Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
И да ги имаш сите тие математички примања цакум-пакум до денар. Сепак . Кој колку троши и на што троши?

Знам богаташи шо живеат како бездомници со ретки трошоци и едино некој редок трошок како патувања прават,а знам "бездомници" што живеат како богаташи,се хранат најскапо и цели фамилии такви без резон и еден куп со кредити земени безвеза за буквално ништо посебно и основно за живот.
Екстраваганции,цинцари итн.

Средни класи што мислат дека се сиромашни а не виделе како е да се живее без јадење.. и сиромашни што купуваат најнова технологија а патики немаат купено.

Ете и анчо со зет му шо се прави микеланџело у двор а празен фрижидер.
Тоа се екстреми во општеството. Поентата е да имаш избор, а не да си принуден на нештата затоа што стандардот е лош.

2 деца 2 возрасни = двајца вработени.

И ајде сега кажи ми и да е 2х500 = 1000 -400 = 600
како ќе ги распределиш останатите 600 и што имаш да си приуштиш со нив од „без да спомнеш кредити, храна, облека, хигиена, шетање, школо, купување/обнова на бела техника “, „ ако не рачунаш кварови, сијалички, брисачи, ламели, свеќички и разни потрошни делови
A zosto decata imaat moblini? Jas toa go razbiram kako totalno nepotrebno.
Ako decata sakaat moblini i setanje koa ke dojdat 16+ osven sredno skolo moze da pocnat da rabotat skrateni saati. Nesto sto e normalno po onoj zapaden svet po koj sonuvame. Bela tehnika kupuvame na nekolku godini ednas.
Sekoj si ima svoja zamisla sto e pristoen zivot. Za nekoj e pokriv nad glava i hrana za nekoj setanje i germansko auto!

A zosto decata imaat moblini? Jas toa go razbiram kako totalno nepotrebno.
Ako decata sakaat moblini i setanje koa ke dojdat 16+ osven sredno skolo moze da pocnat da rabotat skrateni saati. Nesto sto e normalno po onoj zapaden svet po koj sonuvame. Bela tehnika kupuvame na nekolku godini ednas.
Sekoj si ima svoja zamisla sto e pristoen zivot. Za nekoj e pokriv nad glava i hrana za nekoj setanje i germansko auto!
Не реков ништо поинаку.

Не реков дека мораат децата да имаат мобилен, ако родителите мислат така. Бела техника купуваме во неколку години, точно, но покрај тоа има и повеќе трошоци што ги проавиме на неколку години, а кои кога ќе ги собереш и ги пореметуваат сметките. Но тоа ајде да го прескокнеме за сега.

Едно што ме интересира е зошто толку отпор кон идејата дека 2.5К се услов за пристоен живот на едно семејство. Тоа ти е плата од 1200 евра, што ја имаат во Полска на пример. Дали мислиш дека едно просечно семејство во Полска живее луксузно?
Автоматски споено мислење:

Последно уредено:
Кремче, буквално за тоа ми беше мојот втор пасус, сега вс тогаш, во однос на јавниот долг. Само една Хрватска должи многу повеќе од една Југославија, долг без пресметана инфлација. Проблемите на Југославија биле, покрај политички, точно и економски. Но јасно е кога должиме повеќе: сега.

Рачунај дека за една Стопанска банка сме фрлиле вкупно (значи средства од два различни буџети) скоро 200 мил евра без инфлација, а со тоа се зголеми и јавниот долг. Ние имавме умерен јавен долг, под 60% од БДП кој се контролираше се до некаде 2008 кој запопча нагло и неконтролирано да се зголемува. Улога играше и светската економска криза, но и растот на јавната администрација, минималната плата, па и последно (од 2019 мислам) социјалната помош за 300%. Секој буџет е сѐ поголем и поголем. Последниов мислам дека отстапува од последното правило, нешто е помал од тој од 2021, можеби грешам.

Така тато и бато донекаде се во право, но треба да им кажеш дека и државите околу нас имале полош животен стандард (Албанија, Бугарија, Романија и Грција) од Југославија, за кој пишував на темата за распаѓањето на Југославија. Проблемот е во тоа што, по нашата независност, они лошо се држеа и на крај го зголемија стандардот, а ние си останавме на нашиот. Дури и екс-ју државите. Така се појавија одредени разлики во нивна полза каде сите тие дестинации кои некогаш не биле скапи, по тој наш југословенски стандард, сега се скапи. :noze:
Епа Нова Година ми е кремче не можам да пратам, не се дебатира на 30 ти вечерта. Живели! :angel:

Статистички гледано, според Сојузот на синдикати, кошницата за месец август 2021 година изнесувала 34,342 денари, за 4 члено семејство o_O

Мене не ми е јасно дали овие зборуваат за преживување или за нормален пристоен живот. Затоа што 4 члено семејство нема теоретски шанси да води нормален живот со 34,342 денари.
Зарем според статистика нормален живот е само јадење и плаќање сметки и толку. Па 4 члено семејство само за тие потреби не им стигнува кошницава.
Очигледно хигиената, превозот, облека, културни посети, одржување на здравјето, одмор веќе се смета за луксуз, а не за потреба за водење на нормален живот.

Тој што ја правел статистикава би сакала да земе 34,342 денари месечно за 4 члено семејство и да видиме дали би преживеал или би водел нормален пристоен живот.
Исто се однесува и за говедата седнати во Собрание, би сакала 3 месеци да земаат минималец, па да видат како се живее со минимална плата на која се толку горди.
... прашај ги твоите родители колку имале приход нивните родители, па сепак преживеале, па дури и среќно живееле сигурно, не е важно толку кошницата колку е важна стабилноста на државата и кој ја води, ај кажи ми барем едно дете што нема ајфон, велосипед и што уште не од парчиња облека и патики од реномирани фирми дебело платени, сигурно дека нема да стигнат „34,342“ за 4 члено семјество!

Колку што знам, 70% од вработените во МК зимаат под просечната плата од 28.000 денари.
Тоа се милион и кусур луѓе или две третини што живеат буквално на работ на сиромаштијата.

Порано мислам дека имаше и се збореше за средна класа, у денешно време со инфлацијата и режиските трошоци огромни, средна класа (со нова кола на 10 год, стан свој, патувања, летување и сл) скоро и да нема, или процентуално ете нека се 20тина проценти.
Или у превод, една фамилија на пет живее "пристоен живот" во МК. Другите 4 од 5 фамилии кубурат на милиони начин да изгураат месец за месец. Снаоѓање начисто. Мизерно чувство и апатија е резултатот на тој реален стандард во МК кај огромен број на луѓе.

Статистички гледано, според Сојузот на синдикати, кошницата за месец август 2021 година изнесувала 34,342 денари, за 4 члено семејство o_O

Мене не ми е јасно дали овие зборуваат за преживување или за нормален пристоен живот. Затоа што 4 члено семејство нема теоретски шанси да води нормален живот со 34,342 денари.
Зарем според статистика нормален живот е само јадење и плаќање сметки и толку. Па 4 члено семејство само за тие потреби не им стигнува кошницава.
Очигледно хигиената, превозот, облека, културни посети, одржување на здравјето, одмор веќе се смета за луксуз, а не за потреба за водење на нормален живот.

Тој што ја правел статистикава би сакала да земе 34,342 денари месечно за 4 члено семејство и да видиме дали би преживеал или би водел нормален пристоен живот.
Исто се однесува и за говедата седнати во Собрание, би сакала 3 месеци да земаат минималец, па да видат како се живее со минимална плата на која се толку горди.
Тоа е минимална кошница . Или во превод ако има едно семејство минимални примања подолго од една година ,ќе му требаат две до три за да се врати во нормала.

Околу 1200е со едно помало дете, со решено станбено прашање и без кола.

Реално би се терало океј, многу подобро него со помалце од тоа, ова е некоја минимална граница.

Сега што сме длабоко во минус од ова е страшно и тажно, дури не се ни осмелуваш да помислиш на нормални работи кои луѓето во развиениот свет ги користат, како одмори и такви работи.

Не реков ништо поинаку.

Не реков дека мораат децата да имаат мобилен, ако родителите мислат така. Бела техника купуваме во неколку години, точно, но покрај тоа има и повеќе трошоци што ги проавиме на неколку години, а кои кога ќе ги собереш и ги пореметуваат сметките. Но тоа ајде да го прескокнеме за сега.

Едно што ме интересира е зошто толку отпор кон идејата дека 2.5К се услов за пристоен живот на едно семејство. Тоа ти е плата од 1200 евра, што ја имаат во Полска на пример. Дали мислиш дека едно просечно семејство во Полска живее луксузно?
Se dodeka nie shtancname mlad kadar koj ke gi glasa onie koi im vetuvaat monkey job aka drazavna rabota (administracija) kade stavanje pecat ke ti bide najgoelmoto dostignuvanje tesko deka ke se merime so Polska. Nemozime da ocekuvame nekakov si prosperitet so segasen i future kadar bez nikakvi ambicii i mrtov entuzijazam za rabota i nadograduvanje. Pobugu kaj nas se falime so faktot deka ne rabotime nisto na rabotnoto mesto a zimame plata.....zgora na toa publikava po domasni slavi se divi i rakopleska na takvi izjavi nebare doktorat speech slusa. Roditeltie cuvaat 25 godisni "deca" doma ko invalidi... gordi deka ne rabotat za 200 evra... posto neli edvaj sredno zavrsija i to so vrski.Plukame po drzavata i ja krivime zosto ne ni dava free ili eftin zivot zamilsi. Morame toj ovca mentalitot da si go smenime i da pocinime da nosime pravilni odluki i da prekinime da go unistuvame i zlooupotrebuvame i toa malku sto go imame da go delime.

PS: Sorry zabegav tro pojma nemam dali 2.5k u Polska se lukzus ....vajlda?

... прашај ги твоите родители колку имале приход нивните родители, па сепак преживеале, па дури и среќно живееле сигурно, не е важно толку кошницата колку е важна стабилноста на државата и кој ја води, ај кажи ми барем едно дете што нема ајфон, велосипед и што уште не од парчиња облека и патики од реномирани фирми дебело платени, сигурно дека нема да стигнат „34,342“ за 4 члено семјество!
Ако се мери потрошувачка кошница и куповна моќ, моите имале повеќе него ли сега што вредат 2500 евра. Пошто татко ми не бил тип што штеди, како оние чии штедни влогови ги изеде инфлација. Ние сме можеле да си приуштиме 2 убави одмори, нова кола на 5 години и све она што тука е опишано во пристоен живот. И тоа не биле моите директори, татко ми возач, мајка ми во конфекција. Денеска што можат да си приуштат такви кадри?

Бабите и дедовцитр? Едите имале 1000 овци и 500 кози.Само овците денеска носат околу 100к годишно, ајде 50к нека се. Другите имале уште повеќе.

Што е поентава со муабетов? Да се помириме со немаштијата и бедата? Да немаме идеали за повеќе?

Se dodeka nie shtancname mlad kadar koj ke gi glasa onie koi im vetuvaat monkey job aka drazavna rabota (administracija) kade stavanje pecat ke ti bide najgoelmoto dostignuvanje tesko deka ke se merime so Polska. Nemozime da ocekuvame nekakov si prosperitet so segasen i future kadar bez nikakvi ambicii i mrtov entuzijazam za rabota i nadograduvanje. Pobugu kaj nas se falime so faktot deka ne rabotime nisto na rabotnoto mesto a zimame plata.....zgora na toa publikava po domasni slavi se divi i rakopleska na takvi izjavi nebare doktorat speech slusa. Roditeltie cuvaat 25 godisni "deca" doma ko invalidi... gordi deka ne rabotat za 200 evra... posto neli edvaj sredno zavrsija i to so vrski.Plukame po drzavata i ja krivime zosto ne ni dava free ili eftin zivot zamilsi. Morame toj ovca mentalitot da si go smenime i da pocinime da nosime pravilni odluki i da prekinime da go unistuvame i zlooupotrebuvame i toa malku sto go imame da go delime.

PS: Sorry zabegav tro pojma nemam dali 2.5k u Polska se lukzus ....vajlda?
Нема врска со политика темава. Никој не побара од државата ништо и во ниеден момент. Зошто ако некој збори колку е потребно за пристоен живот мора да е политика. Ниту пак некој рече дека мајндсетот ни е ок. Па да ни беше ОК, немаше ни да се праи муабетов.

И на крајјот, никој не спомна дека тоа малку што го имаме не треба да го цениме. Ниту пак дека доколку нема избор не треба да се работи за 200 евра.

Темата е колку му треба на едно семејство за пристоен живот. Јасно ни е на сите што имаме во моментов.

Последно уредено:
Ако се мери потрошувачка кошница и куповна моќ, моите имале повеќе него ли сега што вредат 2500 евра. Пошто татко ми не бил тип што штеди, како оние чии птедни влогови ги изеде инфлација сме можеле да си приуштиме 2 убави одмори, нова кола на 5 години и све она што тука е опишано во пристоен живот. И тоа не биле моите директори, татко ми возач, мајка ми во конфекција. Денеска што можат да си приуштат такви кадри?

Бабите и дедовцитр? Едите имале 1000 овци и 500 кози.Само овците денеска носат околу 100к годишно, ајде 50к нека се. Другите имале уште повеќе.

Што е поентава со муабетов? Да се помириме со немаштијата и бедата? Да немаме идеали за повеќе?

Нема врска со политика темава. Никој не побара од државата ништо и во ниеден момент. Зошто ако некој збори колку е потребно за пристоен живот мора да е политика. Ниту пак некој рече дека мајндсетот ни е ок. Па да ни беше ОК, немаше ни да се праи муабетов.

И на крајјот, никој не спомна дека тоа малку што го имаме не треба да го цениме. Ниту пак дека доколку нема избор не треба да се работи за 200 евра.

Темата е колку му треба на едно семејство за пристоен живот. Јасно ни е на сите што имаме во моментов.
И 100еур е доволно и 2500еур е малку за кого како. Тотално субјективна работа.

Што да одговорам на човек кој живее во држава што има трипати поголем стандард од тој у Македонија и кажува дека треба да сме задоволни со бедата што ја живееме.

Ако ти требаат 2500 за просечен живот во мкд, колку ќе ти требаат за да преживееш?
1200?

Стандардот е голем затоа што повеќето работат од јутра до сутра за да овозможат повисок стандард.
Секој што стигнал до повисока плата, барем 5 години од својот живот работел 2 работи.
Што за реинвестирање во курсеви, што за искуство.
Инаку, и цигарите и алкохолот се сметаат за луксуз тука. Да не збориме за преомилената кафана кај балканците, која ви е мерило за среќа

И 100еур е доволно и 2500еур е малку за кого како. Тотално субјективна работа.
За што се доволни 100еур? Не тролај сега. Точно е дека е субјективно уште во првиот пост го кажав тоа. Но едно е да не се слагаш, друго е да правиш паралели со камено доба, или пак да попуваш од држава која реално има поголем стандард од тој што го проектираме.

Значи јас не си замислив произволно, туку кажав конкретен пример, Полска. Значи зборам за возможна работа, а не за научна фантастика.

Ако ти требаат 2500 за просечен живот во мкд, колку ќе ти требаат за да преживееш?
1200?

Стандардот е голем затоа што повеќето работат од јутра до сутра за да овозможат повисок стандард.
Секој што стигнал до повисока плата, барем 5 години од својот живот работел 2 работи.
Што за реинвестирање во курсеви, што за искуство.
Инаку, и цигарите и алкохолот се сметаат за луксуз тука. Да не збориме за преомилената кафана кај балканците, која ви е мерило за среќа
Таму работат од јутра со сутра за пристоен живот, тука работат од јутра до сутра да преживат во беда. А за реинвестирање во знаење освен ИТ, другите можат да сањаат само.

А за цигарите и алкохолот и јас сметам дека се луксуз да ги конзумираш. Не само што ти ги кратат парите, ти го кратат и животот. А што се однесува до кафаните излези прошетај малце, може ќе видиш дека таму има повеќе кафани и локали него тука. Сигурно не ги спонзорира државата, туку луѓето кои ги посетуваат.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom