Сообраќајни прекршоци и казни

Член од
22 јули 2015
Мислења
607
Поени од реакции
493
И за двата следува казна за направен прекршок. Судот ќе изречи казна за возење под дејство на алкохол (225-375 еур во зависност од количината на алкохол и забрана за управување на категоријата) иако возачот не е директен причинител на сообраќајката и ќе изречи казна за управување возило со истечена регистрација (100 еур до 30 дена/500 евра над 30 дена. Над 6 месеци се одзема и возилото).

Плус ќе платат и судски трошоци двата.

Член од
29 јануари 2015
Мислења
16
Поени од реакции
4
Здраво, ми стигна решение од суд за забрана за возачка дозвола. Дали можам да одам сам да ја депонирам возачката за да почне да ми тече времето или ќе морам да ми стигне решение од МВР? Каде се остава возачката?
Автоматски споено мислење:

Здраво, ми стигна решение од суд за забрана за возачка дозвола. Дали можам да одам сам да ја депонирам возачката за да почне да ми тече времето или ќе морам да ми стигне решение од МВР? Каде се остава возачката?

Член од
29 јануари 2014
Мислења
32
Поени од реакции
14

Мислам дека рокот е најдоцна 15 дена од правосилноста на пресудата според член 29 став 3 од закон за прекршоци.
Ама во пракса треба да им стигни пресудата на цајканите.
Не знам дали и како известуваат.

Прашај дали им е стигната или договори се.

Мој предлог за ако сакаш да одлагаш:

Пробај да пратиш молба за помилување преку основниот суд кој изрекол првостепена пресуда до претседателот на републиката според закон за помилување и барај од судијата за извршување санкции одложување додека да се реши.

Или, ако нема истечен рок за вонреден правен лек до врховен суд поднеси барање за заштита на законитоста и барај од судот да се одложи санкцијата додека се решава.

Секако, минимални се шансите за успех.

Последно уредено:

Despot

ВОЈВОДА
Член од
25 септември 2008
Мислења
507
Поени од реакции
288
Здраво, имам едно прашање. При впишување на забрана за Б категорија на одреден период, професионалните шофери со ц е можат да си возат слободно. Дали истото се однесува и за А и М (мопед до 50 кубици) ќе можи да се вози или не?

Член од
22 јули 2015
Мислења
607
Поени од реакции
493
Здраво, имам едно прашање. При впишување на забрана за Б категорија на одреден период, професионалните шофери со ц е можат да си возат слободно. Дали истото се однесува и за А и М (мопед до 50 кубици) ќе можи да се вози или не?
Забраната важи само за категоријата за која е изречена. Ако ти е изречена за Б категорија, можиш да управуваш мопед бидејќи имаш М.

Wizz.

TheBest
Член од
27 септември 2009
Мислења
262
Поени од реакции
69
Колку чинат трошоците за увид на незгода со материјална штета на паркинг?

Член од
27 јуни 2008
Мислења
52
Поени од реакции
12
Пред неколку месеци џандар не допре и ни пиша податоци казна за маска у кола и не ни даде никаков документ,демек ќе ви стигне дома рече. Денеска стигна писмо од мвр демек бараме лицето да се огласи за виновен и да плати. Што треба сега да се прави има некој искуство

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.659
Поени од реакции
1.522
Пред неколку месеци џандар не допре и ни пиша податоци казна за маска у кола и не ни даде никаков документ,демек ќе ви стигне дома рече. Денеска стигна писмо од мвр демек бараме лицето да се огласи за виновен и да плати. Што треба сега да се прави има некој искуство
Ako ve dopiral, prijavete go :D

Член од
10 јуни 2018
Мислења
132
Поени од реакции
283
Едно прашање 2 пати во рок од 3 месеца ме казнуваат за возење под дејство на алкохол еднаш 0.52 вториот пат 0.6 Ме интересира пошто сеуште ми нема стигнато за на суд за првиот пат како иде оваа постапка за изрекување забрана за возачка во овој случај? Гледам има некој нов закон дека ако во рок од една година од правосилноста на пресудата има исто дело може трајно да се одземе.

Член од
27 јуни 2008
Мислења
52
Поени од реакции
12
??

Член од
30 јули 2014
Мислења
749
Поени од реакции
731
Едно прашање 2 пати во рок од 3 месеца ме казнуваат за возење под дејство на алкохол еднаш 0.52 вториот пат 0.6 Ме интересира пошто сеуште ми нема стигнато за на суд за првиот пат како иде оваа постапка за изрекување забрана за возачка во овој случај? Гледам има некој нов закон дека ако во рок од една година од правосилноста на пресудата има исто дело може трајно да се одземе.
За 0.52 друг пат да кажеш дека само што си се напил една голтка и побарај време од 15-20минути пак да дуваш,(за тоа време пиј вода,чоколадо,гума за џвакање шо и да е)..
Иначе преку суд покасно стигат писмата.
Ги плати казните?

Член од
10 јуни 2018
Мислења
132
Поени од реакции
283
За 0.52 друг пат да кажеш дека само што си се напил една голтка и побарај време од 15-20минути пак да дуваш,(за тоа време пиј вода,чоколадо,гума за џвакање шо и да е)..
Иначе преку суд покасно стигат писмата.
Ги плати казните?
Казните ги платив одма другиот ден. Првата казна беше пред 3 месеца. Сеуште не ми стигнало за на суд од таа казна. Повеќе ме фаќа страв читам со новиот закон дека по донесување на пресудата за привремено одземање на возачка доколку во рок од една година има уште едно привремено одземање може да има и трајно одземање.
Затоа прашав дали може да дојде до овој момент или 2 пати само ќе ми ја одземат привремено?

Маршалот

Bianconeri
Член од
29 декември 2009
Мислења
2.091
Поени од реакции
2.398
Здраво, да прашам, возев на автопат со поголема брзина од дозволената, касно ја видов камерата што беше поставена на патот,полицијата во кола седеа, не ме сопреа, дали да очекувам казна?

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.671
Поени од реакции
11.750
Здраво, да прашам, возев на автопат со поголема брзина од дозволената, касно ја видов камерата што беше поставена на патот,полицијата во кола седеа, не ме сопреа, дали да очекувам казна?
Не

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom