Woke и cancel култура, SJW, safe spaces, политичка коректност...

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Дефиниција на ментална болест е мислиш дека се чуствуваш нешто што не си, и што не е можно да можеш.
Уште поболно е на другите (посебно најблиските) да им се наложува да те подржуваат во менталната болест, со преправање и играње според фантазиите...

Да, сигурно фамилијата и посебно родителите воопшто нема да ги повреди ако разгалениот копиљ има испран мозок затоа што гледал премногу амерички филмови (и денгубел на социјални мрежи).

Во слободно општество не може никој мене да ме натера те сметам и да ти се обраќам како на пример, еднорог. Само заради тоа што ти во главата си решил дека наеднаш си еднорог (и сега сите мора ти го фалат рогот колку ти е најубав).

Тоа што правиш не е критика за „неслободни општества“, напротив. Даваш пример за губењето на слободите во западните општества. Пример како на мнозинството им се наметнува играње според фантазиите на малцинство со ментални болести... Не толку различно со фашизмот кој љубиш да го употребуваш како квази аргумент во други дискусии.

Многу примери има ама ете прво на ум ми доаѓа искуството на таткото (од Финска чинам), на кој му беше одземено малолетно дете затоа што татково одбивал да ја подложи ќерката на операција на промена на пол... Eве пребарував малку, ама премногу примери има. Којзнае дали го линкам наведениот пример, ама и сеедно: Сите се варијации на истата девијација:
Родот не е биолошки детерминиран. И не гледам проблем некој да се чуствува и однесува како сака. Така е посреќен а со тоа и сите окулу него. И религијата е заснована на лаги па никој не вика дека тие се ментално болни тоа е дефемизам и говор на омраза. Секој треба да има слобода да се изразува како сака без страв и закани и репресии. Така ќе имаме избор на гледишта и посреќни луѓе.
Автоматски споено мислење:

Човек ако сака може да биде и да се идентификува и со Џедај и со Еднорог. Најверојатно луѓето би го викале така. Но еднорог неможе да стане зошто тоа е физички невозможно но лесно се станува од маж жена посебно со облека и шминка а ако сака и операција.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.468
Поени од реакции
35.190
Родот не е биолошки детерминиран.
Според која наука го тврдиш ова? Сигурно не според Биологија.

Така е посреќен а со тоа и сите окулу него.
Да бе, затоа сестра и на лудачата и залепила шамар... Од среќа заради менталната болест на најблизок.
Патем провери статистички податоци за ментално болни транс луѓето, многу пати повеќе самоубиства отколку останатите. Толку за „среќата“.

И не гледам проблем некој да се чуствува и однесува како сака.
Твој проблем е што не гледаш. Општествен проблем е што твојата слепост сакаш да се наметне како норма, преку закони и легислативи.

И религијата е заснована на лаги па никој не вика дека тие се ментално болни тоа е дефемизам и говор на омраза. Секој треба да има слобода да се изразува како сака без страв и закани и репресии. Така ќе имаме избор на гледишта и посреќни луѓе.
Живееме во секуларна дражва. Никој мене не ме тера да живеам според принципи од религиозни догми. Но ако исполни агендата која така празноглаво и глупаво ја подржуваш и ја застапуваш, тогаш и јас и сите ќе мораме да глумиме лудило според фантазиите на минискулно малиот број ментално болни.

Ако за тебе тоа наметнување на малцинство врз мнознство е „слобода“, тогаш ти појма немаш што е слобода... Но тоа (дека немаш појма за ништо), веќе одамна го заклучив за тебе.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Според која наука го тврдиш ова? Сигурно не според Биологија.

Да бе, затоа сестра и на лудачата и залепила шамар... Од среќа заради менталната болест на најблизок.
Патем провери статистички податоци за ментално болни транс луѓето, многу пати повеќе самоубиства отколку останатите. Толку за „среќата“.

Твој проблем е што не гледаш. Општествен проблем е што твојата слепост сакаш да се наметне како норма, преку закони и легислативи.

Живееме во секуларна дражва. Никој мене не ме тера да живеам според принципи од религиозни догми. Но ако исполни агендата која така празноглаво и глупаво ја подржуваш и ја застапуваш, тогаш и јас и сите ќе мораме да глумиме лудило според фантазиите на минискулно малиот број ментално болни.

Ако за тебе тоа наметнување на малцинство врз мнознство е „слобода“, тогаш ти појма немаш што е слобода... Но тоа (дека немаш појма за ништо), веќе одамна го заклучив за тебе.
Родот е социологија не е биологија. Полот е биологија па и од тој аспект е променлив. Сестрата е злобна и треба да се казни, не се работи за ментална болест. Проблемот не е тие дека се болни сами по себе туку е болно општеството и им создава притисок. Па дури и да се болни тогаш треба да се лечат т.е. да си го променат полот ако треба и хирушки. Не е слепост мојот став мојот став е хуман и човечки другото е злоба. Како што живеме во секуларна држава така и државата не треба да се меша во родот и бракот тоа е лична работа. Ако некој е мнозинство незначи дека е по автоматизам во право. За многу работи мнозинството греши и страда тоа или некој помал дел од популацијата.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.468
Поени од реакции
35.190
Ќе ги оставам (засега) останатите глупости, за да се фокусирам на најважната работа во дискусијава:

Родот е социологија не е биологија.
Новокомпонована „социологија“ според западните (американските) социјални инжинери.
Но ајде ете нека биде „западна социологија“. Во кој универзум социолошка догма/конструкција, научно има поголема тежина од биологија и биолошки научно утврдени факти?

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Ќе ги оставам (засега) останатите глупости, за да се фокусирам на најважната работа во дискусијава:

Новокомпонована „социологија“ според западните (американските) социјални инжинери.
Но ајде ете „западна социологија“. Во кој универзум социолошка догма, научно е пред биологија и биолошки научно утврдени факти?
Фактите се на нивна страна.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Изрази се појасно, кои факти и која страна?
Спротивно на здравиот разум е дека Родот е биолошки. Доволно е да се видиш во огледало, облека, шминка фризура. Зар тоа е биолошки се е вештачки и наметнато од социјални норми. Тотално сулудо е да се тврди дека родот е биолошки.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.468
Поени од реакции
35.190
Спротивно на здравиот разум е дека Родот е биолошки. Доволно е да се видиш во огледало, облека, шминка фризура. Зар тоа е биолошки се е вештачки и наметнато од социјални норми. Тотално сулудо е да се тврди дека родот е биолошки.
Ти сериозно облека и шминка ми наведуваш како „научни факти“?
Научни факти се присуство и одсуство на половите карактеристики, на пример присуството на Х и Y хромозомите, или само Х хромозомот во DNK-ата на поединецот, присуството на функционални полови органи, итн. Некој што е роден со Х и Y хромозоми во DNK-ата, тој е машки пол.
Личност само со само Х хромозоми во DNK-ата, и има функционални женски полови органи (може да затрудни), тоа е личност од женски пол. Жена.

Тоа се факти. Не облека и шминка.
Ти според името/никот си машко, иди пробај затрудни и докажи ми дека си женско по пол... Или можеби веќе си се обидел?

Тотално сулудо е да се тврди дека родот е биолошки.
„Сулудо“ е биолошка одредница како што е полот, да се одредува според биологија?
Билошки одредници поточно се одредуваат со социолошки конструкти отколку со биологија?

Ако за некој овде имаше и ронка сомнеж, ти со ова само што се самоуби од дискутантски аспект. Ни го губиш времето со глупостиве.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Ти сериозно облека и шминка ми наведуваш како „научни факти“?
Научни факти се присуство и одсуство на половите карактеристики, на пример присуството на Х и Y хромозомите, или само Х хромозомот во DNK-ата на поединецот, присуството на функционални полови органи, итн. Некој што е роден со Х и Y хромозоми во DNK-ата, тој е машки пол.
Личност само со само Х хромозоми во DNK-ата, и има функционални женски полови органи (може да затрудни), тоа е личност од женски пол. Жена.

Тоа се факти. Не облека и шминка.
Ти според името/никот си машко, иди пробај затрудни и докажи ми дека си женско по пол... Или можеби веќе си се обидел?

„Сулудо“ е биолошка одредница како што е полот, да се одредува според биологија?
Билошки одредници поточно се одредуваат со социолошки конструкти отколку со биологија?

Ако за некој овде имаше и ронка сомнеж, ти со ова само што се самоуби од дискутантски аспект. Ни го губиш времето со глупостиве.
Тоа е пол днк хромозоми (и тоа е релативно и не е бинарно) а род е шминак, облека навики однесување итн. Родот е многу лесно промелив и нема два туку повеќе. Полот е потешко промелив но не е само машки и женски има и други. Тоа е тоа. Така вика современата биологија, социологија и медицина. И не е сложено и доста е логично и видливо.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.118
Поени од реакции
9.521
Хируршка "операција за промена на пол" или да бидеме попрецизни касапење на ментално болна особа чини од 20.000 - 200.000 долари во зависност на интервенцијата и државата каде касап.....операцијата де, се врши.

Додадете хормонална терапија, советување, болнички престој и слично и станува појасно зошто има толкаво лоби за овој хорор. Америка има 320 милиони жители, ако 1 посто се транс доа се 3,2 милиони потенцијални клиенти на хируршката и фармацевтската индустрија.

Него нели имаме тема за трансформерсите?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.468
Поени од реакции
35.190
Хируршка "операција за промена на пол" или да бидеме попрецизни касапење на ментално болна особа чини од 20.000 - 200.000 долари во зависност на интервенцијата и државата каде касап.....операцијата де, се врши.

Додадете хормонална терапија, советување, болнички престој и слично и станува појасно зошто има толкаво лоби за овој хорор. Америка има 320 милиони жители, ако 1 посто се транс доа се 3,2 милиони потенцијални клиенти на хируршката и фармацевтската индустрија.
Немој толку логично... Ќе го заразиш со логика Стефус, може ќе почне логично да размислува (наместо како што е кондициониран со либтардска пропаганда).

Така вика современата биологија...
Не. Неточно. Не постојат билошки факти за да ја потврдат таа теза... Затоа и не наведуваш ниеден биолошки факт, туку само приказни од американскиот социјален ижинеринг.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Немој толку логично... Ќе го заразиш со логика Стефус, може ќе почне логично да размислува (наместо како што е кондициониран со либтардска пропаганда).

Не. Неточно. Не постојат билошки факти за да ја потврдат таа теза... Затоа и не наведуваш ниеден биолошки факт, туку само приказни од американскиот социјален ижинеринг.
Во основно во 1996 во Македонија во државно средно го имам учено ова. Има луѓе со ХО и ХХУ и ХХХ и ХУУ тие не се ни мажи ни жени тие се останати полови. Во Македонија по Биологија се учи ова. Час генетика. А за родови чиста логика е и од небо се гледа облека, навики, шминка итн е род и знае секој колку лесно се менува тоа.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Јас борам за Западните либарални вредности и правила. Против сум Македонските традиционални вредности исто и Руските, Србските, Арапските итн. Сакам да живееме со вредности како некои Западни либерални држави за тоа се залагам. И пишувајте дека сум глуп сега зошто толку аргументи имате...:)

Kajgana Shop

На врв Bottom