Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Како и да ја вртиш единствена солуција да се запрат цениве во Скопје е државата да инвестира нешто повеќе во внатрешноста, тука пред се мислам да донесат повеќе странски инвестиции надвор од Скопје да се задржи народот таму - не е лошо и некои државни институции, агенции да отидат во други градови не мора баш се да биде во Скопје. Друго е подобрување на инфраструктурата во приградските населби во Скопје и нивната подобра поврзаност со градот, така верувам ќе станат поатрактивни и нема сите да трчаат во 3-4 населби што се баш во градот а кои за жал се полоши услови за нормален живот имаат

За точка 1 е многу битно што ќе се случува со Кина. Од тоа што читам, неколку компании (покрај Евергранд) имаат сериозни проблеми со кредитите. Ако отиде нивната економија надоле, ќе биде весело, материјалите може да отидат надоле, а може и да ги нудат за џабе.
Точка 2 ќе зависи од развиток на 2 индустрии, таа за беспилотни летала, и таа за електрични камиони. Ако успеат да воведат автономија (чита 10-15 години од сега) ќе го спасат трошокот за работна сила, а воедно и голем дел од тој за гориво.
Точка 3 и сега е проблем, квалификувана работна сила нема ни за лек, пола ја збришаа по Германија, Италија, Чешка, Малта.
Точка 4 во ЕУ тешко да не пикнат уште бааги време, барем не како ваква држава.

Инаку и дијаспората ќе намали со инвестирање тука, брачата со тек на време почнаа да се освестуваат, ама тие грамадите што ги имаат изградено во Западна Македонија се распаѓаат и додека да се пензионираат ќе бидат змијарници.

Kineskata ekonomija nema da otide nadole poradi Evergrande i gradezniot sekotor tamu, ednostavno nema da dozvoli vladata toa. Ke ima posledici ama ne ocekuvaj nekoj golemi turbulencii. Pogolem problem e energetskata kriza tamu. Vladata uste vodi inat i neke da kupuva jagled od AUS ali ako zgusti poveke ke mora da popusti.

Bespilotni letala ima isto i konceptot za avonomija ama daleku sme od toa da e realna zasteda. Dronovite imaat mala nosivost i taka ke bide dolgo vreme, a avtonomija vo transportot ke moze samo vo sredeni drzavi so asalni uslovi. Zasteda bi se pocusvuvala koga toa bi mozelo da se napravi so brodovi i kamioni ama od toa sme dobri 10-20 godini iako veke ima nesto. Vo MKD toa nema da go vidime dolgo vreme ako uopste go vidime.

Vo EU jas ne veruvam ni deka ke vlezeme ali nadezta + pocetok na pregovori ke rezultira u diganje na cenite makar toa i da e plasticno. Jas ocekuvam prodavacite da gi dignat cenite i da go iskoristat toa kako demek pricina. Mislam deka mozat poveke da izdrzat nego kupuvacite ali ajde ke vidime. Pak za ova se vodam od site predhodni primeri koga zemja vlagala u EU.

Нашиве дијаспорци доктори инженери се попаметни и собираат парички неколку години за да си купат имот таму, а не да ги затворат во дупкава :D
Во Скопје навалија да купуваат најмногу авганистанците од Куманово.

Браќата дијаспорци строго купуваат/градат во родниот крај. Слабо е кај нив селењето накај Скопје од другите места.

Nasive dijasporci se delat na tie so BG pasos vo EU sto argatat i sto nema sansi da kupat nesto tamu a ne im se zivee u radovis ili zletovo. Takvi se dobri 80% od novata dijaspora. Slicna na afgansitancite od kumanovo.

Vtora kategorija e taa sto ja spomnuvas, i taa da ke kupi nesto vo EU pa ponataka i vo MKD. Pocekaj za nekoja godina ke vidis.

Prekuokenaskata dijaspora vo golema mera prvo gleda da se sredi i e sredena vo golema mera tamu pa gleda vo mkd. Ete ti go @Fenix955 od USA, jas vo AUS znam eden kup luge sto kupija stanovi vo SK i OH niz godinite. Uglavno gi reprogramiraat dolgovite od imotite ovde, vadat pari i kupuvaat u MKD so kesh.

А околу становите, тоа што проектира Кано дека ќе дојде некој пензионер да живее во Скопје, мало морген, никад а може ни тогаш. Кој нездрав ќе ти иде во град кој го тепа Делхи во загаденост?

Ne si me razbral bas... Jas ne aludiram deka ke dojdat 1000ci englezi ko u spanija nego deka ke dojdat pred se luge penzionieri sto imaat nekakva povrzanost so MKD. Pred se nasi sto se iselile vo 90tite i 2000tite vo stranstvo pa im e vreme za penzija. Tie generacii se razlicni od K15 dijasporata od 50tite i 60tite.

Ne si me razbral bas... Jas ne aludiram deka ke dojdat 1000ci englezi ko u spanija nego deka ke dojdat pred se luge penzionieri sto imaat nekakva povrzanost so MKD. Pred se nasi sto se iselile vo 90tite i 2000tite vo stranstvo pa im e vreme za penzija. Tie generacii se razlicni od K15 dijasporata od 50tite i 60tite.
99% од нашиве гастарбајтери со пушка не ги враќаш назад, пред смрт, а не па за пензионерски денови :D Како да не знаеш што сорта сме;)

Vo Novo Lisice se vseliv pred okolu 7 g. Togasna cena na novite zgradi-stanovi 800-900 e reonski centar ona kaj Bazaro i onie zgradi kaj Ramstor - pozadi makpetrol. nekoj komsii pred 2-3 godini istite stanovi mnogu lesno gi prodafova po 1000 E. Cesto na vleznite vrati ima zalepeno oglas-livce, Kupuvam stan tuka i tuka i ovie denovi, toa se obicno lica od istocna Makedonija,cela naselba ovie dva dela se od tamu mladi familii.Mene me cinese 60 kv, 60 000 e , so vklucena garaza od 25 kv. dole pod zgrada. Sega moze da go prodadam 60 000 E bez garazata.
... од каде па ти толку пари, аууу а ваму донации собираше :facepalm:

99% од нашиве гастарбајтери со пушка не ги враќаш назад, пред смрт, а не па за пензионерски денови :D Како да не знаеш што сорта сме;)

ima mnogu sto si ziveat pola pola... pred koronava mojve od mart do nekade oktomvri ziveea vo SK so toa sto si patuvaa niz evropa a drugive meseci, prakticno koga ke zaladi idea vo AUS na leto... ima dosta vakvi u posledno vreme pogotovo onie so privatni penzii self funded, sto se ogromen % vo AUS sega. za USA neznam, mada ne bi me iznenadilo so ogled kolku skapo e tamu privatnoto zdrastvo.

За ова сите се крстат на Илон и САД, ЕУ е многу конзервативна :D
Не е темата за тоа, ама ако не се лажам Мерцедес веќе добија level 3 автономија додека тесла е уште на level 2

точно е дека тесла благодарение на сите возила што ги имаат се во пол позиција зашто имаат најмногу податоци за тренинг на алгоритмот ама ќе видиме тоа како ќе се одвива

И каде е најпаметно да купиш стан ако цената им се 1200-1300 евра квадрат?

Kineskata ekonomija nema da otide nadole poradi Evergrande i gradezniot sekotor tamu, ednostavno nema da dozvoli vladata toa. Ke ima posledici ama ne ocekuvaj nekoj golemi turbulencii. Pogolem problem e energetskata kriza tamu. Vladata uste vodi inat i neke da kupuva jagled od AUS ali ako zgusti poveke ke mora da popusti.

Bespilotni letala ima isto i konceptot za avonomija ama daleku sme od toa da e realna zasteda. Dronovite imaat mala nosivost i taka ke bide dolgo vreme, a avtonomija vo transportot ke moze samo vo sredeni drzavi so asalni uslovi. Zasteda bi se pocusvuvala koga toa bi mozelo da se napravi so brodovi i kamioni ama od toa sme dobri 10-20 godini iako veke ima nesto. Vo MKD toa nema da go vidime dolgo vreme ako uopste go vidime.

Vo EU jas ne veruvam ni deka ke vlezeme ali nadezta + pocetok na pregovori ke rezultira u diganje na cenite makar toa i da e plasticno. Jas ocekuvam prodavacite da gi dignat cenite i da go iskoristat toa kako demek pricina. Mislam deka mozat poveke da izdrzat nego kupuvacite ali ajde ke vidime. Pak za ova se vodam od site predhodni primeri koga zemja vlagala u EU.
Ката Вуд вика одела Кина надоле, може се шпекулации, може знаат нешто повеќе од нас :)
A исто и вие ги заебавате со јагленот и металите, тенка работа со струјата :D

Да не одиме оф-топик, веројатно ќе одат становите нагоре, но со тек на време растот ќе забавува. Имав пишувано и претходно, со еден потег може да се направи цената да отиде надолу, а воедно и да се заживеат и другите градови, но тешко во држава каде личниот интерес е пред општествениот.

Каде што ти мислиш дека би се чувствувал пријатно да живееш. Сакаш други да ти кажат ти што сакаш, не сфаќам?
Гледај населба и слично, не гледај пари, џабе ќе пројдеш поевтино ако си во етнички мешана населба, нема живеење со шкиптарчињата.

... од каде па ти толку пари, аууу а ваму донации собираше :facepalm:
sobiram i polzavi naprolet, dobro gi plaka eden od Veles i ti gi podiga od doma.Sobiram i stavelj i kopriva, gradskive smizli vo godini ne razbiraat deka segde gi ima.Sega sobiram Trninki i Sipki se uste gi ima dosta sekade duri i na Gazi baba.
Za tvoja informacija imam pokraj ovoj stan uste nekolku.

Ако толку прашува каде да земе стан, можеби е подобро да не купува сега. Посебно ако е вклучен и кредит, мора многу да се размисли пред да се купи. Јас имам кредит земено за станот, али нешто што сеуште не ми е целосно јасно е дали "еурибор" вредноста може да расте во следниве години, или ќе остане околу 0? Може сум офтопик, ама гледам дека е фреквентна темава, па да прашам.

Mene da ti kazam ne me interesirase cenata koga birav lokacija. Rasten sum u aerodrom i tamu barav. Definitivno ima bojle naselbi za parite, spored momentalni ceni tuka. Ako ne bese aerodorm, prv kriterium mi bese da e ,,nasa,, naselba i br2 da e blisku do moite.

Za tie pari bojle da baras karpos vlae nego aerodrom.
Ako gleas kako investicija, togas tie kaj fon, kje go sredat toj del i nadezno kje go pustat mostot i kje vredat poise nego sega.

Ако толку прашува каде да земе стан, можеби е подобро да не купува сега. Посебно ако е вклучен и кредит, мора многу да се размисли пред да се купи. Јас имам кредит земено за станот, али нешто што сеуште не ми е целосно јасно е дали "еурибор" вредноста може да расте во следниве години, или ќе остане околу 0? Може сум офтопик, ама гледам дека е фреквентна темава, па да прашам.

fala bogu deka moze ama nema ili ako bide ke bide malku, bar narednite 2-3 god. u princip nezdravo e volku niski kamati, se rusi konceptot na zasteda, penzionerite so toa stradaat, se rusi konceptot na pozajmuvanje i planje za taa privilegija... niski kamati ke ima use nekoe vreme pa poleka ke pocnat da se kacuvaat.

kako kamatite se kacuvaat taka i vrednosta na nekretninite ke se stabilizira, nema da ide nadole ama nema da ide ni nagore bog znae kolku. u princip togas rastat i kiriite, pomalku luge kupuvaat poveke iznajmuvaat... ova e u normalna drzava

Овие ги даваат ефтино 820 Еур , ама читав дека не се добри дека ќе немале вода и сл. Се јавив во Гранит , тие кажаа дека зградата е во ред и вода има на секој спрат, нема такви проблеми. Ми кажаа дека може да се видат у секое време , и да се проверат на лице место.

1640049908669.png

Attachments

• 1640049907412.png
    1640049907412.png
    3,1 MB · Прегледи: 57
Ист Гејт становите, 1300 евра м2 без вклучен ддв, паркинг 7000 евра без ддв. Се јавувал другар.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom