Darling
High Value
- Член од
- 5 јуни 2009
- Мислења
- 14.126
- Поени од реакции
- 30.215
Prilicno.Само оваа војна ли е?
Vo niedna druga vojna poslednive godini ne pametam vakvi objavi ko "ja sum za x".
Nekolku pati iskomentirav i jas za licemerieto.
Prilicno.Само оваа војна ли е?
Да ги погуби ретардите инсталирани од западот, и да им инсталира свои ретарди?! Наместо Америка да им е стопан, да им стани Русија? Значи, јас велам Украинците сами треба да си одлучат кој да ги води, а не да им инсталира некој режим, независно дали УСА или Русија.Да не им фрлаат овие оружје, и да не се замараа Русите со цивили, ќе ги прегазеа и во 24 часови. Премногу ги толерираше Русија, и задоцни неколку години, требаше да им влезе во џигер и да ги погуби ретардите инсталирани од западот уште пред 7-8 години.
Не постои држава во светот што одлучува кој ќе ја води.Да ги погуби ретардите инсталирани од западот, и да им инсталира свои ретарди?! Наместо Америка да им е стопан, да им стани Русија? Значи, јас велам Украинците сами треба да си одлучат кој да ги води, а не да им инсталира некој режим, независно дали УСА или Русија.
Hajголем профитер од целата работа мене ми се види Кина. Путин не би ризикувал овиj чекор без некоj договор со кинезите барем за неjтралитет. Видим дека е поработено и каj други големи држава: Индиjа, Бразил, Мехико. На Русиjа много што ке и биде нужно да увезува од надвор. Не единствен но наjголем канал ке биде Кина. А кинезите како уште не можат да се пазарат, секоj што е имал бизнес со нив ги знае. Плус САД не можат да се концентрират на нив, Европа ке биде заглавена во проблеми. Мене ми се чини дека во моментов Кина воjува со САД на териториjа на Украина или Европа преку руската воjска.Мислам, не дека не се мешаат западњаците и се останато, ама да се обвинува западот и за тоа дека во предградието на Москва некој пропаднал во полско ВЦ и се угушил од смрдеа, мислам дека е нонсенс.
Од една страна, Американците си имаат свој интерес Русија да е слаба и да се единствен светски џандар, од друга страна Русија сака да покажи мускули и да се наметни, но со ова тие се дозакопаа. Независно, еве и Украина да ја направат тепсија рамна, Русите се тие што губат со секој поминат ден во војна. Затоа му одговара на Западот војната да трае повеќе. Дури и најголемите земји сојузници на Русија со секој поминат ден во војна, ќе се колебаат се повеќе и повеќе за својата поддршка. Тоа му е целта на Американците, а овие што се лизгаат на мраз и ги санкаат како што знаат и умеат тоа не се криви Американците.
Уште пред војната, Западните медиуми вршеа брутална пропаганда за сега ќе влези Русија, после ќе влези, за малку што не влегла, завршува Олимпијадата тогаш. И глуп човек ќе видеше на кој најмногу му одговара Русија да напрај инвазија. Русија ако нападнеше и за три дена ја завршеше работата, тогаш ќе излезеа како победници. Вака? Секој ден се тони се подлабоко и подлабоко. И пак ми е криво што цената нема да ја платат тие што заслужуваат, туку ќе ја плати обичниот Русин кој и тој како нас одвај врзва крај со крај.
Со комшиите единствена дамка ни се балистите, тие 3-4 години навистина сме претерале, ама другите илјада и пол години вие сте претерале.Јас сум Пуно проамерички настроен, сум растел со амерички филмови, со америчка музика и сум го живеел америчкиот сон, а од америка немам добиено ништо. Па не па да сум на ваше место, да точно би бил амерички настроен. Ама никогаш до толку не би се закрвил со комшиите. Ептен претеравте.
Ок.....ти си Македонец од албанско потекло, не си Албанец од Албанија, роден си тука, а не во Албанија, кога излегуваш со пасош во ЕУ и те запираат да платиш сообраќајна казна им велиш дека си Македонец
...така да на 5 минути си се менуваш зависи од ситуација!
Исто ко РС Македонија упм.Русија нема активно учевствува во војна од 1989 година во Авганистан.
Ова им е добар трајал ран да видат како иде во пракса. Руските пилоти имаат многу мала обука со наведувани ракети дури ни во Сирија не ги користеле се било гаѓано со ненаведувани ракети. Со ниските прелети на Су 34 што можевме да видиме е многу тешко да се испалат наведувани ракети прецизно.
Имаат доста аматерски потези со необезбедувани конвои за дотур на храна/гориво и сл затоа и заседи има многу.
Многу битна раб што е приметена е дека Русиве не војуваат сега за сеа ноќе. Се тврди дека немаат night vision во обичната војска нешто што е незамисливо во денешно време за 1 модерна армија
Исто така има видеа каде што се пронајдени мапи од заробени возила со координати за напад и цела листа на задачи што укажувало дека немаат гпс со нив.
Имаат ниски залихи на Precission guided munition која е доста ефективна во ваков тип на војни.
Таа колона од 40 милји кон Киев е совршена за А-10 thunderbolt да направи пепел.
Ова е сиже до сеа од воена преспектива што сум чул деновиве од различни извори во УСА, подкасти, видео анализи од воени експерти.
The Mysterious Case of the Missing Russian Air Force
On the fifth day of the Russian invasion of Ukraine, one of many unanswered questions is why Russia has launched a military campaign at huge cost with maximalist objectives, and then declined to use the vast majority of its fixed wing combat aircraft.rusi.org
Па нели са един народ, така кажа Путин. Како така да не се замарат со цивили? Тогаш сета ова "операциjа" губи лигимитет во собствени руски очи.Да не им фрлаат овие оружје, и да не се замараа Русите со цивили, ќе ги прегазеа и во 24 часови. Премногу ги толерираше Русија, и задоцни неколку години, требаше да им влезе во џигер и да ги погуби ретардите инсталирани од западот уште пред 7-8 години.
Реално не знаеш ни ти, сум уверен дека ирачаните или авганистанците подобро би живееле под ажериканска окупација отколку под своите диктатори.Не реков дека влегле, Но имаше обид. Ти би требало подобро да знаеш. Еве од Њујорк Тајмс:
Прегледај го приврзокот 323901
Прегледај го приврзокот 323902
Прегледај го приврзокот 323900
That Crush at Kosovo’s Business Door? The Return of U.S. Heroes (Published 2012)
The competing business dealings of former high-ranking United States officials in Kosovo may present a special ethical quandary.www.nytimes.com
Зошто си таков егоист?
Ниту знаеш, ниту ти е гајле. Како со таков став мислиш да бидеш објективен, не ми е јасно?
Не ме интересира што кажал Путин, не се ист народ и нема ни да бидат. Има Руси што живеат и работат во Украина, а има и Украинци што работат во Русија.Па нели са един народ, така кажа Путин. Како така да не се замарат со цивили? Тогаш сета ова "операциjа" губи лигимитет во собствени руски очи.
како тоа со цела опрема што ја донира нато на арм пред 20тина години најслаба во европа?? мора да си грешкаПишувавте за нашата армија, Грција и слично пред 15тина страни. Еве каде е нашата армија според 50тина параметри. Последна во Европа, 134 во светот од 140 земји. На Балканот претпоследни пред Косово.
2023 Military Strength Ranking
Ranking the nations of the world based on current available firepower.www.globalfirepower.com
За темата-војна, има споредба на двете држави по разни параметри
Global Firepower - 2023 World Military Strength Rankings
Reference detailing major and minor global military powers through accumulated statistics and rankings.www.globalfirepower.comComparison of Ukraine and Russia Military Strengths (2023)
Comparison of two world military powers in side-by-side format.www.globalfirepower.com
A ne se?Реално не знаеш ни ти, сум уверен дека ирачаните или авганистанците подобро би живееле под ажериканска окупација отколку под своите диктатори.
Ако се прашувам јас Албанија, Македонија и Косово би ги нудал под американска окупација уште утре.
Пуно немој вака да ме разочаруваш, се надевам не си бил у подрум последниве 2-3 децении.Реално не знаеш ни ти, сум уверен дека ирачаните или авганистанците подобро би живееле под ажериканска окупација отколку под своите диктатори.
Ако се прашувам јас Албанија, Македонија и Косово би ги нудал под американска окупација уште утре.
Секако са поблиски до русите. Ваква е идеолошката основа на воjната : еден народ сме, ви ослободуваме.Не ме интересира што кажал Путин, не се ист народ и нема ни да бидат. Има Руси што живеат и работат во Украина, а има и Украинци што работат во Русија.
Ако гледаме дали културолошки, до кого се поблиски, до САД или до Русија?
Ма каков масовен протест со поддршка за Русите во Скопjе. Под коj основ точно. Дали си ти нормален? Видела жабата дека го потковуват коњот па и таа кренала нога.Таман те пофалив, дечко ти си избеган од рреалноста.
Богами треба вака и во Скопје да се организира еден МАСОВЕН протест за поддршка на русите. Не дека ќе смени нешто ама онака да се види, да остане регистрирано настрана политиката за кого е народот. А не му знаеш некогаш и помали гестови ја мењавале историјата. Нато преку Нато утре може нема да постои којзнае што ќе се смени после војнава ако ескалира, а има добри шанси за тоа.