Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Контроверзна ми е цала таа работа со метаверсот и мислам дека ФБ тука јако се коцка. Не се сите спремни да ја голтнат сината капсула. Не знам можеби е генерациски јаз, но јас нема доброволно да се закачам за матриксот.
Фразата контроверзно е всушност најакиот драјв. Тука се дели шпекот и идната заработка. Луѓево од Мета пола година работеле на сензитетот на шаката коа заклучиле дека лактот е всушност побитен двигател коа ќе се гледаме , караме, тепаме и дообјасуваме виртуелно. Во 2006 година коа отворив Фб викаа шо ти е бе hi5 е стварта. Коа излезе инстаграм, ФБ ги купи преку ноќ со се партали. Не верувам дека не може да ги купи и косоокиве но не им е од интерес.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Контроверзна ми е цала таа работа со метаверсот и мислам дека ФБ тука јако се коцка. Не се сите спремни да ја голтнат сината капсула. Не знам можеби е генерациски јаз, но јас нема доброволно да се закачам за матриксот.
i bez META, Meta e top :cool:

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Верувам дека преку метаверсот ќе се одвива голем дел од бизнисот во иднината, но мислам дека таа иднина нема да дојде барем уште 5 години. А за купување на акции од Фејсбук, повеќе би купил долгорочен in the money Call option негде за Септември или за Јануари следната година и би ги оставил парите во меѓувреме да се оплодуваат. Па, ако одговара цената ќе ја активирам опцијата, ако испадне баст, тогаш нема да изгубам многу. Генерално земено, мислам дека сега е период за купување долгорочни колови. Многу компании се зрели за тоа.

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537
i bez META, Meta e top :cool:
Тука се согласувам. Но инвестирањето во метаверсот ми делува како all in вложување во нешто што може да предизвика непредвидливи одговори од општеството

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Монако исто така нема никаков данок за дивиденди и имаат десетина добри компании, но yield-от им се движи околу 3%
Автоматски споено мислење:

Мислите дека дојде време за обложување против нафта или уште е рано?

Во моментот кога ќе склучат договор околу Украина, мислам дека нафтата повторно ќе падне како и цената на сите компании што пораснаа во периодов.

Последно уредено:
Член од
7 октомври 2010
Мислења
18
Поени од реакции
7
Комплетно се слагам за МЕТА. Мета не е само ФБ, МЕТА ќе биде платформа на која многу ќе се развива и инвестира во годините што доаѓаат. Мислам за 5г ќе надмине и $1к вредност по акција. Чекам да видам колку ќе падне уште и влегувам, мада нема лош момент за влез таму.

Во моментов гледам и се мислам за златни ЕТФ-а

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
BABA pod 10 p/e.... :shook:
1647272581294.png

Не разбирам, имаш проекции дека ќе има $9 Earnings per share?

Инаку за МЕТА, се согласувам дека на 11 PE Блу чип со 500Б усд маркет кап е добар бај долгорочно. Ништо не мора од метаверзот да испадне, бехемот од 500 милјарди доволно е само да купува компании и ќе оствари подобар принос од тие големи 9% што ги имплицира нивната моментална валуација.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Прегледај го приврзокот 325140

Инаку за МЕТА, се согласувам дека на 11 PE Блу чип со 500Б усд маркет кап е добар бај долгорочно. Ништо не мора од метаверзот да испадне, бехемот од 500 милјарди доволно е само да купува компании и ќе оствари подобар принос од тие големи 9% што ги имплицира нивната моментална валуација.
ne 9, no 7.5-8$ i na ovaa cena od 77$ dava p/e=10

Прегледај го приврзокот 325140

ova na yahoo ne e tocno, ne e 3.78$ earning ttm

i uste nesto za BABA, worst case scenario, mislam deka ima sansi da ja vidime okolu 60-62$....ne golemi sansi ama okolu 30% sansa za ova.

Последно уредено:

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339

i uste nesto za BABA, worst case scenario, mislam deka ima sansi da ja vidime okolu 60-62$....ne golemi sansi ama okolu 30% sansa za ova.
BABA изгледа како добар дил. Ама не BABA туку 8899.HK :D Ако ја делистнат во САД, нели е подобро

да имаш во Хонг Конг акции? 80 ХКД е една или околу 10.22 USD. Работата е што на Хонг Конг се тргува во лотови така да купуваш во инкременти од 100х10.22= 1022 USD.

Член од
22 август 2013
Мислења
19
Поени од реакции
18
Јас мислам дека ќе раскажуваме на внуците за ФБ- Мета. Најпотценета компанија од FAANG тајфата или од топ 10 од s&P500. Коа си крал со моат без конкуренција (Тик-ток мислам брат ок е , толку....) ќе ти се сипаат манги како ејпл преку IOS и Алфабет љубоморно со рестрикции. Немаш пазар у Кина и Русија, so what? Метаверсот преку аугументирана и виртуелна реалност е новата неминовна реалност на сите нас. Хејтерите ќе ги има и ќе си останат. Пази шо е најако, со овој ревењу, buyback shares и free cash flow сиротињава ако купи сеа може да избира дали да си ги дуплира парите за 3 години или да истапи пред да почне хајпот со метаверс единствено преку ординарно функционирање на ФБ. Секој 3 човек на планетава има ФБ, период. Дур сите се летавте на 240 јас ви пишав дека чекам и купив на 213$. Денес е 189. Вистина е дека секој ден отворам и се молам уше да потрае лимбото да падне шо е можно повеќе за да докупам. Пошо сите праите проценки јас тврдам дека ако запали метаверсот (шансите се 114%) акцијата ќе биде 800 долари во наредни 5 години. За мене крал на валуација е Aswath Damodaran шо едвај го дочекав да ми ја чепне ФБ. БТВ мислам дека е и неформално прогласен деканов за крал на валуација. Ќе ве почестам у прилог со негов естимејт за топ 6 компании. Акционери на Roblox, Microsoft, NVIDIA, Matterport и др. нека тријат раце, плоден век ви престои ;)
Да се насмееме малце: https://www.forbes.com/sites/paultassi/2022/03/10/interest-in-nfts-and-the-metaverse-is-falling-fast/?sh=4ae9cabb1ebb&utm_source=ForbesMainTwitter&utm_medium=social&utm_campaign=socialflowForbesMainTwitter

Еве малце да се размрда работава.

A typical electric car battery has:

- 25 pounds of lithium
- 60 pounds of nickel
- 44 pounds of manganese
- 30 pounds cobalt
- 200 pounds of copper
- 400 pounds of aluminum, steel, and plastic

Последно уредено:
Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Што мислите како затворањето на Шензен ќе се одрази врз светските компании?

Kajgana Shop

На врв Bottom