Западот освен санкции друго не може да направи, затоа што тоа би значело светска војна (нуклеарна веројатно) - како што кажа Бајден, кој во таа изјава ги величеше санкциите како добар одговор кој ќе направи Русија да плати за стореното, наспрам нуклеарен холокауст.
Е сега за санкциите... Санкциите кон Русија (онака појако) се од кај 2014-та. Од Грузија. Русија од тогаш се прилагодува кон санкции, односно се спрема за позиција од која тие ќе имаат што помал ефект, или пак позиција од која санкциите ќе имаат исто така обратен негативен ефект, па нивното донесување ќе биде попретпазливо. Претпоставката е дека од 2014-та до денес се спремаат за тоа.
Затоа, можно е, денес, ефектот на санкциите да се преувеличува во моментов, во западниот јавен наратив и да на Западот не му се баш најточни прогнозите за ефектот на тие санкции. Прво, затоа што никој нормален на запад не мисли ваљда дека Русија ќе скршне од поведението под притисок на санкцииве и некој можеби ќе се зараша - која им е тогаш функцијата?
А Русија нема да скршне од својот план заради санкциите, можеби затоа што е поспремна за санкции одколку што се мисли. Дали они предвиделе исклучување од SWIFT, исклучување од американски пазар и тн.? Претпоставувам дека при планирањето на све ова, ги имале тие ствари у предвид. Или си рекле, сега најако ќе ја затепаме Украина, ама ваљда од SWIFT нема да не исклучат, можеме бар на тоа да се потпреме.
Ако е така, онда се дилетанти за ова, што некако не ми личи дека е вистина.
Видете, всушност и во изјавата Бајден не вика дека санкциите ќе го сменат поведението на Русија, него вика дека преку нив, ќе платат за стореното.
Какви стратешки вистини ќе произлезат од ова (на пример, колку ќе се зголеми стратешката зависност на Русија од Кина и др.) ќе видиме.
na rusija nisto ne i znaci swift. sekoja pogolema ruska firma ima smetka u svicarska (gasprom na primer) a imaat i u kina. I na dvete mesta ke moze da se plateni.
sekoj pomal biznis u rusija ima smetka u estonija. so e-citizenship e toa prilicno lesno. ima i takvi sto imaat u azarbejdzan ili kazahistan. jas pred nekoja godina probuvav da platam advokati vo moskva za edna zedelka i nemozev da im prefrlam pari od AUS posto mojata banka ne sorabotuvase so nivnata i na kraj gi plativ preku estonija. spremni se oni a i narodot odmna za vakvi frki.