транџи наместо жени би го решиле проблемот.
Факт е дека сте послаби, и не те разбирам зошто трошиш енергија да ме убедиш во спротивното.Сте се фатиле за физичката сила, како да е тоа единствената особина на добар војник/полицаец. Па не е све во физикусот, менталниот склоп и интелигенцијата и те како имаат улога и во таа професија. Жената не би можела да му парира на физички способен маж во тепачка, без употреба на ладно или огнено оружје, но и те како може да биде еднакво добар стрелец како мажите. И дека може да имаат еднаква желба и жар за борбеност, победа и успех и те како можат. Не може да ги поистоветуваш борбените перформанси со машкоста. Успехот во војна не е резултат на машката сила и храброста, туку на воена тактика, развиена преку обука, учење, вежби. Тоа нема врска со полот.
Да не зборам дека и сите мажи не се еднакво физички спремни. И меѓу нив има физички послаби кои многу лесно може да бидат мета на агресорот.
Али да, можеби физичките перформанси кои се бараат од мажите и жените војници/полицајци, треба да бидат еднакви. Но исто така еднакви треба да бидат и менталните перформанси. Да се постави одреден минимум и секој кој што ги исполнува барањата, да си биде полицаец/војник. Така би се заштитиле од овие глупи муабети дека на жените не им е местото во војна затоа што се физички послаби.
Не се обидувам да те убедам во ништо, ниту пак намерно да ти контрирам. Едноставно се спротиставувам на твоето тврдење дека на жената не и е местото во војската и полицијата.Факт е дека сте послаби, и не те разбирам зошто трошиш енергија да ме убедиш во спротивното.
Интелигенцијата е уште едно поле кое е многу контраверзно што би рекла @Darling, немам толку време да се расправам и за ова
Ти даваат линк како на неписмена во кој јасно и гласно е кажано дека жените во услови на борба се повеќе liability отколку advantage, ама нема врска, ти како папагал без мислење ќе си го изрецитираш својот дел. Да, на жената не и место во војска или полиција, затоа што физички е послаба, поспора и и треба повеќе време да реагира.Не се обидувам да те убедам во ништо, ниту пак намерно да ти контрирам. Едноставно се спротиставувам на твоето тврдење дека на жената не и е местото во војската и полицијата.
На жената во 21 ви век не и е местото покрај агресивен, насилен и ограничен маж со мизогинистички и шовинистички сфаќања. А местото во секоја друга сфера од општеството, може и умее сама да си го одреди, благодарение на своите квалитети.
Ke moze da razgranicis samo dali izustuvanjeto e problemot? Primer ako istoto napisano si go pomislis vo glava mesto na glas so kolega? Dali toa pravi nekogo podobar covek? Dali ako znaes deka si asshole si less of an asshole?ако се појави било какво женско во просторија ја меркаат, ајде тоа не е нешто, ама муабетите после lele brad ama bigo svirnal u usta na ovaa ima dase trese mehehe се тие...
Единствен спас од сексуалното предаторство во општеството и за мажи и за жени е среќен и складен моногамен брак. Едноставно е како да си симнал вреќа цемент од грб, надвор си од игри и игрици не се замараш, нема притисок
Se ubi respecting wahmen periodov, zena majka zena kraljica, angeli koi postojat za obozavanje no kade so vakvi picka (namerno izbran zborot picka oti navodno ti e triger i nevkusno) potezi:доаѓаат години каде човек треба да се свести.
Не мора да биде викторијански лик или нешто такво, ама да има барем малку себепознавање и самоконтрола би било добро. Барем денес има услови за тоа.
Mi se zgadi od sabajle.одвреме навреме уз муабет со некоја типка на нет ќе ми прати слики без да барам, колку да пушти вода троа, не знам како оди таа динамика ама ете оди.
Јас праќам мои слики и во случај да има комплименти знам дека сум во одлична ситуација
Потоа следи муабет дека сум сепак зафатен и блок и ај чао.
Ова е класична мизогинија.Ти даваат линк како на неписмена во кој јасно и гласно е кажано дека жените во услови на борба се повеќе liability отколку advantage, ама нема врска, ти како папагал без мислење ќе си го изрецитираш својот дел. Да, на жената не и место во војска или полиција, затоа што физички е послаба, поспора и и треба повеќе време да реагира.
Ама нема врска, битно е да мантраме дека жените можат да се вклопат во сите сфери од општеството, и разликата помеѓу утерусот и фалусот ќе исчезне со описменувањето и гасификацијата.
Страшна работа, абе страшна работа. Наместо да се размислува, се декламираат бесмислени флоскули и тоа се вика дискусија.
Секогаш ќе се најде маж што посрпемен од таа жена што ги задоволоува критериумите. За да се удоволи на жената што сака да е војник треба да се интервенира или во селекцијата или во критериумите, а интервенцијата во тие работи го става во прашање и процесот и резултатот и плус е опасно по живот за сите.Ова е класична мизогинија.
Ти мене ме нарече неписмена затоа што сум жена.
Прости ми ама одамна имам раскрстено дискусии со ликови како тебе. Ужасно ме иритира кога соговорникот со цел да поентира во дискусија ме омаловажува и потценува заради моето различно мислење, а уште повеќе па заради тоа што сум жена.
Дека жената од биолошки аспект е послаба од мажот е неоспорив факт, но ако е психофизички спремна и ако ги исполнува сите критериуми кои се бараат од неа, местото и е во првите борбени редови со нејзините колеги мажи. Знам дека го боли твоето машко его, ама така е. Тоа е еднаквост и рамноправност.
Гледаш, во тоа е проблемот. Те нареков неписмена не затоа што си жена, туку затоа што одбиваш да се соочиш со фактитете. И маж да беше, повторно така ќе го наречев, само без а на крајот. Ако тресиш глупости, тогаш тресиш глупости, без разлика дали си маж или жена. Не го потценувам твоето мислење затоа што е од жена, туку затоа што е глупо.Ова е класична мизогинија.
Прости ми ама одамна имам раскрстено дискусии со ликови како тебе. Ужасно ме иритира кога соговорникот со цел да поентира во дискусија ме омаловажува и потценува заради моето различно мислење, а уште повеќе па заради тоа што сум жена.
Дека жената од биолошки аспект е послаба од мажот е неоспорив факт, но ако е психофизички спремна и ако ги исполнува сите критериуми кои се бараат од неа, местото и е во првите борбени редови со нејзините колеги мажи. Знам дека го боли твоето машко его, ама така е. Тоа е еднаквост и рамноправност.
Жена во први борбени редови со колеги...епа претеруваш веќе.Ова е класична мизогинија.
Секогаш ќе се најде и поспремен маж од најспремниот маж во рамките на една единица. Силата, храброста, тактиката, тоа е индивидуално.Секогаш ќе се најде маж што посрпемен од таа жена што ги задоволоува критериумите. За да се удоволи на жената што сака да е војник треба да се интервенира или во селекцијата или во критериумите, а интервенцијата во тие работи го става во прашање и процесот и резултатот и плус е опасно по живот за сите.
Самата живееш во оштество водено од квоти и клучови, не треба многу за да го увидиш резултатот, само треба инаетот да го ставиш на пауза 2 минути.
Види, едноставно не сакам да комуницирам со мажи кои ме потценуваат во дискусијата. Ако продолжиш да ми се обраќаш на начинот на кој што ми се обраќаш ќе бидам принудена да те игнориран. А, ако умееш да си го скротиш темпераментот и да разговораш со мене како што се разговара со човек, и да ми се спротиставиш на начин на кој што му доликува на еден интелектуалец, може да разговараме, немам никаков проблем со тоа. Интелектуално уништи ме, ама не со глупи фрази од типот 'тресиш глупости', 'папагал си', ваква си-таква си.Гледаш, во тоа е проблемот. Те нареков неписмена не затоа што си жена, туку затоа што одбиваш да се соочиш со фактитете. И маж да беше, повторно така ќе го наречев, само без а на крајот. Ако тресиш глупости, тогаш тресиш глупости, без разлика дали си маж или жена. Не го потценувам твоето мислење затоа што е од жена, туку затоа што е глупо.
И повторно продолжуваш да тресиш глупости. Не знам како не можеш да собериш 2 и 2. Ако била жената психофизички спреман требала да биде во првите борбени редови. Не знам како да ти објаснам, најпсихофизички спремната жена не може физички да се носи со просечно спремен маж. Тоа не е мизигонија, тоа е соочување со реалноста. Серена и Венус Вилијамс во топ форма еднаш се пробаа да играат тенис со тенисер кој во тој момент беше надвор од топ 200, полуалкохоличар. и не можеа да му земат повеќе од два гема во сет.
Ќе се тепа една жена во борба со ножеви со врвно спремен маж?
Зошто морате да бидете апсурдни?
Не и е со намалени критериуми, и дефинитивно не смее да биде задолжителен процент, политиката што се наметнува во буквално секоја област за застапеност на: полови, етнички заедници, раси и тн.Не се обидувам да те убедам во ништо, ниту пак намерно да ти контрирам. Едноставно се спротиставувам на твоето тврдење дека на жената не и е местото во војската и полицијата.
На жената во 21 ви век не и е местото покрај агресивен, насилен и ограничен маж со мизогинистички и шовинистички сфаќања. А местото во секоја друга сфера од општеството, може и умее сама да си го обезбеди, благодарение на своите психофизички квалитети.
Тоа е замена на тезите. Никаде не напишав дека жените не можат да бидат корисни за време на војна. Втората светска војна, посебно во Русија е тотална војна. Војна за истребување или преживување. Во таква војна буквално сите учествуваат и помагаат на свој начин.Жените и те како имале придонес во првата и втората светска војна. Советскиот сојуз посебно правел мобилиазција на жените во всв. Околу 800 000 жени пријавени за време на војната во црвената армија, за повеќе од пола од нив да учевствуваат во првите борбени редови. Советските жени учевствувале како снајперисти, возачи на тенкови, пилоти итн. Прочитај си за Људмила Павличенко и кажи ми дека жените не може да се борат затоа што се жени.
Всушност, ги нема. Разликата во физичката сила помеќу маж и жена во суштина е огромна. Вака како што сум сега, тотално онемоќен од ковидот кој го прележав, ќе ја нокаутирам било која жена која има вежбано боречки вештини за помалку од минута.Жени кои се физички поспособни од просечен маж се бројат на прсти.
Па тоа го зборам Лестер, ама изгледа селективно ме читаш. Сум за изедначување на критериумите, сè со цел да не се потценува способноста на жените и да се исклучи потребата за вакви муабети.Не и е со намалени критериуми, и дефинитивно не смее да биде задолжителен процент, политиката што се наметнува во буквално секоја област за застапеност на: полови, етнички заедници, раси и тн.
Не викам ни јас дека местото на жената треба да и биде на позиции за коишто не е способна, туку дека ако жената е способна за таа позиција не гледам проблем зошто да не биде поставена на истата?! Затоа што е жена ли?!Последниот пасус, никаде не викам дека и е покрај агресивен и насилен маж, само што местото не треба да и биде на позиции за кои што не е способна. Општеството треба да оди напред, а не да поставува слаби индивидуи кои ќе го влечат назад.
Хм, ако можеле во Советска Русија, се прашувам зошто не би можеле денес кога се е автоматизирано, механизирано, компјутеризирано?!Тоа е замена на тезите. Никаде не напишав дека жените не можат да бидат корисни за време на војна. Втората светска војна, посебно во Русија е тотална војна. Војна за истребување или преживување. Во таква војна буквално сите учествуваат и помагаат на свој начин.
Но тоа воопшто не е дискусијата. Денешните војски се професионални, барем оние делови кои се сметаат за елитни. Таму се бараат врвни псохофизички перформанси, и тука мажите секогаш ќе бидат супериорни. Нема никаква причина една елитна професионална единица да има жени, затоа што и најспремната жена дебело ќе заостанува зад просечно спремен маж и на тој начин негативно ќе влијае на целата единица. Толку е просто ова.
Rimskata imperija dobro go znaela toa.Дали тоа значи дека ниту просечни мажи не треба да бидат дел од армија?