Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Супер сум сега, освен вкусот и мирисот што ми се пореметени. Денес пет различни јадења си зготвив, ама џабе. Јадам без да осеќам што јадам :D .

Толку беше, два-три-четири дена беа симптомите кај мене. Два дена поизразени симптоми, два послабо изразени и сега од вчера ова со вкусот и мирисот.

Лабораторија прва лига. Д-димери, 50 ка.

И јас користам од тој спрејот со диво оригано и претходно кратко користев СептеНазал. За грлото ми помогна прополис.
Толку е горе-доле. Кај мене беа јако изразените симптоми 3 дена и после до 5ти ден постепено со намалување (ние мажите сме малку попекмези кога сме болни :icon_mrgr: а и индивидуално е сепак).
Да не ме мачи носот сеуште, ќе дишам на нос, нема да го сушам грлото и тоа ќе се нормализираше, но сеуште мака мачам со носот. Но ќе попушти кај и да е, уште тој остана.
Инаку и кај мене лабараторијата е океј :icon_mrgr: Фала Богу.

ПС Прееска бев да пропешачам на воздух, џандар еднаш само ми се јави на телефон, првиот ден од изолација, живи ги нема :icon_mrgr:

Последно уредено:
Толку е горе-доле. Кај мене беа јако изразените симптоми 3 дена и после до 5ти ден постепено со намалување (ние мажите сме малку попекмези кога сме болни :icon_mrgr: а и индивидуално е сепак).
Да не ме мачи носот сеуште, ќе дишам на нос, нема да го сушам грлото и тоа ќе се нормализираше, но сеуште мака мачам со носот. Но ќе попушти кај и да е, уште тој остана.
Инаку и кај мене лабараторијата е океј :icon_mrgr: Фала Богу.
Даааа, имам разбирање за машкиот синдром при настинка, грип, ковид19.
Дури и кај животните сум го забележала. Ја сум болна чоече, нему му се лежи по цел ден у кревет. :pos:

Ќе пројде, да не се секираш. И одмарај, дај си оддишка и од кога ќе помине сето ова, не се преоптоварувај многу и не се напрегај. Мирување, строго мирување! Супи, сокчиња, витаминска терапија.

Јас ептен заглавив. Ме фати пред точно една недела, глава не можам да кренам. Константно сум со 38+ температура. Првите неколку дена немав проблем со храната, денес не можам залак во уста да ставам. Сабајлето пробав малку леб, веднаш добив нагон за повраќање. Не е дека не ми се јаде, имам апетит, но на самата помисла на храна во устата ми се повраќа. Вчера поткаснав нешто, имав впечаток дека јадам многу солена земја.

Тотално сум онемоќен, губам здив на мимимален напор. Пијам парацетамоли и витамини заради температурата, ама воопшто не ми помогаат. За чудо, немам никаков проблем со нос или грло. Поткашлувам по малку, ама ништо страшно. Најголем проблем ми е храната и температурата. 7 дена веќе, изгледа дека нема крај.

Ако има некој паметен совет да даде, би бил благодарен.

Последно уредено:
Јас ептен заглавив. Ме фати пред точно една недела, глава не можам да кренам. Константно сум со 38+ температура. Првите неколку дена немав проблем со храната, денес не можам залак во уста да ставам. Сабајлето пробав малку леб, веднаш добив нагон за повраќање. Не е дека не ми се јаде, имам апетит, но на самата помисла на храна во устата ми се повраќа. Вчера поткаснав нешто, имав впечаток дека јадам многу солена земја.

Тотално сум онемоќен, губам здив на мимимален напор. Пијам парацетамоли и витамини заради температурата, ама воопшто не ми помогаат. За чудо, немам никаков проблем со нос или грло. Поткашлувам по малку, ама ништо страшно. Најголем проблем ми е храната и температурата. 7 дена веќе, изгледа дека нема крај.

Крвна слика со CRP мора под итно да направиш, не знам што верзија е ова овде што ја имаме, но, не личи баш на Омикрон како што го кажуваат.

...под итно да се јавиш на лекар, да ти се направи ренген на плуќа, констатна 38 Т може да биде некоја пневмонија, мора да се провери и да примаш преку инфузија антибиотик , не се седи 7 дена со парацетамол, а и нагонот за повраќање не е добар знак, итно најитно да идеш на лекар и да бараш самиот ренген снимка да не се откажеш додека не ти дадат упат,

I jas lani ne mozev da jadam se. Se bese presoleno edinstveno sto mozev da jadam beshe Kiselo Mleko i Joghurt!
A ti so ova Zdivov ne se zaebavaj sedejci doma,
odma odi na lekar i proveri si Rengen na Drobovite i meri saturacija

Ako nemas drug aparat za merenje saturacija probaj so mobilen Telefon , imas Aplikacija primer za Samsung S6 7 8 ....

Последно уредено:
Ауу, кој тоа мисли дека е копија? Ти и кој друг? Пошто објавена е хемиската структура, физичките својства како и фармаколошкото дејство на лекот.
Да не заборавам. Paxlovid =/= ritonavir. :noze:
... следува интересни коментари после текстот на линкот,

"....Both Paxlovid and Ivermectin are protease inhibitors,

Paxlovid is obviously targeting COVID-only and inhibiting cellular replication much more efficiently, but Ivermectin, not tailor-made for COVID, still does some of the same inhibiting of replication in SARS-CoV-2 and thus, absent of Paxlovid was a fair treatment in the beginning. For some reason Pfizer and Pandemic "experts" think they are competing against Ivermectin which is silly, since Ivermectin was only efficacious in a vacuum. When Paxlovid becomes regularly available that will change. In the meantime, people will continue to get better faster using Ivermectin..."

Се наливам со течности до 4 литри, за жени велат до 3 литри.
Луѓе вие пиете ли вода воопшто бе? 4 литри било наливање со течности??? o_O
Јас нема ден да сум под 6 литри вода, сокови/чаеви не ни пијам, покачена температура не ни памтам кога сум имал повеќе од пола ден...

Јас нема ден да сум под 6 литри вода, сокови/чаеви не ни пијам, покачена температура не ни памтам кога сум имал повеќе од пола ден...
Се сложвам. 4-5 литри течности треба да е секојдневие. Ако случајно имаш покачена температура 6-7 литри сум пиел ко ништо и тоа е тоа.

...да пиеш секој ден над 6 литри вода, не знам како би бил уште здрав да не речам и жив,
,,интоксикација" со вода над 6 литри во еден ден, па секој ден, ти до сега ќе паднеше во хипонатремија, ќе имаше проблем со ЦНС, па и други електролити ќе ти се изместат што ќе ти предизвикаат здравствени проблеми,

Какви бре 6 литри вода? тоа само ако вежбаш секој ден, и буквално си до ногавици во пот. Се друго 1.5 -2л е сосема доволно, ова не важи за инсулинова резистентност или дијабетичари, они треба да пијат најмалце 2.5 литри.

Уште не сфативте дека нема магична формула за пиење течности? Се пие колку што ти се пие, не може да биде исто кај некој што трча, некој што се пече на сонце и некој што лежи по цел ден. А и течноста доаѓа од повеќе извори, не само од вода/чај/сокови.

За хидратација при болест, се знае - електролити или инфузија. Тоа "налевање" за поскоро оздравување ти е само плацебо како и предозирањето со витамин ц.

Тоа "налевање" за поскоро оздравување ти е само плацебо како и предозирањето со витамин ц.

Не е плацебо.

Од 52:57, интравенозно или липосомска формула е далеку поефикасна од обичен прашак, но и прашакот е подобар во поголеми дози 2-3 грама на ден, наспорти 500мг.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom