Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    732
Член од
8 мај 2022
Мислења
551
Поени од реакции
1.617
Подобро да се спречи отколку да се лечи.

Русија сега падна на испитов, ама следниот пат може ќе биде подобра.
И ти сега падна на испитот да напишеш нешто паметно, ама не верувам дека ќе се поправиш ни следниот пат.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.420
Поени од реакции
9.748
vie ste go engezite "demek" u EU. dur ne pocnete da koristite evra imate kolku tolku ekonomska kontrola plus ako na nekoko "dade" norveska sigurno prvo na vas. neka mu ja mislat drugite, sie se nadevaat na norvezanite i afrika koja kaj i da e ke pocne ko irak na vremeto oil for food da nudi... mame mu ebaa na svetot bas tie sto najmalku steta ke osetat...
Svedska skoro i da ne koristi priroden gas, minimalna neznacitelna kolicina.
Greenje i topla voda se centralizirani so elektrani na biomasa i otpad. Avtobusite se na biogas od otpad i ostatoci od hrana.
Za struja ima od se po nesto.
Krunata (sek) sega za sega stabilna e sprema evro, za so drugi valuti ne pratam.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.447
Подобро да се спречи отколку да се лечи.

Русија сега падна на испитов, ама следниот пат може ќе биде подобра.
Тоа ли?
Русија е срање сега, али у будуче ко ќе ги напаѓа Шведска и Финска, мож ќе се подобри, па они брже-боље, дур е време у НАТО да си се зачленат.
:lolzz:

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.443
Поени од реакции
18.431
Русите почнаа почесто да крадат од продавниците

Кражбите се зголемени за 18% во текот на изминатите три месеци, според NTechLab, развивач на системот за препознавање лица во партнерство со трговците на мало. Најпопуларните работи по кои посегнуваат се слатки, колбаси, алкохол, сирења, кафе и какао.

Исто така, експертите на NTechLab забележаа дека продавниците за храна често крадат стоки веднаш со корпа - бројот на такви прекршоци е зголемен за 27% во текот на годината. Друг тренд беше кражбата на стоки на касите за самопослужување - од февруари до април се зголеми за 34%.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Како влечеш паралела меѓу едното и другото, стварно не знам.
Не викам дека не е валидна мерка, не предложив да протестираме пред руска амабасада. Пишувам само што се случува и кои мислам дека ќе бидат ефектите.
Епа рече дека не е реален курсот пошто користат нестандардни мерки, а јас само дадов паралела дека напротив, мерките се стандардни и популарни.

И јас не претендирав во твојот пост навивање, иако навиваш и испадна сам си ја бркаш мувата од капата.

А што се однесува до ефектите, мислам дека Русија тука неочекувано силна се покажа, можеби најсилна од сите други полиња. До сега. Успешно ги неутрализира буквално сите санкции и ги сведе на невлијателни пирови акции кои го имаа бумеранг ефектот. И види како морфираше мекдоналдс во Баба Вања, буквално планирана акција. Ваков детален опсег на припрема,најверојатно со години планирана, која ги опфаќа сите сегменти во општеството и која малтене е незабележена од западот, досега не е видена во историјата. Така да рано е да се збори за резултатите, ова што го видовме претходните 3 месеци е само агресивно почетно отварање.

Според досега покажаното, тука се игра шах, а не барбут. И се трча маратон, а не спринт.

Член од
10 август 2011
Мислења
1.930
Поени од реакции
7.811
nema potreba da se trgne nisto, se so vreme. vaka si e taman. doduse malku poskapo ke plaka evropa za gas i benzin ama toa e, moze zatoa i placat...

ajde da vidime kako se trguva so ruskite obvrznici...

The volume of trading in Russian corporate debt has risen to a two-year high since Russia invaded, according to Bloomberg News.
Data from the website MarketAxess shows that Russian sovereign debt traded at a volume of $US7 billion ($9.40 billion) between February 24 and April 7, up from $US5 billion ($6.71 billion) in the same period in 2021 - a 35 per cent uptick.

Russian bonds are trading furiously, said Philip M. Nichols, an expert on Russia and social responsibility in business and a professor at the University of Pennsylvania's Wharton School.

PANIKA od site sto nekat da drzat ruski obrvrznici i rasprodzaba za daj sto das... od druga strana nekolku hedge fondovi i oligarsite kupuvaat sve za ic pari. Ona kako reno koga prodade 3 miljardi evra biznis za 1 rublja... ODLICEN biznis. Najjako e sto oligarsite kupuvaat na veliko lol, niv ne im smeta ispalata u rublji. Kako trgnalo i stranskite fabriki a i dolgot zapadot ke im go prosti/pokloni za dropka od ona sto trebase da bide isplateno.
А ја прочита ли статијата што ја постираше воопшто?
Буквално го потврдува тоа што го напишав во првиот пост, руските корпоративни и државни обврзници се ѓубре, затоа сите пробуваат да се ослободат од нив, па банките прават пари преку CDS и разликите во spread-от. Тоа е зошто ценатата на обврзниците оди во провалија, многу побрзо од што расте цената за осигурување.
Пари може да се прават и со ѓубре инструменти. Во финансиската криза се правеше истото, со CDS на MBS полни со ѓубре хипотеки.
Не е паника, туку е директна последица на санкциите и забрани од влада на САД.
Епа рече дека не е реален курсот пошто користат нестандардни мерки, а јас само дадов паралела дека напротив, мерките се стандардни и популарни.

И јас не претендирав во твојот пост навивање, иако навиваш и испадна сам си ја бркаш мувата од капата.

А што се однесува до ефектите, мислам дека Русија тука неочекувано силна се покажа, можеби најсилна од сите други полиња. До сега. Успешно ги неутрализира буквално сите санкции и ги сведе на невлијателни пирови акции кои го имаа бумеранг ефектот. И види како морфираше мекдоналдс во Баба Вања, буквално планирана акција. Ваков детален опсег на припрема,најверојатно со години планирана, која ги опфаќа сите сегменти во општеството и која малтене е незабележена од западот, досега не е видена во историјата. Така да рано е да се збори за резултатите, ова што го видовме претходните 3 месеци е само агресивно почетно отварање.

Според досега покажаното, тука се игра шах, а не барбут. И се трча маратон, а не спринт.
Ја сум тој што навива на темава? :LOL:
Овде има помалку објективност од фан-клубовите во фудбал.
Не секој став што отстапува од circle-jerk приказната пласирана одново и одново тука, е навивање. Јас пишувам одамна на овие теми, веројатно си ми ги прочитал ставовите за други теми.
Пак ќе кажам, за мене најдобро е војнава да заврши што побрзо.

За другото, се слагам. Нека помине време, вака само разменуваме реплики за прашања што иднината ќе ни ги одговори.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.889
Поени од реакции
23.294
Одговорив веќе погоре. И да, ова е дефиниција за прокси-војна.
Заканата со прст на копче мора да постои. Ако Путин искочи и каже дека нема да има употреба на нуклеарно оружје во никој случај, САД и Нато ќе бидат повеќе инволвирани во конфликтот. Меѓутоа, од закана до употреба има многу долг пат.
И кои сме ние? На кој му се обраќаш? Немам директна линија на комуникација со Блинкен и Бајден. Остај го мојот светоглед и концентрирај се на тоа што го пишувам, не е тешко.
Na vie se misli apla proamerikanski nastroeni, kako gospod pa amerika i tolku.
Toa sto go pisuvas e samo go otslikuva tvojot svetogled taka da od moja gledna tocka toa ti e edno te isto i nema pricina za muculenje. Skoro site tuka istoto go pravat, koj za SAD, koj za Rusija, taka da ne si ni prv ni posleden. Da ne mislis slucajno da Dardi i na red drugi za Ukraincite im e zal slucajno? Toa e kolku da se najdat vo muabet i nisto drugo, kao ete tuka mastilo se pie pa vrvi toa.
Okolu konfliktot, kolku treba SAD i Nato da bidat povekje involvirani a da ne se involvirani. Da upotrebat oficijalno vojska na ukrainska teritorija? Da im objavat vojna na Rusija? Uste toa im ostana, se drugo momentalno e vo igra, sankcii, propaganda, oruzje, oprema, razuznavanje.
Ако аргументот е дека про-западна Украина е закана за физичката егзистенција на Русија, тогаш би сакал малку повеќе објаснување, зошто е тоа така. Збориме за Украина која не е дел од Нато, но има голема армија и е наоружана со западно оружје.
Ne bese ni Kuba del od varsavskiot pakt, za armija edno ostrovce neznam kolkava imase no ete bese vooruzena so togas sovetsko vooruzuvanje i definitivno bese prosovetska.
Odgovorot ti e tuka. Zosto SAD ja smetase Kuba za egzistencijalna zakana i bese spremna na se vo tie momenti? Duri i za direktna konfrontacija so SSSR ?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.923
Поени од реакции
5.061
Да,например со убивање на деца се убива и злото.Затоа се благословува сатаната.
Полека младиќу...глеј да не се расплачеш...

А тоа што Русите гаѓале де градинки де трговски центри, на крајот испаѓа дека поинкава била работата со тие објекти, користени од укро-нацистите за поинакви цели.
Автоматски споено мислење:

Mене една работа никако не ми е јасна. Ако Русија ја губи војната во Украина, и ако оваа војна покажа дека Русија повеќе не е воена сила, тогаш од кој се плашат Финците и Швеѓаните и се тепаат да влезат во НАТО за да бидат заштитени? Заштитени од кого? Па нели Русија не може ни со Украинците да се бори?

Малку ми е контрадикторно ова.
Рускиот воен упад во Украина, кој како стигне, тага и го користи, како оправдување за своето однесување.

Западот удира санкции против Руската Федерација, поедини држави сакаат влез во ОТАН, некои сакаат инстант влез во ЕУ, некои држави удираат по своите помали соседи од позиција на појак сосед, некои сакаат реинтеграција на територии кои историски ги сметаат за свои...

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.471
Поени од реакции
24.706
А ја прочита ли статијата што ја постираше воопшто?
Буквално го потврдува тоа што го напишав во првиот пост, руските корпоративни и државни обврзници се ѓубре, затоа сите пробуваат да се ослободат од нив, па банките прават пари преку CDS и разликите во spread-от. Тоа е зошто ценатата на обврзниците оди во провалија, многу побрзо од што расте цената за осигурување.
Пари може да се прават и со ѓубре инструменти. Во финансиската криза се правеше истото, со CDS на MBS полни со ѓубре хипотеки.
Не е паника, туку е директна последица на санкциите и забрани од влада на САД.

Ја сум тој што навива на темава? :LOL:
Овде има помалку објективност од фан-клубовите во фудбал.
Не секој став што отстапува од circle-jerk приказната пласирана одново и одново тука, е навивање. Јас пишувам одамна на овие теми, веројатно си ми ги прочитал ставовите за други теми.
Пак ќе кажам, за мене најдобро е војнава да заврши што побрзо.

За другото, се слагам. Нека помине време, вака само разменуваме реплики за прашања што иднината ќе ни ги одговори.

Ja procitav de... Si ja prikazuva perfektno americkata strana na parickata...

Znaci ameri se plasat deka posle novite sankcii rusite nema da moze da gi ispolnat obvrskite. Ova NE E TOCNO, rusite imaat sredstva i vo RU za toa, prasanje e samo dali ke sakaat i dali voopsto ke bidat ovozmozeni. Ako ne im se dozvoli da gi isplatat togas kako se oni krivi? Prakticno amerive gi zrtvuvaat svojte investitori (amerikanci) za 2 min propagandna vojna.

Rizikot e BAS za americkite investitori a ne za RU ili RU ekonomija. Da, ako ne "platat" tehnicki moze ZAPADOT da gi proglasi bankrotirani... I? Nema da mozat da zemat krediti nekoj period od ZAPADOT sto sekako sega ne im dava krediti. Kina ke im dade, ako ne se lazam izdadoa ovrznici sega i u yuani, a imaat i rekordna prodazba doma.

Neg kazi kako toa ja ruinira RU ekonomija vo RU? Ova e znaci najcrnoto scenario i prasanje e dali ke se sluci i cija krivica ke bide. Druga rabota e sto so ilegalno ZAMRZNATITE sredstva na RU? Dali spored tebe (i ostatokot na svetot) ovakov "bankrot" e ok?

Druga rabota, vikas deka obvrzanicite se gubre, lol, zosto togas imas fondovi, investitori i oligarsi sto gi kupuvaat? Eden od najtrguvanite instrumenti momentalno e. Znaci gubre se striktno za amerikanskite investitori, NE ZA OSTATOKOT NA SVETOT. Zosto se gubre bas sega? Zatoa sto parite sto bea nameneti za isplata im gi zamrznaa amerite... lol

Svesen si deka RU ima 140 miljardi dolari kineski obvrznici? Da ne ti crtam jasno ti e kako tie ke bidat iskoristeni vo ovoj slucaj? Taka da ne se sekiraj, ima koj da go kupi junkot, samo neka paga cenata...

PANIKA E, i so pravo e panika kaj amerite. Sekoj investitor posle ova treba da razmisli dali vredi da investira pod americka "kapa"... Drzavata gi pusta niz voda svojte tuka... Kupuvaa bondovi so 9% yield od sigurna drzava vo period koga drugi zemji izdavaa so 0.1% yield. Ova e uste eden IDIOTSKI potez na ZAPADOT kade USA vladata gi unistuva svojte investitori sto vlozile vo RU bondovi. Gi "kaznuvaat" predavnicite, samo sto predavnicite se obicni smrtnici sto dale pari na nekoj fond da gi sjebe za niv.

Ti rekov na kraj i fabrikite i kreditite ke im gi dadat zhabe.

PS. Ako ti duzis na bankata 100,000 dolari i nemozes da gi vratis togas TI imas problem. Ako ti i duzis na bankata 100,000,000,000 togas BANKATA ima problem. Ovde PANICAT tie sto imaat problem, RU ko sto gledam trguva bez problemi, cash and carry sistem, plati pa nosi, nema veke kredit so zapad SEKAKO.

Последно уредено:
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
И Шведска ќе аплицира за во Нато. (y)

Нато (без Финска, Шведска, Јапонија, Јужна Кореја, Тајван, Австралија, Нов Зеланд, и другите сојузници) вс Русија.

Споредуваме квантитет, а квалитетот неспоредливо.

CharacteristicNATORussia
Personnel--
Total military personnel5,405,7001,350,000
Active soldiers3,366,000850,000
Reserve forces1,301,000250,000
Paramilitary units738,700250,000
Air Force--
Total aircraft20,7234,173
Fighters / interceptors3,527772
Ground attack aircraft1,048739
Transport aircraft1,543445
Special aircraft (e.g reconnaissance)1,014132
Tanker aircraft67820
Total helicopters8,4851,543
Combat helicopters1,359544
Ground combat vehicles--
Main battle tanks14,68212,420
Armored vehicles115,85530,122
Self-propelled artillery5,0406,574
Tower artillery5,4957,571
Self-propelled rocket launchers2,8033,391
Naval forces--
Total military ships2,049605
Destroyers11215
Frigates13511
Corvettes5686
Aircraft carriers171
Submarines14470
Patrol boats29859
Minesweepers15349
Nuclear Weapons--
Nuclear warheads*6,0656,255

Последно уредено:
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
1939 фашистите имаа подобра технологија а 1945 германките раѓаа деца од Советски војници. Да не се повтори историјата?
Сега е друго време Русија ги напаѓа сите соседи.

На Путин му успева да ги натера со векови неутралните држави да пристапат кон Нато.

Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.447
Советските граѓанки раѓаа повеќе Германчиња, откоклу Германките што раѓаа Русчиња.

10 милиони силувани советски граѓанки имаат Германците, наспрам 2 милиона Германки, колку што имаат силувано Русите.

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.400
Поени од реакции
9.011
Сега е друго време Русија ги напаѓа сите соседи.

На Путин му успева да ги натера со векови неутралните држави да пристапат кон Нато.
Дај кажи дали американскиот потполковник и британскиот мајор што исчезнаа кај Змискиот Остров, учествуваа во терористичкиот напад на Куманово 2015 и како сојузници на учкарите 2001.

Kajgana Shop

На врв Bottom