Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?


  • Вкупно гласачи
    671

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.184
Поени од реакции
21.313
Ќе видиме тоа следната есен (кога ќе идат на бацирака во Москва, за да го пуштат СТ2 во функција). :)
Автоматски споено мислење:


Тоа е затоа што таквите како тебе мислат дека само туѓите гомна смрдат... За „слобода на говор“ што демек ја имаме овде и на западот, кажи им на тие што се влечеа по судови заради таканаречниот „говор на омраза“. На пример за банални коментари за пожарите во Грција (прво ми текнува, ама има и други).
Makedonija e primer za nefunkcionalen sistem a ne za funkcionalen. Oti ne zemas Svajcarija kako primer ili Norveska? I Severna Kora se gleda sebesi kako demokratija pa ne znaci deka e.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
WoW koj e kao Superman Zelensky zelenoto malo nisko čoeče koe otepa 15 hiljadi/tisuča Ruski soldati širum Ukrajina za samo 20 dena. Ako trae vojnata cela godina matematički gledano Rusite će ja izgubat celata svoja miljonska armija u Ukrajina, eden eban vojnik nema da im ostane živ, zdrav i praf za po doma da gi čuva ... :icon_mrgr: :ROFLMAO: :D
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.261
Поени од реакции
29.745
Izgubi kontrola nad temata vrie of topici a ja pred nekoj den eden post napisav pogresno odma prefrli. Sredi ja temata i ne se zali ako sumk 15tiot clen sto pisuva oftopic. Ili slep si za istomislenicite?
Ало, немам јас привилегии ништо „да префрлам“. Не сум мод, не биди глуп. Само те цитирав овде за да ти покажам каде да пишуваш сваштарии и да јадеш гурабии.
Јас не сум пацифист, да бев модератор и тоа како ќе санкционирав со казнени поени вакви примери на злонамерен офтопик, после пар испади сами себе ќе се казнувавте/одстранувавте од темите кои ги загадувате (со умисла, да се усере дискусијата).
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.261
Поени од реакции
29.745
Најсмешно е што цело време се пере мозок на луѓето, исто се случува години на назад. Поентата е што сега го гледаме размерот иако уште не сме свесни во која мера сме и ние индоктринирани. Буквално сме ебани од системов, на секој можен начин што постои...дури изгледа смешно кога ќе се спомне :LOL:
Една од причините поради кои не сме подобни е што секогаш ќе има голем процент мегу нас кои ќе ја гледаме таа манипулација, и никад нема да легнеме на брашното. Има нешто у нашава генетика што не им одговара на господарите од западнава цивилизација.
Не е од сега тоа, наназад низ историјата одувек се перел мозок на простата маса... Разликата е што сега сите се лесно достапни за перење мозок, и со малку труд скоро целата популација е на тацна. Затоа бројот на корисни идиоти е зголемен како никогаш досега.

Порано имало некоја норма под која никој не одел. Еве на пример (со Украина) само до пред пар децении незамисливо било некој да е толку ГЛУП да земе дете со себе и да иде да протестира и тоа ПРОТИВ ВООРУЖЕНИ ВОЈНИЦИ на кои секојдневно се пука од заседи и на кои нервите им се истенчени до крајни граници.
 
Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.277
Поени од реакции
1.755
Путин си кажа, ќе се видат домашните непријатели.
А околу Каспаров има цела сорос дружинка, покрај шахот и други работи прават.
Кај ова фашистиве кај мене, ако некоја позната личност ја поздрави денацификацијата моментално отказ, дури идат уште понапред, бараат да не носи руски симболи да ја подржи Украина и да декларира колку е лош Путин.
Следат руски деца во школо, ги викаат родителите ако се русофили, да ги превоспитат иначе ќе ги дадат на приемни родители.
Путин е бебе цицалче спрема овие моите.
Да градат анти утопија, но тоа го прави западот, Професор Фурсов ја срамни со 'Тој Прекрасен нов Свет на Хаксли' , книгата не ја читав, но го изгледав филмот, стварно многу повеќе се поклопува со реалноста, за разлика од Орвел.
Што ти значи информација, како што ние обично читаме, не знаеме дека има таква книга, додека некој учен не ти препорача, за 100 години нема да дојде на ред. Или нешто свесно за напредни што препорачува Дугин пример од Мартин Хајдегер.
По темава да замолам колегите Кајгана, да се прочистат ова дупликат профили, се по IP може да се види кој колку има, да се банираат дупликатите. Цела дискусија ја уништуваат.
Евентуално да имаат софтверни ствари дадени од работодавецот, да неможе да се проследат, интересно ми е како работат трол фабриките. Баш за во Македонија да има десетина виртуелни машини тунелирани и смената достапува со VNC незнам, баш ми е инересно од страна на кајгана како изгледа.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.261
Поени од реакции
29.745
Makedonija e primer za nefunkcionalen sistem a ne za funkcionalen. Oti ne zemas Svajcarija kako primer ili Norveska? I Severna Kora se gleda sebesi kako demokratija pa ne znaci deka e.
Па ти ми зборуваш за „правата кои ќе сум ги изгубел“ ако се идело по руски систем на бранење на државата. Затоа те прашав што ќе изгубам, ќе изгубам да ми разнебитуваат државата одвнатре и да плаќам за тоа... Пошто ако може, со две раце ќе се потпишам за таква правда. И јас и мнозинството овде.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.261
Поени од реакции
29.745
Јас сум го читал „Усраниот нов свет“ и можам да ти кажам дека Хаксли опишува нешто што е само меѓуфаза во промените, и која ултимтивно води кон дистопијата на 1984-та.

Голем дел од таа дистопија е веќе овде. Уметници и спортисти кои се забранувани („канцелирани“) заради политички одлуки на западниот државен апарат. Одземање имот на странски граѓани без соодветна судска постапка и правен процес. Бескрупулозно промовирање на настани во кои беспотребно гинат ијладници луѓе... Итн, итн. Срањата веќе се реалност.
 

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.111
Поени од реакции
8.899
Германија постигна договор со Катар за снабдување со ЛНГ во иднина.

Само никаде не спомнуваат дека не станува збор за количина која е макар блиску за да им ги задоволи потребите... :)


Ministerot kaza daleku povekje od sto ocekuval. Sigurno nema da ti kaze kolku kolicini ;)
Автоматски споено мислење:


Ednoto so drugoto nema vrska tuku interesno kako nekoi clenovi sami si gi kratat pravata dobrovolno.
de ne me nervirajte, da ne ve zaslapam site po red,
ne mi se mesajte u energensite :cool:

Eve vi British Petroleum report za 2021 (pred inflacii, rast na ceni, konfliktov i se drugo), gi ima site potrebni podatoci za gas vo svetot(strani 34-47)
Ima sporedba na cenite od cevkovod i LNG.

Germanija koristi 86.5 bilion kubni metri (86.5 bcm) generalno stabilni brojki posledni 5 godini, i ne bi trebalo mnogu da varira.
Od tie, 13 se od Norveska, 31 od Nizozemska, 56 od Rusija, toa sitno so ostanuva do 86.5 e od drugi zemji (se e od cevkovodi).

Qatar izvezuva 105 bilion kubni metri (105 bcm). 72 odat za Asia/Pacific, 30 za Evropa.
Da bi go pokril Ruskiot del za Germanija, treba da zgolemi 50% od proizvodstvo, so e neostvarlivo na kratok rok.
"Gasnite izvori" Qatar gi deli so Iran (vadat od Persiskiot zaliv).

https://www.reuters.com/business/energy/qatars-lng-production-capacity-reach-126-mln-t-year-by-2027-says-emir-2022-02-22/
Emirot vika do 27, da zgolemat prozivodstvo za 63% sprema toa so go imaat sega
(brojkite od BP i Reuters se izrazeni vo razlicni edinici, ne mozam direktno da gi sporedam).

https://www.kslaw.com/attachments/000/006/010/original/LNG_in_Europe_2018_-_An_Overview_of_LNG_Import_Terminals_in_Europe.pdf?1530031152#:~:text=All of Europe's LNG terminals,Germany, Norway and Gibraltar).

Vo Evropa, osven Germanija, pogolemiot del od zemjite (tie so imaat pristanista) koristat LNG terminali. Na linkot gi imate site terminali,
nivni kapaciteti i planovi za ekspanzija. Terminalite se od 7 bcm do 20bcm, najgolemiot vo Anglija.

Nikade ne najdov podatoci za kapacitetite na najavenite terminali vo Germanija, ama negde zagledav deka treba da bidat "floating" barem privremeno
(leteci, vo edna ili druga smisla na zborot :pos:), so znaci deka bi bile so pomal kapacitet.
Od kutara, ne bi im dal povekje od 15 bcm na niv, ama ajde da vidime. Ne veruvam da se napravat za edna kalendarska godina
vo niedno scenario.
I da gi napravi tie terminali vo toj kapacitet, pak kje im treba barem 40 bcm od Rusija za naredno zimo.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.261
Поени од реакции
29.745
Ти како да забораваш дека таа "западна демократија"(како што ја викаш) веќе им беше дојдена 91'?
Може и незнаеш, па само тролаш... се бива! :toe:
Оди изгледај некоја документарка за америчките советници и куферите пари за Јелцин! За паблик опинион "експертите" и разните "економисти" кои им се сноваа за време на истиот тој пијаница!
Па може и ќе ти текне у кое време се правеа тие криминали ;)
А може и ќе научиш која беше крајната цел на таа "западна демократија" ;)
Па тоа де, сеуште премногу добро се сеќаваат Русите на „западната демократија“ и сиромаштијата од која со децении потоа не може да се извадат. Истите луѓе во Советскиот Сојуз може не беа богати, ама не умираа за јадење додека политичарите ги распродаваа ресурсите за беспари (и аванта во џеб). Ова сега што го имаат е неспоредливо подобро.
Автоматски споено мислење:

de ne me nervirajte, da ne ve zaslapam site po red,
ne mi se mesajte u energensite :cool:
...
Па не ме шлапај мене де, тоа што го напишав е 100% компатибилно со твоето. :LOL:
 

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
3.610
Поени од реакции
8.478
Јас сум го читал „Усраниот нов свет“ и можам да ти кажам дека Хаксли опишува нешто што е само меѓуфаза во промените, и која ултимтивно води кон дистопијата на 1984-та.

Голем дел од таа дистопија е веќе овде. Уметници и спортисти кои се забранувани („канцелирани“) заради политички одлуки на западниот државен апарат. Одземање имот на странски граѓани без соодветна судска постапка и правен процес. Бескрупулозно промовирање на настани во кои беспотребно гинат ијладници луѓе... Итн, итн. Срањата веќе се реалност.
Злото у себе го има семето на своето самоуништување секогаш, иначе ние сме сведоци на крајот на едно долго владеење и манипулација, уште од времето на крстоносните војни у оваа форма. Владеење на едно зло на кое најдобро му прилега именување со окултна олигархија.
Кажувам зло гледано од страна на целата човечка раса, а доказот за тоа за што се способни беа светските војни како и најново вирусов. Ние сме обична машинерија која како поминува времето и таа функција ќе ја загуби ако успеат у намерите да ни скројат златен кафез у кој ќе тече "мед и млеко".
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.261
Поени од реакции
29.745
Натаму одат работите... :-/
 
Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.277
Поени од реакции
1.755
Јас сум го читал „Усраниот нов свет“ и можам да ти кажам дека Хаксли опишува нешто што е само меѓуфаза во промените, и која ултимтивно води кон дистопијата на 1984-та.

Голем дел од таа дистопија е веќе овде. Уметници и спортисти кои се забранувани („канцелирани“) заради политички одлуки на западниот државен апарат. Одземање имот на странски граѓани без соодветна судска постапка и правен процес. Бескрупулозно промовирање на настани во кои беспотребно гинат ијладници луѓе... Итн, итн. Срањата веќе се реалност.
Почит за тие што сеуште читаат книги .
Техносфера, контрола, никаква сопственост, виртуелна реалност на глава, дел малку подработуваат реална работа, другите во нетот, гарантиран доход виртуални пари. Луѓето не се женат, децата од 3 месеца во јасла ги даваш,...
Како показатели земаш пример Маск, вика дека за патување во космосот треба да се направи децата да растат во вештачка матка, ќе било полесно за мајката...
Така да нема да има неконтролирана примитивна област, како кај Орвел или Хаксли, а се ќе биде развиена техносфера како Хаксли за сите бројлери. Во моментов е преходот, канцел култура, ЛГБТ, нацизам и се само привремени етапи до тоа што го градат.
Но не е важно, така или иначе губат, нема да биде нивното.
 
Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.291
Поени од реакции
22.537
de ne me nervirajte, da ne ve zaslapam site po red,
ne mi se mesajte u energensite :cool:

Eve vi British Petroleum report za 2021 (pred inflacii, rast na ceni, konfliktov i se drugo), gi ima site potrebni podatoci za gas vo svetot(strani 34-47)
Ima sporedba na cenite od cevkovod i LNG.

Germanija koristi 86.5 bilion kubni metri (86.5 bcm) generalno stabilni brojki posledni 5 godini, i ne bi trebalo mnogu da varira.
Od tie, 13 se od Norveska, 31 od Nizozemska, 56 od Rusija, toa sitno so ostanuva do 86.5 e od drugi zemji (se e od cevkovodi).

Qatar izvezuva 105 bilion kubni metri (105 bcm). 72 odat za Asia/Pacific, 30 za Evropa.
Da bi go pokril Ruskiot del za Germanija, treba da zgolemi 50% od proizvodstvo, so e neostvarlivo na kratok rok.
"Gasnite izvori" Qatar gi deli so Iran (vadat od Persiskiot zaliv).

https://www.reuters.com/business/energy/qatars-lng-production-capacity-reach-126-mln-t-year-by-2027-says-emir-2022-02-22/
Emirot vika do 27, da zgolemat prozivodstvo za 63% sprema toa so go imaat sega
(brojkite od BP i Reuters se izrazeni vo razlicni edinici, ne mozam direktno da gi sporedam).

https://www.kslaw.com/attachments/000/006/010/original/LNG_in_Europe_2018_-_An_Overview_of_LNG_Import_Terminals_in_Europe.pdf?1530031152#:~:text=All of Europe's LNG terminals,Germany, Norway and Gibraltar).

Vo Evropa, osven Germanija, pogolemiot del od zemjite (tie so imaat pristanista) koristat LNG terminali. Na linkot gi imate site terminali,
nivni kapaciteti i planovi za ekspanzija. Terminalite se od 7 bcm do 20bcm, najgolemiot vo Anglija.

Nikade ne najdov podatoci za kapacitetite na najavenite terminali vo Germanija, ama negde zagledav deka treba da bidat "floating" barem privremeno
(leteci, vo edna ili druga smisla na zborot :pos:), so znaci deka bi bile so pomal kapacitet.
Od kutara, ne bi im dal povekje od 15 bcm na niv, ama ajde da vidime. Ne veruvam da se napravat za edna kalendarska godina
vo niedno scenario.
I da gi napravi tie terminali vo toj kapacitet, pak kje im treba barem 40 bcm od Rusija za naredno zimo.
abe sto se sekiras ti, i katar ima email moze ko aus da im prati...

aj toa ama qatar e tesno vrzan so turcija i iran... dvete drzavi si imaat smetki so eu za ramnenje.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom