Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    713

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
Види, до 2014 увезуваа храна, денеска се извозници... Истото ќе биде и со авионите. Имаат авио индустрија имаат експерти, само ќе пренаменат некоја воена фабрика и тоа е тоа, на крајот нема да фрлаат пари на западните фабрики и згора на тоа ќе можат да ја развиваат индустријата на цивилно воздухопловство и да се пробијат во Кина, Индија, Малезија, Бразил, Мексико, Венецуела и така натаму. Не е ова Македонија па пропаст...

А од друга страна Боинг ќе изгуби еден од најголемите клиенти и добива сериозна конкуренција.
Па не дека е пропаст, ама не би бил толку оптимистичен за таков потфат. Ако бил едноставен до сега ќе го направеле, покомплицирано е од тоа ај ќе пренамениме некоја воена фабрика и готово, дури и за домашна употреба само ако е. Ербас и Боинг се далеку понапред во тој сектор, за сериозна конкуренција ќе треба чуда да направат. Не сите работи се решаваат со воена сила. Сигурно сите губат од ситуацијава и санкциите, само кој повеќе на крај ќе испадне есапот. Еве вие уверени сте дека Русија ќе излезе како поголем победник од целокупната ситуација. Јас не сум уверен, лично не ми изгледа така, но ги немам сите информации ниту пак може сѐ да се предвиди. Но впечатокот ми е премногу побудите ви се само навивачки, а се базирате само на некои паушални проценки и анекдотални примери.

Едно е сигурно, ако се спушти некаква "железна завеса", на краток и среднорочен период најмалку, сите губиме. За тоа не треба да си финансиски експерт да го заклучиш. Колку и како ќе видиме.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.334
Поени од реакции
8.935
Gotovo od utre site peski ke odime. Tuku Vo Germanija cenata na benzinot 2/3 e poradi drzavni davacki i danoci. Ako odlucat utre da gi ukinat benzinot ke bide mnogu poeftin nego predhodno. Ete vo Polska ukinaa danok na benzin na primer.

A za drugoto za enciklopediite i plombite mislam sto da ti kazam - ke krenat revolucii lugjeto na zapad.
Не. Знам дека имате велосипеди, тротинети и возови.:)
Работата е да се покаже колу е безумно да ѝ воведеш санкции на Русија, поради кои ти самиот ќе претрпеш штета (можеби и поголема отколку оној кому си ги наменил санкциите).

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.443
Поени од реакции
27.242
Џаба сте кречили северџани што сменавте име. Украина 8 дена бомбардирање од Путин ЕУ вели дека Украина е дел од ЕУ.

Викајте го Путин дур се авионите во воздух

Абе све е тоа добро, само не ми е јасна една работа, која Украина ќе биде во ЕУ, зборат за избеглиците? Или ќе имаат влада во егзил која ќе биде во ЕУ ?

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.244
Поени од реакции
7.605
Точно, тоа е едно од можните сценарија. Но дали мислиш дека во тој случај Русија ќе излезе како победник? Уништиле соседна држава со "братски" народ, изолирани од цел свет и со внатрешни немири. Ќе треба да измислат нов термин за оваа победа затоа што Пирова победа нема да е доволно да ги опише. Путинова победа?
Пффф, САД, УК, Германија уништиле многу повеќе па победници се. Македонија сите соседи ја уништуваат, па никому ништо, ние ниту немири им правиме, ниту ги мразиме, напротив на Гејците секое лето и шопинг периоди по неколку милиони евра им оставаме. Со Бугарите веќе јасно ти е до каде е работата. Со Србите нели браќа (иако ни црква ни јазик ти признава). Албанија со шќиптарите надокнади за пропуштеното.

Западот со општата хистерична Русофобија му прави успешна кампања на Путин. 200 години да живее Русите ќе го сакаат
Еве ти уште еден факт, дека ова што го прави западот има друга цел, а не демек со изолација ќе го примораме. Тоа го пробале неколку пати претходно, знаат дека само ја зацврстуваат положбата на моменталниот владетел. Значи не се глупи, туку други цели си спроведуваат.

Дај боже во иднина да не мутира во некаков кинески нацизам.
Боже и Кина не идат заедно, треба да одбереш за што ќе си :D. Е тоа е полошата верзија од Америчката што сега ја имаме, ама јбг не ни се свиѓаат Јенките, нека патат, нас патењето не ни гине, навикнати сме.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.443
Поени од реакции
27.242
Jamajka, barem vo Germanija nikoj ne ja podcenuva Rusija voglavno imaat dobro mislenje za Rusite kako narod, gi cenat duri. Sto ne znaci deka istoto vazi za Putin i vlasta i politikite sto gi tera.
Паметни се Германците, ама за жал испаѓа дека се банана држава, ништо повеќе од нас...

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.511
Поени од реакции
22.153
Не. Знам дека имате велосипеди, тротинети и возови.:)
Работата е да се покаже колу е безумно да ѝ воведеш санкции на Русија, поради кои ти самиот ќе претрпеш штета (можеби и поголема отколку оној кому си ги наменил санкциите).
Da, od prv pogled e glupo ama ocigledno negativnite posledici ne gi procenuvaat kako tolku silni a od druga strana gubis serioznost ako pri negativni efekti za tebe se odkazuvas od sankcii. Vsusnost sekoja drzava sto voveduva sankcii prema drug pa i carini za odredeni proizvodi mora da racuna deka ke ima kontramerki.

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.297
Поени од реакции
1.802
@Бачето стварно не разбирам како успеа во твојот пост до ваков заклучок да дојдеш:
Значи тоа за Русија, НАТО, Кина со Тајван и економските работи држат вода, ама да кажеш дека слободен свет биле Кина, Русија, Индија, Пакистан, Турска, Бразил, Венецуела :confused:
Врз основа на што ги наброја овие држави во слободен свет, што уствари подразбираш ти под слободен свет.
Кога ќе пушташ видеа од Дугин и останати, глеј бар да имаат превод, вака џабе, не знам дал некој воопшто ги гледа.

И кој ти филмот со тоа дека капитализмот пука, кога капитализмот пред 40г веќе е пукнат, завршен, плус новиот систем што доаѓа ќе биде целосна контрола, а ти од една страна си против такво нешто, а од друга страна се радуваш што остатоците од капитализмот ќе бидат погребани. :cautious:
Нема превод, освен ако користиш автоматски, но како што иде цензурата, мислам дека скоро сите тие ќе бидат забранети, слично како со Трамп и цензурата. Така да додека има кој сака да гледа на Руски, а кој е домаќин човек, култовите видеа ќе ги симне на диск, да си има домашна видеотека. Може и со најголем квалитет, може и стенограми да си направи ако има.;)

#!/bin/sh
Adres='https://www.youtube.com/watch?v=yVlQ5obBsGE'
yt-dlp -f bestaudio -o "%(title)s_A.%(ext)s" $Adres
yt-dlp -f bestvideo -o "%(title)s_V.%(ext)s" $Adres
yt-dlp --write-auto-sub --sub-lang ru --skip-download $Adres
python vtt2text_NoTime.py *.vtt
pause 'Press [Enter] key to continue...'
Во слободниот свет има елита, сакат да се богати, но не сакаат народот да е глуп, дрогиран, алкохолизиран, јаде црви... Има многу варианти за посткапитализмот, некој се многу светли, таа на Виктор Ефтимов и КОБ-ДОТУ, Дугин исто, иако и кај него базирано на толпоелитарно со монарх и црква, Хазин не кажува точно, но не предлага баш тоа што треба. Индија се кастово општество, се ќе предложат нешто, тоа не е важно, во моментов проблем се либералите со нивните мантри и Големиот ресет на Шваб.
Нека да има конкуренција, а и тоа се шепа сатанисти, неможе нормален човек да предлага тоа.
Истокот не е вовлечен во таа секта, како прво јадрото е многу мало и имаат методика на примопредавање на своите наследници, 100% работи успешно. Дури и самите ситни либерали немаат поима од тие ствари
Убаво 15' видео на Хазин, со малку внимание ќе се разбере.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.443
Поени од реакции
27.242
Па не дека е пропаст, ама не би бил толку оптимистичен за таков потфат. Ако бил едноставен до сега ќе го направеле, покомплицирано е од тоа ај ќе пренамениме некоја воена фабрика и готово, дури и за домашна употреба само ако е. Ербас и Боинг се далеку понапред во тој сектор, за сериозна конкуренција ќе треба чуда да направат. Не сите работи се решаваат со воена сила. Сигурно сите губат од ситуацијава и санкциите, само кој повеќе на крај ќе испадне есапот. Еве вие уверени сте дека Русија ќе излезе како поголем победник од целокупната ситуација. Јас не сум уверен, лично не ми изгледа така, но ги немам сите информации ниту пак може сѐ да се предвиди. Но впечатокот ми е премногу побудите ви се само навивачки, а се базирате само на некои паушални проценки и анекдотални примери.

Едно е сигурно, ако се спушти некаква "железна завеса", на краток и среднорочен период најмалку, сите губиме. За тоа не треба да си финансиски експерт да го заклучиш. Колку и како ќе видиме.
Јас ти кажав многу добар пример, до 2014 увезуваа храна, денеска се кључни извозници на пченица и житни производи воопшто, масло за домаќинство и така натаму...

А за авио индустрија, не кажувам анегдоти, туку размислувам и гледам. Види им ги бомрадерите и транспортните воени авиони... Што мислиш којзнае колку ќе треба слични такви да се направат во комерцијални цели?

Немој да мислиш дека знаење немаат, имаат еден од најпрестижните факултети за воздухопловство... Немој да мислиш дека немаат технологија ги имаат најдобрите стратешки бомбардери и најголемите транспортери.
Автоматски споено мислење:

Еве ти уште еден факт, дека ова што го прави западот има друга цел, а не демек со изолација ќе го примораме. Тоа го пробале неколку пати претходно, знаат дека само ја зацврстуваат положбата на моменталниот владетел. Значи не се глупи, туку други цели си спроведуваат.
Единствено Русија е доста силна земја за да може САД да ја употреби како баба рога за да ја превземе комплетно контролата на народот кај сите свои сојузници (читај вазали).... Ова прв го најави Мит Ромни во претседателската кампања 2012 и од тогаш го трубам на форумов :)

Последно уредено:
Член од
1 јули 2020
Мислења
1.789
Поени од реакции
8.486

Многу е комплицирано да го направиш сам тој потег зошто се потребни огромни финансии за да се спротиставиш на огромната пропаганда која се врти околу тие гиганти. Чист пример се и најголемите ѓубриња како Мекдоналдс или КФЦ, да пробаш да ги забраниш или избркаш, уште толку фама ќе се дигне позади нив и ќе треба да согоруваш огромен политички капитал за да се справиш и со најмали такви компании.

Уште повеќе ова важи и за Фејсбук,Твитер, Инстаграм, ТикТок, Онлифанс, итн ... знаеш дека не се ништо повеќе од уште една гранка на пропагандната машина на Америка али забранување би било комплено контрапродуктивно. Исто како што нашите дедовци се палеле на Радио Европа, ДојчеВеле, ББЦ дека се некакви бастиони на новинарство зошто биле забранети и ете дека од таму ќе ја добиеш вистината. А денеска знаеме сите дека не се ништо повеќе од пропагандни центри. Е сега Русите направија алтернативи во форма на Вконтакте,Телеграм,Јандех кои се доста успешни и преземаа огромни делови од пазарот ама сепак немаа доволни пари за да отсварат доминација. Епа сега ќе имаат 100% од пазарот без никакви екстра трошоци.

Америка и ЕУ решија едноставно да го забранат Рускиот пристап до нивнината пропаганда ??? и да ги зголемат препреките преку кои веќе тие делови од средната класа кои ги "либерализирале" ќе можат да ја напуштат државата и прават медиумска хајка врз тие кои веќе напуштиле и можеби и со тоа да предизвикаат емиграција назад, повторно ??? Поглуп план до сега немам видено, се што ќе постигнат е Русите да се повлечат во себе и да го развијат комплетно менталитетот дека се под опсада и "Ние сами против сите". Па тогаш земја ќе јадат ако треба ама нема да попуштат за ништо.

Последно уредено:

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
3.998
Поени од реакции
9.312
Паметни се Германците, ама за жал испаѓа дека се банана држава, ништо повеќе од нас...
Како помал имавме опел кадет, и се чудев на времето и ми беше интересно тоа GM. Негде средно кога бев откако почнав да ги разбирам работите ми беше јасно нацистите за кого работат и кој им е газда.
Кога ќе видиш денеска највеќе помош сакаат да им дадат на браќата по идеологија, да им ебам семката нацистичка.

SNM

Член од
19 август 2020
Мислења
564
Поени од реакции
1.336
Така испаѓа по тебе, сликата што ја стави демек гранатират детски игралишта а тоа што монтираат ПВО меѓу зградисо цел да изнудат цивилни жртви е ок од страна на украинците

Sent from my iPhone using Tapatalk
Зашто да не би да има воjна таму? Според РФ нема воjна има само некоjа си "специална операциjа".

Kajgana Shop

На врв Bottom