Сообраќајни прекршоци и казни

Kanye.brt

Пропо
Член од
29 ноември 2019
Мислења
772
Поени од реакции
1.048
Здраво на сите, ќе ве замолам за помош во врска со сообраќајка. Се работи за другарка, никогаш немала ваква дешавка, официјално не е возач почетник (има 21 год) али као да е, затоа што не вози толку често.

Значи другарката била учесник во сообраќајка, еве детаљи:

Дешавката е на булевар во Скопје, во нејзината лента кола нагло застанала да пропушти пешак на пешачки (што другарката не приметила тогаш дека има и пешак пред возилото во таа паника) ама баш нагло и другарката проценила дека нема да може да закочи без да го удри возилото пред неа, па свртела во другата лента за да го избегне тоа возило (во меѓувреме пешакот истрчал до другата страна на булеварот и не бил удрен од никого) и она удрила во возилото што било во таа лента. Иначе тоа возило исто не го пропуштило пешакот, али пешакот успеал да претрча зад тоа возило и испред возилото на другарка ми. Затоа што другото возило веќе било понапред од другите две возила. Се надевам дека добро ја опишав случката како било.

Е сеа...

Другарката удрила од позади во тоа возило од другата лента (во меѓувреме возилото од претходната лента си продолжило да си вози бидејќи никој не го удрил него) и застанале двете возила да праат муабет и да пробаат да се договорат што како. Е сеа следен проблем - колата на другарка ми со истечена регистрација (помалку од 6 месеци али сепак). Она незнаела за тоа, бидејќи знаете како е, девојче како девојче, седнува во кола и вози, не се замара да проверува сообраќајна, уље ова она... јбг. Другиот возач предложил европски, ама она кога извадила сообраќајната, видела дека е истечена регистрацијата и тоа му го кажала искрено на другиот возач. Тогаш другиот возач и побарал пари на рака за да оди во овластен сервис за неговата кола (и побарал 500 евра на рака) ама проблемот е што неговата кола има мало оштетување што може да се среди за околу 100 евра (јас ги видов сликите со свои очи). Она не се разбира во тие работи, ама му рекла искрено дека нема 500 евра да му даде. Он ја прашал зошто и она му кажала искрено - дека не работи, дека е студент и дека нејзините родители се починати, еднинствено може да го замоли за тие пари нејзиниот роднина и дека ќе збори со него, па ќе му се јави. Исто така му предложила наш другар механичар да ја sирне колата, ама он не сакал други механичари, само пари на рака и во овластен сервис. Он на тоа побарал име презиме и број од нејзиниот роднина (не и верувал дека ќе му се јави итн) ама она не му дала, од причина што нејзиниот роднина е политичар што сите го знаеме и не може туку така да дава негов број. Она нормално не му кажала причина, само не му дала ни негово име и презиме ни број. И ваљда тоа го изнервирало него, по што ја излажал - и рекол дека нема потреба од пари, дека сам ќе си ја направи колата и да си одат. Она го прашала неколку пати дали да се вика полиција (пошто нели неригистрирано возило нејзиното) али он одбил и она си отишла..

Он потоа викнал полиција, ги излажал дека она откако удрила во неговата кола избегала од лице место, дека му се заканувала со другари полицајци (си нема везе) итн. Иначе на нејзиното возило има полициско обележје внатре ама ваљда останало заборавено од некој нејзин другар полицаец, не знам. Полицајците му правеле алко-тест и испаднало дека он бил пијан (над дозволениот лимит). Он изглеа мислел дека во меѓувреме му спаднал алкохолот под дозволениот лимит ама ете, го измериле над дозволениот лимит. Ова на другарката го кажале полицајци кога ја викнале нејзе во полициска станица да ја каже нејзината страна, како што било. Ама бидејќи он вртел на 192 ништо неможе да се направи, сега сето ова ќе оди на суд и сакам да прашам што може да се деси на другарката?

Полицајци кажуваат дека на него поради алкохолот во крвта ќе му ја земат возачката (сам себе го заебал лол) али нејзе на терет и се става предизвикување на сообраќајка (удирање од позади нели), возење на нерегистрирано возило и "бегање од лице место" (што е лага ама ај) и сето ова ќе оди на суд поради тоа што е преку лимитот за само во полиција за прекршоци. Другарката е загрижена иако неколку полицајци и рекле да не се грижи за ништо, она сака да дознае кои се последиците за ова и дали и е потребен адвокат таму за на суд? Иначе она не била пијана (она никад не пие, не и се свиѓа алкохол) ама тоа секако не и правеле алко-тест бидејки нели си отишла од лице место, затоа што другиот возач ја излажал. И сеа што може да испадне од сето ова?
само и само ако другаркати е хамилтон може тој што го удрила од позади да биде казнет.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
Баш би сакал да се обидеш да го докажеш СЛУЧАЈНОВО на суд. И двете се ОДЛУКИ кои ги носи шоферот. Тој што бил пред тебе, макар и слеп да возел, ти пак ке си крив што го лупаш од позади. Не постои сценарио во кое не си ти крив. НЕ-МА.
Greska si. Postoi scenario vo koe ne si ti kriv a si pozadi, samo u Mk tesko ke dokazes. Crash for cash. Ti koci toj pred tebe naglo bez nikakva pricina za da go udris i ispagjaat 5 dusi od kola koj se zalat na bolki u vrat i demek imaat whiplash.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.942
Поени од реакции
67.682
Greska si. Postoi scenario vo koe ne si ti kriv a si pozadi, samo u Mk tesko ke dokazes. Crash for cash. Ti koci toj pred tebe naglo bez nikakva pricina za da go udris i ispagjaat 5 dusi od kola koj se zalat na bolki u vrat i demek imaat whiplash.
Ти си тој кој МОРА да држи дистанца од возилото пред тебе. Не треба тој пред тебе да мисли дали ти имаш доволно простор и време да застанеш.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Нормален ли си бе ти што пишуваш?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Совршено е нормален... за во Македонија.
Гарант е од тие луѓе што читнале некој член од некој закон и сеа више адвокати се :D

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
Ти си тој кој МОРА да држи дистанца од возилото пред тебе. Не треба тој пред тебе да мисли дали ти имаш доволно простор и време да застанеш.
Ja znam koj treba da drzi distanca ali i so distanca ako ti zakocat naglo mozno e da nemas vreme da se zakocis poso niedna kola ne zastanuva u mesto koa ke stisnis kocnica. Racunaj thinking distance+stopping distance, na 50kmh ti trebaat okolu 20m rastojanie. Ja sum siguren deka ni ti ne ostavas 20m rastojanie pred tebe. Ova na avtopat odi do skoro 100m rastojanie. Ne sum gi videl kaj nas ali ako si vozel nekogas u Ungarija ke si videl na avtopat znak "keep 2 chevrons apart" sto e 80m rastojanie. Nikoj ova ne go pravi, pa ni ti!

Druga rabota e sho ovie za koi jas zboram ti uletuvaat u lenta i ti kocat pred tebe.
Автоматски споено мислење:

Ja znam koj treba da drzi distanca ali i so distanca ako ti zakocat naglo mozno e da nemas vreme da se zakocis poso niedna kola ne zastanuva u mesto koa ke stisnis kocnica. Racunaj thinking distance+stopping distance, na 50kmh ti trebaat okolu 20m rastojanie. Ja sum siguren deka ni ti ne ostavas 20m rastojanie pred tebe. Ova na avtopat odi do skoro 100m rastojanie. Ne sum gi videl kaj nas ali ako si vozel nekogas u Ungarija ke si videl na avtopat znak "keep 2 chevrons apart" sto e 80m rastojanie. Nikoj ova ne go pravi, pa ni ti!

Druga rabota e sho ovie za koi jas zboram ti uletuvaat u lenta i ti kocat pred tebe.

Kanye.brt

Пропо
Член од
29 ноември 2019
Мислења
772
Поени од реакции
1.048

Автоматски споено мислење:

друже кај ги вадите бе овие бројки на 50кмх 20 метри, еден грев имаше во друга тема на 100кмх 150 метри било тоа е поише од фудбалски терен ама битно некоја табела ставил сликиче тоа којзнае за што е.

ајде да седнеме у кола да се кладиме со 50кмх 5 метри максимум ке закочам.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
друже кај ги вадите бе овие бројки на 50кмх 20 метри, еден грев имаше во друга тема на 100кмх 150 метри било тоа е поише од фудбалски терен ама битно некоја табела ставил сликиче тоа којзнае за што е.

ајде да седнеме у кола да се кладиме со 50кмх 5 метри максимум ке закочам.
Brojkite se "vadat" od nekoj sto veke testiral.
Inace ke se kladime ali na 50k evra, jas ke vozam fico pred tebe i ke zakocam ja koa sakam i ti zakoci u 5 metra bez da me udris. 3 metri ke ti pominat dodeka razmisluvas dali da kocis ili ne.

Imas na jutub testovi pa mozes i sam da si vidis, iako poveketo se "real life" ali bez kola pred nego. Edno e koga ti zakocuvas u mesto koga sakas, drugo e koga nekoj pred tebe koci, pa ti treba kocis.

Kanye.brt

Пропо
Член од
29 ноември 2019
Мислења
772
Поени од реакции
1.048
Brojkite se "vadat" od nekoj sto veke testiral.
Inace ke se kladime ali na 50k evra, jas ke vozam fico pred tebe i ke zakocam ja koa sakam i ti zakoci u 5 metra bez da me udris. 3 metri ke ti pominat dodeka razmisluvas dali da kocis ili ne.

Imas na jutub testovi pa mozes i sam da si vidis, iako poveketo se "real life" ali bez kola pred nego. Edno e koga ti zakocuvas u mesto koga sakas, drugo e koga nekoj pred tebe koci, pa ti treba kocis.
да ја не возам секој ден низ скопје, ти од јутуб ке ми кажуваш, 50к евра не ми се верува дека ке дадеш, еве у 100 евра некад бидат, карпош негде ако си у близина идеме одма

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
да ја не возам секој ден низ скопје, ти од јутуб ке ми кажуваш, 50к евра не ми се верува дека ке дадеш, еве у 100 евра некад бидат, карпош негде ако си у близина идеме одма
Ja sigurno vozam mnogu povekje od tebe i na mesta i brzini na koi mnogumina ne bi vozele, ali ne e rabotava da si go merime koj kolku i kako vozi. Jutub e od nekoj sho veke probal i testiral a ne nekoj sto misli deka znae samo zatoa sto vozel u Skopje. Poveke mi izgleda ti ne sakas da dades tolku pari :D. Tuku da ne idime off topic pocni tema ako sakas pa ke diskutirame.

Kanye.brt

Пропо
Член од
29 ноември 2019
Мислења
772
Поени од реакции
1.048
Ja sigurno vozam mnogu povekje od tebe i na mesta i brzini na koi mnogumina ne bi vozele, ali ne e rabotava da si go merime koj kolku i kako vozi. Jutub e od nekoj sho veke probal i testiral a ne nekoj sto misli deka znae samo zatoa sto vozel u Skopje. Poveke mi izgleda ti ne sakas da dades tolku pari :D. Tuku da ne idime off topic pocni tema ako sakas pa ke diskutirame.
џабе возиш со брзини ако ти требаат 20 метри да закочиш со 50 км/х.
Јас сум пробал мене за 50 км/х ми требале макс 5 метри за нагло ако треба. лабаво со моторно и малце подстуснување на кочница 10 метри макс,
нема ни логика по партизанска ако имаше измегу секоја кола 20 метри и сите да возеа 50км/х ке биде тоа колона до тетово.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.942
Поени од реакции
67.682
Последните 3 коли што ги поседував, ниту една не беше под 200кс. Има луѓе што ме знаат и надвор од форумот, и ке ти го потврдат ова. Така да, сметам дека зборувам од искуство. Порано бев можеби и преагресивен возач. Младост Глупост. Велес Градско пред десетина години го извозев со кола со над 200km/h просечна брзина. Од патарина до патарина.

Јас не се правам светец за држањето дистанца, но ако лупнам некој од позади, свесен сум дека ке сум 100% крив. Држење дистанца значи дека имаш доволно време да сопреш ако тој пред тебе нагло застане во место, а не ако го удриш, да се правдаш на времето на рекција.

Со оглед на тоа дека во последно време најчесто сум со деца во кола, веќе сум пасивен возач, и често оставам далеку повеќе простор меѓу мене и наредното возило, затоа што има премногу возила на кои не им работат стоп светлата, и тешко станува воочување дека е нагло застанат, па е потребно плус време за реакција, а не сакаш да кочиш нагло, особено што сопругата е најчесто со бебе во раце. Така да, држи растојание најмногу што можеш.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.942
Поени од реакции
67.682
Ти го пратив видеото од вожњата у ПП.

Kajgana Shop

На врв Bottom