Bijano Sirenje

  • Креатор на темата Креатор на темата vouager
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.792
Поени од реакции
8.604
Dali nekoj znaj da mi kazi kako da ja zream pitata da stasuva za kratko vreme kako sto gi pravat golemite Mlekari.

Fala
Pozdrav
 
стар фрижидер
греалица (кварцна, без вентилатор)
контролирана температура, (гуглај за ова која е најдобра)
превртувањее на питата мислам на два три дена

и за 5-7 дена готово е сирењето плус да стои посолена исечена питата уште некој ден па тек после во солило.
 
Ce probam da naucam na koja temperatura e najdobro da stoi,
Samo ne me sluzi srejcata barem dosega :)
Ako imas nekoja idea (nekoj drug forum ili slicno) kade bi mozel da najdam informacii pisi mi.
 
А што знаеш ти до сега за правењето на биено сирење па да видиме што правиш а што не треба да правиш.
температурата мислам дека е околу 35степени (како да е сончев убав ден но не ти треба светлина само температура ) со тоа што ти го симулираш истото цело време
но за почеток треба да имаш маја за биено сирење не е тоа истата маја за сирење која ја има во секоја земјоделска аптека.
 
bez galje prijatele za maja. a i za praenjeto.
Sakam samo srede zima da si praam biano sirence :)
Znaam komsijata kazuvase deka vo mlekarata gi zreele pitite vo "Komori" i stasuvale za 2-3 denovi.
e toa cudo sakam da go doznaam.

Jebiga ovde vo Avstrija nema Pazari za makedonsko sirenje a sonce uste pomalku.
Ama mleko kolku sakas.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: A__
Нема проблем, само ве чуди да ако знаеш за попарувањето, месењето, цедењето како не знаеш за зреењето...
Зреење на сонце можеби има само во бачила некаде високо по планините инаку се е во комори дали специјални дали инпровизирани од панели. стари фриго контењери или слично.
 
Ne znam za zreenjeto zaradi toa sto babami a i site drugi sto gi znaam go zreat na sonce.
I se razbira praat sirenje vo topli denovi.
Ama kako sto kazav ovde vo Avstrija toa odi potesko zato sto topli denovi ima pomalku a i najcesto koga e toplo sum vo Mk ili pak sum prezafaten.

Zatoa opcija mi ostanuva "Komora" .
 
Ne znam za zreenjeto zaradi toa sto babami a i site drugi sto gi znaam go zreat na sonce.
I se razbira praat sirenje vo topli denovi.
Ama kako sto kazav ovde vo Avstrija toa odi potesko zato sto topli denovi ima pomalku a i najcesto koga e toplo sum vo Mk ili pak sum prezafaten.

Zatoa opcija mi ostanuva "Komora" .

od kaj si ti od mk i koj znaes sto seuste taka zree? bas bi sakal da go vidam toa cudo i da probam takvo sirenje
 
Kakvo cudo da probas be prijatele a ne si probal????

Pa pojdi na Pazar i kupi od Mlekarite sto immat dujcani i so burinja prodavaat bijano sirene toa ti e zreeno "POD senka" ili von Zagreama prostorija kade sto fermentira, kratko komora

A pojdi na tezgi i kupi od nekoj od selo sto dosol so kanta od 10Kg toa ti e pravo domasno zreeno na sonca.

Inace sum od Prilep
 
Kakvo cudo da probas be prijatele a ne si probal????

Pa pojdi na Pazar i kupi od Mlekarite sto immat dujcani i so burinja prodavaat bijano sirene toa ti e zreeno "POD senka" ili von Zagreama prostorija kade sto fermentira, kratko komora

A pojdi na tezgi i kupi od nekoj od selo sto dosol so kanta od 10Kg toa ti e pravo domasno zreeno na sonca.

Inace sum od Prilep

ne jadam bieno sirenje ona sto imam probano e kupecko i ne mi se sviga. od pazar nemam probano pa sakam da vidam dali ima razlika
 
кај рубин на варош?
најдоброто моментално купечко...
ne jadam bieno sirenje ona sto imam probano e kupecko i ne mi se sviga. od pazar nemam probano pa sakam da vidam dali ima razlika
Ова погоре се продава како млекара софија бренд, ќе ти се допадне гарант само земи вакумирано, вака свежо за во канта искрено треба одржување и да знаеш како со него. ако не се изеде за брзо ќе речат луѓето мириса но не е тоа до сирењето, до чувањето е од кога ќе се извади од оргиналното солило.
 
Не знам како за ваш вкус, ама сирењево на сликата има превише шуплини за биено сирење. Веројатно е оставено подолго време да стасува како младо.
 
Последно уредено:
Не знам како за ваш вкус, ама сирењево на сликата има превише шуплини за биено сирење. Веројатно е оставено подолго време да стасува како младо.
Не е проблем што има многу, туку што се ситни, треба да се големи.
ne jadam bieno sirenje ona sto imam probano e kupecko i ne mi se sviga. od pazar nemam probano pa sakam da vidam dali ima razlika
И на пазар зависи какво ќе начекаш :)
 
Не е проблем што има многу, туку што се ситни, треба да се големи.

И на пазар зависи какво ќе начекаш :)

zatoa prasuvav kogo znae, kade go pravat... bacilo, selo itn... ne mi se kupuva od pazar u skopje nesto sto ne razbiram dovolno. znam niz mariovosko deka se pravi ali nemam poima kako/kade.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom