- Член од
- 14 ноември 2013
- Мислења
- 7.212
- Поени од реакции
- 22.841
а Суоми?a Хрватска?
а Суоми?a Хрватска?
а Ирска?а Суоми?
а Словачка?а Ирска?
Ако го рачунаме Кипар ќе треба и Малта.Кипар не знам како би се рачунал, али и он би требало.
Малта е оформена од витешки ред. А Кипар...Ако го рачунаме Кипар ќе треба и Малта.
trgni gi biznismenite i najbogatite likovi na strana. ako sakas da se vrabotis u asalna firma se gleda toa i da, definitivno ke bides popameten i najverojatno ke nema tolkav somnez dali ti e vistinska ili kupena diplomata.Ова со рангирања на факултети ми е скроз безвезе. Демек ако студирам на Атинскиот кој е 1200 места пред УКИМ ќе бидам попаметен или ќе успејам повеќе во животот или што?Некои од најбогатите ликови на денешницава воопшто и немаат завршено факултети.Никакво мерило не е тоа,чиста комерцијала.Глупости.
Генерално за да се вработиш во добра фирма или корпорација на запад огромна предност е да имаш завршено на некој од врвните 500.Ова со рангирања на факултети ми е скроз безвезе. Демек ако студирам на Атинскиот кој е 1200 места пред УКИМ ќе бидам попаметен или ќе успејам повеќе во животот или што?Некои од најбогатите ликови на денешницава воопшто и немаат завршено факултети.Никакво мерило не е тоа,чиста комерцијала.Глупости.
Познавам двајца што студираа магистерски на Оксфорд во различни области и не беа баш импресионирани дека се учи нешто посебно. Работата со такви “елитни” факултети или МБА програми од 100 илјади долари е што не го плаќаш знаење туку мрежата на контакти која ќе ја стекнеш. Ќе запознаеш и ќе работиш со decision makers, директори или идни директори и тие познанства утре ќе ти вредат многу повеќе од дипломата. Затоа и луѓе упишуваат скапи МБА програми.trgni gi biznismenite i najbogatite likovi na strana. ako sakas da se vrabotis u asalna firma se gleda toa i da, definitivno ke bides popameten i najverojatno ke nema tolkav somnez dali ti e vistinska ili kupena diplomata.
da za mba i masters toa e 100% tocno so toa sto i ima miljarda opcii na primer da studiras na poveke mesta niz svetot, pristap do golemi kompanii itn...Познавам двајца што студираа магистерски на Оксфорд во различни области и не беа баш импресионирани дека се учи нешто посебно. Работата со такви “елитни” факултети или МБА програми од 100 илјади долари е што не го плаќаш знаење туку мрежата на контакти која ќе ја стекнеш. Ќе запознаеш и ќе работиш со decision makers, директори или идни директори и тие познанства утре ќе ти вредат многу повеќе од дипломата. Затоа и луѓе упишуваат скапи МБА програми.
Toa sekako zavisi i od strukata. Kade sto ima deficit na strucen personal pogolema e spremnosta da prifatat i stranski diplomi od ponisko rangirani univerziteti. Na kraj firmite si imaat nacin kako da proverat dali diplomata e opravdana ili znaenjeto prisutno oti ako ne, za brzo ke te odpustat.Decata so zavrsuvaat tehnicki fakulteti so visok prosek kaj nas nemaat nikakov prob na stranskite fakulteti. Tie so bile najdobri tuka, se megju najdobrite i tamu
I za rabota ne e nikakov problem, eden kup kolegi otidoa vo stranstvo. Problem e jazikot i dokumenti( pasosot) a ne faxot.