Тоа нема да доведе до продавање повеќе фотоволтаик панели. Барем не на физички лица, ама тогаш изгледа планот е носење олеснувања за фирмите - сега гледам дека изгледа нема да мора земјиштето да се пренаменува во градежно (ако добро разбирам). Вклучително нели и условот за провајдерите на енегрија на пазарот, да мора процент од енергијата да биде од обновливи извори... Тоа дефинитивно ќе води кон бизнис за фирмите за производство на панели.Моментално за да продаваш вишоци, треба да излезеш на слободен пазар и да плаќаш струја која е моментално x3,4 од регулираната. Плус имаш и еден коефициент, сооднос колку зимаш/даваш од мрежа што те сече уште толку. Претпоставувам тој ќе го тргне.
Nema potreba od maftanje so fotovoltaici sea, tie se za nekoj pomirni vreminja.Тоа нема да доведе до продавање повеќе фотоволтаик панели. Барем не на физички лица, ама тогаш изгледа планот е носење олеснувања за фирмите - сега гледам дека изгледа нема да мора земјиштето да се пренаменува во градежно (ако добро разбирам). Вклучително нели и условот за провајдерите на енегрија на пазарот, да мора процент од енергијата да биде од обновливи извори... Тоа дефинитивно ќе води кон бизнис за фирмите за производство на панели.
Делот со „повеќе фотоволтаици на крововите на граѓаните, ако останат сегашните услови (подвлеченото) е само мачкање очи за да помине работата.
Многу се идиоти што кочат масовно прифање на фотоволтаиците од обичните луѓе. Уште поголеми идиоти се гласачите.
nemaat gajle oni ke recikliraat sisinja
ne e taa taka drugarinemaat gajle oni ke recikliraat sisinja
plus ke dzuskaat na abba i ke se great na pozitivna energija
znam deka uvezuvate otpad, tuka radi vas uste edna kanta sega ke mora da imame za bas za bio otpad nesto od vas kopirame... valjda nema cel grad da smrdi lolne e taa taka drugari
@Gags nezz dali bese za ovoj Sirius ili drug od twiter profilite so gi postiras,
deka nemaat linkovi, i deka bez razlika dali e tocno info ili ne, nema ni link za potvrda.
bas gledav na SVT, nema nisto za ova (moze od prethodno e)
voa mu e glup post ala Kuleba level.
Svedska koristi minimalni neznacitelni kolicini priroden gas i jaglen, za ova imam pisano i prethodno.
prasanje e dali voopsto imaat znacajni naogjalista, za ova da bide vest.
eve vi ja energijata vo Svedska od 1970 navaki
https://energimyndigheten.a-w2m.se/Home.mvc?ResourceId=198022
Прегледај го приврзокот 334166
ima hidro, ima nuklearna, zgolemuvaat solar i veter (iako za solarot nema bas logika so ogled na vremeto,
ama turkaat), biomasa vo izobilie (zemjata e skoro cela povrsina shuma)
za delot so naftata i derivati, imaat i uvoz i izvoz, ne mi e bas najjasno so ustvari pravat,
ama si ima se transparentno
.![]()
Refined Petroleum in Sweden | OEC
Find the latest exports, imports and tariffs for Refined Petroleum trade in Sweden.oec.world
https://oec.world/en/profile/bilateral-product/crude-petroleum/reporter/swe
i za elektricen transport, Svedska kje bide megju vodeckite vo Evropa. pravat na severot gigafabrika kako taa na Tesla,
i imaat dosta golemi proekti vo taa nasoka.
ako nesto mu e tocno vo postot toa e prviot del - "The Swedish Parliament in its infinite stupidity " posto dosta
gluposti isturkaa poslednive godini.
greenje e na biomasa i otpad. biomasa ima vo izobilie, ponekogas snemuva otpad,
kolku glupo i/ili smesno da zvuce toauvezuvaat otpad ponekogas.
@kano ABBA ne mi gi cepkaj![]()
Toa i ne e taka losa rabota, selektiranjeto na odpadot koj potoa ili ke se reciklira , gori ili sto i mu pravat. No treba komunalec prvo da donira posebni kanti za toa i sekako da plakja sto gragjanite mu go selektiraat odpadot koj toj sekako posle ke go preprodade. Jas da mu selektiram odpad, sam da si kupuvam kanti i uste da mu plakjam za toa , ne biva taa rabota.znam deka uvezuvate otpad, tuka radi vas uste edna kanta sega ke mora da imame za bas za bio otpad nesto od vas kopirame... valjda nema cel grad da smrdi lol
e taka e najmutavo koga nesto se kopira, i se izveduva delumno.znam deka uvezuvate otpad, tuka radi vas uste edna kanta sega ke mora da imame za bas za bio otpad nesto od vas kopirame... valjda nema cel grad da smrdi lol
epten mutavo ke e.... prvo ovde e potoplo pa ke bzdi poveke. vtoro nema zgradi, ziveeme u kuki... u dvor ke imas kanta.... treto ne planiraat kesi, neznam za hartieni ama plastika ne. cetvrto sacyr spanci ja imaat izgradeno fabrikata za bio waste... aj so na spanci nemozes da se oslonis ama i na periferija e... melburn ima naselbi 100 km od fabrikata e... peto mal kapacitet e, valjda ke izgradat uste 2-3...e taka e najmutavo koga nesto se kopira, i se izveduva delumno.
deka smrdi, smrdisum bil vo elektrani na otpad i za biogas, strasna rabota ...
trepkite da ti padnat hhh
smrdi vo kantata doma, kontejnerot kaj so frlas, kamionite so sobiraat
i okolinata kaj so go prerabotuvaat.
bio-otpad gadno e, mora pocesto da go frlas. tuka se sobira vo hartieni kesi,
i znae da potece od niv. mora da stavam 2 hartieni i plus edna plasticna,
taka nekako tera rabota.
tuka sekoja zgrada, ili nekolku zgradi, si ima prostorija za otpad.
si frlas posebno otpad, biootpad, hartija, plastika, staklo (posebno vo boja posebno prozirni, metal, elektrika,
za sekoe ima poseben kontejner ( ako sakas)
go pravime toa... imame veke 2 kanti ova ke bide treta.... opstina dostavuva kanti za nadvor a i za doma ovoj pat... mislam deka i gubrivo ke dobivame ako sakame... ideava e dobra ama ko sto kaza @Harald loso e koga kopiraat nesmasno a mene bas na toa mi lici... ali ajde ke vidime, moze spancive ke se pokazat, imaat poslcna klima so aus pa valjda pravat nesto porazlicno od shvedite...Toa i ne e taka losa rabota, selektiranjeto na odpadot koj potoa ili ke se reciklira , gori ili sto i mu pravat. No treba komunalec prvo da donira posebni kanti za toa i sekako da plakja sto gragjanite mu go selektiraat odpadot koj toj sekako posle ke go preprodade. Jas da mu selektiram odpad, sam da si kupuvam kanti i uste da mu plakjam za toa , ne biva taa rabota.
Neka si go selektiraat sami.
Za tuka zboram, ne za tamu.go pravime toa... imame veke 2 kanti ova ke bide treta.... opstina dostavuva kanti za nadvor a i za doma ovoj pat... mislam deka i gubrivo ke dobivame ako sakame... ideava e dobra ama ko sto kaza @Harald loso e koga kopiraat nesmasno a mene bas na toa mi lici... ali ajde ke vidime, moze spancive ke se pokazat, imaat poslcna klima so aus pa valjda pravat nesto porazlicno od shvedite...
daleku e mkd od takov proekt... prvo neka se zgolemi % na reciklirana plastika i tvrdo gjubre pa ova. mislam deka e preskapa avantura za mkd a narodot e stoka sto tesko i bi prifatil... ostaj so i politicarive se stoki pa nitu kanti nitu asalno sobiranje na gjubre ke ima sto samo ke go iritira narodot.Za tuka zboram, ne za tamu.
Tuka ako se odluci nesto takvo, prvo ke treba kanti sami da si kupime i uste ke treba i da im plakjame sto im go selektirame otpadot i da si platime plus za proizvodite od toj otpad.
Najverojatno i kazni ako slucajno ne im se selektira onaka kako sto tie preferiraat.