Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Тоа е проблемот, НАДЕЖТА.

Во моментов во одредени држави им е одземено на луѓето т.е. не се гледа крајот, кој што требаше нели да го донесат вакцините. Плус ова заминување на одредни либерални влади во авторитаризам на сите им прави нелагодно чувство.

Затоа расте незадоволството и кај вакцинираните и кај невакцинираните.

Ова ќе доведе до недоверба во владите во тие држави.

Шведска и Данска не се глупави, затоа и имаат луѓето толкава доверба во нивните влади.

Mislam moze da dojdeme do nekoja zaednicka pozicija ama treba da se priznat nekoj fakti. Na primer deka vakcinite pomagaat i spasija mnogu zivoti i trajno osteteni. Kako sto ke se priznae deka poradi mutaciite ne pomognaa pobrzo da se zavrsi pandemijata, pretezno poradi toa sto ne mozat da sprecat prenesuvanje posebno kaj delta i omikron. Isto taka od denesen aspekt moze i treba da razgovarame okolu politickite merki i odgovornosta za niv. Imase merki koi pomognaa no isto taka imase merki koi nanesoa mnogu steta. I tuka ke dojdeme do nekoj zaednicki stav. E sega nekoj ako pocne so Bil Gejc i cipiranje i genetski terapii mislam za dzabe si go trosime vremeto.

Inace mislam deka opstestva koi pred pandemijata bea liberalni mnogu lesno i brzo ke se vratat na toa nivo na sloboda koe go imaa. Em narodot aktivno go bara, em sudovite se nezavisni i gi ukinuvaat merkite em vladite imaat demokratski kapacitet toa da im e celta. E sega vo poluavtoritani ili avtoritarni ne sum siguren, ali tuka problemot i pred toa postoese i pandemijata deluva samo kako katalizator za zabrzuvanje toj proces.

Inace i liberalni opstestva se spremni privremenu da prifatat namaluvanja na licni prava za opstestveni celi. Od druga strana ne znam kade ti licno si pocustvuval ogranicuvanja so ogled sto Makedonija imase mnogu blagi merki vo sporedba.

Mislam moze da dojdeme do nekoja zaednicka pozicija ama treba da se priznat nekoj fakti. Na primer deka vakcinite pomagaat i spasija mnogu zivoti i trajno osteteni. Kako sto ke se priznae deka poradi mutaciite ne pomognaa pobrzo da se zavrsi pandemijata, pretezno poradi toa sto ne mozat da sprecat prenesuvanje posebno kaj delta i omikron. Isto taka od denesen aspekt moze i treba da razgovarame okolu politickite merki i odgovornosta za niv. Imase merki koi pomognaa no isto taka imase merki koi nanesoa mnogu steta. I tuka ke dojdeme do nekoj zaednicki stav. E sega nekoj ako pocne so Bil Gejc i cipiranje i genetski terapii mislam za dzabe si go trosime vremeto.

Inace mislam deka opstestva koi pred pandemijata bea liberalni mnogu lesno i brzo ke se vratat na toa nivo na sloboda koe go imaa. Em narodot aktivno go bara, em sudovite se nezavisni i gi ukinuvaat merkite em vladite imaat demokratski kapacitet toa da im e celta. E sega vo poluavtoritani ili avtoritarni ne sum siguren, ali tuka problemot i pred toa postoese i pandemijata deluva samo kako katalizator za zabrzuvanje toj proces.

Inace i liberalni opstestva se spremni privremenu da prifatat namaluvanja na licni prava za opstestveni celi. Od druga strana ne znam kade ti licno si pocustvuval ogranicuvanja so ogled sto Makedonija imase mnogu blagi merki vo sporedba.

Мислам дека не ме разбираш.

Стасавме до момент како понатаму. Оти ова што го зборуваш е веќе историја, се разбира така како што ти го сервираа или како што сакаш ти да веруваш.

НАДЕЖТА, Игорче, надежта е тоа што не водеше досега во пандемијата. Сега таа ни е одземена. Вакцините не го спречуваат вирусот, а мерките во одредени држави се уште подраконски.

Шу прајме натаму?

Има некоја цел, план, било што ?

НЕМА

Можеби во Македонија и немаше некој јаки мерки, ама оваа ситуација ни угоре ни удолу ги прави сите нервозни, вклучувајќи ме и мене.

Мислам дека не ме разбираш.

Стасавме до момент како понатаму. Оти ова што го зборуваш е веќе историја, се разбира така како што ти го сервираа или како што сакаш ти да веруваш.

НАДЕЖТА, Игорче, надежта е тоа што не водеше досега во пандемијата. Сега таа ни е одземена. Вакцините не го спречуваат вирусот, а мерките во одредени држави се уште подраконски.

Шу прајме натаму?

Има некоја цел, план, било што ?

НЕМА

Можеби во Македонија и немаше некој јаки мерки, ама оваа ситуација ни угоре ни удолу ги прави сите нервозни, вклучувајќи ме и мене.
Koja nadez teneke? Pandemijata zavrsuva. Virusot stana endemski, ke ziveeme so nego. Vo Evropa golem del od naselenieto stekna imunitet i ne treba da stravuva od smrt ili teski zaboluvanja, barem ne vo taa masovnost sto ja imavme. Sekako ne treba da go podcenime seuste virusot. Ne ti go razbiram prasanjeto kako ponatamu koga vo nekoi drzavi i onaka nisto ne se smeni so pandemijata a drugite se vrakjaat vo normala so ukinuvanje na merkite. E sega Kina ke si tera kako dosega mozebi, ne znam.

Koja nadez teneke? Pandemijata zavrsuva. Virusot stana endemski, ke ziveeme so nego. Vo Evropa golem del od naselenieto stekna imunitet i ne treba da stravuva od smrt ili teski zaboluvanja, barem ne vo taa masovnost sto ja imavme. Sekako ne treba da go podcenime seuste virusot. Ne ti go razbiram prasanjeto kako ponatamu koga vo nekoi drzavi i onaka nisto ne se smeni so pandemijata a drugite se vrakjaat vo normala so ukinuvanje na merkite. E sega Kina ke si tera kako dosega mozebi, ne znam.

Како што гледаш мерките, многу тешко се укинуваат.

Pa normalno sred pik vo mnogu drzavi so novozarazeni treba vo povekje cekori. Pravecot sepak e jasen.

Викаш ? :)

Еве протестов во Отава е без маски, забави, дружење и сите невакцинирани, па бројките континуирано паѓаат :D

Абе Игорче, до кога ќе те лажат бе тоа западните комунисти.

Викаш ? :)

Еве протестов во Отава е без маски, забави, дружење и сите невакцинирани, па бројките континуирано паѓаат :D

Абе Игорче, до кога ќе те лажат бе тоа западните комунисти.

Teneke, ete Swasiland nema nikakvi merki sega su praime? Ne pomaga ako zemame edna od 200 drzavi kako primer. Merkite olabuvaat nekade pobrzo nekade posporo. Bidi srekjen sto si vo drzava so skoro nikakvi merki, ostaj toa vo Kanada sto pravat ne ni menuva mnogu :)

Koja nadez teneke? Pandemijata zavrsuva. Virusot stana endemski, ke ziveeme so nego.
...дали ова е веќе твое признавање дека коронавирусот ќе биде како сезонски вирус, а КОВИД19 болеста како грипот што долго време го негираше ?

Уште малку кје зборете за корона, после кје ве видам, после 1Март поточно кога цените кје рипнат до плафон.
Еве, почнаа од вчера да ве подготвуваат по мас медиумите, кје пискаме, кје правиме протести, ама дјабе, Македонија до лето кје банкротира и Западна Македонија кје отиде курбан, не за дјабе Американците до лето главна база во Европа кје и биде во Албанија, црно ни се пишува лугје спремете се.

...дали ова е веќе твое признавање дека коронавирусот ќе биде како сезонски вирус, а КОВИД19 болеста како грипот што долго време го негираше ?
Ne.

Еј фала многу господине Наука, убо шо мислите на нас, да одмориме малце ...

1645047410340.png

Fascists gonna be fascist...

Помладите работници кои се невакцинирани или пак не прележале ковид во последните 6 месеци ќе биваат суспендирани без надомест а за работодавците кои не се држат до правилата следуваат казни до 1.500 евра. За постари од 50 години, прележувањето не се важи.

Досега, невакцинираните мораа на секои два дена да покажуваат негативен ПЦР тест.

Новите мерки беа договорени во јануари и со нив на ниво на тотем се подигнуваат дигиталниот „супер зелен пас“ без кој не може да се оди ни на работа ниту пак да се влезе некаде: јавен транспорт, ресторани, кина, театри, стадиони...

Што ти значи ретардираност... ако си здрав, прав, млад човек што на пример во јуни 2021 прележал ковид (и еве да речеме без никакви проблеми), сега пак си приморан или пак да се заразиш за да извадиш нов сертификат, или да се вакцинираш непотребно. Глупаци.

Имаш 51 година, здрав, прав, без коморбидитети, си прележал пред 3 месеци да речеме и тоа Италија не ти го признава, т.е. не се важи. А ако имаш 49 години прележувањето ќе ти важи:pos:

Логика и наука на нивоУ:vozbud:

Имаш 51 година, здрав, прав, без коморбидитети, си прележал пред 3 месеци да речеме и тоа Италија не ти го признава, т.е. не се важи. А ако имаш 49 години прележувањето ќе ти важи:pos:

Логика и наука на нивоУ:vozbud:

јас колку што знам е исто за сите, 6 месеци

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom