Енергетска криза во Европа

Член од
17 август 2011
Мислења
10.415
Поени од реакции
18.578
Na reaktori na fuzija se raboti odamna, frleni se grdno pari od bukvalno site svetski sili, Sssr, usa, kina, eu. Site imaat proekti, so nekolku principi i site daleku od resenie, a od resenie do komercijalno resenie ima use 50 godini minimum.
Vo energetikata kako nauka se frlaat dosta pari a nemaat isporacano nikakov efikasen tehnoloski pronajdok. Te obnovliv, sea hidrogen, sledno kojznae so kje bide. I na kraj pak se sveduva na toa so vekje go znaeme, bez nafta, gas, jaglen tesko.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.650
Поени од реакции
35.521
Да, таа е официјалната наратива.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.415
Поени од реакции
18.578
pa dosta dolgo go rabotam ova za da znam so e realno so e pipe dream

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.650
Поени од реакции
35.521
Пајп дрим беше (до пред пар години) и некој да кажеше дека ќе направат интерконтинентален балистички проектил кој има доволно гориво и може два пати да ја обиколи земјата, и тоа за неколку часови. Се движи толку брзо да практично не постои одбрана против него. Целосна смена на парадигма од воен аспект... Ама тоа веќе не е сон, додека реактор на фузија останува сон. Сеа ти кажи ми што е разликата. Дали можеби тоа што во едното се вложуваат многу многу повеќе труд и ресурси отколку во другото?

Пази не е дека не согласувам со тебе - дека реактор на фузија е пајп дрим. Само ги посочувам причините зошто е тоа така, се разбира гледано од моја гледна точка.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.415
Поени од реакции
18.578
Da ti kazam za rakerna tehnologija ne se razbiram, ama ova znam. Energetikata e mn povazna od nekakov nov proektil.
Ako mozhe da se naprai, kje se naprai.

Kolku pari bi dale eu i kina za da ja prekinat zavisnosta od gas i nafta? Blanko cek. Do tolku im e toa vazno, so vlozuvaat se so imaat vo neso minorno kako obnovlive izvori. So mislis, radi ekologija?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.497
Поени од реакции
18.520
Da ti kazam za rakerna tehnologija ne se razbiram, ama ova znam. Energetikata e mn povazna od nekakov nov proektil.

Kolku pari bi dale eu i kina za da ja prekinat zavisnosta od gas i nafta? Blanko cek. Do tolku im e toa vazno, so vlozuvaat se so imaat vo neso minorno kako obnovlive izvori. So mislis, radi ekologija?
Извини што ќе те прекинам, но со оглед дека излезе целосно во право за тоа како поминавме со струјата претходното зимо, сакам да те прашам за прогноза за следнава зима.

Ќе имаме струја или ќе има рестрикции?

Ќе се шлепаме пак како претходната со крадење на струја, што после скапо ќе ја плаќаме?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.650
Поени од реакции
35.521

- Kина секогаш каска во развој, скоро секогаш прават reverse engineering (или индустриска шпиунажа), па копирање.
- ЕУ е нон-фактор, и сателит/вазал на САД.
- САД сакаат да го контролираат светскиот енергетски пазар, пошто од тоа им зависи статусот на доларот како петровалута (и со принтање нови долари да се збогатуваат врз грбот на цел свет).
- Русија има БДП зависен од продавање фосилни горива, нема да си пука во нога.
- Кој друг е фактор на планетава?

Нема да е прв пат да се кочи развојот заради интереси и интересни групи. Во случајов јасно е дека не се работи доволно на развивање функционални реактори на принцип на фузија. Може да се дедуцира тоа преку развојот на други работи кои имаат воена намена... Тоа што ти не се согласуваш со тоа, тоа е твој став (кој не го аргументираш добро).

Член од
17 август 2011
Мислења
10.415
Поени од реакции
18.578
Извини што ќе те прекинам, но со оглед дека излезе целосно во право за тоа како поминавме со струјата претходното зимо, сакам да те прашам за прогноза за следнава зима.

Ќе имаме струја или ќе има рестрикции?

Ќе се шлепаме пак како претходната со крадење на струја, што после скапо ќе ја плаќаме?
Да се разбереме, не крадевме струја. Крадење подразбира да не платиш, а ние си плаќавме за балансирањето.
За следна година мислам исто, ние сме врзани со ЕНТСО и ако си платиме ќе имаме струја. Е сеа цената што ќе ни ја даде државата е политичка одлука, ќе ги анализирам на есен изјавите од политичарите и според тоа ќе заклучам. Ова со тарифите им е добра финта, зашто како народ сме тешки финтаџии.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.497
Поени од реакции
18.520
Да се разбереме, не крадевме струја. Крадење подразбира да не платиш, а ние си плаќавме за балансирањето.
За следна година мислам исто, ние сме врзани со ЕНТСО и ако си платиме ќе имаме струја. Е сеа цената што ќе ни ја даде државата е политичка одлука, ќе ги анализирам на есен изјавите од политичарите и според тоа ќе заклучам. Ова со тарифите им е добра финта, зашто како народ сме тешки финтаџии.
Да така е си плативме и тоа скапо, тогаш беше потенцирани како крадење, ама се знаеше дека ќе го платиме.

Инаку со тарифите јасно е дека ќе не заебат, ќе плаќаме најверојатно 35% поскапо, ама барем да има струја да не ни прават рестрикции.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.650
Поени од реакции
35.521
(кроспост)

После воздушните перничиња, изгледа снемало делови и за турбините… Значи стварно ова санкцииве ги сјебаа русите! А тек је Јуни месец! Кај да е до првиот снег ќе се предадат! …така традиционално како што се предавале низ историјата!
Ма генијален план!

As AP reports, Siemens Energy said a gas turbine that powers a compressor station on the pipeline had been in service for more than 10 years and had been taken to Montreal for a scheduled overhaul. But because of sanctions imposed by Canada, the company has been unable to return the equipment to the customer, Gazprom.

:LOL: :facepalm:
Автоматски споено мислење:

Па го имаме и ова: https://www.zerohedge.com/commodities/small-explosion-texas-lng-export-terminal-sends-us-natgas-crashing
Станува жешко во САД, потрошувачката на ЛНГ е поголема... Плус и со експлозијата на сѐ помалку ЛНГ е достапен за извоз, а цените скокаат нагоре.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.415
Поени од реакции
18.578
Да така е си плативме и тоа скапо, тогаш беше потенцирани како крадење, ама се знаеше дека ќе го платиме.

Инаку со тарифите јасно е дека ќе не заебат, ќе плаќаме најверојатно 35% поскапо, ама барем да има струја да не ни прават рестрикции.
Беше потенцирано како крадење зашто пола новинари ни се неписмени, другата пола пишува по команда.

Кого ќе заебат со тарифите? Мене нема. Ја плаќам помалце според нивниот калкулатор. Е сеа некој со 10 мајнери дома, или фирма со 200 вработени што прави фиктивни договори за да плаќа ко СОХО.. Е они ќе си платат колку што кошта.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
(кроспост)

As AP reports, Siemens Energy said a gas turbine that powers a compressor station on the pipeline had been in service for more than 10 years and had been taken to Montreal for a scheduled overhaul. But because of sanctions imposed by Canada, the company has been unable to return the equipment to the customer, Gazprom.

:LOL: :facepalm:
Автоматски споено мислење:

Па го имаме и ова: https://www.zerohedge.com/commodities/small-explosion-texas-lng-export-terminal-sends-us-natgas-crashing
Станува жешко во САД, потрошувачката на ЛНГ е поголема... Плус и со експлозијата на сѐ помалку ЛНГ е достапен за извоз, а цените скокаат нагоре.

isti vesti i od aus. tuka zima pocna + radi nevreme u qld i nsw imaat problem so gas i struja pa regulatorot intervenirase... ke ima namaluvanje na lng za izvoz sto ke znaci pokacuvanje na ceni i tepacka za gas... ako predhodno jpn dozvoli nekolku brodovi da idat za eu sega tesko toa. isto i za katarskiot lng, oni si imaat dolgi kontrakti so azija nema da sakaat kusorocni so eu...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.650
Поени од реакции
35.521
isti vesti i od aus. tuka zima pocna + radi nevreme u qld i nsw imaat problem so gas i struja pa regulatorot intervenirase... ke ima namaluvanje na lng za izvoz sto ke znaci pokacuvanje na ceni i tepacka za gas... ako predhodno jpn dozvoli nekolku brodovi da idat za eu sega tesko toa. isto i za katarskiot lng, oni si imaat dolgi kontrakti so azija nema da sakaat kusorocni so eu...
Видов вчера дека се дешава нешто, ама немав време да прочитам...

Битно Русија да пати... :D

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.512
Поени од реакции
10.250
Видов вчера дека се дешава нешто, ама немав време да прочитам...

Битно Русија да пати... :D
@kano den nokj li si igrate tamu :pos:
ti vikam jas dojdi si Svedska, tuka sega e den cel den :D ne ti treba osvetluvanje

ako e zort, da pratime po meil vishok struja? ima vishok od solarot sega :cool:

Kajgana Shop

На врв Bottom