Ракометната репрезентација на Македонија (мажи)

• Креатор на темата Креатор на темата Крусер
  • Време на започнување Време на започнување
poubava igra za oko ali relano sme mnogu poslabi od porano poedinecno. kolku vo ova ima udel sto nema pritisok da mu se dade topkata na kire da zavrsi? ne vikam deka on im ja baral ili im bilo nametnato ali vo minatoto fakt e deka site toa pravea, daj mu na kire...

kire kako selektor sega za sega slabo. da igrase ke bese uste poslabo. od edna strana podobro sto ne igra za da moze da se posveti na vodenje natprevari od druga strana toa sto ne igra ne kosta mnogu...

zadovoloen sum od tecnosta na igrata bar protiv slovenija pokazaa deka moze toa da se podobruva. neznam kolku kire ke moze toa da go odnese na nivo dve pogore od nivoto na koe veke gi donese, a gi izdigna prilicno mnogu.

pak ke se vratam na toa deka trebase da igraat lgraci od super ligata, deka e bitno da imaat iskustvo itn a ne vtoroligasi. bitno e nekoj u rfm da sfati deka iskustvo ne se steknuva so 5-6 utakmici na repkata godisno nego so igranje konstantno jaki utakmici vo klubot. ne e poentata da imas liga so 1000 makedonski igraci na nivo na 5ta germanska liga. imaj ti 100 nasi igraci pa i 900 stranci da pomognat vo izvisuvanjeto na tie 100 dusi, pa ke imas odlicna repka.

daleku sme od kremot vo sekoj pogled. loso e sto ne sfakame ni kade ni se greskite.

kire kako selektor sega za sega slabo. da igrase ke bese uste poslabo. od edna strana podobro sto ne igra za da moze da se posveti na vodenje natprevari od druga strana toa sto ne igra ne kosta mnogu...
Не знам како одма сите заклучивте дека Кире не го води добро тимот, се дискутираше и претходно ова, човекот дали има вкупно 5-6 натпревари како селектор, нов е во сето тоа, треба навика, плус не е тренер на клуб па секојдневно да е со играчите, еднаш на 3-4 месеци од прилика имаат средби репрезентативците. Уште не е посветен само на тренерската кариера затоа што сеуште е активен играч, сепак мора да размислува и за тоа. Плус подмладување, не ги познава сите играчи доволно добро како што ги познава Столе, Деки, Гоце...сметам дека и тоа е битен фактор.
Јас лично приметив доста напредок за разлика од претходните години, има уште многу работи за да се поправат но мислам дека и доста се поправени.
Играме побрзо, веќе почнуваме да делуваме на репрезентација која игра модерен ракомет, играчите имаат повеќе самодоверба од претходно, се гледа дека и на тоа работеле заедно со Кире.
Пак ќе кажам јас лично ги приметив овие работи, сега како гледате Вие другите не знам.
Резултати се подобрени за разлика од претходно, ајде таа победа над Данска ќе ја оставиме како еден среќен ден кој ќе биде запамтен, но на другите натпревари бевме горе-долу солидни со резултатите, да, изгубивме од Словенија и Црна Гора, но не доживеавме тешки дебакли со по 20 разлика како лани, а лани на СП бевме со скоро истиот состав, разликите се видливи сметам јас. Но, пак ќе кажам, да почекаме сите заедно да видиме како ќе напредува репрезентацијата после подолго време под водство на Кире. Не велам не, можеби ќе се покаже како лош тренер, не значи ако бил врвен играч дека ќе биде и врвен тренер, сметам дека е рано да дискутираме за тоа и треба да му оставиме време за напредок. И да не заборавиме дека ја превзема репрезентацијата можеби и во најкатастрофалната состојба до сега.

Не знам како одма сите заклучивте дека Кире не го води добро тимот, се дискутираше и претходно ова, човекот дали има вкупно 5-6 натпревари како селектор, нов е во сето тоа, треба навика, плус не е тренер на клуб па секојдневно да е со играчите, еднаш на 3-4 месеци од прилика имаат средби репрезентативците. Уште не е посветен само на тренерската кариера затоа што сеуште е активен играч, сепак мора да размислува и за тоа. Плус подмладување, не ги познава сите играчи доволно добро како што ги познава Столе, Деки, Гоце...сметам дека и тоа е битен фактор.
Јас лично приметив доста напредок за разлика од претходните години, има уште многу работи за да се поправат но мислам дека и доста се поправени.
Играме побрзо, веќе почнуваме да делуваме на репрезентација која игра модерен ракомет, играчите имаат повеќе самодоверба од претходно, се гледа дека и на тоа работеле заедно со Кире.
Пак ќе кажам јас лично ги приметив овие работи, сега како гледате Вие другите не знам.
Резултати се подобрени за разлика од претходно, ајде таа победа над Данска ќе ја оставиме како еден среќен ден кој ќе биде запамтен, но на другите натпревари бевме горе-долу солидни со резултатите, да, изгубивме од Словенија и Црна Гора, но не доживеавме тешки дебакли со по 20 разлика како лани, а лани на СП бевме со скоро истиот состав, разликите се видливи сметам јас. Но, пак ќе кажам, да почекаме сите заедно да видиме како ќе напредува репрезентацијата после подолго време под водство на Кире. Не велам не, можеби ќе се покаже како лош тренер, не значи ако бил врвен играч дека ќе биде и врвен тренер, сметам дека е рано да дискутираме за тоа и треба да му оставиме време за напредок. И да не заборавиме дека ја превзема репрезентацијата можеби и во најкатастрофалната состојба до сега.

toa e problemot ne e trener. nikoj ne spori deka ima promeni ali rezultatite se tie.

i dosta veke so toa da pocekame. neka stane trener, neka nabilda iskustvo pa neka mu dadat dozivoten dogovor ako treba, zaslizil toa.

vaka samo i on gubi od reputacija i repkava ne proaga "za malku" ama dovolno...

pak ke se vratam na toa deka trebase da igraat lgraci od super ligata, deka e bitno da imaat iskustvo itn a ne vtoroligasi. bitno e nekoj u rfm da sfati deka iskustvo ne se steknuva so 5-6 utakmici na repkata godisno nego so igranje konstantno jaki utakmici vo klubot. ne e poentata da imas liga so 1000 makedonski igraci na nivo na 5ta germanska liga. imaj ti 100 nasi igraci pa i 900 stranci da pomognat vo izvisuvanjeto na tie 100 dusi, pa ke imas odlicna repka.

Аман со тие странци. Ми се чини само навивачите на Вардар имаат проблем со тоа, оти повеќе сакаат Вардар да има некакви моментални резултати, се навикнаа на тоа, отколку што им е гајле за репрезентацијата.

2-3 странци по екипа со посериозен квалитет се сосема доволни за да помогнат во кревањето на квалитетот на лигата, без притоа да се наруши екосистемот за развој на домашни играчи. Ако нема ограничувања, само ќе се наполнат сите екипи со странци и домашните нема ни да играат во суперлига, туку сите комплет ќе бидат во втора лига.

Развој на играч не значи само да го имаш во составот, туку тој играч треба да игра барем 30-40 минути на квалитетни натпревари, да греши, да научи од грешките. И така 3-4-5 години. А не само купи развиен странец на 27 години, чии грешки ги поддржала некоја домашна екипа, па сега само кајмакот ќе го кркаме.

Аман со тие странци. Ми се чини само навивачите на Вардар имаат проблем со тоа, оти повеќе сакаат Вардар да има некакви моментални резултати, се навикнаа на тоа, отколку што им е гајле за репрезентацијата.

2-3 странци по екипа со посериозен квалитет се сосема доволни за да помогнат во кревањето на квалитетот на лигата, без притоа да се наруши екосистемот за развој на домашни играчи. Ако нема ограничувања, само ќе се наполнат сите екипи со странци и домашните нема ни да играат во суперлига, туку сите комплет ќе бидат во втора лига.

Развој на играч не значи само да го имаш во составот, туку тој играч треба да игра барем 30-40 минути на квалитетни натпревари, да греши, да научи од грешките. И така 3-4-5 години. А не само купи развиен странец на 27 години, чии грешки ги поддржала некоја домашна екипа, па сега само кајмакот ќе го кркаме.

zatoa sega imame boza repka... so takov pamet tolku

Екосистемот бе :semolam:
Ко да збориш за дрва не за талентирани млади рамометари... Oops wait a minute (n)

Јас мислам дека редно е ама навистна РЕДНО да се откажиме од идејата трио Тале - Фитиљ - Велковски, и ОДМА, ама ОДМА уште сега да му се даде БИТНА улога во репрезентација на браќата Атанасијевиќ, играчи кој имаат и квалитет, и срце и победнички менталитет, кој не се тремаџии туку гризат по терен, такви играчи ни фалат во репрезентација, не како други кој мадињата ги имаат заборавено во Скопје некаде,
Не знам зашто пишуваш во врска со браќава како некој да им го земал местото у репрезентацијата кога уствари случајот е обратен. На некој начин знаејќи ги условите за играње на европско уште пред неколку месеци они ја извисија репрезентацијата со тоа што не се вакцинираа. Какви елити од играчи имаат примено вакцина и играат на првенствово, кускулињава вчера испилени не сакаа да примат и не играат сега.

Данска без Хансен, Ландин, Гидсел и Лауге Шмид против Македонија. Па еве ни шанса за подвиг денес.

Не не ставај сите во ист кош. Иако мислам дека може и малку поинаку да се направи тоа (а и не мора), со што загарантирано место во прва лига би имало на пример некоја наша кадетска или јуниорска репрезентација (налик на тоа што го има Белорусија) или тим главно составен од потенцијални репрезентативци. Па и така да добијат на искуство (ама и со ограничувањата, мене не ми смета... може Вардар да функционира сосема солидно и на македонски погон). Небитно, не е тоа тема за тука.

Не знам зашто пишуваш во врска со браќава како некој да им го земал местото у репрезентацијата кога уствари случајот е обратен. На некој начин знаејќи ги условите за играње на европско уште пред неколку месеци они ја извисија репрезентацијата со тоа што не се вакцинираа. Какви елити од играчи имаат примено вакцина и играат на првенствово, кускулињава вчера испилени не сакаа да примат и не играат сега.
Во ред, мислев за после европсково.

Во ред, мислев за после европсково.
Тоа дефинивитно, у иднина треба да се проба со нив како ќе се снајдат. Мое мислење дека оваа генерација (Талески - Кузмановски) ова и е врвот и треба да се одработува само за континуитет а од новите генерации 99,00+ да се очекува некој блесок. Штета за Кузмановски искрено, баш како што пишаа погоре го делам мислењето дека Кире гледа потенцијал и ракометна дрскост у него и затоа очекува да се испрофилира у лидер на репкава, некој што ќе влече конци. Се што треба е Алкалоид да произведе добри бекови модерни, цврсти ама подвижни кои ќе му се придодадат.

Очекував со тек на време Серафимов да се претвори у нешто такво ама во умрениот Металург стагнира, буквално немам приметено подобрување, шутот го има, формата многу ме потсеќа на Кире кога ќе скокне ама ракометарското IQ и преглед на терен му е далеку од тој на Кире и исто агилност при движење не е баш на соодветно ниво.

Данска без Хансен, Ландин, Гидсел и Лауге Шмид против Македонија. Па еве ни шанса за подвиг денес.

Не не ставај сите во ист кош. Иако мислам дека може и малку поинаку да се направи тоа (а и не мора), со што загарантирано место во прва лига би имало на пример некоја наша кадетска или јуниорска репрезентација (налик на тоа што го има Белорусија) или тим главно составен од потенцијални репрезентативци. Па и така да добијат на искуство (ама и со ограничувањата, мене не ми смета... може Вардар да функционира сосема солидно и на македонски погон). Небитно, не е тоа тема за тука.

Во право си, моја грешка, апсолутно има различни типиови на фанови.

Јас не сум многу фан на кадетска/јуниорска репрезентација во лига оти тоа практично значи дека не може овие играчи да играат во клубови. Многу повеќе ми се допаѓа логиката првите 3-4 екипи во лигата да ги имаат квалитетните искусни домашни играчи + нешто странци, а младите да се распоредени во екипите од 6то до 10 место. Редовни прволигаши како Прилеп, Радовиш, Еурофарм Пелистер 2, Струга, Тиквеш, па зошто да не и Пролет, Охрид, или евентуално потенцијалните нови Алкалоид и Голден Арт. Тука се и играчите криви сите се тепаат за Вардар и Металург по рано, сега Вардар и Пелистер. Таму се оди како развиен играч, а не само да грееш клупа.

Инаку апсолутно се согласувам дека Вардар ако се работи како што треба евентуално може да биде добра екипа и со доминантно македонски погон.

Инаку апсолутно се согласувам дека Вардар ако се работи како што треба евентуално може да биде добра екипа и со доминантно македонски погон.
[/QUOTE]
Добра екипа за што? За Тата Бања и Соко Бања? На што супстанци сте незнам, и тоа години уназад. Нема таленти во оваа земја и точка. А ако се појави еден на 5-10 години, него нема да му треба клубот да го мази и пази и федерацијата да го форсира да мора да игра, туку сам ќе се избори да игра прва постава или да направи добар трансфер некаде надвор. Се друго се луди експерименти на Кире и Мукаетов и нивните фантом клупчиња.
Сеење магла, а ла Чергар муабети, и така со години. Дајте на клубовите нека си донесат иврачи од страна, секој со своите можности, па бар тука да се осети некоја радост. Оти со нашиве зимзелени дрва и Челинџ Куп ќе биде СФ

Уште една утакмица за нас али како и да заврши, сем потоп, не го менува впечатокот.
Се надевавме бар на една победа ама резултатите се реални. Ние имаме смена на генерации и тоа доста остра.
Нашата бековска линија Талевски, Кузмановски, Велковски се 25 годишњаци. Не се млади али не се ни Сагосен/Билик/Мем.
Во Србија бековската постава ни беше 28-33 год. од кој еден вонсериски.
Фали еден-двајца играчи во зрели години (не пензионери) да диктираат. Момeнтално плаќаме за немањето солиден бек од 25-35 год.
Би требало за 4-5 год да бидеме доста посериозна репрезентација. Да созреат 20 годишњаците па да имаме две стабилни постави бекови. Пример Кизмановски/Атанасивеќ/Серафимов и Талевски/Митев/Велковски, а тука се и Емилијан Ѓ. и Ѓорѓиев.
По се изгледа дефицитарни ќе бидеме на пикер. Никако да извадиме модерен пикер што игра одбрана-напад. Можеби во Словениja ќе се изделка Лазаревски кој не ми е јасно зошто не е земен, а земен е Петров. За голмани и крила треба да сме ОК.
Ако нешто радува тоа е дека фаќаме ритам со сериозните репрезентации, правиме смена на ген. на почеток на олимписки циклус :D

Ауууу голманот на Црна Гора, свака част, на грб цела репрезентација ја носи. Сите седмерци на крај ги фати, едно по друго

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom