Najverojatno ne e tolku ednostavno, sekoj den helpe objavuvaat aktuelen cenovnik...Точно овој дел, главно и мене ме загрижува.
https://m.helpe.gr/en/products-prices/
Najverojatno ne e tolku ednostavno, sekoj den helpe objavuvaat aktuelen cenovnik...Точно овој дел, главно и мене ме загрижува.
Не претставува феномен шо КМБ паѓа и ќе продолжи веројтно се дур S&P и NASDAQ се долу YTD -18.4% и - 27.42% респективно. Европскиве DAX и CAC долу YTD -12,13% и -12.86%. MBI10 со YTD пад од -1,08% е лидер со исклучок на лондонскиов FTSE кој е благо под нула.6-7 денови по ред Комерцијална оди надолу, по малку ама во континуитет.
Комерцијална го поставува трендот на берзата, еве и НЛБ денес е во минус иако е последен ден со право на дивиденда.Не претставува феномен шо КМБ паѓа и ќе продолжи веројтно се дур S&P и NASDAQ се долу YTD -18.4% и - 27.42% респективно. Европскиве DAX и CAC долу YTD -12,13% и -12.86%. MBI10 со YTD пад од -1,08% е лидер со исклучок на лондонскиов FTSE кој е благо под нула.
Нај инертен меѓу репрезентиве од МБИ10 YTD останува КМБ:
АЛК пад од -4,1%
ТНБ пад од -6,9%
КМБ раст од +4,8%
#сагата за short squeeze
Koj lud kupi po 15.500 mkd i sto ocekuva od tie 5 akcii, stvarno ne mi e jasno? Vakvi cirkuzi kako sto ima vo PKB, da se slucuvaa vo nekoja stranska akcija, dosega ke bese 3-5.000 mkd max.Колку повеќе Кутревци прават глупости, толку акцијата продолжува да расте. #PKB
Ne moze taka da sporeduvas P/E na MBI10 i P/E na S&P500Нормално е во изминатиот период мсе ин џенерал да биде тоталка непопуларно пошо се случува неминовна геотранзиција и прераспоред на се шо се врти у финансискиот свет. Борбите се малце повеќе различни во светот но ок.. Дното во УСА шо пола свет посакуваат да го видат е некаде 12ка п/е на s&p500 (сеа е нешо под 20) после кое би следувало рели наредни апрокс. 10-15 години, секако со императив буст на ФЕД со вообичаена релаксирана монетарна политика на која сме сите навикнати. Пази на некого (како мајка УСА) крајна цел е 12ка п/е!!! Знаете колку е кај нас? 12.8 п/е со 1,62 п/б или во превод алтернатива и хеџ пар екселанс против сите актуелни дешавки во светот. За разлика од сите лингури овдека шо 15 години ви вадат памет дека нешо ви се случува позади завеси јас викам дека не само шо не сме у балон и претценетост туку сме на почеток у есенција на сите имрџинг процеси.
Не сум фраер шо имам направено ефективен поврат на на мсе пошо треба да си глуп и неупотреблив да не направиш изминативе 10 години. Гревовите со ,,paper hands'' се тие шо останаа да тролаат тука за завери и думови, шо излегле 12 пати коа било вака тензично како сеа.
За да падне толку многу цената на КМБ освен влошени перформанси треба да има и сериозен пад на побарувачката. Искрено не верувам второто да се случи.
Добарр !Ne moze taka da sporeduvas P/E na MBI10 i P/E na S&P500
1. Stukturata na kompaniite po sektori e mnogu razlicna
2. Goleminata na kompaniite i likvidnosta na akciite e mnogu razlicna
Strukturata na kompaniite vo S&P500 vo mart 2022 e kako sto sledi. Golem udel ima IT, Comunication services, Consumer Discretionary sektori koi voopsto gi nemas na MSE.
Прегледај го приврзокот 333557
Ako gledas P/E po sektori, moze da se vidi deka Financials sektorot ima P/E od 12. Momentalno KMB so blesavo visok ROE od 15.5% ima forward P/E od okolu 12. Momentalno ALK ima forward P/E od 12.5 kolku sto e i prosekot na Health Care sektorot n S&P500.
Прегледај го приврзокот 333558
S&P500 se large caps i ne moze da se sporeduvaat so Makedonskite kompanii nitu od aspekt na golemina, a da ne zborime od aspekt na likvidnost na akciite.
Ako gi gledas prosecnite P/E na S&P400 (mid-caps) i S&P600 (small-caps) istite se za 25% pomali od onie na S&P500.
Прегледај го приврзокот 333561
Па во тоа е финтанта. Што никој не верува да се случи пад на побарувачката, а кога ќе се случи тогаш ќе е прекасно.За да падне толку многу цената на КМБ освен влошени перформанси треба да има и сериозен пад на побарувачката. Искрено не верувам второто да се случи.