Нема да се сложим.
Кој со кого бил поблизок, дали културолошки или на било кој друг начин зависи од тоа кој владеел со тој регион у минатото, како и со која држава се граничи тој регион.
Чист пример за ова ти е западна Македонија, целиот наш дијалект е пун со србизми и турцизми, еден збор бугарски ниту има ниту пак имало некад у дијалектот. Културолошки и те како одувек смо биле поблиску до србите и турците отколку што смо биле до бугарите.
Нема потреба Македонија од никакво соочување со минатото, туку Бугарија има.
Бугарија е таа држава која што ги користи сопствените позиции се со цел да го прикрие сопственото фашистичко и неславно минато, па поради тоа Бугарија е таа држава која што треба да се соочи со минатото, а не да цензурира книги и историски факти за воените криминали што ги има направено и да уценува други држави.
Бугарија е таа што присвојува туѓи револуционери. Пази, револуционери кои што се родени у денешна Македонија, кои што се бореле за НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА, кои што животот го дале за НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА, кои што не сакале да слушнат за спојување на НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА со Бугарија, е вие баш за нив тврдите дека тие не биле македонци, туку бугари
. Кој парадокс човече.
Па ние со србите сме биле и сме далеку културолошки и јазично поблиски отколку што сме со Бугарите. Јас можам српски течно да зборувам, можам српски филм/серија да гледам без титлови, можам да слушам српска музика и истата да ја разберам и почуствувам, што не е чест случајот со вашиот јазик, вашите филмови и музика.
Ако јас се прашувам, у ЕУ не ни мора ни да влеземе, зашто би сакал да сум у унија со две држави кои што ти го оспоруваат јазикот, културата, историјата и постоењето? Зашто би сакал да се зближам со држави чии што државници у историјата пробуваа да го асимилираат цело население, државници и држави кои што нашите револуционери ги убиваа на јавни места, држави кои што не признаваат дека во нивните држави постои македонско малцинство кое е угнетувано со векови?