Енергетска криза во Европа

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.469
Поени од реакции
35.200
Сметките... подесени према примања и потрошувачка.
Правилно.
Скалесто треба да иде цената според потрошувачката, да се промовира штедење и инвестирање во домашни обновливи извори на енергија (фотоволтаици)... Само уште да не требаше да имаш фирма со концесија, за да можеш да враќаш струја во системот (како во повеќето нормални држави).

Сметките... подесени према примања и потрошувачка.
Глупаво... Тие со поголеми примања ионака веќе даваат повише пари во даноци (од кои солиден дел идат за социјала), сега додатно ќе им накалемиш нови давачки затоа што заработуваат? Данок за способност? Награди ги мрзливите и неспособните, казни ги работните и способните. Оваква политика најмногу ја погодува средната класа, и промовира социјални случаи и паразитизам. Најбогатите секако не ги засега ништо (и најмногу ги избегнуваат законите).

Член од
17 август 2011
Мислења
10.382
Поени од реакции
18.525
Ја не промовирам ништо. Ситуацијата е таа, владата моментално купува струја за 250 евра од надвор и ја продава на граѓаните за 45 :D Замисли кај ќе ни беше крајот се да субвенционираме така, гориво, дрва, патлиџани у зима..

Целата работа е кој ќе ја плати таа разлика. Човечки е тие со поголеми примања да го преземат поголемиот дел од товарот. Ем они најчесто и помалце штедат на струја, ем они се тие што може да си дозволат енергетска ефикасност во домовите. Без скршен денар сигурно нема да купи нови прозори, фасада итн.
Значи најпрво да се решат тие со голема потрошувачка па за другово ќе му ја мислиме.Тоа со фотоволтаиците е неостварливо со сегашниот систем.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.469
Поени од реакции
35.200
Тоа со фотоволтаиците е неостварливо со сегашниот систем.
Што е неостварливо?

Технички е неостварливо?
Или педерско-бирократски неостварливо пошто некој сака да лапа повеќе аванта од дилови преку увоз, и делење/наплаќање услуги за концесии?

Човечки е тие со поголеми примања да го преземат поголемиот дел од товарот. Ем они најчесто и помалце штедат на струја, ем они се тие што може да си дозволат енергетска ефикасност во домовите. Без скршен денар сигурно нема да купи нови прозори, фасада итн.
Жити се, ти знаеш кој штеди а кој не... И зарем тоа е критериум за наплата на добро/производ/услуга?
По таа логика и во кафеана треба да има скалести цени? Интернет и телефон? Зошто да не и гориво, смештај во хотел?

Производите во продавница? Тие со поголеми примања поскапо да ги плаќаат? А на неработниците на социјална помош по можност џабе да им се дели сѐ (како сега што им субвенционираат струја, на страна што цената веќе ионака е субвенционирана од даноци собани од нас работниот народ).

До кога може така? Каде ќе запре тоа?
Јас ќе ти кажам, кога ќе снема пари... Како што ја цитирав Тачер поназад, социјализам е супер - додека не ги потрошиш туѓите пари.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.382
Поени од реакции
18.525
1. Технички не може, т.е може ако некој го плати тоа. Значи мрежни трошоци.
2. Тие примери,шопска у кафана, гориво, телефон, не се субвенционирани од државата. Ја не викам богатите да плаќаат поише, ја викам да не ги субвенционира државата. Да си плаќаат пазарно. Сиромашните може да се субвенционираат, сепак сме социјална држава.

И да, ја знам која категорија троши поише струја. А размисли и сам,сигурно Мијалков не пушта бољер на ефтина тарифа.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Ја не промовирам ништо. Ситуацијата е таа, владата моментално купува струја за 250 евра од надвор и ја продава на граѓаните за 45 :D Замисли кај ќе ни беше крајот се да субвенционираме така, гориво, дрва, патлиџани у зима..

Целата работа е кој ќе ја плати таа разлика. Човечки е тие со поголеми примања да го преземат поголемиот дел од товарот. Ем они најчесто и помалце штедат на струја, ем они се тие што може да си дозволат енергетска ефикасност во домовите. Без скршен денар сигурно нема да купи нови прозори, фасада итн.
Значи најпрво да се решат тие со голема потрошувачка па за другово ќе му ја мислиме.Тоа со фотоволтаиците е неостварливо со сегашниот систем.
Можеа да почнат од Елвис Бајрам, и неговите побратиме рудари. Овие арчат многу струја, остваруваат голем профит, а не плаќаат никаков данок.
Автоматски споено мислење:

2. Тие примери,шопска у кафана, гориво, телефон, не се субвенционирани од државата. Ја не викам богатите да плаќаат поише, ја викам да не ги субвенционира државата. Да си плаќаат пазарно. Сиромашните може да се субвенционираат, сепак сме социјална држава.

И да, ја знам која категорија троши поише струја. А размисли и сам,сигурно Мијалков не пушта бољер на ефтина тарифа.
Во затвор беше човекот, најекономичен ни е тој, а и дома кога е, сигурно бојлерот не го ни гаси :D

Човечки беше да летаат од работа сите што ја заебаа работата со набавката на струја.
Човечки е и државата да си мислеше уназад 30 години, и да инвестира во енергетиката.
Субвенционирање во не-капитални инвестиции се само гол популизам и штета за народот.

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.382
Поени од реакции
18.525
Ja sekako ne sum za nikakvo subvencioniranje, ama ako se subvencionira - se znae na koj treba da mu se pomogne.

Sepak strujata na berza e 250 evra, a nie ja dobivame za 45. Segde se place za 10 posto pokacuvanje, zamislete 400 posto :D

Можеа да почнат од Елвис Бајрам, и неговите побратиме рудари. Овие арчат многу струја, остваруваат голем профит, а не плаќаат никаков данок.

Во затвор беше човекот, најекономичен ни е тој, а и дома кога е, сигурно бојлерот не го ни гаси :D

Човечки беше да летаат од работа сите што ја заебаа работата со набавката на струја.
Човечки е и државата да си мислеше уназад 30 години, и да инвестира во енергетиката.
Субвенционирање во не-капитални инвестиции се само гол популизам и штета за народот.
Nema nikoj zaebano rabota so nabavka na struja. Ednostrano im gi otkazaa dogovorite na malite firmi, a oni si imaa dogovoreno energija.

Edina greska so ja napravija nasive e so na leto gi ispraznija ezerata. Megjutoa cenata bese visoka i preku leto, nikoj ne ocekuvase deka kje doe do tuka.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.469
Поени од реакции
35.200
Чекај сега, ај како мало дете - како на лаик - објасни ми или барем посочи ми дали добро разбирам: Велиш нема пари за да се завршат некои релативно мали и бирократски пречки, ЗА ДА СЕ ЗАШТЕДАТ МНОГУ ПАРИ СО ТОА ШТО ВО СИСТЕМОТ КОНТИНУИРАНО ЌЕ ВЛЕГУВА ДОМАШНО ПРОИЗВЕДЕНА ЕНЕРГИЈА ОД САМИТЕ КОРИСНИЦИ?

И сето тоа поевтино од набавната увозна цена на електричната енергија? (во сегашни услови и далеку поевтина, многукратно поевтина струја од увозната)

2. Тие примери,шопска у кафана, гориво, телефон, не се субвенционирани од државата.
Мислиш дека не се? Со каква струја стопанисуваат, со истата која ние работните луѓе ја субвенционираме? Индустриската цена на струјата е повисока од набавната?
И најпосле ако може куп работи да им плаќаш на паразитите, по истата „логика“ што па да не и телефон и кафеана?

Прееска спомна штедење. Знаеш колку голтари ги знам кои последните пари ги даваат за скапи мобилни? За цигари, алкохол и кафани?
Штедењето не е резултат на сиромаштијата, туку одлика на воспитувањето.

Ја не викам богатите да плаќаат поише, ја викам да не ги субвенционира државата. Да си плаќаат пазарно. Сиромашните може да се субвенционираат, сепак сме социјална држава.
Јас за средната класа зборувам, таквите како Мијалков ем разликата во сумата ништо не им значи ем закон не ги фаќа, па ни даноци не плаќаат. ЈАС плаќам даноци 100%, ОБИЧНИТЕ РАБОТНИ ЛУЃЕ плаќаат даноци 100%... Социјалните паразитирања паѓаат на грбот на нас обичните работни луѓе, не паѓаат на грбот на таквите како Мијалков.

Направи разлика за што зборуваме.
Пошто средната класа плаќа за сите. Пошто дури и да направиш некој закон за даночење само на екстремно богатите (како Мијалков), тие пак ќе најдат начин да не бидат даночени. Па во факинг јуесеј лагано си избегнуваат данок најбогатите а не па овде. Уште еднаш за да се разбереме - социјализмот го плаќаме ние обичните работни луѓе, а го користат неработници и паразити (со исклучок на малцинството физички лимитирани инвалиди, не зборувам за нив).

И полошо, тие што чесно заработуваат ќе гледаат бизнисот да го преселат во друга (соседна) држава каде државата нема да ги краде за да финансира популизам заради политичи поени и останување/доаѓање на власт. Немаме скапо платени глумци овде, ама Жерар Депардје ми е добар пример... Едноставно си извади пасош од друга држава (што наплаќа фиксен данок, а не скалест), се откажа од француско државјанство, и им покажа среден прст на лешинарите.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.382
Поени од реакции
18.525
Ne razbiras dobro, ne se mali i birokratski trosoci. Turkanje na energija od strana na domakjinstvata kje bara celosna rekonstrukcija na distributivniot sistem. Kolku kje kosta ne znam, ama nekoj kje treba da go plati. Momentalno e reseno so nekakov koeficient.

Za drugovo, nz so si me citiral. Ja sum protiv subvencioniranje na strujata.
Ne znam kako da ti objasnam poednostavno, drugite produkti ne se subvencionirani a ovoj e. Nema so da im pomaga drzavata na lugje so imaat pari da si platat realna cena.

Член од
28 јуни 2018
Мислења
812
Поени од реакции
976
Ednostrano im gi otkazaa dogovorite na malite firmi, a oni si imaa dogovoreno energija.
Pa za ova treba da se snosat posledici i kazni, a ne da im se pomaga.

So BEG i nabavka koj bil kriv i ne mislel so vreme?

Nekako imas teza deka nikoj ne bil kriv, kao od denes za utre da se sluci se. Kao da nema predikcii i kao da ne znaat po firmive..

Nikoj ne e kriv, ete se desi stav moze da e OK za ako ti padne nesto od raft vo prodavnica, a ne elektroenergetski sistem

Член од
17 август 2011
Мислења
10.382
Поени од реакции
18.525
Pa za ova treba da se snosat posledici i kazni, a ne da im se pomaga.

So BEG i nabavka koj bil kriv i ne mislel so vreme?

Nekako imas teza deka nikoj ne bil kriv, kao od denes za utre da se sluci se. Kao da nema predikcii i kao da ne znaat po firmive..

Nikoj ne e kriv, ete se desi stav moze da e OK za ako ti padne nesto od raft vo prodavnica, a ne elektroenergetski sistem
Penalite bile daleku pomali od razlikata :) Primer snabduvacite obezbedile energija od nadvor za 50 evra, sega e 300 i ovie strancite im gi raskinuvaat, plakjaat penal i si ja prodavaat po 300 na drugo mesto.
Za beg e drug problem, tamu sme 100 procenti zavisni od ruski gas i cenata so ja dobija e mn visoka.. Vo drugi drzavi pretsedatelite idea da pregovaraat kaj nas bese ostaveno na privatni firmi. So Beg e zavrsena prikazna spored mene, sledna sezona kje imate nekoj drug i kje vidime so cena kje dobie.

Vidi da imase tolku tocni predikcii, sea milioneri kje bevme. 400 evra base nemalo u istorija na hupx. Vekje koa stanuva ocigledno e kasno, vo energetika ne se raboti od denes za utre.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.594
Поени од реакции
22.324
Pokraj se srekja e, sto ovaa zima ke bide izgleda edna od najtoplite zimi dosega. Ne deka vo Mart ne moze da dojde do studen period ama sto povekje vreme vrvi toa poniski se sansite.

Kanye.brt

Пропо
Член од
29 ноември 2019
Мислења
772
Поени од реакции
1.048
треба да се направи рачун колку просечно киловати троши едно семејство за еден месец, и до таа граница некој нормална цена, над тоа све дупло, па копај етериум со стари графички

Kajgana Shop

На врв Bottom