Рамна Земја?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Значи додека се вртат нели? А земјата каде си ја видел додека се врти како сфера ?
Автоматски споено мислење:

Вонземјани и диносауруси наместо купола требало да чкртнат...
Има или нема купола?

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Неам дрвена чаша.

Како да не прелие. Ако водата е помалку густа од порцеланот, треба над него да се качи и на крај да прелие. Оти не се дешава ова?

Не. Оти? Рече не постои таква работа, нема поента да спомнувам.
Тогаш на која основа да прелие? Не ми кажа како функционира појавата ПОПЛАВА на "земјина топка"... Ќе те почекам.

Има или нема купола?
Според американската енциклопедија од 1958-ма има...

Attachments

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Тогаш на која основа да прелие? Не ми кажа како функционира појавата ПОПЛАВА на "земјина топка"... Ќе те почекам.

Според американската енциклопедија од 1958-ма има...
Госпо кај рече дека е горе, има канцеларија некаде на фирмаментов, или?

П.С кај рече дека одат ракетиве што ги праќаме во вселенета, и каде лета вселенската станица?

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
И кенгурите се испуштени, платипусот исто, уствари сите животни што живеат далеку од тогашниот познат свет :unsure:
Важно има интернет на Марс :pos:

П.С кај рече дека одат ракетиве што ги праќаме во вселенета, и каде лета вселенската станица?
Одат на ТВ у живо... Додека се гледа како летаат нагоре и ако не исчурат се е ок. Камерата добацува до ракетата која лета со огромна брзина. Се додека не почнат полека да летаат на страна па надолу е тогаш на ТВ имаш "we are live in space". И потоа гледаш цртан филм симулација на ракета демек у вселената се наоѓаат. Лудило...

It looks bad to me...

Disneyland style летање...
Screenshot_2022-04-07-18-09-08-87_965bbf4d18d205f782c6b8409c5773a4.jpg Screenshot_2022-04-07-18-10-40-34_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Последно уредено:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Темата е рамна земја, не ми е јасно оти спомнуваш топки.

Едноставна е основата, супстанцата со помала густина оди над супстанцата со поголема. Ако материјалот од кој е направена чашата, порцеланот, има поголема густина водата треба да се искачи над самата чаша и како последица - да прелие.

Нели е вака?

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Темата е рамна земја, не ми е јасно оти спомнуваш топки.

Едноставна е основата, супстанцата со помала густина оди над супстанцата со поголема. Ако материјалот од кој е направена чашата, порцеланот, има поголема густина водата треба да се искачи над самата чаша и како последица - да прелие.

Нели е вака?
Дали кај тебе дома во лавабото имаш фонтана? Или можеби во вц-шолја имаш?

Кога порцеланска чаша ќе ставиш во длабок сад со вода дали чашата ќе пропадне на дното од садот со вода?

Последно уредено:

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Затоа што нема ништо што ќе ја качи водата нагоре нема притисок.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Затоа што нема ништо што ќе ја качи водата нагоре нема притисок.
Шо ќе ти е притисок ако е помалку густа од порцеланот?

Притисок ти треба коа имаш сила која го оневозможува движењето. Таква сила не постои, природниот закон вика она шо е со помала густина ќе се дигне над она шо е погусто.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
природниот закон вика она шо е со помала густина ќе се дигне над она шо е погусто.
Ако предметот што треба да се дигне се наоѓа во вода. А никако поинаку. Водата нема никогаш да се дигне сама од себе кога се наоѓа во чаша доколку нема некоја сила да ја исфрли нагоре. Освен ако пишеш некој пример. За да те сватиме овде што сакаш да докажеш.

Притисок ти треба коа имаш сила која го оневозможува движењето.
А што е тоа што ја овозможува ПОПЛАВАТА додека "земјата се врти"?
Според тебе како е возможно тоа?

Последно уредено:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Ако предметот што треба да се дигне се наоѓа во вода. А никако поинаку. Водата нема никогаш да се дигне сама од себе кога се наоѓа во чаша доколку нема некоја сила да ја исфрли нагоре. Освен ако пишеш некој пример. За да те сватиме овде што сакаш да докажеш.
Чекај малку, изгледа не сум разбрал. Дали ова со густината важи само за предмети кои се во вода и никако во друга супстанца? Дополнително, доколку водата е во друга супстанца, ова со густината не важи?

Малку ми е чудно како тоа супстанца со помала густина не може да се издигне над супстанца со поголема...

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Чекај малку, изгледа не сум разбрал. Дали ова со густината важи само за предмети кои се во вода и никако во друга супстанца? Дополнително, доколку водата е во друга супстанца, ова со густината не важи?

Малку ми е чудно како тоа супстанца со помала густина не може да се издигне над супстанца со поголема...
Како што пишав погоре ако густината на предметот е потешка од воздухот тогаш предметот пуштен од голема висина ќе падне долу. Нема да го привлече никаква недокажана, фиктивна сила наречена "гравитација".
Од друга страна пак пловната сила е спротивна на густината. Нели едно мало камче фрлено во море ќе пропадне на дно затоа што неговата густина е поголема од таа на морето а од друга страна пак бродот ќе плови над водата затоа што неговата густина е помала во однос на морето.

Дополнително, доколку водата е во друга супстанца, ова со густината не важи?
Секако дека важи. Кога ќе ставиш масло во вода маслото оди нагоре и се двои од водата.

Последно уредено:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Како што пишав погоре ако густината на предметот е потешка од воздухот тогаш предметот пуштен од голема висина ќе падне долу. Нема да го привлече никаква недокажана, фиктивна сила наречена "гравитација".
Од друга страна пак пловната сила е спротивна на густината. Нели едно мало камче фрлено во море ќе пропадне на дно затоа што неговата густина е поголема од таа на морето а од друга страна пак бродот ќе плови над водата затоа што неговата густина е помала во однос на морето.

Секако дека важи. Кога ќе ставиш масло во вода маслото оди нагоре и се двои од водата.
Гледам се согласуваме дека водата би требало да:
  1. Прелие преку работ од чашата доколку материјалот на чашата е со поголема густина од водата
  2. Остане во чашата доколку материјалот на чашата е со помала густина од водата
Кажи ми зошто водата во порцеланска/стаклена чаша не прелива?

Kajgana Shop

На врв Bottom