Не е нормално што Европа од 32 места дава 13... треба барем 50% т.е. 16.
А за следното ако бидат 48 Европа ќе партиципира со 18... се отвора можност за Фиџи, Папуа Нова Гвинеја, Бурунди...
Европа нема да има 18, туку 16.
УЕФА - 16, Азија - 8, Африка - 9, С.Америка - 6, Ј.Америка - 6, Океаниа - 1 (плус две екипи преку плејоф)
Јас мислам највеќе од ова проширување ќе добијат Северноамериканските екипи. Конкретно патарушки како Хондурас, Ел Салвадор и Јамајка многу лесно ќе стигаат до СП. Они моментално можат да понудат максимум три добри екипи, а они ќе добијат 6 места за СП 2026.
Еве од овие квалификации табелата, јас не гледам како 6 од овие екипи се достојни за СП. Би им дал четири заради Коста Рика, симпатична екипа на СП.
Азија истотака ќе понуди слаби репрезентации во додатните 4 а Океаниа (читај Нов Зеланд) ќе има загарантирано учество.
Африканците од друга страна заслужуваат повеќе места. Таму е екстремно тешко да се стигне до СП а мислам дека и екипи како нивните може да изненадат и дека ќе бидат многу покомпетитивни од некој Хондурас или Јамајка па и Нов Зеланд.
Секако, УЕФА е најголем губитник тука во однос на квалитетот на репрезентациите иако они се една третина од вкупниот број. Мора да сменат системот ако сакаат поквалитетно СП. Мене и вака не ми смета, само ќе има многу слаби групи со 48 екипи од типот С.Арабија, Хондурас, Конго, Македонија