Околностите се такви да акциите што си ги навел во предходниот пост (што би направил на местото на Украинците), се невозможни. Недели и месеци веќе се жалат на недостаток до артилериска муниција. Авијацијата сметај им ја за непостоечка, тоа што го имаат ќе го чуваат за некоја акција кога ќе очекуваат чудо. Итн.Комплицирана е ситуацијава, тешко е да се предвиди што ќе прават Украинците во овака незавидна позиција
Кој пораз?Русите имаа доволни стратешки резерви да влезат во офанзива после поразот во Киев.
Се е тоа дел од тактиката. Се тоа русите го смислиле, испланирале и реализирале со некоја друга цел што не ја сфатив од навивачите на Русија тукa. Не е пораз ни евакуација, тактика било што ние неможеме да ја разбереме.Ne bese toa poraz, evakuacija bese![]()
Ne bese toa poraz, evakuacija bese![]()
Беше пораз, ама не воен.Се е тоа дел од тактиката. Се тоа русите го смислиле, испланирале и реализирале со некоја друга цел што не ја сфатив од навивачите на Русија тукa. Не е пораз ни евакуација, тактика било што ние неможеме да ја разбереме.![]()
Веројатно мислеа дека украинскиот народ немаше да протестира при една таква ситуација и ќе си легнеа на брашното брзо, како што си легнаа овие од југот. Зеленски и онака пред војната не беше омилен меѓу народот таму. Ама ете за влакно се извлече од Киев, и потоа веќе немаше поента да продолжат нападите таму.High risk - high reward беше сценариото да се стигне до Киев одма и брзо.
Мене не ми е јасно што им беше планот доколку ете успеаја да стигнат таму, да го фатат Зеленски и да ги окупираат институциите. Па сигурно ќе имаше стотици илјади граѓани да протестираат на улиците. Како планираа да го хендлаат тоа стварно не ми е јасно. Мислам дека ептен лошо ќе изгледаше тоа по телевизии како пукаат по демонстранти.
Имаат околу 2 илјади Т-80ки тенкови во складовите и којзнае колку илјади Т-72ки. Нема никаква потреба да вадат реликвии.Наводно русите вадат Т-62ки од пензија
За да проценуваш воен план/стратегија, прво треба да знаеш кои биле целите....тактика било што ние неможеме да ја разбереме.![]()
На ист начин ко што се справуваат со Керсон сега. Ситуацијата ќе беше многу поразлична ако ги земеа Каркив и Суми, па Киев ако треба држи го 3 години под опсада. За телевизии очигледно не се замараат, види го Марипол на што личи сега. Али тотално го промашија расположението на населението таму.High risk - high reward беше сценариото да се стигне до Киев одма и брзо.
Мене не ми е јасно што им беше планот доколку ете успеаја да стигнат таму, да го фатат Зеленски и да ги окупираат институциите. Па сигурно ќе имаше стотици илјади граѓани да протестираат на улиците. Како планираа да го хендлаат тоа стварно не ми е јасно. Мислам дека ептен лошо ќе изгледаше тоа по телевизии како пукаат по демонстранти.
Колку што разбрав овие се наменети за резервистите од ДНР/ЛНР. Плус наводно полесни биле за брза обука а и русите имале многу муниција 115мм за овие тенкови, па да не им стои џабе по магацини.Имаат околу 2 илјади Т-80ки тенкови во складовите и којзнае колку илјади Т-72ки. Нема никаква потреба да вадат реликвии.
Да бе ова ловното друштво од Дебар тргнало да го осваја Киев. Русите секако се малоумни, неписмени врска немаат, војна првпат водат и за генерали ставаат од улица кој ќе најдат... 30К на потегот Киев-Харкив е срамота да помислиш дека сакале да напредуваат таму, а не да кажеш. Ако уште знаеш дека малтене биле во прокси војна со нив 8 години, а се надевале ќе го освојат Киев...На ист начин ко што се справуваат со Керсон сега. Ситуацијата ќе беше многу поразлична ако ги земеа Каркив и Суми, па Киев ако треба држи го 3 години под опсада. За телевизии очигледно не се замараат, види го Марипол на што личи сега. Али тотално го промашија расположението на населението таму.
Како и да е освен на форумов, на сите други им е јасно што се случи таму. Самата изјава на Русите беше смешна. Се повлакаме ради мировните преговори. Кој црни мировни преговори![]()
Зашто ти е толку чудно? Со колку војска го освоија Јужниот дел до Керсон? Исто беше, само нивните колаборатори си завршија работа таму. Овие горе не. Русите беа за 2 дена пред Киев, можеше во сосема друг правец да тргне ова. Меѓутоа медиумски ја изгубија ситуацијата и им дадоа можност на Украинците да се стабилизираат.Да бе ова ловното друштво од Дебар тргнало да го осваја Киев. Русите секако се малоумни, неписмени врска немаат, војна првпат водат и за генерали ставаат од улица кој ќе најдат... 30К на потегот Киев-Харкив е срамота да помислиш дека сакале да напредуваат таму, а не да кажеш. Ако уште знаеш дека малтене биле во прокси војна со нив 8 години, а се надевале ќе го освојат Киев...