Терористички напади во светот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
проблем е што секоја будалетинка во америка што може да си купи оружје да потепа тон луѓе. Они нека си имаат тоа закон за оружје али да купат стабилни луѓе над 40 што ќе поминат психолошки преглед. А не ти доаѓа некој копиљ ти бара АР-15ка и ти му продаваш, нареден ден праи масакар некаде. Тоа нигде го нема у свет освен кај нив.
Некој сега овде да се накани да купи калаш, мислиш дека нема да најде на црно?

Во Париз не ги убиваа како јагниња? Што им помогна што имаат строги закони за поседување оружје? Криминалците/убијците кои сакаат да пркршуваат закони за убиство, демек нема да прекршат закони за поседување оружје?

Не бе другар, законите за поседување оружје се за обичните луѓе кои почитуваат закони. Во Париз да се најдеше некој со оружје, можеби поинакви ќе беа исходите. Никој не сака да биде херој ама ако не можеш да избегаш а гледаш дека ќе те убијат - барем да имаш шанса да се одбраниш. Јас лично би поседувал оружје да можам легално да го поседувам. Скраја да е некогаш ако дојде таква ситуација, провали се дешаваат а некогаш се дешаваат и полоши работи (полоши од одговарање за употреба на оружје во самоодбрана).

Некој сега овде да се накани да купи калаш, мислиш дека нема да најде на црно?

Во Париз не ги убиваа како јагниња? Што им помогна што имаат строги закони за поседување оружје? Криминалците/убијците кои сакаат да пркршуваат закони за убиство, демек нема да прекршат закони за поседување оружје?

Не бе другар, законите за поседување оружје се за обичните луѓе кои почитуваат закони. Во Париз да се најдеше некој со оружје, можеби поинакви ќе беа исходите. Никој не сака да биде херој ама ако не можеш да избегаш а гледаш дека ќе те убијат - барем да имаш шанса да се одбраниш. Јас лично би поседувал оружје да можам легално да го поседувам. Скраја да е некогаш ако дојде таква ситуација, провали се дешаваат а некогаш се дешаваат и полоши работи (полоши од одговарање за употреба на оружје во самоодбрана).

Правиш погрешна споредба, споредуваш фундаменталисти со психички пореметени копиљаци што имаат фикс идеја да се одмаздат што некој ги нарекол некако.

Терористот ако наумил тоа ќе го направи и ќе набави оружје како што викаш. И голема е шансата да биде фатен при обид да купи.

Али копиљи вакви кога ќе видат дека не можат да си купат аутомат у супермаркетот, најголеми шансите е да се откажат. Кога ќе имаш водење евиденција кој може да купи и правиш бекграунд чек. Овие работи ќе бидат минато и криминалот поготово престрелките со огнено оружје драстично ќе им се намалат.

Прават психопати од децата со сите глупости на кои се подложени, притисок од врсниците, насилништво кои се игнорира, прерана сексуализација, перење мозок со љгбтП заглупувања... И ги „лечат“ со „лекови“ кои само прават полошо (ама прават профит за фармацијата). Скоро сите вакви случаи биле на некоја од хемиите кои им ги бутаат на секое х-то дете.

Тој психопатот ќе направел беља и со нож/мачета/итн. Се согласувам дека помалку беља ќе направел така, веројатно. Но помалку шанса има и некој нормален со оружје да го спречи.

Како што видов и јас на гугл, САД се на прво место, ама по нерегистрирано оружје, што значи нелегално. Меѓутоа по легално оружје не се баш горе.

Иначе за поседување на огнено оружје, јас сакам да поседувам огнено оружје. Љубител сум на оружје. Сакам да одам на гаѓање и на крајот на краиштата во денешно време да излезеш да прошеташ по Бистра или Стогово или било која планина во западна Македонија е веќе опасно, врие мечки по планиниве.
Тоа што си љубител на оружје, сакаш да идеш на стрелиште, имало мечки на планина (иако до сега не ми текнива да се десило планинар да биде нападнат од диво животно, бар не ми текнува да имало по медиуми), не значи дека треба да поседуваш и си способен за оружје. Не мислам лично на тебе, туку дека тоа што е некој љубител, не значи и дека треба да поседува оружје без притоа да помине строги филтри.

чаша да превртам ќе почнеме јас и ти да се согласуваме
луѓето одма се вртат кон оружјето секогаш кога има ваква работа а реалноста е дека далеку поголема причина е лошата ментална состојба на поединци и негрижа на општеството за иситите.
и на многу други места во светот како чешка и швајцарија врие оружје па нема вакви работи.
на крајот на краиштата кај нас се проценуваат преку 400.000 парчиња оружје во циркулација помеѓу луѓето(реалната бројка најверојатно е уште поголема) што е екстремно многу па вооружен криминал е доста ретка појава во однос на бројот на жители
https://en.wikipedia.org/wiki/Chenpeng_Village_Primary_School_stabbing
https://en.wikipedia.org/wiki/School_attacks_in_China
https://en.wikipedia.org/wiki/Kaiyuan_stabbing_attack
еве едно општество каде бројот на цивили кои поседуваат оружје е 0 па не им е на мрднати луѓе никаков проблем да влезат во школо со нож и да избодат 24 деца.
Автоматски споено мислење:

Е овде лежи зајакот. И не само уса туку во цел свет, затоа законите за оружје немаат никаква врска со ова. Ако сакаш и имаш кеш во 90% од светот ќе дојдеш без проблем до автоматско оружје м16/калашников/тоа што е најпопуларно локал. Америте имаат олку ако не и повеќе оружје последниве 400 години али овој проблем го имаат само неколку децении

да имаа пушки и пиштоли овие што загинале во овие случаи верувам би се одбраниле. Само што никој не го носи пишчолот на школо. Така да целиот ваш муабет за оружје за цивили паѓа у вода. Ко у оној филмот на борат кога ги шупчеше американциве за деца со одужје ака. kinder guardians.

Тешко дека со алат ќе реши некој 19 души. Достапноста на оружјето не може да се занемари. Нема каде нема ментишчиња, ама не секаде можат да се докопаат до автомат.
Da ne resi cocek, ke najde nacin. Na kraj so kola ke se zaleta vo guzva. I sega sto, da gi zabranime kolite. Toa e patem receno resavanje na posledici a ne pricinite.
Do mentalniot sklop e na ljugeto, sredinata, opkruzuvanjeto, etickite i moralni normi itn itn itn.
Ete zemi go plemeto kaj nas. Ako ne ispukaat cel rafal od kalas na svadba ke dojdat od maticno i ke im ja zemat nevestata :toe:.

Самоодбрана е основен природен закон, инстинкт, а луѓето повторно се надеваат дека со некаков закон, донесен од страна на алчни и неморални политичари, дека ќе биде подобро. :facepalm:
Истите луѓе кои се против право за секој кој сака да поседува оружје, се истите кои цмиздрат како полицијата не си ја вршела работа, како политичарите биле нечесни, краделе итн.

Кога ќе се земе во предвид колку население има оружје (посебно во САД) , колку од нив го искористиле за вакви психопатски пукања, јасно е дека не е до оружјето. Лавот пак ќе ја изеде антилопата, тој што се мрднал пак ќе направи штета, без разлика колку и да има закони за одземање или забрана на оружјето.

Граѓаните на САД имаат убиено илјадници деца низ светот, а уште милиони настрадале од нивните други невоени активности, ова што им се случува, ништо страшно.

Australia-wide, armed robberies are up 44 percent (yes, 44 percent)!

In the state of Victoria alone, homicides with firearms are now up 300 percent. Note that while the law-abiding citizens turned them in, the criminals did not, and criminals still possess their guns!

In 1929, the Soviet Union established gun control: From 1929 to 1953, about 20 million dissidents, unable to defend themselves, were rounded up and exterminated.

In 1911, Turkey established gun control: From 1915 to 1917, 1.5 million Armenians, unable to defend themselves, were rounded up and exterminated.

Germany established gun control in 1938: From 1939 to 1945, a total of 13 million Jews and others who were unable to defend themselves were rounded up and exterminated.

China established gun control in 1935: From 1948 to 1952, 20 million political dissidents, unable to defend themselves, were rounded up and exterminated.

Guatemala established gun control in 1964: From 1964 to 1981, 100,000 Mayan Indians, unable to defend themselves, were rounded up and exterminated.

Uganda established gun control in 1970: From 1971 to 1979, 300,000 Christians, unable to defend themselves, were rounded up and exterminated.

Cambodia established gun control in 1956: From 1975 to 1977, one million educated people, unable to defend themselves, were rounded up and exterminated.

Guns in the hands of honest citizens save lives and property and, yes, gun-control laws adversely affect only law-abiding citizens.
With guns, we are 'citizens'; without them, we are 'subjects'.

иако до сега не ми текнива да се десило планинар да биде нападнат од диво животно, бар не ми текнува да имало по медиуми)

Подобро да не се деси, а да носам оружје со мене, отколку да се деси, па да се каам зашто не сум носел.
Џукелите низ градовите сигурно не ги сметаш за диви животни, ама во Ск секоја година имаш 600+ повредени од нив. Системот кој ќе ме казни ако ме фати со ножот, со децении не го решава тој проблем, народ офка, плаче, ама никако да засука ракавите.

Брат не ме зезај со муабетиве, не убива оружје, луѓе убиваат. Единствена намена на оружје е за убивање. Другите земји будали се што банирале оружје после прв инцидент, некои и без инцидент, учејќи на туѓи грешки. Оружје треба да добие некој после строги тестирања и контроли, ако има потреба, а не да го купуваш ко леб у продавница. Секаде има ретарди, психопати ко овие, само што шансите да дојдат до било какво огнено оружје се скоро никакви. Истото треба и таму да го применат. Само радикални промени и во законите и во перцепцијата на луѓето таму за оружјето може да стави крај на вакви масакри. Гледав некои републиканци ваљда беа, предлагаат да има некој пензиониран војник, полицаец во секое школо или да имаат во училниците ќебиња ко панцири ( не знам како се викаат), а не предлагаат да се стави крај на продажбата на оружје. Секаде во светов, ако е достапно оружјето ко у Америка би се дешавале истите срања, затоа и не е достапно. Срамота е во најразвиената земја у свет, во 21-ви век, децата наместо да учат географија, други култури, земји, они учат како да се кријат и евакуираат од психопати кои им влегуваат во школите и прават масакри. Се дур парите ги ставаат пред човечките/детските животи, овие слики ќе им бидат секојдневие.
Da ne se povtorvame, ako na nekoj mu e do oruzje dojdeno, ke se snajdi vervaj mi. Nema da ceka zakonski da go nabavi ili ke smisli nesto drugo.
Vo Svajcarija do skoro mislam rezervniot sostav si dolzese oruzje pa ete ne citame na dnevna baza vakvi raboti. Duri i vo Kanada e ova retkost. Da skratam ne e do toa.
Автоматски споено мислење:

Ако не почниш да бараш никој не ти дава :icon_lol:
Ne mi tekna :cautious:

Повеќе од 30% од Американците поседуваат оружје односно повеќе од 100 милиони луѓе! Компарација каде оружјето се користи за цивилна заштита (одбрана) во однос на терористички напади е крајно неспоредлива. За тоа имате статистика на страницата на ФБИ.

Не можеш да им го одземеш правото на луѓето да поседуваат оружје само затоа што има вакви инфантилни идиоти. На крајот на денот, големиот проблем е нелегалното оружје. И да го забраниш оружјето, криминалците повторно ќе имаат оружје. Повторно ќе има начин да се дојде до оружје. Вториот проблем се антиквитетите кои не се регистрираат како оружје, за кои мислам не е потребна дозвола.

Луѓето со милениуми можеле да поседуваат оружје, само тоа не било квалификувано како право односно не било гарантирано од државата или заштитено во највисокиот општ правен акт, темелот на општествениот договор. Знам дека аргументите се излишни како "заштита од тиранската влада" (а им се случи Ковид локдаун) или "војската го има, зошто не и ние", ама од друга страна им одземаш две права: право да поседуваат оружје и право да се бранат. Најголемиот дел од нив никогаш не го злоупотребиле своето оружје. А интересно е тоа што во црните статистики, како жртви од огнено оружје, влегуваат и членовите на криминалните банди, оние кои нелегално поседуваат оружје притоа загинале (да речеме) во вооружен грабеж, па и самите невооружени крадци.

И не, не можеш да си влезеш во продавниците и одма да си купиш (полу)автоматско оружје. Тоа е чиста пропаганда. Има background check.

Баш ме интересира какви се тие строги филтри? Дали строгите филтри ќе ти гарантираат редуцирање, до нула, на ваквите напади? Или откако ќе се имплементираат, ќе се случи ваков испад и ќе бараме уште построги мерки и филтри?

Тоа што си љубител на оружје, сакаш да идеш на стрелиште, имало мечки на планина (иако до сега не ми текнива да се десило планинар да биде нападнат од диво животно, бар не ми текнува да имало по медиуми), не значи дека треба да поседуваш и си способен за оружје. Не мислам лично на тебе, туку дека тоа што е некој љубител, не значи и дека треба да поседува оружје без притоа да помине строги филтри.
Тоа е друга работа. Во Македонија има филтер кој може да поседува оружје и мислам дека има околу 200К оружја кај приватни лица. Што е од прилика на секој 1 од 10 луѓе има по едно оружје.

Муабетот ми беше дека во САД иако филтрите за поседување на оружје се полабави, процентуално има далеку помалце регистрирано оружје по глава на жител. Америка има околу 1 милион регистрирани оружја кај цивили. Тоа ти е помалце од 1 од 300 луѓе регистрирано оружје. А тоа е бајаги помалце. Е сега нерегистрирано оружје имаат повеќе одколку што имаат жители, ама тоа мислам дека нема врска со регулацијата. Тоа оружје постои настрана од политиката за регулација на оружје. Може грешам, ама еве јас табелата така ја разбирам:

Е сега некој ако знае повеќе нека објасни како е во САД и дали сум во право.

Не можеш да им го одземеш правото на луѓето да поседуваат оружје само затоа што има вакви инфантилни идиоти. На крајот на денот, големиот проблем е нелегалното оружје. И да го забраниш оружјето, криминалците повторно ќе имаат оружје. Повторно ќе има начин да се дојде до оружје. Вториот проблем се антиквитетите кои не се регистрираат како оружје, за кои мислам не е потребна дозвола.

Луѓето со милениуми можеле да поседуваат оружје, само тоа не било квалификувано како право односно не било гарантирано од државата или заштитено во највисокиот општ правен акт, темелот на општествениот договор.
Има уште една работа која не се зема во предвид: 3Д принтано оружје.
Што правиме со тоа, ќе забрануваме пластика и 3Д принтери?

Има уште една работа која не се зема во предвид: 3Д принтано оружје.
Што правиме со тоа, ќе забрануваме пластика и 3Д принтери?

Бомбашкиот напад на маратонот во Бостон во 2013 година беше извршен со експрес лонци - најобични садови за било кое домаќинство достапни во било која продавница за садови за домаќинство.

Најверојатно ќе треба и тие да бидат забранети.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom