Рамна Земја?

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Нема ништо за Њутн и Кеплер на линков. Да не се од друг линк, де провери ако сакаш? :)

НАСА крие и илуминатите... сигурно тежината на слновите и желките ги влечат нештата надолу... ама пак и тоа е гравитација :)
Најди му НЗС
Зш прашуеш те фатив неспремен? :pos: https://mk.m.wikipedia.org/wiki/Јоханес_Кеплер
Автоматски споено мислење:

Гледаш разлика? :)
Абе една разлика невидена :pos:

Attachments

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.251
Не читам мкд википедија, не ме зафркавај. Затоа сакав линк за да видам оригинал, а не нашиве што си калемат текстови како ќе им дојде.

Види:

Не читај на македонски неписмени се, затоа и бараш докази и сешто... :) Овие преведувачиве на википедија уште да додадат гравитационо постапокалиптична закривена... :D

In celestial mechanics, an orbit is the curved trajectory of an object[1] such as the trajectory of a planet around a star, or of a natural satellite around a planet,

Гледаш разлика? :) Битно е што читаш, кој и од каде :)

Orbit - Wikipedia

P.S. Знаеш англиски нели?
Преводов хаос... си додаваат нешта за здравје по се изгледа :D Баш да видам кој е преведувачот на текстов, стои тоа барем во историја на промени на википедија :D

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Гледаш разлика? :)
Абе една разлика невидена :pos:

Гледаш разлика? :) Битно е што читаш, кој и од каде :)
Па токму тоа и те прашав КАДЕ (освен на тв и во учебник)ВО ПРИРОДА СИ ВИДЕЛ ЗЕМЈАТА КАКО НА ГЛОБУС ДА Е НЕГДЕ ЗАКРИВЕНА? Некој наопаку да плива или да вози автомобил?

Не читам мкд википедија, не ме зафркавај. Затоа сакав линк за да видам оригинал, а не нашиве што си калемат текстови како ќе им дојде.

Види:

Преводов хаос... си додаваат нешта за здравје по се изгледа :D Баш да видам кој е преведувачот на текстов, стои тоа барем во историја на промени на википедија :D
Ништо посебно не е различно и двете се срање у боја... Само читај и мисли...

Што мислиш зошто НАСА во 21-ви век нема 24/7 снимање на земјата од Инт.Всел.Стан? Зошто некој сателит на НАСА не зумира негде на земја како некој хеликоптер во Австралија лета наопаку? Или како некој плива наопаку? Зошто не го зумираат со некој сателит американското знаме на месечината? Што мислиш зошто не можеш да ми одговориш на прашањето дали си видел негде закривување на земјата во природата како на глобус? Затоа што не постои тоа "закривување на земјата" ете затоа...

Attachments

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.251
Значи слабо и англиски.
an orbit is the curved trajectory of an object[1] во превод значи орбита е закривена траекторија на тело...

Преводот на мкд на википедија како беше?
Орбита — гравитационо закривена патека на телото околу точка во просторот

Гледаш како е додадено тоа гравитационо? Додадено е? Потребно е? Не, погрешно е преведено.

Од кога е потребно нештото да го видиш за да веруваш дека е така? Ти сакаш бесплатен лет до вселената за да се прошеташ, да ни докажеш нам дека Земјата е оркугла :)

Ти реков дека највисоко што сум летал е 9000м можеби и помалку... тоа мислам дека е премногу блиску до Земјата за да може да се види и повтрди било што. Инаку не ќе имаше теории на заговори :)

Затоа имаш теоретска физикa (не е теориска како што ти мислеше, дека содржи теории само ништо докажано) која користи математички модели и ти покажува со формули како нештата стојат во природата, а тие истите се користат во секојдневието.

Кос, вертикален истрел, хоризонтален, пад на тело - немаше да постојат како формули ако не можат да се докажат со едноставно фрлање на тело во даден правец и да се пресмета каде ќе падне и за колку време, според тежина, сила на фрлање, агол на таа сила итн итн... и оп - ете ти гравитација :D

Ги знаеш формулите на овие едноставни форми на движење? Може да ги напишеш?

Ме прашуваш како „оние долу“ како песната на Men at work, down under одат на раце со нозете кон небото?
Тоа ме прашуваш? Има едно нешто, гравитација... сите газиме на Земјата и главите ни се свртени кон небото, како симбол дека мора да растеме, да надминуваме :)

Знаеш всушност што е гравитацијата, мислам од што зависи? Зошто ја има? Мислам според твоето верување, што не лажат нас дека е гравитацијата? Немој мкд википедија или било каква википедија - ете ти ми кажи што сметаш дека е лажно во врска со гравитацијата? И што е маката со гравитацијата?
Сепак дојдовме дека гравитација јок не веруваме дека постои... ако предметите паѓаат на Земјата!

Не смеам за тоа да зборувам, за тоа како одат „таму доле“, бидејќи ќе се повтрди верувањето на рамноземјашите дека нивната вера е апсолутна вистина за сите и ќе мора да градиме нови храмови :D

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
закривена траекторија на тело...
Како ќе ми докажеш практично дека постои?

Затоа имаш теоретска физикa (не е теориска како што ти мислеше, дека содржи теории само ништо докажано) која користи математички модели и ти покажува со формули како нештата стојат во природата, а тие истите се користат во секојдневието.
Тогаш што значи ова:

Сепак дојдовме дека гравитација јок не веруваме дека постои... ако предметите паѓаат на Земјата!
Предметите од висина паѓаат затоа што нивната густина е потешка од густината на воздухот. Затоа и каменот пуштен во сад со вода ќе падне на дното во садот а дрвен предмет ќе плови на површина на водата затоа што густината на каменот е поголема од водата а на дрвото е помала.Балонот со хелиум пуштен во воздух ја побива гравитацијата, летот на пчелите и пеперутките се помоќни од земјината гравитација итн...

Ме мрзи да барам и други псевдонаучни бесмислици... Си знаеш нели? :icon_lol:

Attachments

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.251
Не можам практично да ти докажам (да видеш бидејќи мора да се види инаку се е псевдо), затоа постои таа теоретска физика која ти ја игнорираш и не сакаш да слушнеш за нејзе... иако е постара од НАСА која ја мразиш бидејќи веруваш дека те лаже...

Затоа постојано зборувам дека ние сме дел од системот наречен Земја. Мора формули и математика за нештата бидејќи ја немаме можноста да одиме премногу високо за да ја погледниме таблата одозгора, надвор од системот - друг начин не бидува.

Ти реков напиши ми ги формулите за слободен пад и хоризонтален истрел, не се тешки... како ви биле без гравитација? Имаш идеја?

Еден ден ако имам пари ќе ве шетам сите наоколу и ќе се докажуваме со алкохол во рака и кежуал муабети додека летаме наоколу :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.251
Предметите од висина паѓаат затоа што нивната густина е потешка од густината на воздухот. Затоа и каменот пуштен во сад со вода ќе падне на дното во
Ахахаххааа :D

Густината на едно тело влијае само на брзината со која ќе паѓа и на забрзувањето со поминатото време и тоа само бидејќи е поврзано со масата на телото, се разбираме? :)
А не е причина зошто паѓа :D

Воздухот многу јака ствар... го има насекаде, и под плочата и над плочата наречена Земја? :sneaky:

Има вакуум околу Земјата или ние постојано паѓаме низ воздухот... или желките не држат? А пак тие се погусти од воздухот и тие паѓаат... бесконечно паѓање :D

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
А не е причина зошто паѓа :D
Како ќе ја објасниш причината за балон полн со хелиум дека лета нагоре наместо да паѓа? Како воопшто пеперутката може и да лета ако ја влече гравитација да падне? Зар летот на пеперутката е посилен од гравитацијата на земјата? :ROFLMAO:

Бумбари,бубамари,пчели,птици...You name it :pos::ROFLMAO:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.251
Како ќе ја објасниш причината за балон полн со хелиум дека лета нагоре наместо да паѓа? Како воопшто пеперутката може и да лета ако ја влече гравитација да падне? Зар летот на пеперутката е посилен од гравитацијата? :ROFLMAO:
Не треба да прашуваш како... не може да ти објасни човек, не знаеш ништо од ова... прашуваш глупости и целото „знаење“ ти се потпира на мкд википедија и видеа од теоретичари на заговори, а се потсмеваш на луѓе кои сериозно ја истражувале природата.

Знаеш за вектори? Ако знаеш преку нив може да си објасниш зошто... :D Исто и зошто кога ти скокнеш или јас пак сме на Земјата, а ракета може да оди многу повисоко... можеби тоа ќе ти даде идеја зошто нештата ти изгледаат чудни: физика.
Њутнови закони ова добро ќе ти го објаснат - пробај.

Исто како во кола кога се возиш и не ја чувстуваш брзината откако колата почнала да се движи без промена на брзината (без забавување/забрзување).

Како не е? Ако летот на пеперутка е проблемот, параглајдерите што прават? И тие се посилни од гравитацијата, се додека не се изгуби моментот од почетната сила и ветрот кој е против тежа на гравитационата сила која е постојано насочена надолу...
Затоа параглајдер ако оди во права линија паѓа постојано надолу со одреден пад во однос на времето (затоа ти реков напиши ми ги формулите за пад и хоризонтален истрел, ама ти не ги знаеш или се плашиш од нив) :)

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Исто и зошто кога ти скокнеш или јас
Ја побиваме гравитацијата на земјата? :ROFLMAO:

Исто како во кола кога се возиш и не ја чувстуваш брзината откако колата почнала да се движи без промена на брзината (без забавување/забрзување).
А во 17-ти век кој кого возел? :ROFLMAO:

Кај ги наоѓаат цифриве?

Attachments

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.251
Ја побиваме гравитацијата на земјата? :ROFLMAO:

А во 17-ти век кој кого возел? :ROFLMAO:
Што си се фатил за 17 век и колите, јас ти го давам примерот за колите (нешто што ти е практично нели, допирливо) за да полесно сфатиш за ова што ме прашуваше, бидејќи Кеплер сигурно нема да го разбереш ниту физика за средно, бидејќи си мрзлив и не сакаш да научиш било што, што ќе се коси со твоето верување. Нема поголемо зло од тоа: намерно игнорирање на нештата бидејќи не одат во прилог на твоето верување. Штета :)

Дали чувстуваш движење кога колата забрзува? ДА.
Дали чувствуваш движење кога колата оди со иста брзина? НЕ.
Можеби вие што верувате дека Земјата е рамна, да чувстувате дури и кога нема забрзување - кај да ве знае човек на што сте.

Земјата се движи со константна брзина, не забрзува, не кочи - бомбона. :D

Бидејќи сме на Земјата таа може да оди милион километри на час, ако нема промена на брзината ни господ не може да го забележи движењето освен ако не погледне нанадвор, во овој случај нагоре кон ѕвездите и да забележи дека сепак се движи.

Ако ова не ти е јасно, не знам, сега кога се учи физика основи, седни па читај... ако не, ете потцртувај од википедија како битен извор на научни факти како се е псевдо-наука. :)

П.С. Сега удри едно кикотење бидејќи сигурно не ме разбираш што ти зборувам.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Земјата се движи со контантна брзина, не забрзува, не кочи - бомбона
Како е докажано тоа во 16-17 век?

Бидејќи сме на Земјата таа може да оди милион километри на час, ако нема промена на брзината ни господ не може да го забележи движењето освен ако не погледне нанадвор, во овој случај нагоре кон ѕвездите и да забележи дека сепак се движи.
Како може практично или со што можат да се измерат тие милиони км/час?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.251
Како е докажано тоа во 16-17 век?
Кое како е докажано?
////

Сега видов... во цитатот било тоа што ме прашуваше, не сум видел :)

Тихо Бракхе, Коперник, Галилеј со неговото следење на планетите со неговиот телекскоп (и тоа го измисли НАСА, не постои)... Кеплер и неговиот метод за одредување на движењето на телата. :) Нели ти реков да прочиташ и да видиш дали ќе се сложиш со Кеплер?
Ти реков 100 пати... ти на телефон најлесно е 10 сликици принтскрин и ги споделуваш едно та исто...

Ти сакаш да ти го раскажам Кеплер и неговите закони, да ти ја упростам книгата на Њутн Математички Принципи на твоето ниво на разбирање на нештата?
Не зезај... ти може да веруваш дека НАСА измислува глупости, но математиката и физиката не лажат бидејќи со нив се движи се што постои на Земјата.
Но ти штом ме прашуваш за балони и хелиум и ги поврзуваш со тоа како се коси со гравитацијата - многу си скаран со науката по се изгледа...

Не ме плаќаат толку од НАСА за да учам рамноземјаши за физика, може само hints да се дава :D

П.С. И многу порано се зборува за хелиоцентричен систем и движење на небесните тела, разгледај ги најблиску до XVI век, арапските астрономи некаде X, XI век.. :)

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom