Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
2000 евра за пристоен живот ? Ова со вклучено бело или без ? :vozbud: :vozbud: :vozbud: То сигурно го кажува син на некој милионер или шо пораснал така. Реалноста е друга. Пред инфлацијава семејства опстојувале со 9000 денари, па до пред некоја година vo Скопје касиерките во Веро земаа по 12000 ден плата, шивачки во источна по 6-7000. Мислам да, стандардот е скокнат малце, ама не е толку од 200 на 2000 евра. Реално 9000 ден станале 17000- 18000 сила ама никако 2000 евра. Тој шо вика дека треба 2000 + за пристоен живот во МК треба да го смени дилерот. Очигледно го крадит:):vozbud::vozbud::vozbud:.
Ако се плака станбен кредит се следниве трошоци. 200 евра кредит + 150 евра сметки (лето 100 евра - оптика од Телеком и 2 броја*, кабелски оператор би бил поефтина варијанта), храна 200 евра (под ова се подразбира се шо е во граница на нормало, без месо од зебра, жирафи, сирење од магаре...). То се 550 евра за лагоден живот. Се останато над то вечери, ручеци, екскурзии, одмори се рачуна за луксуз. Цигарите се луксуз исто така и ред други ствари...
550 Евра за да четирчлено семејство пристојно живее? Треба ли да купиш облека, средства за лична хигиена? Според ова што го кажуваш, и оптиката и интернетот дома ти е исто луксуз како и цигарите, секогаш пред тоа е облеката и личната хигиена.

2000 евра за пристоен живот ? Ова со вклучено бело или без ? :vozbud: :vozbud: :vozbud: То сигурно го кажува син на некој милионер или шо пораснал така. Реалноста е друга. Пред инфлацијава семејства опстојувале со 9000 денари, па до пред некоја година vo Скопје касиерките во Веро земаа по 12000 ден плата, шивачки во источна по 6-7000. Мислам да, стандардот е скокнат малце, ама не е толку од 200 на 2000 евра. Реално 9000 ден станале 17000- 18000 сила ама никако 2000 евра. Тој шо вика дека треба 2000 + за пристоен живот во МК треба да го смени дилерот. Очигледно го крадит:):vozbud::vozbud::vozbud:.
Ако се плака станбен кредит се следниве трошоци. 200 евра кредит + 150 евра сметки (лето 100 евра - оптика од Телеком и 2 броја*, кабелски оператор би бил поефтина варијанта), храна 200 евра (под ова се подразбира се шо е во граница на нормало, без месо од зебра, жирафи, сирење од магаре...). То се 550 евра за лагоден живот. Се останато над то вечери, ручеци, екскурзии, одмори се рачуна за луксуз. Цигарите се луксуз исто така и ред други ствари...

Tоа што ти го ословуваш како лагоден живот, ја го викам гола преживувачка, каде што молиш бога да не имаш некој непредвиден трошок, како на пример, цркнат акумулатор, болест посериозна, цркнат бојлер, поголем сервис на возило или било каков друг трошок кој скоро секој месец си го има, а не го предвидуваш.

Правев анализа на сите мои поголеми трошоци за изминатава година, и 70% ми се давачки кои нема да се повторат во 2022-ра.

Од пишаното, лесно ми е да заклучам дека немаш деца. Кога ке ги имаш и ке сфатиш какви се трошоци има околу нив, овие 550€ ке те лупнат јако во фаца.

Биди ми само жив и здрав, ке продискутираме пак.

Цениве ги даваш како да си заглавил под некој камен во 2005та, тогаш можеби ќе живееше пристоен живот со овие суми, сега ќе живееш мизерен.
Ја утнуваш поентата на темата, не е муабетот колку се зема, туку со колку ќе бидеш лабав и нема да мораш да си кратиш себеси, а и на семејството.
Реално, дали третина од народот во државава може да живее без да се замара како ќе го помине следниот ден.
Факт е дека има луѓе што живеат и со многу помалку, ама прашањето е како живеат. Исхрана со леб и манџа не е квалитетен оброк, туку маченички оброк, рачунај дека пред 4000 години во Египет со тоа ги хранеле робовите.
Со 200 евра за храна е прашање дали ќе поминат 2ца, а не пак 4 члено семејсто.

Tolku e za mene pristoen zivot. Ne sme tuka site kasieri. A mislam deka i kasierite ne mislat deka ziveat pristoen zivot, nitu deka planiraat cel zivot so tolku pari da teraat.
Vidi si ja samo racunicata, imas 550 evra fixen racun. Kje treba deteto na ekskurzija da ide, kje ide cel klas a samo on ne, pa da vidam dali e luksuz ili potreba. A kamo srekja da e toa samo.
Темава е колкави примања се доволни за пристоен живот. Горе споменатото се основни трошоци без решено станбено прашање. Цел клас ако скока во вардар и ти треба ? Не ќе си ги пуштиш нозете колку што ти е чергата. На некој луѓе и милиони не им се доволни месечно, коли авиони. Темава не е колку сакат секој поединечно да трошит, и јас сакам 20 000 евра месечно ама нема. Некој вози хамер шо трошит 40 на 100, некој рено capture 4 на 100.

550 Евра за да четирчлено семејство пристојно живее? Треба ли да купиш облека, средства за лична хигиена? Според ова што го кажуваш, и оптиката и интернетот дома ти е исто луксуз како и цигарите, секогаш пред тоа е облеката и личната хигиена.
550 евра се основни трошоци без решено станбено прашање. Облека е исто ствар на лукзуз, дали ке купиш Pull&Bear 1200 ден блуза или Diesel 7500 den блуза има голема разлика. Дали ќе одиш на одмор Санторини или Парајлија исто така. За Парајлија секој може да си дозволи, 150 евра смештај и вклучен превоз во Јуни или Септември. Е сеа ако сакат хотели, ресорти, егзотични дестинации то е луксуз.

Tоа што ти го ословуваш како лагоден живот, ја го викам гола преживувачка, каде што молиш бога да не имаш некој непредвиден трошок, како на пример, цркнат акумулатор, болест посериозна, цркнат бојлер, поголем сервис на возило или било каков друг трошок кој скоро секој месец си го има, а не го предвидуваш.

Правев анализа на сите мои поголеми трошоци за изминатава година, и 70% ми се давачки кои нема да се повторат во 2022-ра.

Од пишаното, лесно ми е да заклучам дека немаш деца. Кога ке ги имаш и ке сфатиш какви се трошоци има околу нив, овие 550€ ке те лупнат јако во фаца.

Биди ми само жив и здрав, ке продискутираме пак.
Ти то шо го викаш гола преживувачка го нема 80% од граѓаните. Пола од нив не ни имаат возило, додуша во малите градови и нема некоја потреба за возило ко Скопје. Камо сите да беа снајдени ко тебе, па не ке мораа да одат Германија да работат во McDonalds i DHL за 1500 евра месечно и плус да плаќаат станој и сметки. Децата се трошок да, ама големината на трошокот зависит од родителот и неговото воспитување према децата. На дете да му се даде телефон, поготово некој скап ко Iphone е лудост. Со такво воспитување си го расипуваш своето дете. Не му правиш услуга. И ред други материјални работи....

Цениве ги даваш како да си заглавил под некој камен во 2005та, тогаш можеби ќе живееше пристоен живот со овие суми, сега ќе живееш мизерен.
Ја утнуваш поентата на темата, не е муабетот колку се зема, туку со колку ќе бидеш лабав и нема да мораш да си кратиш себеси, а и на семејството.
Реално, дали третина од народот во државава може да живее без да се замара како ќе го помине следниот ден.
Факт е дека има луѓе што живеат и со многу помалку, ама прашањето е како живеат. Исхрана со леб и манџа не е квалитетен оброк, туку маченички оброк, рачунај дека пред 4000 години во Египет со тоа ги хранеле робовите.
Со 200 евра за храна е прашање дали ќе поминат 2ца, а не пак 4 члено семејсто.
Дефинирај лабав ? Да влезеш лабаво во продавница и да потрошип 2000 ден за чоколади и благо ? То е луксуз не е лабаво. Лабаво е нон стоп фрижидерот да е полн со намирници кои се користат секојдневно за подготвување оброци. Да јадиш тавче гравче во кафана е 200 ден, за тие пари ќе направиш дома 4ца да јадат. За некое печење од ресторан, ќе земиш месо ке спремиш за 4ца дома. Пристојно значи во граница на нормала, мегу луксуз и сиромашно.

550 евра се основни трошоци без решено станбено прашање. Облека е исто ствар на лукзуз, дали ке купиш Pull&Bear 1200 ден блуза или Diesel 7500 den блуза има голема разлика. Дали ќе одиш на одмор Санторини или Парајлија исто така. За Парајлија секој може да си дозволи, 150 евра смештај и вклучен превоз во Јуни или Септември. Е сеа ако сакат хотели, ресорти, егзотични дестинации то е луксуз.
Па човек ти неможеш ни гаќи за 4 души да купиш ниту постелнина со 550 евра. Ти во пресметката не си ставил ни основна облека, ни сапун, ни прашок. А си ставил претплата за интернет и мобилни. И во прашање го носиш мојот критериум за пристојност.

Да бидеме реални, 550 евра месечно, кога ќе почнат децата да ти бараат облека и пари за искачање и кога немаш да им дадеш, во голема мера тие деца има шанси да се прокурваат или да се вметнат во криминални активности за да го добијат тоа што го сакаат.

Дефинирај лабав ? Да влезеш лабаво во продавница и да потрошип 2000 ден за чоколади и благо ? То е луксуз не е лабаво. Лабаво е нон стоп фрижидерот да е полн со намирници кои се користат секојдневно за подготвување оброци. Да јадиш тавче гравче во кафана е 200 ден, за тие пари ќе направиш дома 4ца да јадат. За некое печење од ресторан, ќе земиш месо ке спремиш за 4ца дома. Пристојно значи во граница на нормала, мегу луксуз и сиромашно.
Не, туку за нормални намирници ќе потрошиш 2000 денари, и ќе излезеш едвај со 2 кеси.
Според мене порцијата треба да ти изгледа вака, а не вака.
Друга работа не секогаш ќе можеш да готвиш дома за целото семејство, особено ако се вработени и двајцата партнери, па минимум 1 оброк сите до еден ќе го јадат надвор, што за 4ца кошта преку 150 евра месечно.

И да, под лабаво подразбирам да имам секојдневно да си платам нормален оброк, да не се стегам ако мора да пуштам дете по екскурзии/часови, да може да си приуштам некакво хоби/спортска активност, да не трпам цел месец ако мора да направам мал сервис на колата, или промена на гуми да биде проект во кој се заложува цело семејство, да не јадам сумливи копани од 100ка увезени од ратните резерви на Бразил туку свежо месо кое кошта дупло повеќе од тоа, да може да си дозволам и морска храна барем еднаш неделно и тн.

Па човек ти неможеш ни гаќи за 4 души да купиш ниту постелнина со 550 евра. Ти во пресметката не си ставил ни основна облека, ни сапун, ни прашок. А си ставил претплата за интернет и мобилни. И во прашање го носиш мојот критериум за пристојност.

Да бидеме реални, 550 евра месечно, кога ќе почнат децата да ти бараат облека и пари за искачање и кога немаш да им дадеш, во голема мера тие деца има шанси да се прокурваат или да се вметнат во криминални активности за да го добијат тоа што го сакаат.
Децата се табула раса. Како ќе ги воспиташ така, такви луѓе ќе станат. Јас сум работел од 15 години, ниту сум дилал нит курвал. Сакав тетоважи, сум работел цело лето за нив, не сум плачел по мама и тато. Америка сите тинејџери работат, на 16 години сами си ги купуваат првите коли, на 18 излегуваат од дома и одат под кирија. Само кај нас на 25 години уште се чека од мама 100 ден за на кафе. Темата е пристоен живот во Македонија, а не твојот. И на Дан Близериан му требаат по 10 мил месечно за пристоен приватен авион и пристојни 15 ескорт девојки. Ама темата не е ниту за Дан ниту за Јамајка, туку за просечно македонско семејство...

Да заклучиме дека во мкд за фамилии што имаат бар 700е месечен приход се сметаат за богаташи што можат да се луксузираат и да ја затвориме темава.

Не, туку за нормални намирници ќе потрошиш 2000 денари, и ќе излезеш едвај со 2 кеси.
Според мене порцијата треба да ти изгледа вака, а не вака.
Друга работа не секогаш ќе можеш да готвиш дома за целото семејство, особено ако се вработени и двајцата партнери, па минимум 1 оброк сите до еден ќе го јадат надвор, што за 4ца кошта преку 150 евра месечно.

И да, под лабаво подразбирам да имам секојдневно да си платам нормален оброк, да не се стегам ако мора да пуштам дете по екскурзии/часови, да може да си приуштам некакво хоби/спортска активност, да не трпам цел месец ако мора да направам мал сервис на колата, или промена на гуми да биде проект во кој се заложува цело семејство, да не јадам сумливи копани од 100ка увезени од ратните резерви на Бразил туку свежо месо кое кошта дупло повеќе од тоа, да може да си дозволам и морска храна барем еднаш неделно и тн.
па сето ова можеш да си го дозволиш ако станбеното прашање ти е решено. Ако немаш кредитно оптоварување према банки, тогаш ти имаш 400 евра месечно. Еден двособен стан во скопје е околу 60000 сеа, трособен 90-100000. Многу работи зависат од тоа. Ако твоите ти го решиле проблемот и ти обезбедиле кров на глава, сеа можеш да имаш полагоден живот. Ама со станбен кредит околу врат не би рекол....
Автоматски споено мислење:

Да заклучиме дека во мкд за фамилии што имаат бар 700е месечен приход се сметаат за богаташи што можат да се луксузираат и да ја затвориме темава.
средна класа, зато што над 60% го немаат тој прилив. Македонија не е само Скопје.....

Секој со своите сваќања, секој со своите критериуми. Има некои луѓе едноставно си го прифатиле тоа што е и така си тераат, нема тука што да се праи. Тоа нема мене да ми го смени ставот. Рековме субјективна работа е :)

Останува да дебатираме и да си ги образложуваме ставовите.

Децата се табула раса. Како ќе ги воспиташ така, такви луѓе ќе станат.
Децата можеш да ги возиш, додека не излезат на улица и не отидат у школо.

Последно уредено:
па сето ова можеш да си го дозволиш ако станбеното прашање ти е решено. Ако немаш кредитно оптоварување према банки, тогаш ти имаш 400 евра месечно. Еден двособен стан во скопје е околу 60000 сеа, трособен 90-100000. Многу работи зависат од тоа. Ако твоите ти го решиле проблемот и ти обезбедиле кров на глава, сеа можеш да имаш полагоден живот. Ама со станбен кредит околу врат не би рекол....

средна класа, зато што над 60% го немаат тој прилив. Македонија не е само Скопје.....

Парното ќе поскапи за 300%, ќе поскапи и струјата и плус ефтината тарифа се укинува (пошто ќе немале веќе и за плати да исплаќаат), прехрамбените производи се поскапени (летово на пазарите зеленчук и овошје се продаваа по историски највисоки цени), горивата се поскапени исто така за голем процент да не речам цената на нафтата се движи ко во фамозната 2008 год. кога цената рушеше рекорди. И замисли дома имаш две плати од 15.000 и две деца кои покрај да ги нахраниш, облечеш, треба да им обезбедиш и пари за провод. Одмори и коли воопшто не спомнувам или недај боже некој да се разболи или да му се случи нешто.

Па дури и за фаст фуд. Во Цирих, Швајцарија, во фирмава во која што работев, на луѓево им е толку скап и фаст фудот што си имаат вработено кувар да им спрема. Јадат ем поквалитетна храна, ем поевтино им излегува.
Лонг стори шорт - објектот во кој се сместени мислам дека бил поранешен хостел, па моја претпоставка е дека имале опремена кујна веќе. Е сега кои се условите внатре не би зборел пошто не сум бил лично да видам, а слушам се најдобро за храната. А пред два месеца 5 - 6 души добија труење од храна. Моја претпоставка е дека сопственикот сакал да ги привлече вработените со тоа што им нуди бесплатна храна (ова е претпоставка исто) или секој плаќа нешто минимално (ко бифеата на фирмите во бивша Југославија) и сега мене ми кажуваат дека имаат кувар пошто е доста скапо.
Тоа е една фирма, не се сите па да се кажува како пример.
Имаат услови за готвење и плус со тој бенефит се привлечени од страна на газдата.

Тоа дека имале имале труење кажува колку е квалитетна храната. Подобро ништо да не ми дава, а и не е некој бенефит што привлекува.
Подобро салата ќе носам од дома отколку некој друг да ми готви во сомнителни простории.

Мој субјективен печаток е дека семејства надвор од Скопје со 30.000 горе долу ок врват. За Скопје тешко со тие пари ама ова само печаток од страна.

@Despot zatoa pisav subjektivno e, za mene tolku mi treba za okej zivot za 4 clena. Ako treba samo da jadam, rabotam i spijam, metak u celo i toa e toa,poise srekja slednata iteracija.

Me iznasmea ova so site u vardar ako skokaat,ko majka mi da ja slusam :D megjutoa ne e voopste ubavo custvo

Последно уредено:
Ве читам на темава... ова требало за среќа, радост, исполнетост, она требало... видете вака, ќе кажам неколку работи на темава. Иначе се надевам нема некој ова погрешно да го сфати, ко фалба со пари, затоа што ова е форум, не инстаграм, тука никој не знае кој сум... значи јас јадам секој ден храна од надвор, сите 3 оброка. Или во ресторан или нарачано од добри ресторани достава до дома. Возам добра кола, носам добра облека, на сите ексурзии сум бил и други патувања, сум одел онака "од кур кејф" на разни патувања... И свашта нешто друго од "луксузи" можам да си дозволам.. Свашта нешто можам да си дозволам. И? Тоа не е квалитет. Јас сум најверојатно помал од повеќето од вас тука, не ни заработувам сам пари али изгледа дека порано сум сфатил некои работи.

Среќата е во нешто друго, на пример јас немам вистински другари на моја возраст, кога идам во ресторан да јадам, идам сам или ќе викнам некој од неколкуте другари ама под услов да им платам јас, тоа е условот индиректно кажано а некогаш и директно, затоа што немаат пари итн. Така и за патувања, ако сакам со друштво - се знае, јас плаќам.

Да не зборам па колку услуги "друштвото" ми има побарано, затоа што близок човек од фамилија е еден добро познат политичар во државава, ми барале да го прашам да им среди ова или она. И ако одговорот бил "не" - одма прекинувала дружбата. За жал во нашава држава све се сведува на материјално, па и све во темава очигледно.

За квалитетно проведено време се потребни ВИСТИНСКИ другари и ништо друго, затоа што парите не значат апсолутно ништо, тоа јас ќе ви кажам па кој како сака нека си свати. Кога седиш сам дома на добар мобилен/компјутер, куцаш на добра тастатура и после идеш надвор со добрата кола све САМ да јадеш итн други активности све сам, ќе ве прашам дали е подобро тоа или како некои што ги знам со 18,000 денари плата си тераат супер друштвен живот по кафани, дискотеки итн се гледа на инстаграм сториња тоа све. Не се сами. И среќни се, исполнети, пристојни... и мене ми е мило за нив, ама кога имаш пари е МНОГУ ТЕШКО да се најде право другарство. Еве јас веќе сум полнолетен и сеуште не најдов вистински другари, што ќе се тука за мене. Значи емотивни моменти итн, не колку пари биле потребни за ова или она.

Во Југославија имало вистински пријателства, еве повозрасните членови на мојата фамилија ги гледам - создале некои стварно добри вистински пријателства. Да ти е мерак кога ги гледаш како се тука еден за друг. Јас? 0 Стварно се парите небитни за да се чувствуваш среќен и исполнет, ама стварно. Јас возам многу јака кола и све - мислите убаво ми е во неа сам?

А па да не зборам за менталитетот во странство, ќе земам еден пример на Швеѓани - ама прави Швеѓани, не Македонци што се преселиле во Шведска. Имам еден познаник - он е поголем од мене - има 26 години, праи добра сума на пари сам, сам си ги заработува, и така цела нивна фамилија. Ми кажува пред некој ден, зборевме за телефони нешто и он рече дека на мајка му телефонот и се скршил и он нарачал iPhone 13 pro max за неа ама во меѓувреме нашла некој телефон дома и ја откажале нарачката и покрај тоа што е евидентно дека можат да си го дозволат ајфонот и ништо нема да им смени во буџетот. Ама ете, скромни и штедливи. На Балканот луксузи се сметаат за нормални и најважни, и работничката класа сака да си тера луксузи, епа не иде тоа... све за да се покажат со материјална ствар пред другите, нешто што е стварно небитно. Е јбг...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom