Дали е етички да живеете удобен и луксузен живот, додека добар дел од човештвото живее во огромна сиромаштија?

Член од
1 март 2022
Мислења
361
Поени од реакции
936
Тебе се портокалово накај црвено околу тебе ти се гледа, признај :D
Не се луѓето толку глупи колку што се суетни и не сакаат да научат. Најголем број на луѓето се околу просекот што се однесува до интелигенцијата, и со малку труд и учење би делувале поинтелигентно од што реално се, и би имале поголем успех во животот, ама никој не сака да го вложи тој труд. Јас лично повеќе ценам луѓе кои се отворени и спремни нешто да научат, иако не супер интелигентни, за разлика од оние со 120+ IQ кои од мрза пропаднале во животот. Бидејќи на крајот од денот, единствено конкретно што можеме да измериме се резултатите остварени во животот.

Мене лично многу ми се свиѓа пристапот на Џордан Питерсон кога сака некого нешто да научи. Не му пристапува со ароганција и желба да го понижи, туку постепено му укажува на грешките во мисловниот процес. Јас на моја голема жал (ова искрено) никогаш не ја научив лекцијата на стрпливост, така да и оние работи што ги знам многу тешко ги пренесувам на другите.

Последно уредено:
Член од
1 март 2022
Мислења
361
Поени од реакции
936
Член од
1 март 2022
Мислења
361
Поени од реакции
936
Малку е ова, јас мислев дека ти си околу 140. Инаку, срамота е со коеф на интелигенција од 121 да собириш јаболка по италијанските ниви. Да сум на твое место би напишал една книга за рамната земја или за масоните, сигурен сум дека би била хит, ако се земе во предвид твојот коеф на интелигенција и знаењето кое го имаш во дотичните области.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.109
Поени од реакции
9.469
Сите ресурси, пари, злато и.т.н. на светот да се соберат и рамномерно распоредат на секоја земја и на секое семејство или жител на планетава за 5 години ситуацијата горе-доле ќе биде иста како сега.

Богатите општества сега ќе бидат богати и тогаш а сиромашните сиромашни.

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.151
Поени од реакции
9.830
Инаку, срамота е со коеф на интелигенција од 121 да собириш јаболка по италијанските ниви.
Јас не се срамам од работа. Признавам сум работел малку и на јаболки но веќе одамна не работам аргатска работа. Мене па изразено ми е високо IQ-то кога ги бројам еврата ако нешто ти значи тоа...

Член од
16 март 2022
Мислења
18
Поени од реакции
33
Да го гледаш тоа од страна (како трето лице), еден да нема вода за пиење, а спонзоруша да купуе брендирана облека од милион евра, еве сеа си го замислив тоа и језа ме фаќа еј

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.345
Поени од реакции
10.229
Да го гледаш тоа од страна (како трето лице), еден да нема вода за пиење, а спонзоруша да купуе брендирана облека од милион евра, еве сеа си го замислив тоа и језа ме фаќа еј
Да не те фаќа језа, биди и ти спонзоруша :toe:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Не се луѓето толку глупи колку што се суетни и не сакаат да научат. Најголем број на луѓето се околу просекот што се однесува до интелигенцијата, и со малку труд и учење би делувале поинтелигентно од што реално се, и би имале поголем успех во животот, ама никој не сака да го вложи тој труд. Јас лично повеќе ценам луѓе кои се отворени и спремни нешто да научат, иако не супер интелигентни, за разлика од оние со 120+ IQ кои од мрза пропаднале во животот. Бидејќи на крајот од денот, единствено конкретно што можеме да измериме се резултатите остварени во животот.

Мене лично многу ми се свиѓа пристапот на Џордан Питерсон кога сака некого нешто да научи. Не му пристапува со ароганција и желба да го понижи, туку постепено му укажува на грешките во мисловниот процес. Јас на моја голема жал (ова искрено) никогаш не ја научив лекцијата на стрпливост, така да и оние работи што ги знам многу тешко ги пренесувам на другите.
Викаш?
FB_IMG_1647442026156.jpg

Член од
1 март 2022
Мислења
361
Поени од реакции
936
:D

Добро, не се сите толку глупи колку што се суетни и не сакаат да научат. И овде се работи за религиозен глупак, што на изјавата му дава друга димензија. Религиозните бесмислици завземаат посебно место во пантеонот на човечката глупост.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
:D

Добро, не се сите толку глупи колку што се суетни и не сакаат да научат. И овде се работи за религиозен глупак, што на изјавата му дава друга димензија. Религиозните бесмислици завземаат посебно место во пантеонот на човечката глупост.
Епа 85% од луѓето во светот (според гугл) биле религиозни, 86% од Африканците се или Христијани (57%) или Муслимани (29%).
Низ светов можеш да најдеш и такви и такви, ама овие по блиски исток, Африка, Јужна Америка, дел од Азијците се апла затрескани во госпо (во кој госпо и да веруваат).
Епа ако толку се религиозни, нека им пушти храна госпо, ние што имаме за јадење немаме време да се молиме на госпо, и онда то.
Автоматски споено мислење:

Овој ко прилепчанец ми личи...
Мене на мајмунчето од Аладин :D
1647445424144.png

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Прочитај Бафра што ми реплицирал во тој сегмент, размисли што сакал да каже, читни ги теоретските осврти на Вагнер, Попиц, Вајсман, Пикок, Шмит или Жез од една страна, просурфај за улогата, значењето и задачите на владата (државата) денес и државата во 18-от век и за појавата на мешовитите државни уредувања (концепти), па потоа рипај како млада невеста. :noze:

А за невидливата рака и за понудата и побарувачката, да и не, има регулаторни и советодавни тела, берзи, меѓународни договори и политики за заштита на домашната економија (/стопанство). Плус уште Никсон го напушта златниот стандард. Промени колку сакаш. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom