Војната - Неизоставен дел од човековата природа или Анахронизам?

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.059
Поени од реакции
6.540
Првата конвенционална војна помеѓу две држави на европско тло после 76 години, инвазијата на Русија врз Украјина ме наведе да ја отворам темава на која би било добро да се разменат мислења околу тоа што претставувува војната.
Дали се работи за нешто неизоставно и дел од луѓето како засебен вид или се работи за тежок анахронизам кому не му е место во современиот свет? Зарем нема алтернатива на војната како начин за решавање на конфликти?
Иако бројот на војни опаѓа низ целиот свет во последниве 50 години, а во Европа беше скоро искоренета, буџетите на оружените сили се наголемуваат секоја година.
Чиј е бенефитот од организирање на една толку сложена, жедна за ресурси и човечко месо појава?

Интересно, но постои една прилично значајна изјава од никој друг до дебелиот наркоман и лидер на Луфтвафе, Херман Геринг во однос на природата на војната како феномен.

“Why of course the people don't want war. Why should some poor slob on a farm want to risk his life in a war when the best he can get out of it is to come back to his farm in one piece? Naturally the common people don't want war: neither in Russia, nor in England, nor for that matter in Germany. That is understood. But after all it is the leaders of a country who determine the policy and it is always a simple matter to drag the people along, whether it is a democracy or fascist dictorship, or a parliament or a communist dictatorship. Voice or no voice, the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked, and denounce the peace makers for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same in any country.”

TOT

sorcerer
Член од
2 јануари 2019
Мислења
790
Поени од реакции
1.291
Се мислеше многу време дека баш енормниот арсенал на стратешко нуклеарно оружје ќе ја чува планетава од WW3, очигледно тоа веќе не функционира.
70-ти години негде, откако налудничаво се штанцаше нуклеарен арсенал и антибалистички штитови се пристапи на договори, ABM, INF, START 1, START II
По распадот на СССР имаше и усна гаранција од скоро секој политичар тоа време од западот кога наивно СССР прифати одредени работи.
Заклучок е дека наивноста на Горбачов и лакомоста на западот го доведе светов пред вратите на WW3. Како никогаш до сега се наоѓаме пред портите на пеколот.
Постои кај мене сериозен сомнеж дека за цело ова време САД се спремале, а најверојатно и Русија за Mutual assured destruction (MAD) и дека барем едната страна е спремна на тоа сценарио.....најверојатно тие што излегле од секој постигнат договор, што Путин ги вика империја на лаги.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.059
Поени од реакции
6.540
Не сум ја знаел оваа изјава на Геринг.
Имаше и една добра изјава од Химлер не ми текнува сега во моментов, интересно е што понекогаш дно од луѓе имаат моменти на луцидност :angel:

Се мислеше многу време дека баш енормниот арсенал на стратешко нуклеарно оружје ќе ја чува планетава од WW3, очигледно тоа веќе не функционира.
70-ти години негде, откако налудничаво се штанцаше нуклеарен арсенал и антибалистички штитови се пристапи на договори, ABM, INF, START 1, START II
По распадот на СССР имаше и усна гаранција од скоро секој политичар тоа време од западот кога наивно СССР прифати одредени работи.
Заклучок е дека наивноста на Горбачов и лакомоста на западот го доведе светов пред вратите на WW3. Како никогаш до сега се наоѓаме пред портите на пеколот.
Постои кај мене сериозен сомнеж дека за цело ова време САД се спремале, а најверојатно и Русија за Mutual assured destruction (MAD) и дека барем едната страна е спремна на тоа сценарио.....најверојатно тие што излегле од секој постигнат договор, што Путин ги вика империја на лаги.
МАД во добра мера спречи многу војни, но мирот во Европа не е поврзан со МАД бидејќи и после крајот на студената војна немавме конвенционална војна меѓу две земји. Имаше судири по рабовите на континентот, но ништо
Повеќе би рекол дека долготрајниот мир во Европа е резултат на стравичните последици од двете светски војни во краток рок. Поранешните непријатели станаа економски и политички сојузници, не беа повторени грешките од Версај и не се појави идеологија која би довела до сериозни промени во правец на воени сукоби.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.331
Поени од реакции
23.997
Првата конвенционална војна помеѓу две држави на европско тло после 76 години, инвазијата на Русија врз Украјина
Cisto proceduralno oti ova go narekuvas prva konvencionalna vojna na evropsko tlo posle 76 godini, a vojnata so SRJ vo 1999 ja smetas za sudir ili intervencija?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Неможе да е војната во човековата природа, туку во прираодата на цивилизацијата.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.059
Поени од реакции
6.540
Cisto proceduralno oti ova go narekuvas prva konvencionalna vojna na evropsko tlo posle 76 godini, a vojnata so SRJ vo 1999 ja smetas za sudir ili intervencija?
Тоа беше воздушна агресија предводена од неевропска земја при што немаше судири на територијата на СРЈ само дејства од воздух по воени и цивилни цели.
Па и таа војна да се земе предвид, пак Европа пост WW2 е со многу малку воени сукоби, обично по маргините, Кипар ако го сметаме во Европа или Северна Ирска и екс-Југа како внатрешни конфликти со изразити асиметрични карактеристики.

TOT

sorcerer
Член од
2 јануари 2019
Мислења
790
Поени од реакции
1.291
Имаше и една добра изјава од Химлер не ми текнува сега во моментов, интересно е што понекогаш дно од луѓе имаат моменти на луцидност :angel:

МАД во добра мера спречи многу војни, но мирот во Европа не е поврзан со МАД бидејќи и после крајот на студената војна немавме конвенционална војна меѓу две земји. Имаше судири по рабовите на континентот, но ништо
Повеќе би рекол дека долготрајниот мир во Европа е резултат на стравичните последици од двете светски војни во краток рок. Поранешните непријатели станаа економски и политички сојузници, не беа повторени грешките од Версај и не се појави идеологија која би довела до сериозни промени во правец на воени сукоби.
Војни имаше у секоја бивша република на СФРЈ и тоа стимулирани од ЦИА. Пример ние имавме напад од протекторат и обид да се урне правниот поредок у државава преку кој е изнудено потпишување на договор. Војни имаше и по бивши делови на СССР, не знам дали која каде е, Европа или Азија. Имавме и класично бомбардирање на суверена држава од страна на воен сојуз и принудување на капитулација и потпишување на договор со Србија ситуацијата. Имаме шарени револуции, насилно мењање на влади и т.н.
Додека се почитуваше договорот од WW2 немаше војни, штом се урна берлински ѕид еве ти нуклеарна војна што тропа на врата. Ја сум 100% сигурен дека брзо ќе биде искористено тактички нуклеарно оружје од по неколку килотони. Некојa модифициранa Газела(53T6) Путин веќе се закани дека нема да му чука за да ја употреби у Сирија.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.331
Поени од реакции
23.997
Тоа беше воздушна агресија предводена од неевропска земја при што немаше судири на територијата на СРЈ само дејства од воздух по воени и цивилни цели.
Па и таа војна да се земе предвид, пак Европа пост WW2 е со многу малку воени сукоби, обично по маргините, Кипар ако го сметаме во Европа или Северна Ирска и екс-Југа како внатрешни конфликти со изразити асиметрични карактеристики.
Znaci ako Rusija strogo gi tolcese ukraincite so avijacija i naveduvani raketi, tehnicki evropa uste ke nemase vojna na svoe tlo.
Ima logika :facepalm:
Uste povekje logika ima toa sto mnogu bitno e koja zemja ili zemji napagjaat a ne kade se naogja zemjata koja e napadnata.
Po taa logika ako trgnime, ete hipoteticki ako Kina resi da ja izora Avstralija so avijacija i naveduvani raketi, tehnicki Avstralija kako kontinent nemala vojna na nejzina teritorija, pa pojma nemam od koga.
Dobar si, nema zbor tuka (y)

TOT

sorcerer
Член од
2 јануари 2019
Мислења
790
Поени од реакции
1.291
Ти правиш дистинкција помеѓу употреба на мека, тврда сила и воено дејствие што у принцип е све исти курац. :D Само привидно изгледа дека е ок, се додека не преброиш жртви.

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.628
Ја сум 100% сигурен дека брзо ќе биде искористено тактички нуклеарно оружје од по неколку килотони. Некојa модифициранa Газела(53T6) Путин веќе се закани дека нема да му чука за да ја употреби у Сирија.
Ја па мислам шо ќе напраат Амери сега, само 40% подршка да се инволвира САД, па ми се чини ваква мала нуклерка да си испукаат сами у Тексас пример ќе обезбеди 99% подршка.

TOT

sorcerer
Член од
2 јануари 2019
Мислења
790
Поени од реакции
1.291
Ја па мислам шо ќе напраат Амери сега, само 40% подршка да се инволвира САД, па ми се чини ваква мала нуклерка да си испукаат сами у Тексас пример ќе обезбеди 99% подршка.
Нека им фрли кобалтна ја викам и ќе заврши работа.
Бајден да треба да стисне нешто ќе ги помеша дугмињата :LOL:

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.628
Нека им фрли кобалтна ја викам и ќе заврши работа.
Бајден да треба да стисне нешто ќе ги помеша дугмињата :LOL:
Јак е отпорот, ќе треба јака нук.
Туку зашто Америте направија Спејсфорс?

Kajgana Shop

На врв Bottom