русија дека е готово за навек со рускиот гас во Европа, може да се случи тоа.
Ne gledam ni od toa prednost. Moze da se zapre i tolku. Inace ne e realno narednite 2-3 godini da nema potreba od ruski gas.

Evropa e najgolem kupuvac na ruski gas, vo interes na Rusija e zavisnosta kako i prihodite. Inace cefkata moze da ja zavrtat da ne tece ama ne e bas taka mozno da prekinat gasot da go vagjaat vo najlos slucaj ke mora da go gorat. Ne deka ne e mozno ama i tuka nema korist.

Она кое ти (или јас, сеедно...) не го гледаш како руски интерес, тоа Русите го гледаат многу подобро и поточно. Русите веќе стопираа испорака на гас до одредени држави, така да ако Русите сметаа дека е потребно стопирањето поради нечиј некоректен или санкционирачки однос кон Русија, Русите (ќе) реагираат.

Рускиот извоз на нафта и гас ионака е насочен кон Азија, не толку кон ЕУ.

Санкциите кон РФ ќе траат, Русите се свесни за тоа. На пример, уште од времето од Реган, САД „маваа„ санкции кон СССР кои никогаш не беа повлечени. Упатени велат дека Западот почнал со санкции кон СССР уште 1948-мата.
Batali tie sitni kolicini na nekoi drzavi. Nebitni se vo slucajov. Inace da, Rusija ke bara alternativi. Naftata ja prodava so diskont kon Azija no za gasot sepak treba infrastruktura znaci e nesto za dolg plan a ne za sega ako zboruvame za slednite meseci. Inace kolku sto moze da se cita Rusija i Kina imaat dogovor za 30 godini a Rusija go prodava gasot za 35 €/MWh sto e dosta eftino.

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.039
Поени од реакции
42.749
Не навлегувам во овие дискусии, затоа што тешко е да се навлези во твојот ум, се чувствувам како Алиса во земјата на чудата :)

Јас само пренесувам вести, инаку логиката ми вели дека Лукашенко ќе биде многу глуп ако ги поддржи санкциите на ЕУ кон Русија. Во Европа никој го неќи и ќе го искористат како куртон.

Со Казахстан очигледно е малце покомплицирана ситуацијата, затоа што Казахстан зависи повеќе од Кина отколку од Русија.

Во секој случај гледаме како Путин после видеото со Токаев, најави денацификација на Казахстан. Така да може за брзо @jamajka да отвора теми за нацизмот во Казахстан, ти да објаснуваш дека сето тоа е иронија и сатира на Путин, а @Ron Burgundy да дава 'бистри' шеги за духот на Нур Султан.
не верувам да има дух над нур султан, никој не се замара со Казахстан.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421

А ти да продолжиш да мантраш како ќе им снема паметни ракети на Русите во духот на лисицата која ги чекала да паднат мадињата од овенот.

Ne gledam ni od toa prednost. Moze da se zapre i tolku. Inace ne e realno narednite 2-3 godini da nema potreba od ruski gas.

Evropa e najgolem kupuvac na ruski gas, vo interes na Rusija e zavisnosta kako i prihodite. Inace cefkata moze da ja zavrtat da ne tece ama ne e bas taka mozno da prekinat gasot da go vagjaat vo najlos slucaj ke mora da go gorat. Ne deka ne e mozno ama i tuka nema korist.

Batali tie sitni kolicini na nekoi drzavi. Nebitni se vo slucajov. Inace da, Rusija ke bara alternativi. Naftata ja prodava so diskont kon Azija no za gasot sepak treba infrastruktura znaci e nesto za dolg plan a ne za sega ako zboruvame za slednite meseci. Inace kolku sto moze da se cita Rusija i Kina imaat dogovor za 30 godini a Rusija go prodava gasot za 35 €/MWh sto e dosta eftino.
Најинтересно е што Европа се однесува ко ова да ќе престане кога Русија ќе заврши со Украина. Како лош сон. Све ќе се заборави и животот ќе тече како порано.

Мене како што ми личи Украина е само почеток. Тоа што ќе следи ќе бидат уште помачни епизоди за Европската Унија.

Последно уредено:
Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Наративот ти е дека само Русија има интерес, а јадната ЕУ е нагазена на врат и мора да купува и прави обиди да го прекине ова насилно и приморано купување на гас. И двете имаат ќар, ефтин гас веќе нема за ЕУ и ќе треба плус некоја милијарда да фрли Русија за изградба на инфраструктура накај Азија каде азијци ќе земаат за поефтино.
Друго нешто ме интересира од каде ќе набавува јаглен Германија откако најавија дека ќе ги ресетираат електраните на јаглен и од каде досега набавуваа најмногу? :icon_lol:

При толку нуклеарки што можат да ги активираат овие решиле на јаглен. Толку ли е голем отпорот против нуклеарна енергија?

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.311
Поени од реакции
1.837
Запад стоит на пути колеса истории

Јака геополитичка анализа на Акопов, интерпретација на говорот на Путин на економскиот форум во Петербург. Дел преведувам:

Денешното покачување на цените, инфлацијата, проблемите со храните и горивата, бензинот, во енергетскиот сектор како цело се резултат од системски грешки в економската политика на сегашната администрација на САД и европската бирократија. Брзото увеличување на инфлацијата на пазарите на суровини беше од пред долго време. Светот е постојното бутан во таа ситуација од многу години неодговорна макроекономска политика на страните од така наречената „Г7“, вклучително неконтролирани емисии и трупање на долгови без покритие. Печатеа пари во огромни количества и после што? Каде отидоа сите тиеи средства? Очеигледно: вклучително за купувањето на стоки и услуги надвор од западните страни - ете каде потекоа тие свежо напечатени пари. Тие буквално започнаа да "цицат", да ги източуват глобалните пазари. Нормално, никој не мислеше за интересите на другите држави, вклучително и на најбедните

Всушност што се случува? Западот пробува да се спротивстави на природниот ход на историјата – односно на преодот кон многуполарен свет – како геополитички, така и економски. Геополитички – игнорирање на интересите на новите (или за враќање на стари) центри на сила, како Русија, и обиди да ги смачкат. Економски преку водење на неоколонијална финансиска политика, која што штети на интересите на не западниот свет. Но и на двата фронта Запад нема да може да постигне успех – освен това опитот да ја измами историјата, да го сопре времето, да удолжи ерата на сопственото господство го удира самиот запад, како во крајна сметка само ја забрзува промената в светскиот ред и глобалните правила на играта в економијата и политиката:

"На фона на инфлациска бура многу држави во развој имаат резонно прашање: зашто да мењат стоки за долари и евро, којшто губат вредност пред очите ни? Според МВФ сега во световните валутни резерви има 7,1 трилиони долари 2,5 трилиони евро , и тези пари се девалвират со околу осум процента годишно. Но освен това во секој еден момент тие исто можат да бидат конфискувани, украдени, ако САД не бендисаат нешто во политиката на определени држави. Това според мене стана апсолутно реално за многу држави, кој ги држат своите златни и валутни резерви во тие валути. Според експертите во следните години, а това е објективна анализа, процесот на преобразување на светските резерви ќе започне - тие просто нема каде да отидат со такви дефицити - од валути, којшто губат вредност, во реални ресурси (други страни, разбира се, ќе направи това), како храна, енергетски носители, други суровини. Очигледно тој процес дополнително ќе стимулира глобалната доларова инфлација."
Така Путин става смртна дијагноза на западното господство в светската економија:

Изводот се налага од само себе си: економијата на вообразените субјекти /пари без покритие, финансиски балони/ неизбежно се заменува с економика на реалните вредности и активи.”

Јас би додал, уште 90-а татко ми ми објаснува САД штампат пари без покритие, тоа на секој му е јасно, но главно заради колонијалната пирамида и корупцијата, тие прашања се табу, и во колониите и на запад.

Но реално тие што ја движеа глобализацијата многу добро ги знаат тие ствари, но то тој привремен модел беше во нивни интерес, најдоа некакви далавери да ги буферират тие стври, виртуални фјучерси, крипто валути, контролирани кризи, едноставно да ќарат време за кое да преземат уште некоја држава.
Веќе со последната етапа Ковид, си признаа што граделе, некаков инклузивен капитализам, кое е некакво ропство, ние сите робови и класа- тие фамилиите што ги имаат транснационалните компании.
Така или иначе Путин и Си се готвеа, си чекаа, кога западот сакаше на воспостави гарантиран доход, техно фашизам, био фашизам и еко фашизам, ги оставија ова евросодомитите да почнат ја рушат економијата, исто и Руската и Кинеската.
Кој ќе биде подобар тие што произведуваат и имаат ресурси или тие што имаат само печатница за динари во 1990 година?, Ај да не се динари, а долари и евро?
Не случајно привремено ја сопреа Ковид операцијата и се готвеа за Украина, како варијанти увек имаат и резерва, пример ако Русија и Кина го отфрлат големиот ресет.
Владимир и Си си ги разбираат стварите, 1990 се распадна социјалистичкиот блок, сега се распаѓа западниот блок, нема сакаме, не сакаме, и неможе ништо да направат против тоа.
Еднаш сме преживејале нешто слично, ќе преживееме пак, за арно да е!

Kajgana Shop

На врв Bottom